Heli HK-450 z HC III.

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kio

#421 Příspěvek od Kio »

Zdravim,
Teďka se mi nesmějte, u helin jsem totální benjamínek (i když seřídit walkeru V200D a přimět jí k tomu aby odlítala celou baterku a let nebyl pouze zápas s elektronikou a mechanikou považuju za úspěch)
Jedná se mi o seřízení HK-450GT.
Jsem ve fází seřízení roviny desky cykliky. Zatím jsem to zkoušel víceméně podle oka a při roztočený hlavě pouze s flybarem. Na cestě mám ten kalibrační blázinec, ale u toho zatím netušim jak ho tam nacpat. Jediný řešení co mně napadá představuje sundat táhla na desce cykliky a sundat celou hlavu z hlavního hřídele. Dělá se to takhle, nebo na to je jinej fígl ?

Další věc, co mně zarazila je to, že při rychlým přeřízení cykliky se jedno servo chová jinak - je zpožděný. Defakto se cyklika po dobu přesunu natočí a na konci zase srovná. Jediný co mně napadlo je časovej posun mezi kanálama 1,2 a 6 (ale to by mělo být max 30ms odhadem) ... jenom jsem si toho doteď u normálních ér nevšiml . Ještě je tu varianta že jedno servo je trochu jiný. Mám tam 3x Turnigy MG90S ..

Potom ještě řešim jeden problém, ale to se týká rádia. Zápasim s tím jak svázat zisk gyra s přepínáním letových režimů. Když to dám na stejnou páčku jako jsou letový režimy, tak mi to nabídne pořád zisk jenom pro polohu nahoře a dole, ne pro prostřední. (teda pokud nevymejšlim vyloženou blbost) To by bylo spíš na SZ, pokud by se našel dobrodinec s Futabou T7CP s anglickým firmwarem. Návod co mám v češtině se odkazuje na něměcký obrazovky a nepřipadá mi to úplně významově stejný.

Dík
T7CP + FrSky, HK-450GT, HK-450PRO, FPV, cca 10 letadel
Kenny McCormick

#422 Příspěvek od Kenny McCormick »

1/ http://www.youtube.com/watch?v=k_2RJ9YS ... re=related

2/ moze to byt servom, skus ich medzi sebou vymenit a ak sa to nezmeni, tak to mas zle prepakovane, resp. v neutralnej pozicii nemas vsetky paky kolmo na hlavnu osku

3/ Neviem
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
strahlung

#423 Příspěvek od strahlung »

to Kio, Ad2.
Píše se, že je to čistě dynamický problém, staticky to sedí. Takže v nastavení mechanických páčkových převodů problém rozhodně není.
U přenosového kanálu opravdu je něco jako zpoždění a při řízení vrtulníku to nemá tak docela velkou rezervu, aspoň myslím. U klasického analogového PPM rádia s klasickým přijímačem je přenos takřka okamžitý, ale jen jednou za cca 20ms, takže zpoždění je v průměru 10ms. To taková hrůza není. Nevím, jestli to na 2.4GHz má nějaké rádio lepší, možná ano. A vyplývá z toho, že ačkoliv se jednotlivé kanály nepřenášejí současně, jejich průměrné zpoždění je stejné, takže jen u rychlých dějů synchronních s PPM kodérem by mohla vzniknout systematická dynamická odchylka. Pokud je ve vysílači číslicový mix (a to dnes je asi u každého vrtulníku), měl by se povel pro každý kanál k příslušnému servu správně vypočítat z hodnot adekvátních v době vysílání povelu. K tomu by se vždy znovu musely sejmout hodnoty z odpovídajících "páček". Nebylo by správné sejmout páčky a pak rozesílat povely pro serva, to by opravdu vyvolalo systematický dynamický nesoulad. Pokud rádio na 2.4GHz může vyslat packet se všemi povely najednou a pokud i z přijímače vyjde impuls pro všechna serva najednou, je to tím vyřešeno. Ale jak to který vysílač opravdu vysílá a počítá, to netuším. Pokud to někdo ví, budu mu vděčný za informace. Já mám ten úplně nejlevnější a žádného problému jsem si nevšiml.
Takže ten dotaz myslím není triviální, stojí za vysvětlení, ale příčina popsaného problému v tom jistě není, je nejspíš ve vadném servu.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
strahlung

#424 Příspěvek od strahlung »

Stydlivá poznámka k motorů Turnigy Typhoon v HK450, REX atd.

Mám HK450GT už asi rok a od začátku jsem si myslel, že ten motor je prostě určený pro provoz s opačným směrem otáčení. Barevné značení přívodů je detail a ventilátor sice měl lopatky otočené obráceně, ale ono to i tak bylo studené, tak co... Na pohled to vypadalo, že lopatky jsou spojené s krycím kolečkem a nedá se tím nic dělat. I druhý motor mi nedávno přišel takto otočený.
Dnes jsem si říkal, že ten ventilátor zkusím úplně sundat, jak se to bude chladit. A splnilo se mé tajné přání - ukázalo se, že lopatky tvoří samostaný díl, který lze bez problémů otočit a ani to pak asi není nevyvážené (mám motor zamontovaný, tak nevím, jestli bych vibrace poznal). Létá to jak má, možná je to i tišší.

Možná to tu už někdo psal a já si toho nevšiml. Možná na to většina lidí přišla sama hned. Já ne. Třeba tahle informace někomu pomůže.
ifin

mazadlo

#425 Příspěvek od ifin »

Čím mažete zadní a hlavní hřídel? Já teď použil grafitovou vazelínu. Ptám se hlavně proto, že předtím jsem to jen stříkal WD 40 a to se mi moc neosvědčilo. Dvakrát jsem spadnul a při zjišťování příčiny jsem se přes gyro a zadní servo dostal k zadní hřídelce, která byla kamenem úrazu. To kluzné ložisko totiž nechodilo až tak volně, respektive z některých poloh jsem to měl problém utrhnout, po promazání no problem.
Nelítá to? A zkusili jste to nakopnout?
Screwball671

#426 Příspěvek od Screwball671 »

Já mažu hřídelku VR speciální vazelínou na ložiska u všech vrťasů, hřídel okolo cykliky a mixéru WD40. Tak jednou za týden to ale očistím a namažu znova jinak by z toho byla brusná pasta. Jsem přesvědčenej, že kov na kov by se mazat měl, ale jsou i borci co lítaj se suchým vrtulníkem a funguje jim to dobře.
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
olda
Kontaktovat uživatele:

#427 Příspěvek od olda »

Mažu komplet všechny modely (auto, heli) sprejem z cyklokšeftu co nemá složky degradující plastové díly. Mažu tím od cykliky, po smykátko, prostě všechno. Po složení cyklika chodila hrozně špatně, tak jsem to stříknul a 100%-ní rozdíl.
Moje modely:
http://mkalka.cz/clenove/clen.php?id=10
OPR
Kontaktovat uživatele:

#428 Příspěvek od OPR »

olda píše:....... Po složení cyklika chodila hrozně špatně, tak jsem to stříknul a 100%-ní rozdíl.

To neděláš dobře s těma sirkama. Vysvětlím proč. Proplachovat ložisko olejem (či jiným mazadlem) si můžeš dovolit jen tehdy pokud to ložisko jde vyndat a v případě potřeby vyměnit. V cyklice kde to ložisko je napevno a na furt je to dost nešťastný. Pokud tady Ti ložisko nebude chodit hned od začátku v pohodě znamená to bohužel výměnu. Nikoliv to že to proleješ čímkoliv. To že ložisko jde stuha znamená jen to že potřebuje rozhejbat ...... jedna odtočená baterka bez listů na zemi by to na 95% vyřešila. Pokud ani tak nenastane změna a v ložisku loupe či nějak podivně praská - vyměnit. Pokud ne a ložisko chodí dál ztuha - znova protočit jednou baterkou. Většinou to znamená že je tam moc vazelíny (nekvalitní ložiska se tím dost vyznačují - buť je vyschlá a chybí uplně - ložisko jde na sucho a nebo jí je tam jak nasráno a pak to chodí ztuha. - má to jediné řešení rozhejbat tím se to zahřeje a přebytečná tuková náplň vyběhne sama pryč. Někdy )

Jinak na hřídelky a smykátka používám tohle http://www.rcmarket.cz/zbozi/chemicke-p ... 30-ml.html
malinkým množstvím očistím hřídelku pak vezmu kus hajzlpapíru motorově nechám roztočit onu čištěnou hřídelku tím toaleťákem ji očistím tík že to přidusím v ruce - znova naoleluju a důkladně "do sucha" otřu. Zase tím jak se to točí pod motorem. Ono to do sucha je v těch "..." schválně protože ono to do sucha není. Na té hřídelce zůstane takovej teflonovej povlak - a o to nám soudruzííí jde především. Ten povlak kerej tam zůstane je suchej, nelepí a je prospěšnej celému tomu hejblacímu šištéééému :D a ten teflonovej povláček se jen tak nesetře - má tendenci tam docela dlouho držet. Takhle je to uplně dostačující a nějakou motohodinu to není třeba kontrolovat.

PS: pak tady zaznělo od někoho že na vrtulník používá WD-40. Není to moc dobrý nápad. WDéčko vysušuje!!! A pokud to nanese na bronzové pouzdro - je na poměrně velkej průser zaděláno. WDéčko se používá na jiné aplikace - především na konzervaci a ČIŠTĚNÍ velmi tvrdých a "suchých" kovů - což bronzový (asi slitina) není. WD-40 nebrat.
ifin

#429 Příspěvek od ifin »

PS: pak tady zaznělo od někoho že na vrtulník používá WD-40. Není to moc dobrý nápad. WDéčko vysušuje!!! A pokud to nanese na bronzové pouzdro - je na poměrně velkej průser zaděláno. WDéčko se používá na jiné aplikace - především na konzervaci a ČIŠTĚNÍ velmi tvrdých a "suchých" kovů - což bronzový (asi slitina) není. WD-40 nebrat.[/quote]

Tak to je poměrně přesné... Přesně tento typ průseru se mi opakovaně stal se zadní hřídelkou a tím smykátkem na zadní vrtulce. WD skutečně NENÍ vhodné mazadlo. Mimochodem před třemi dny jsem vystříkal docela dost WDčka na tátovo kolo (potřeboval rozhýbat řetěz) a dneska je to už suchý... Takže na čištění a rozhýbání ano, ale pak něčím namazat.
Nelítá to? A zkusili jste to nakopnout?
strahlung

#430 Příspěvek od strahlung »

Mně připadá, že WD-40 je směs lehkých poměrně těkavých organických kapalin. Ony mají dobré mazné vlastnosti (delším provozem by se asi ztratily) a směs perfektně vzlíná a zatéká, takže se s tím dá ledasco zatuhlého uvolnit. A pak to rychle uschne. K tomu je to určeno.
Na kluzná ložiska, zvláště s větší vůlí, jako má to smýkátko, se hodí spíše hustší vazelíny, třeba i s PTFE plnivem, pokud je vůle velká (což je). Ono to nemusí klouzat úplně samo, jde o dobrý kompromis. Raději ať to klade nějaký úplně nepatrný odpor - jednak to pak ve vibracích tak nehopsá a nevybrušuje se tím kluzná plocha, a druhak se to prostě nezadře.
Není vazelína jako vazelína. Některé jsou určené na mazání namáhaných kluzných ploch a u některých sice třeba píšou, že jsou určeny k mazání kluzných ploch, ale myslí se tím ploch namáhaných jen slabě, jako třeba ve vodovodní kuželce. Takže varuji před silikonovými vazelínami (kdyby snad někdo uvažoval, že mají malou teplotní závislost viskozity a nenarušují plasty), protože ty k mazání kovových ložisek použitelné asi moc nejsou, podle mých zkušeností vedou spíše k zadření.
Já jsem jako cyklista použil tuk na jízdní kola. Určitě to není optimální řešení, ale neměl jsem nic lepšího a zkusil jsem to. On ten tuk časem nabral černou barvu. Kdyby byl viskóznější, asi by nezčernal, protože by se kluzné plochy tak moc nemlátily. Ale stále to bez problémů a bez údržby funguje. Tohle rozhodně není míněno jako doporučení, jen prosté konstatování. Věřím, že i na sucho by to běhalo, snad i spolehlivěji než s nevhodným mazivem, nevyžadovalo by to z principu žádnou obměnu maziva, ale opotřebení by na sucho bylo asi rychlejší.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#431 Příspěvek od OPR »

strahlung píše: ........ Věřím, že i na sucho by to běhalo, snad i spolehlivěji než s nevhodným mazivem, nevyžadovalo by to z principu žádnou obměnu maziva, ale opotřebení by na sucho bylo asi rychlejší.

Ano ale pamatuj na to, že ono to zas tak na sucho není ...... to bronzové pouzdro je samo o sobě "mastné" ....

A každej systém (mokrej suchej) vyžaduje kontrolu. :!: :!: :!:
olda
Kontaktovat uživatele:

#432 Příspěvek od olda »

Ono se taby debatuje spíše o hlavním ložisku. Tam jsem snad ten olej ani neaplikoval, tam problém nebyl. Padla chodily ztuha, kuláče atd.. na tyto díly jsem opatrně stříknul, smykátko, táhlo a horní část cykliky. Ono tím sprejem se docela dobře dávkuje. Stačí to opatrným stiskem jakoby orosit, takový minikapičky.
Moje modely:
http://mkalka.cz/clenove/clen.php?id=10
novakos

#433 Příspěvek od novakos »

Ahoj,
jako začátečník se poohlížím po nějaké heli.Nejdříve jsem měl v úmyslu si koupit originál align t-rex 450(bylo mi řečeno, že 450 je pro začátek dobrá), ale na to, abych to při první odlepení rozflákal, mi to přijde škoda.Koukal jsem na hobbyking a chtěl bych si pořídit následující:
kit:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14764
motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14497
serva:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10792
regl:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=11025
dál pak gyro, to nevím, jestli může být to z hkčka, je to kopie futaby.Nebo radši zainvestovat do lepšího??
Vysílačku chci určitě dx6i, baterie mám z auta, 3S nanotech turnigy 4500 mAh..
Děkuji všem za postřehy a nápady.:-))
HynX
Kontaktovat uživatele:

#434 Příspěvek od HynX »

novakos píše:Ahoj,
jako začátečník se poohlížím po nějaké heli.Nejdříve jsem měl v úmyslu si koupit originál align t-rex 450(bylo mi řečeno, že 450 je pro začátek dobrá), ale na to, abych to při první odlepení rozflákal, mi to přijde škoda.Koukal jsem na hobbyking a chtěl bych si pořídit následující:
kit:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14764
motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14497
serva:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10792
regl:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=11025
dál pak gyro, to nevím, jestli může být to z hkčka, je to kopie futaby.Nebo radši zainvestovat do lepšího??
Vysílačku chci určitě dx6i, baterie mám z auta, 3S nanotech turnigy 4500 mAh..
Děkuji všem za postřehy a nápady.:-))
ahoj, co sa tyka motoru a serv ti neporadim, ale ten regl :roll: 40A ti uplne staci, navyse ten tvoj je do vodnych modelov. a baterky sa pouzivaju 2200mah 3s, tie tvoje budu tazke a typujem, ze sa do heli ani nevmestia ;) ...
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#435 Příspěvek od Bizon »

Ty serva nejsou do 450, ale do 500, a regl je do lodi.

Mrkni co mají osazené lidi v tomto vlákně. Je sice nepřehledné, ale je tu několik lidí s rozumnýma osazeníma. Jestli se ti nechce hledat tak stačí regulátor Plush 40A, a serva do začátku HXT900.

A baterky co píšeš jsou neuvěřitelně těžké, ty by seděly taky spíš do HK500. Do 450 to chce poloviční, standartně 3S 2200mAh.
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“