Autostabilizační systémy pro plošníky
Re: Autostabilizační systémy pro plošníky
Mám to na Bixlerovi, éro podobné Betě.
Mám to hlavně na FPV takže 3D režim nemám vůbec aktivní. A ani jsem ho nezkoušel. Když éro hodím na záda a zapnu stabilizaci, tak se ve 2D okamžitě srovná jak má. Třeba někdo napíše kdo to testoval v 3D
Mám to hlavně na FPV takže 3D režim nemám vůbec aktivní. A ani jsem ho nezkoušel. Když éro hodím na záda a zapnu stabilizaci, tak se ve 2D okamžitě srovná jak má. Třeba někdo napíše kdo to testoval v 3D
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Taky to mam pouze otestovano pouze na 2d... Ale nemuzu si to vynachvalit
ale na 3D epp udrzi vsetko: vis, noz, hocijaku polohu..
...samozrejme nemozes cakat aby pri vypnutom motore udrzalo lietadlo v hociakej polohe
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
tak jsem dnes zalétával zase přez FY 30
Jen jsem si blbec zapoměl doma návod a z nějakého duvodu mi ta stabilizace v 3D režimu pomalinku přejíždí k jedné krajní poloze--zapojeno křidélko a výškovka, jakmile se nepatrně dotknu kniplu, tak se to okamžitě vrátí, nebo pokud v ruce držím knipl, tak se to vubec neprojevuje, ale jakmile nechám volně na zemi vysílač, tak to odcestuje, tak ted nevim, jestli je chyba ve mě, nebo v té krabičce.plná stabilizace to nedělá.
praktická zkušenost ze záletu ale v podstatě žádná, páč při vyklopení brzd se model i bez stabilizace nikam nanakláněl ani jinak nevzpínal, jediný co bylo poznat, když jsem zapnul stabilizaci při točení termiky v celku čerstvém větru, tak se model viditelně sklidnil .
ta dráteničina mi ale na duši moc dobře nedělá a pořád ve mě je divný pocit z další elektroniky, která se muže vyprdět a odporoučet---já bych asi s vrtulníky létat nemohl
Jen jsem si blbec zapoměl doma návod a z nějakého duvodu mi ta stabilizace v 3D režimu pomalinku přejíždí k jedné krajní poloze--zapojeno křidélko a výškovka, jakmile se nepatrně dotknu kniplu, tak se to okamžitě vrátí, nebo pokud v ruce držím knipl, tak se to vubec neprojevuje, ale jakmile nechám volně na zemi vysílač, tak to odcestuje, tak ted nevim, jestli je chyba ve mě, nebo v té krabičce.plná stabilizace to nedělá.
praktická zkušenost ze záletu ale v podstatě žádná, páč při vyklopení brzd se model i bez stabilizace nikam nanakláněl ani jinak nevzpínal, jediný co bylo poznat, když jsem zapnul stabilizaci při točení termiky v celku čerstvém větru, tak se model viditelně sklidnil .
ta dráteničina mi ale na duši moc dobře nedělá a pořád ve mě je divný pocit z další elektroniky, která se muže vyprdět a odporoučet---já bych asi s vrtulníky létat nemohl
-
JardaRůžička
pepin : Já sice vrtulníky také nelétám, ale co se týče elektroniky, tvrdím, že je obecně spolehlivější než mechanika (pokud ovšem není zprasená - ale to platí pro obě kategorie...).
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
pepin píše:tak jsem dnes zalétával zase přez FY 30
to neres. Sebemensi drift se to snazi vyrovnat, ale model polozeny na zemi na to samozrejme nemuze zareagovat. Ve vzduchu s tim problem nebude.
OK2WY
JirkaA píše:pepin píše:tak jsem dnes zalétával zase přez FY 30
to neres. Sebemensi drift se to snazi vyrovnat, ale model polozeny na zemi na to samozrejme nemuze zareagovat. Ve vzduchu s tim problem nebude.
dělá to 5čl nimh
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Ale prd. Zkusím ti to vysvětlit jinak - představ si místnost, kotel a termostat (proporcionální). Když je v cimře o trošičku nižší teplota než nastavená, termostat se snaží odchylku dorovnat. Přidá na topení, když se teplota nezvyšuje, přidá víc... Za normálního stavu kotel zareaguje a přitopí, teplota se dorovná. Ale když je kotel vypnutý nebo má poruchu, může si termostat prst v zadnici zlomit a neudělá s tím nic. V případě letícího letadla změna polohy (odchylka) vyvolá reakci regulátoru (pohne servem, stejně jako by termostat v příkladu zvedl výkon kotle) a letadlo se srovná (analogicky v příkladu se srovná teplota). Když letadlo leží na zemi, nemůže reagovat na pohyb serva, regulátor se proto postupně snaží výchylku zvětšit, neúspěšně až na doraz. Ta původní odchylka přitom může být naprosto minimální, způsobená často třeba nepatrným teplotním driftem gyrosenzorů - v tom cajku bude lineární low-drop stabilizátor, který při napájení čtyřčlánkem topí míň, než při napájení pětičlánkem. Za letu to nepoznáš, to samý dělají i gyra u vrtulníků, na let to nemá vliv protože ten drift je tak nepatrný, že rukama do toho hrabeš mimoděk řádově víc, při letu to samozřejmě srovnáš..
OK2WY
Jirko, na stole mi ted leží ta FY30 a je do ní zapojené servo---připojím na napájení 4čl nicd a kotouček serva se ani nehne, dokud nehnu se stabilizací---odpojím 4čl, připojím 5 článek a kotouček začne přejíždět na jednu krajní polohu, jak se dotknu kniplu tak se kotouček vrátí na střed, ale okamžitě zase hned začne přejíždět na tu samou stranu---připojím opět 4 článek a nic se samovolně nikam neotáčí.Dělá to těch 7 voltu.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
pepin píše:Jirko, na stole mi ted leží ta FY30 a je do ní zapojené servo---připojím na napájení 4čl nicd a kotouček serva se ani nehne, dokud nehnu se stabilizací---odpojím 4čl, připojím 5 článek a kotouček začne přejíždět na jednu krajní polohu, jak se dotknu kniplu tak se kotouček vrátí na střed, ale okamžitě zase hned začne přejíždět na tu samou stranu---připojím opět 4 článek a nic se samovolně nikam neotáčí.Dělá to těch 7 voltu.
Nech to deset minut zapnutý teplotně stabilizovat, jsem si téměř jist, že to potom plavat přestane.
OK2WY
JirkaA píše:pepin píše:Jirko, na stole mi ted leží ta FY30 a je do ní zapojené servo---připojím na napájení 4čl nicd a kotouček serva se ani nehne, dokud nehnu se stabilizací---odpojím 4čl, připojím 5 článek a kotouček začne přejíždět na jednu krajní polohu, jak se dotknu kniplu tak se kotouček vrátí na střed, ale okamžitě zase hned začne přejíždět na tu samou stranu---připojím opět 4 článek a nic se samovolně nikam neotáčí.Dělá to těch 7 voltu.
Nech to deset minut zapnutý teplotně stabilizovat, jsem si téměř jist, že to potom plavat přestane.
kdepak, dokud neklesne to napětí na přijímačovkách, tak to samovolně přejíždí.ležel jsem u toho na trávníku snad pul hodiny, když jsem hledal chybu ve špatném nastavení hodnot pro to spínání 3d režimu, když je to napájené přez bec,4článkem, nebo liféčkama přez diody tak v pohodě, jakmile tam teče z toho 5 článku přez 6,5V tak to začne cestovat---když vypnu vysílač, tak všechny připojené kormidla přejedou pomalu na krajní polohy.
V každém případě se mi stejně moc nelíbí, že mi z plně nabitého 5čl leze 7 voltu, takže ho stejně předělám na 4 čl.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Rád bych si zaexperimentoval se stabilizačním systémem a přestože jsem si pročetl celé toto vlákno i vlákno o gyru do letadla a pořád mi není jasné, který systém pořídit.
Chtěl bych to do akrobata cca 1-1,3m abych zmírnil náhlé poryvy větru a měl tak z chování menšího akrobata pocit jako z toho trošku většího.
Rozhodně to nechci využít na zálet modelu, stabilizaci v krizovce (tam holt risknu, že to pošlu k zemi) nebo autopilota, který vrátí letadlo zpět na letiště.
Vysílač mám Spektrum DX8, takže ideální je jedna krabička s přijímačem.
Bude mi na to stačit "základní" systém jako např:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31586__OrangeRX_RX3S_3_Axis_Flight_Stabilizer_w_DSM2_Compatible_6CH_2_4Ghz_Receiver.html
nebo "značkový"
http://www.horizonhobby.com/products/ar635-6-channel-as3x-sport-receiver-SPMAR635
(Mimochodem - je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?)
Nebo je třeba Guradiana 2D/3D, popřípadě jiné více advanced systémy zde probírané, např. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24758__F_TEK_30A_Fixed_Wing_Flight_Stabilization_Controller_w_Self_Leveling_.html ?
Chtěl bych to do akrobata cca 1-1,3m abych zmírnil náhlé poryvy větru a měl tak z chování menšího akrobata pocit jako z toho trošku většího.
Rozhodně to nechci využít na zálet modelu, stabilizaci v krizovce (tam holt risknu, že to pošlu k zemi) nebo autopilota, který vrátí letadlo zpět na letiště.
Vysílač mám Spektrum DX8, takže ideální je jedna krabička s přijímačem.
Bude mi na to stačit "základní" systém jako např:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31586__OrangeRX_RX3S_3_Axis_Flight_Stabilizer_w_DSM2_Compatible_6CH_2_4Ghz_Receiver.html
nebo "značkový"
http://www.horizonhobby.com/products/ar635-6-channel-as3x-sport-receiver-SPMAR635
(Mimochodem - je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?)
Nebo je třeba Guradiana 2D/3D, popřípadě jiné více advanced systémy zde probírané, např. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24758__F_TEK_30A_Fixed_Wing_Flight_Stabilization_Controller_w_Self_Leveling_.html ?
-
Doporučil bych ti guardian sám ho používám v bixlerovi na natáčení a řekl bych že je to docela user freidly docela jednoduchý na nastavení, malý lehký a docela cenové přijatelný. Podle toho co jsem četl tak asi lepší než FY30. umí to i dvě křidélka a vychylky jdou namixovat přes rozsah serva přes ten jejich software.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Guardian bude asi ten lepší z těch pokročilejších (a cena je akceptovatelná), jen se bojím, že už bude řídit "moc" a moje akrobatické schopnosti zakrní.
Přeci jen namířit na oblohu a nechat viset model bez zásahu - to by mi asi vzalo radost z létání (byť by výsledek byl asi lepší než je teď).
Měl jste někdo možnost srovnat RX3S (nebo jiný "pouzegyrový" stabilizátor) s "chytrejsim" stabilizatorem na nějakém akrobatovi? Byla to pak ještě zábava řídit?
Přeci jen namířit na oblohu a nechat viset model bez zásahu - to by mi asi vzalo radost z létání (byť by výsledek byl asi lepší než je teď).
Měl jste někdo možnost srovnat RX3S (nebo jiný "pouzegyrový" stabilizátor) s "chytrejsim" stabilizatorem na nějakém akrobatovi? Byla to pak ještě zábava řídit?
-
A co ti znemožnuje Guardiana za letu vypnout?
Můžeš ho použít v prvcích kdy má letadlo nějaký neduh.
Nebo ho můžeš použít jako záchranu. Nebo jestli se bojíš že ti to skazí ruce, tak ho tam nedávej vůbec.
Ve své podstaě jde nastavit chováním tak jako bezpádlo na vrtulníku.
Dělá korekce a kompenzuje nedokonalosti.
Když by jsis chtěl pak zalétat s letadlem bez Guarda bude to o poznání horší.
Stejně tak, jako když se vrtulníkář vrátí z bezpádla na pádlo.
Ale nevím že by kvůli tomu vrtulníkáři nelétali s bezpádlama.
U Guarda máš výhodu, že si to můžeš zapnout kdy potřebuješ nebo si nastavit to, jak moc tě to bude stabilizovat.
Můžeš ho použít v prvcích kdy má letadlo nějaký neduh.
Nebo ho můžeš použít jako záchranu. Nebo jestli se bojíš že ti to skazí ruce, tak ho tam nedávej vůbec.
Ve své podstaě jde nastavit chováním tak jako bezpádlo na vrtulníku.
Dělá korekce a kompenzuje nedokonalosti.
Když by jsis chtěl pak zalétat s letadlem bez Guarda bude to o poznání horší.
Stejně tak, jako když se vrtulníkář vrátí z bezpádla na pádlo.
Ale nevím že by kvůli tomu vrtulníkáři nelétali s bezpádlama.
U Guarda máš výhodu, že si to můžeš zapnout kdy potřebuješ nebo si nastavit to, jak moc tě to bude stabilizovat.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....