FrSky Taranis - druhé pokračování
Re: FrSky Taranis - druhé pokračování
také se přikláním k názoru,že jedna anténka stačí,používám mimo jiné , mikro přijímače VD5M nejen v houboletech jsou vynikající i s jednou anténkou!Zajímavé je,že když jsem používal ve vysílačích moduly FrSky DJT a nebo DHT tak si modul sem tam "pískl ",upozornění na horší signál,ale nikdy ne ve výšce,spíše blíže, nízko a vždy trochu stranou. S Taranisem se mi to ještě nestalo, je to opravdu bez problémů!
Naposledy upravil(a) kozlik327 dne pon 09.03.2015 17:03, celkem upraveno 1 x.
kozlik327 píše:Zajímavé je,že když jsem používal ve vysílačích moduly FrSky DJT a nebo DHT tak si modul sem tam "pískl ",upozornění na horší signál,ale nikdy ne ve výšce,spíše blíže, nízko a vždy trochu stranou. S Taranisem se mi to ještě nestalo, je to opravdu bez problémů!
A měl jsi nastavené prahové úrovně pro signalizaci při poklesu RSSI stejně na DJT/DHT jako máš nyní i v Taranisu ?
Na doplnění je vhodné zmínit i to, že úroveň RSSI, při které dochází k hlášení či signalizaci je a i dříve u starších modulů DJT/DHT byla nastavitelná a i když to třeba někdo od koupení neměnil tak nelze vyloučit, že implicitní nastavení prahové úrovně v Taranisu je jiné než bylo implicitně nastaveno třeba přímo ve starších modulech DJT/DHT. Rozdíly tedy mohou vyplývat i z rozdíleného nastavení prahové úrovně pro signalizaci.
Moc dík za všechny názory,moc si jich vážím,dnes jsem si udělal kontrolu a závadu odhalil.Pravdu měl v podstatě Janekx hned na začátku,uvolněný káblík.Když jsem dnes připojil baterii k reglu,přijímač se nerozsvítil,zkrátka všude "mrtvo"!Stačilo trošku pohnout káblíkem od reglu k baterii a vše opět fungovalo.Konektor byl špatně napájený,pod smršťovačkou to nebylo vidět,drát s konektorem držel u sebe snad jen tou smršťovačkou.Napájení přestalo jít v malé výšce,takže ta "paní" v tom rádiu to nestihla zahlásit.A po pádu se všechno zase trošku spojilo,taže vše opět fungovalo.Byla to moje chyba,musím příště lépe pájet a taky kontrolovat.Jsem ale rád,že jsem příčinu odhalil,a jlavně nejsou žádní mrtví ani zranění!

Jardátor píše:Když jsem dnes připojil baterii k reglu,přijímač se nerozsvítil,zkrátka všude "mrtvo"!Stačilo trošku pohnout káblíkem od reglu k baterii a vše opět fungovalo.Konektor byl špatně napájený,pod smršťovačkou to nebylo vidět,drát s konektorem držel u sebe snad jen tou smršťovačkou.Napájení přestalo jít v malé výšce,takže ta "paní" v tom rádiu to nestihla zahlásit.A po pádu se všechno zase trošku spojilo,taže vše opět fungovalo... Byla to moje chyba,musím příště lépe pájet a taky kontrolovat...
Lidi dělaj chyby a někdy se holt stane, že si člověk něčeho nevšimne.
Pokud by měly telemetrické Frsky přijímače vlastnost, kterou jsem popsal v mé poslední odpovědi na konci předchozí stránky tohoto tématu tak by tě Taranis na výpadek napájení přijímače i při takto krátkém výpadku upozornil, ale nic není dokonalé, a to bychom po Frsky chtěli příliš, aby tam byly i takové vychytávky.
Hlavně, že se příčina nakonec našla.
PS: Mimochodem neozývá se z Taranisu vždy po navázání spojení interního modulu s přijímačem krátké pípnutí. Starý DJT modul myslím při každém navázání spojení krátce pípnul, alespoň ten kus DJT modulu co mám se tak chová. Takže když se vypne a znovu zapne napájení přijímače tak můj DJT modul vždy pípne. Nevím jak je tomu u interního XJT modulu, který je zabudován v Taranisu. Pokud při navázání spojení s přijímačem pípne i interní XJT modul v Taranisu tak je to sice chabá signalizace, ale aspoň něco.
- Standa Stuchlý
stanco1 píše:K tým anténkam do praveho uhla, nehovorím že to je blbosť, chápem podstatu ale myslím si že sa to príliš preceňuje, sú predsa mnohé iné systémi využívajúce len jednú anténku
Mam aj turnigy T9X s origo modulom a príjimačom s jednou anténkou na ktoré som lietal Vetrone do 3m rozpätia a motorák 2,2m rozpätie +všeliake poletuchy a nikdy ani náznak problému...
tak si udělej pokus a budeš se hodně divit. Pokud dáš obě anténky k sobě, dochází mezi nimi k vzájemnému částečnému rušení. To se Ti na vysílači u RSSI projeví nižší úrovní signálu. Pak postupně oddaluj obě anténky až do požadovaného úhlu a zažiješ nové překvapení.
To, že přijímač jiného výrobce třeba jen s jedinou anténkou signál měl je způsobeno tím, že tyto přijímače jsou laděny na jednu anténu, ale za cenu mnohem nižší citlivosti a tím i menším dosahem. Frsky přijímače se dvěma anténami mají nesrovnatelně větší dosah, ale za předpokladu dodržení požadovaných podmínek umístění antén.
Nejde o žádné přeceňování nějakého významu úhlu mezi anténami, jde o obyčejné přírodní zákony pro šíření signálu v pásmu 2,4Ghz. V opačném případě by Ti stačil k TV asi jen kus drátu, místo antény, ale ono to tak sakra nefunguje, Jak to?
Pánové, vy kteří si myslíte, že přečůráte VF signál, opak je pravdou
Pokud Taranis neupozornil na ztrátu signálu, na to může mít vliv dost věcí. Jedna z nich je, že to prostě nestihl a model v pádu se přiblížil natolik, že důvod výstražné relace pominul. Každý jistě víte, kolik času zabere pád z výšky 50m. 1? nebo 2? sekundy? Po dvou sekundách bude mít výšku odhadem tak 10m, docela blízko k vysílači a dost daleko k zemi. Při rotaci se signál obnovil a vysílač neměl důvod cokoliv sdělovat, ale řídit se to již většinou nedá.
Na jakou hodnotu signálu máš nastavené výstražné hlášky vysílače? Dost důležitá hodnota.
Je to jen můj názor, nikomu nic nevnucuji.
Skutečnost, že došlo ke startu přijímače po zapnutí jeho napájení se dá v přijímači detekovat a na straně Taranisu by se to dalo oznámit hlášením jak už jsem zhruba popsal na konci předchozí stránky. Stačilo by to doplnit do firmware přijímačů a Taranisu a nemuselo by to být ani moc složité. U FW Taranisu, který je open source by to asi velký problém nebyl. Větší problém je spíš v tom, že FW přijímačů je uzavřený a tudíž je malá šance na to, že se tam něco takového v brzké době dostane.
- Standa Stuchlý
hlášku RSSI a A1, síla signálu a napětí přijímače mám na tlačítku SH. Jeden pohyb prstu a vím, jak jsem na tom v reálném čase s těmito hláškami. Myslím, že nic jednoduššího už asi nejde udělat.
Vazeni, horke info od programatora OpenTX.
OpenTX 2.1 bude mit naprosto prepravovanou telemetrii.
Podporu grupovani senzoru, takze bude mozne mit vice senzoru v jednom modelu jak je videt u FSD.
Postupne padani RSSI je zapricineno filtrem prumerovanim poslednich 4 hodnot, na druhou stranu obnova spojeni je hlasena hned do 1sec, zkusim apelovat aby byly u RSSI filtry upraveny.
Filtr tam je proto ze RSSI muze pomerne skakat a kdyby nebyl muze to zapricinit falesne hlasky nizkeho RSSI.
V novem OpenTx 2.1 by mela byt i moznost uzivatelskeho nastaveni filtru telemetrickych hodnot.
OpenTX 2.1 ale nebude brzy, je to otazkou mesicu, mozna konec leta.
OpenTX 2.1 bude mit naprosto prepravovanou telemetrii.
Podporu grupovani senzoru, takze bude mozne mit vice senzoru v jednom modelu jak je videt u FSD.
Postupne padani RSSI je zapricineno filtrem prumerovanim poslednich 4 hodnot, na druhou stranu obnova spojeni je hlasena hned do 1sec, zkusim apelovat aby byly u RSSI filtry upraveny.
Filtr tam je proto ze RSSI muze pomerne skakat a kdyby nebyl muze to zapricinit falesne hlasky nizkeho RSSI.
V novem OpenTx 2.1 by mela byt i moznost uzivatelskeho nastaveni filtru telemetrickych hodnot.
OpenTX 2.1 ale nebude brzy, je to otazkou mesicu, mozna konec leta.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Na nastavení se musím podívat,ale když na tím tak přemýšlím.ta vzdálenost byla max.do 50 m,ale výška byla určitě menší.V tom "rozrušení" a nasr....nad pádem modelu si to člověk ani pořádně neuvědomí.Navíc to byl můj uplně první let s Taranisem,asi jsem z toho byl trošku "vybrkaný"jak malá Jarda!
Standa Stuchlý píše:hlášku RSSI a A1, síla signálu a napětí přijímače mám na tlačítku SH. Jeden pohyb prstu a vím, jak jsem na tom v reálném čase s těmito hláškami. Myslím, že nic jednoduššího už asi nejde udělat.
Zkus si na pouhé 2 sec vypnout a pak hned zapnout napájení přijímače jak se ti přitom bude projevovat tento způsob sledování.
- Standa Stuchlý
tak jsem to zkusil. Reakce vysílače asi 1s. Možná to bude tím, že mám první hlášku na 45% a druhou na 40%.
- Standa Stuchlý
Jardátor píše:Na nastavení se musím podívat,ale když na tím tak přemýšlím.ta vzdálenost byla max.do 50 m,ale výška byla určitě menší.V tom "rozrušení" a nasr....nad pádem modelu si to člověk ani pořádně neuvědomí.Navíc to byl můj uplně první let s Taranisem,asi jsem z toho byl trošku "vybrkaný"jak malá Jarda!
Hodně zdaru .
Ahoj , zrovna jsem sledoval videa od Rimra abyh se dozvěděl jak nastavit samokřídlo.To sem sice nezjistil ale našel sem rozdíl. Já když založim nový model , tak se mě začne rádio vyptávat jestli ma model motor křidýlka atd. Rimra ne. Proč? Mám ,,plusko,, poslední firmware (aspoň myslim,to ví Janekx)
Protoze si Risa smaznul tento lua script nebo ho nechce vyuzivat. Je v scripts wizard.
Da se preskocit exitem. Treba pro samokridlo je to fajn nastavi to samo.
Da se preskocit exitem. Treba pro samokridlo je to fajn nastavi to samo.
Jan Janekx Urbanek
Mě to nevadí , naopak sem rád je to usnadnění . Sem jen zvědavej. Díky