Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#376 Příspěvek od LV »

Takéto lietanie, no to ich musí baviť :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
JMalik

#377 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:
JMalik píše:... Většinou to nakonec přepneš do Head lock ...

V plošníku?

Jak se to potom chová např. na výškovce?

No, zkus to.
Zjistíš , že v tomto případě to bude eliminovat "vítr" proti režimu "normal".
V případě směrovky, nebo příďáku na turbíně zjistíš, že to není možné provozovat v jiném režimu než HL.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
StrycAlois

#378 Příspěvek od StrycAlois »

Máš na mysli, že nějaké vrtulníkářské gyro řídícím signálem přepneš do režimu Head Lock a ono to je použitelné např. na stabilizaci přední nohy nebo směrovky jetu?

Podle mých zkušeností, vrtulníkářské gyro vrežimu Head Lock je na tohle nepoužitelné.

Bylo by dobré, kdyby se ozval někdo, kdo to tak má, nebo to má třeba i nějak jinak.
FeriGGGG

#379 Příspěvek od FeriGGGG »

StrycAlois píše:Máš na mysli, že nějaké vrtulníkářské gyro řídícím signálem přepneš do režimu Head Lock a ono to je použitelné např. na stabilizaci přední nohy nebo směrovky jetu?

Podle mých zkušeností, vrtulníkářské gyro vrežimu Head Lock je na tohle nepoužitelné.

Bylo by dobré, kdyby se ozval někdo, kdo to tak má, nebo to má třeba i nějak jinak.

kazdy kto tu ma fy-30a tak s urcitostou moze povedat za lieta v 3D na heading hold vo vsetky 3 osach,
guardian2d/3d sa da nastavit rate-mode / heading hold

StrycAlois píše:Podle mých zkušeností, vrtulníkářské gyro vrežimu Head Lock je na tohle nepoužitelné.

-preco :?:
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
JMalik

#380 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:....Podle mých zkušeností, vrtulníkářské gyro vrežimu Head Lock je na tohle nepoužitelné.

To jsi skutečně zkusil a vyhodnotil tenhle režim jako nepoužitelný, nebo zatím jenom teoretizuješ?
(protože já jsem to tak létal na křidélkách i výškovce)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#381 Příspěvek od pepin »

StrycAlois píše:Máš na mysli, že nějaké vrtulníkářské gyro řídícím signálem přepneš do režimu Head Lock a ono to je použitelné např. na stabilizaci přední nohy nebo směrovky jetu?

popisoval jsem to hned ze začátku vlákna, sice né z mojí osobní zkušenosti, ale na základě osvěty od kolegy vrtulníkáře když jsme u mě doma koumali nad tím FY 30 a zkoušeli odladit to mé head lock vrtulníkářské gyro--které se ukázalo, že je nějak poškozené--funguje náhodně, divně.Duvod, proč nepoužít gyro jsem také popisoval--levné bude trpět nejspíš teplotním driftem, kvalitní bude stejně, nebo dražší nežli FY 30 a další věc--gyro nejde uplně vypnout, pouze v režimu normál nastavit co nejmenší citlivost, ale stále tam nějaká být musí--kolega to právě používá na přídový podvozek. ale jinak je to v režimu head lock výsledkem uplně stejné jako ty stabilizační systémy--FY---Guardian.
Trošku jinak to ale fungule--když máš model na stole a hneš a vrátíš páku u plošníkářského systému--kormidlo se vrátí,když to uděláš u vrtulníkářského gyra--zustane kormidlo odjeté a čeká až se do tohoto uhlu model nakloní--mě to sice moc hlava nebere,ale v letu je to logické--pokud potlačíš, tak se model prostě sklopí čumákem dolu.

Jestli se ale nepletu u vrtulníkářského gyra je nutnost ho nechat vždy před letem v modu head lock načíst s modelem v klidové poloze před startem--to u plošníkářského systému nemusím--odstartuji bez načítání ve vypnuté stabilizaci a libovolně ji během letu sepnu.Osobně bych při ceně guardianu první pokusy s vrtulníkářským gyrem někomu co nemá se seřízením gyra zkušenosti spíš nedoporučil.ale je to jen muj názor, mě také nedoporučovali zalétávat model pod aktivovanou stabilizací a jde to .
Navíc i když jsem puvodně toužil pouze po stabilizaci výškovky, hned na první start jsem připojil i křidélka a výhoda byla už při záletu jednoznačná--když jsem vysunul brzdy--model se nenakláněl na jedno křídlo-vlivem nestejnoměrného vysunutí neodladěných klapek tak, jak je při záletu většinou běžné--křidélko ten náklon--výkrut ustabilizovalo na normální vodorovný let.
StrycAlois

#382 Příspěvek od StrycAlois »

Pánové, omlouvám se, pokud můj tón byl zpochybňující.
Nechci rejpat. Chci se dobrat použitelného výsledku.

Podle mé logiky, by vrtulníkářské gyro v režimu Head Lock, napojené na servo řízení přední podvozkové nohy, mělo stabilizovat např. rozjezd modelu po dráze.
Ale ...
Na stole jsem zkoušel gyro Gy191 v režimu Head Lock a jevilo se mi to jako chaos.

Pak jsem zkoušel gyro G401 AVCS a to bylo poněkud lepší, ale některé jeho reakce jsou pro mne nepochopitelné:
Pokud jsem atrapu modelu postavil na rozjezdovou dráhu, pak model vychýlil a poté pomalu srovnal do původního směru, přední podvozková noha nezůstala v přímém směru, jako na začátku testu.
Přitom jsem tento test považoval za simulaci reálné situace, kdy model na dráze je poryvem větru odkloněn ze svého směru a poté účinky stabilizace by se měl pozvolna vrátit do původního směru. Ale po návratu do původního směru by jeho přední kolo mělo být v přímém směru a ne vytočené do strany.
pepin

#383 Příspěvek od pepin »

Ale po návratu do původního směru by jeho přední kolo mělo být v přímém směru a ne vytočené do strany.[/quote
----------------------------------
zkoušel si to skutečně za jízdy, nebo jen doma na stole?
JMalik

#384 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:
Pak jsem zkoušel gyro G401 AVCS a to bylo poněkud lepší, ale některé jeho reakce jsou pro mne nepochopitelné:
Pokud jsem atrapu modelu postavil na rozjezdovou dráhu, pak model vychýlil a poté pomalu srovnal do původního směru, přední podvozková noha nezůstala v přímém směru, jako na začátku testu.
Přitom jsem tento test považoval za simulaci reálné situace, kdy model na dráze je poryvem větru odkloněn ze svého směru a poté účinky stabilizace by se měl pozvolna vrátit do původního směru. Ale po návratu do původního směru by jeho přední kolo mělo být v přímém směru a ne vytočené do strany.

Ani to nejlepší gyro není autopilot.
Protože mi právě G401 zbyla, dávám jí do stejné situace jakou popisuješ. To gyro je tam proto, že by jsi to hlavně při brzdění neudržel na ose dráhy. Řídit kniplem to musíš stále, samo to jenom na gyro rovně nepojede, ale gyro je velmi účinné právě na ty prudké změny. Čím je změna pomalejší, tím více začíná být gyro zbytečné.
Takže gyro se používá třeba na eliminaci turbulence, ten zmiňovaný podvozek, na plachetnici to mám proto, že daleko od břehu už nedokážu tak přesně držet směr kormidlem a otěží, protože nevidím ty malé prudké výkyvy.
Pokud by jsi vyžadoval řízení jako popisuješ - trvalé držení polohy ve zvolené ose, tak je nutný jiný stabilizační systém = autopilot.
StrycAlois

#385 Příspěvek od StrycAlois »

Nebylo to v reálu, bylo to jen na podlaze s atrapou modelu.

Prudké změny zmírní i gyro v normal módu, ale po zhlédnutí pepinova videa, kdy FY-30A vychyluje servo, dokud není ve stejné poloze, jako před vychýlením, jsem doufal, že něco podobné bude dělat i gyro v módu Head Lock.

Příklad:
Zorientuju model ocasem k jihu, předkem k severu. Aktivuju 3D mód na FY-30A.
Pokud model od tohoto směru odchýlím, servo, připojené k FY-30A se vychýlí na opačnou stranu.
Do přímé polohy se servo vrátí, až model bude opět ocasem k jihu a předkem k severu.

Dělá to samé i gyro v Head Lock módu?
JMalik

#386 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:Příklad:
Zorientuju model ocasem k jihu, předkem k severu. Aktivuju 3D mód na FY-30A.
Pokud model od tohoto směru odchýlím, servo, připojené k FY-30A se vychýlí na opačnou stranu.
Do přímé polohy se servo vrátí, až model bude opět ocasem k jihu a předkem k severu.

Dělá to samé i gyro v Head Lock módu?

Dělá to samé.
Ty jsi si to ale příliš teoreticky zjednodušil.
Není gyro jako gyro, velmi se od sebe liší "kvalitou gyrování", je naprosto nutné vybrat parametrově vhodné servo k danému gyru (u těch lepších bývá doporučená kombinace), ten čudl na nastavování citlivosti tam také není zbytečný, neplatí, že nejvyšší (nebo nejnižší) citlivost je nejlepší atd.
K tomu provedení náhonu od serva na ovládanou plochu už jsem taky psal.
Prostě není možné, že si to nasimuluješ nějak na stole, potom to dáš do letadla (nebo něčeho jiného) a použiješ stejné nastavení. Dobře to chodí ve vrtulníku, kde je celý náhon a řízená vrtulka velmi přesně uložené , bez vůlí, má to malé hmotnosti ovládaných ploch.... V EPPéčku vzniknou problémy s celkovou "gumovostí" tohodle systému, v plachetnici je velmi pomalé servo kormidla, které se navíc líně pohybuje ve vodě .........
Prostě co konkrétní aplikace, to pokus a bylo by dobré to zkusit použít, létat s tím, nastavit to na začátek aspoň pro tu jednu osu a potom se pokusit tady v diskusi řešit konkrétní problém. Takhle je to teoretizování jak by, co by, bez nějakého konkrétního postupu.
StrycAlois

#387 Příspěvek od StrycAlois »

FY-30A je už nějaký čas objednáno.

Tímhle teoretizováním se chci připravit, až to přijde, abych zbytečně netápal.

Navodil jsem jakési FAQ a položil některé asi nejčastější dotazy, i kdyby měli být poněkud připitomělé.
Radši přiznám, že mi něco není úplně jasné a nechám si to i od několika lidí podrobně vysvětlit, než bych sekal machra a následně něco pos..l.

Takže pánové, díky a těším se, až to dorazí.
pepin

#388 Příspěvek od pepin »

zbytečně se trápíš s nastavováním gyra a štelováním citlivosti na vysílači.ta FY 30 je jednoduchá, na vysílači pouze naladíš hodnotu, která sepne danou funkci--vypnuto--2D režim--3D režim, zbytek jen odladíš jedním kroutítkem pro daný výstup--jedno kroutítko doleva-doprava--podle toho kolik určí citlivost-- výškovka--další křidélka--další směrovka--to je vše, nic jiného se už nikde neladí--pouze mužeš přepnout mody pro ruzné uspořádání ploch--normál, ocas do V delta.
JMalik

#389 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:................

Ještě jsem zapoměl - jeden čas jsem létal s věcí, která se jmenuje "Co pilot".
Zajímavá krabička. Musí to vidět čidly na horizont, podle toho se to stabilizuje. Samozřejmě slabiny to má právě v tom určení horizontu pokud jsou tam nějaké velké plochy výrazně jinak skloněné, je to citlivé na tepelné zdroje, odrazivost povrchu (voda, sníh...)........ Už je to delší dobu, dnes je to už asi překonané.
pepin

#390 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:................

Ještě jsem zapoměl - jeden čas jsem létal s věcí, která se jmenuje "Co pilot".
Zajímavá krabička. Musí to vidět čidly na horizont, podle toho se to stabilizuje. Samozřejmě slabiny to má právě v tom určení horizontu pokud jsou tam nějaké velké plochy výrazně jinak skloněné, je to citlivé na tepelné zdroje, odrazivost povrchu (voda, sníh...)........ Už je to delší dobu, dnes je to už asi překonané.

o tom byl před lety článek v modeláři, ale ten horizont a létání na svahu jde proti sobě, navíc to opravdu jen ustabilizuje model do vodorovné polohy.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“