Multiwii - zkušenosti, dotazy

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
honzaop

Re: Multiwii - zkušenosti, dotazy

#361 Příspěvek od honzaop »

ujovko píše:Moje skúsenosti s behom motorov boli podobné. Dokázal som s vysielačkou rozbehnúť motory s osadenými vrtuľami postupne po jednom.
Ale keď sa po zvýšení otáčok dostali vrtule do záberu, viselo aj letelo to normálne.

To se ti roztáčely ty vrtule postupně? Jestli ano, doporučuji zvýšit MINTHROTTLE v Multiwii kodu.
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
LiquidSky

#362 Příspěvek od LiquidSky »

To jsem rád že jste mě uklidnili. Dneska to pudu zkusit a dám vědět. Díky! :)
OK2BUH

#363 Příspěvek od OK2BUH »

honzaop píše:Jak to myslíš? Že s vypnutou stabilizací angle, nebo acro se nedá lítat? Pokud ano, tak mám opačnou zkušenost, na vypínači mám vypnutí veškeré stabilizace a když to vypnu, tak lítám s koptérou jak s šestikanálem, můžeš vyzkoušet.
V případě paniky přepneš přepínač zpět a koptera se ustabilizuje, ale když umíš s šestikanálovým vrťasem, tak to zvládneš i koptéru.

A co to máš za desku, že to umožňuje? Pokud se řekne, že lítám s koptérou bez stabilizace tak je myšleno, že neběží akcelerometry ale gyroskopy běžet musí. Nedovedu si představit, že bych to udržel. Možná chvíli záviset v bezvětří ale letět by se s tím nedalo.
honzaop

#364 Příspěvek od honzaop »

Mám na mysli normální stabilizaci, angle, nebo acro režim. Tys zřejmě myslel úplně bez, jako by tam deska nebyla, viď?
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
OK2BUH

#365 Příspěvek od OK2BUH »

Jj tak jsem to myslel. V angle režimu běží gyro + acc a koptéra drží rovinu. V acro běží pouze gyro, rovinu to nedrží ale drží nastavený úhel vůči prostoru a nenechá si ho vzít dokud ho nezměním. Částečně to drží i vrtule svým gyroefektem, ale to by nestačilo, u koptéry je ten efekt slabý proti vrtulníku. Takže si myslím, že bez gyra by to nešlo ale nezkoušel jsem to.
macil

#366 Příspěvek od macil »

Môžeš to vyskúšať. Stačí stiahnuť PIDy na nulu. :wink:
OK2BUH

#367 Příspěvek od OK2BUH »

To už jsem tady jednou navrhoval. Soutěž kdo vydrží nejdéle ve vzduchu bez řídící jednotky se čtyřma potenciometry. :) Ale už nemám ten postřeh jsem moc starej. :)
LiquidSky

#368 Příspěvek od LiquidSky »

Tak jsem byl zkusit to proletět. A špatný. Nejde to dostat do vzduchu. Když už náhodou vzlítne, tak se sice snaží jakože vyrovnávat, ale dělá víc škody než užitku. Motory nejdou ani vytočit na max, celý to sebou cuká a háže na všechny strany, dva protilehlé motory jdou evidentně málo. Je jedno jakej mód zapnu. Fakt nevim co s tim. Začínám mít obavy že je deska v háji. Tim že mám multiwii 2.4 to asi nebude, co?
honzaop

#369 Příspěvek od honzaop »

LiquidSky píše:Tak jsem byl zkusit to proletět. A špatný. Nejde to dostat do vzduchu. Když už náhodou vzlítne, tak se sice snaží jakože vyrovnávat, ale dělá víc škody než užitku. Motory nejdou ani vytočit na max, celý to sebou cuká a háže na všechny strany, dva protilehlé motory jdou evidentně málo. Je jedno jakej mód zapnu. Fakt nevim co s tim. Začínám mít obavy že je deska v háji. Tim že mám multiwii 2.4 to asi nebude, co?

Spíše být tebou bych napsal, odkud jsi a možná někdo z blízkého okolí by byl ochoten ti poradit.
Jestli nemáš s tím zkušenosti, tak lze těžko najít skutečnou příčinu chování tak, jak to popisuješ. Co si představit pod "cuká a háže na všechny strany"?
Tipuju špatně nastavené PIDy, nebo nevyvážené vrtule. Nebo spousta dalších věcí, správné zapojení motorů tam, kde mají být, správný směr otáčení vrtulí.
Jinak program Multiwii si myslím, že je na řízení koptér (i letadel apod) výborný, i 2.4.
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#370 Příspěvek od ujovko »

honzaop píše:
To se ti roztáčely ty vrtule postupně? Jestli ano, doporučuji zvýšit MINTHROTTLE v Multiwii kodu.

Najprv som to nastavoval a nastavoval.... Ono bolo nutné dvíhať plyn naozaj veľmi jemne. Ak som bežne zabral, nedalo sa to postrehnúť.
A v okolí to nik iný nedokázal, štartoval som motory ako jumbo, pekne po jednom. Mali sme z toho zábavu.
Moja kopterka stvárala aj iné kúsky:
Přílohy
testd06.JPG
testd05.JPG
LiquidSky

#371 Příspěvek od LiquidSky »

Moc zkušenej nejsem a jsem z Prahy. Co mi ale vrtá hlavou je, že kopter už lítat. Všechno stejný. Jen jsem neměl ftdi které jsem teď pořídil a musel i znova flashnout multiwii, protože jsem nevěděl co tak bylo původně. Takže to neni schopný lítat od doby co jsem já nainstaloval multiwii. Vážně ale nechápu co jsem tim moh podělat..
LiquidSky

#372 Příspěvek od LiquidSky »

A problém je vyřešen! Teď jsem nahrál Multiwii 2.3 s úplně default parametry, zkalibroval a chová se správně. Motory sice volně točí už při odArmování, což neni problém, ale všechno funguje jak má.
Nemyslím si, že by to bylo tou 2.4, spíš si myslim že můj hlavní nepřítel bylo nastaveni esc, které jsem nastavil jako Turnigy Plush (které tam mám), ale upravil jim minThrottle na 1050. Ještě nevim jestli ta hlavní chyba je hodnota 1050 která je příliš nízko a nebo nastaveni Turnigy. Ještě se v tom trochu pošťourám abych věděl co přesně byl ten problém.
Prozatím všem velké díky za pomoc :)
OK2BUH

#373 Příspěvek od OK2BUH »

Pokud to dobře chápu tak se snažíš nacpat MW2.4 do Crius SE? Tak to se ti nikdy nepodaří. 2.4 už je pouze pro procesory 2560. Crius SE nemá dost paměti. Poslední MW tam dostaneš 2.3 bez navigačních funkcí.

edit: pozdě, už jsi na to přišel sám.
LiquidSky

#374 Příspěvek od LiquidSky »

Popravdě jsem na to nepřišel, byla to náhoda. Až ty jsi mi objasnil že je to tou MW2.4. Divím se že jsem se nikde nedočetl že to nejde. Už chápu proč dělala takový věci :).
Díky moc :)
honzaop

#375 Příspěvek od honzaop »

OK2BUH píše:Pokud to dobře chápu tak se snažíš nacpat MW2.4 do Crius SE? Tak to se ti nikdy nepodaří. 2.4 už je pouze pro procesory 2560. Crius SE nemá dost paměti. Poslední MW tam dostaneš 2.3 bez navigačních funkcí.

edit: pozdě, už jsi na to přišel sám.

No ale nerozumím, pokud by to bylo tou 2,4, která je větší, než kolik má pamět, tak by mu to při uploadu muselo vyhodit červenou hlášku a upload by se stopnul a nic by se mu do desky nenahrálo?
Aspoň mi to vyhodí chybu,když chci hodit větší kod s vylepšenou RTH a autoladning do 328HK a kod se nenahraje.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“