Na dojmy z toho jak se chová trup za letu je ještě brzy, dnes hrozilo že budu muset mechaniku po pouhých čtyřech startech znova vyndat. Víceméně a od úspěšného záletu je dnešek dalším dnem na betla. Napřed zakufroval do řípy Maďar, dnes sice na žádné lítání nedošlo ale malér jsem si vyrobil jinak.
Zdeněk se typem na ten magnetický čtyř pinový konektor trefil dokonale, funguje moc pěkně. Nic nepájím, na jednotlivé piny nasadím pevně Rc konektory ( zasmršrěné samičky) a je hotovo. Akorát je pak ještě zajistím tavnou pájkou proti vytažení aby mi za letu něco nezhaslo. Přístrojovka je nepodstatná ale přistávací reflektor může být pro vzdálenější orientaci kriticky důležitý.
Měl jsem jenom jenom trochu problém s usazením konektoru. Pavel radil šablonu, mě přišlo dostačující si to rozměřit. Stranově vůči kolíku OK ale výškově se mi to nepovedlo. Zapomněl jsem na zásadní vadu trupu a sice že kabina přečuhuje dole asi milimetr takže je tam zub. Kdybych to na trupu chtěl už před plničem a lakem vytmelit zbláznil bych se jaká by to byla to byla plocha. Prostě jsem to vzdal s tím že to nebude moc vidět, Pavel tam takovou vadu neměl.
Tak jsem to všechno sestavil, zapájel a zasmrštil, zapnu světla a těšil se jak se rozsvítí vepředu současně s nasazením kabiny. Nestalo se vůbec nic - rozčarování. Napřed jsem si říkal že mají piny možná malou pracovní délku, znova to zkoumal a tam si všiml toho zubu. Tušil jsem hned o co jde. Lihem jsem odstranil tavnou i konektor v kabině, sesadím trup plus kabinu a oknama vidím, že ten oválný otvor je v kabině o něco víc než milimetr níž. Jasná věc – ten zub. Tak frézka, znova lepení a sestavení, pak už to svítilo jak má. Velká pohoda nestrkat pořád kabely dovnitř

. Co zůstalo je konektor v kabině pro vyndání kokpitu a konektor lampiček na tenhle okruh.
Jak říká Terence Hill v Sudé a liché "První vyhrání z kapsy vyhání" - rozhodl jsem se dotáhnout i ten servospínač a holt tomu dám celé odpoledne. Tedy pokud se mi povede ho zapojit do přijímače kdesi vzadu.... Finta se špejlí a tavnou pájkou ke konektoru na samici prodlužováku vyšla dokonale, zapáskování bočním otvorem taky, nebyl důvod nepokračovat. Naprogramoval jsem ho na 15. kanál a přiřadil mu spínač RS zespoda.
Když jsem servospínač vyzvedával ve středu u Hnizdila, k zapojení mi nic moc neřekl protože logicky neví jak funguje jednotka NF32. Servospínač co je v Maďarovi na pátrací reflektor a který už skladem Hnízdil nemá funguje jinak. Napájení a signál jsou z přijímače, spotřebič se provozuje z tohoto napětí ( BEC apod. ). Nový spínač má stejný vstup ale pak je vstup napájení a samostatně výstup, oboje s JST konektory. Limit napájení 20A. Cestou domů jsem zavolal panu Pavelkovi z Nightfly a měl kliku. Byl na pracovní dovolené a zrovna odpočíval u mobilu. Vysvětlil jsem o co jde a že chci změnit jeho původní zapojení tak jak jsem ho naplánoval. Možnost zapnutí jeden nebo oba silné reflektory pouze na zemi před nasazením kabiny což řeší miniaturní spínač. Neměl schema s sebou, snažil si to vybavit. Popsal jsem dvě možnosti. Buď dát spodní reflektor na bočník výstupu pro přední reflektor, čímž si z toho vezmu napájení pro servospínač, nebo ho úplně oddělím a najdu pro něj jiný zdroj. Například malá LiPo baterie s tím že se bude muset vhodným odporem zredukovat proud abych diodu neodpálil --- což neumím spočítat. Zdeňka jsem s tím otravovat nechtěl. Pan Pavelka řekl, že by tam neměla být přes servospínač spínač společná zem což jsem napřed nepochopil, elektronickou hantýrku neovládám a ač si cokoliv zapojím pokud mám jasné schéma, tohle neznám. Řekl že se na to podívá až se vrátí domů. Řekl ještě že s tím servospínačem to může nebo taky nemusí fungovat a co si mám změřit, ať mu zavolám pokud si s tím nebudu vědět rady. Škoda že mi nenaznačil že případný neúspěch může znamenat i zkratování nebo poškození řídící jednotky, to bych bych mnohem víc ve střehu nebo se na to spíš preventivně vykašlal a odložil to až jak to uvidí z domova. Bohužel já jak mám pocit že něco dám tak se většinou nezastavím.
Všechny vodiče jsem bedlivě hlídal abych něco nezaměnil, pípákem na měřáku i značky fixem, omyl byl vyloučen. Malý spínač pro jeden nebo dva reflektory jsem si dal stranou abych dal dolů skrz trup jako vřazený a mít tak možnost zapínat světla i externě třeba na poličce z malé baterie jako bočníku z balance.
Všechno připravené, zapojené a hurá to vyzkoušet. Připojím balanci z 6S kde je napájení světel, zapnu hlavní vypínač a světla na trupu se rozsvítila jako vždycky. U silové baterky se zapojuje napřed plus, až na závěr mínus kde je na protikusu 6mm zlaceného konektoru od reglu i kondenzátor na přelíznutí proti zášlehům. Zapnu tedy napřed plus kdy se ještě nemá nic ozvat. Jenomže změna - rozeběhl se ventilátor na reglu a naběhl Demon, poskočila serva. Ready to fly - naprosto nezvyklé. V tu chvíli mi mělo dojít že z nějakého důvodu přijímač, regl i Demon získaly mínus a že je něco špatně. Odkud ho mohli asi tak získat ? Přes servospínač, jasné jako facka. Chvilku jsem nad tím zbytečně dumal a místo toho abych to zarazil, zapojil jsem silový mínus. Všechno okamžitě zhaslo a ztichlo --------- hotovo.
Myslel jsem že mě jebne. Odpojil jsem napájení světel ( balance ) a zapojil znova velkou baterku, trnul jsem že odešel přijímač nebo úplně všechno. To naštěstí ne, všechno chodilo. Odpojím tedy ten servospínač a světla zkusím jenom bez něj jak to bylo původně ( pouze bez malého vypínače ), tma tmoucí. Řídící jednotka nepatrně vlažná a zblízka bylo cítit že se něco lehce spálilo. Bylo to jasné.
Ve snaze vyloučit aspoň nějaký průser jsem přes vyndanou mechaniku a její řídící jednotku nepatrně staršího typu otestoval diody, ty jsou naštěstí v pořádku což mi zvedlo lehce náladu. Alespoň něco pozitivního.
Napsal jsem sms Pavelkovi. Odpověděl jestli přijedu do Prahy a do konce srpna kdy jsem psal že to mělo letět někde veřejně je podle něj ještě dost času. Jestli to bude oprava nebo nová jednotka netuším, to vyplyne samo. Uvidím co se stihne, pokud to nebude kompletně funkční asi to nechám radši doma. Bez světel outdoor i v kokpitu je to jako obraz bez ozdobného rámu.
Už dnes při zapojením toho servospínače jsem si nadával proč jsem tam nedal prodlužovací kabel a hlavně proč není i na řídící jednotce světel kdyby s ní něco bylo jako teď. Takhle nezbývalo než celou mechaniku vyndat. Jednotka NF32 je zasunutá do 9.portu přijímače kabel zapáskovaný společně s několika dalšími aby se nedošlo k jejich poškození hlavním převodovým kolem poblíž. Stahovací pásek vidím, umím nasadit i další viz první prodlužovák servospínače ale sundat ho ani omylem. Riskovat že něčím naříznu jiné vodiče nesmysl, páska je navíc velmi houževnatá. Vypadalo že holt to musím spolknout se vším všudy, přitom tam stačilo dát 15-20cm prodlužovák…..
takhle budu znova páčit kloubek na smykátku, který to neomezeně krát bez poškození nebo vůle na kuličce nedá. A nedej bože aby se sesmekl, to by bylo po modelu. Během rozmýšlení co dál a úklidu celého vercajku a bince okolo jsem proměřil ten servospínač ( což jsem měl udělat dopředu ). Mínus na servokonektoru i mínus na napájení + výstup napájení jsou propojené přesně tak jak to popsal Pavelka. Smůla, moje blbost.
Při uklízení mikropájky mě napadlo že ta by svým hrotem při maximální opatrnosti a přípravě mohla stahovací pásek přepálit. Na jednom poškozeném jsem to vyzkoušel, zvuk podobný řezání polystyrenu strunou a pásek na dva kusy. Tak další příprava, potřeboval jsem přepálit dva pásky. Ten z mikrospínače a pak hlavní v němž bylo asi pět vodičů včetně NF32. Ohnutým šroubovákem jsem se napasoval pod pásek a pak to složitě nasvícené skrz otvor v trupu který je k nezaplacení přepálil. Druhý bal složitější protože jsem se pod pásek ničím nedostal tak jsem ho různě otáčel a pak našel místo u zámečku. Trvalo to déle ale povedlo se a vodiče byly volné. Vytáhl jsem NF32 z 9. portu který je první krajní, normálně je to jednička v klasickém režimu přijímače. Abych zopakoval trik se špejlí, přijímač jsem musel vysmeknout z plastového zipu a natočit šikmo dolů, dovnitř konektor 20cm prodlužováku, jeho dotlačení a vrátit přijímač do zipu což bylo mnohem těžší než jsem čekal.
Každopádně úspěch, mechanika se vyndavat nemusí a pokud se najde počasí a čas, bez světel to letět může. Jet s tím na nějaké předvedení po pár startech je trochu hazard a taky si člověk nezvykne co a jak palcovat, poletí to nic moc. Oba Hughesy se podobají hodně, oba mají stejně nastavený VBar i motor a váhu, přesto jsou tam rozdíly a Veverka letí s Demonem hodně jinak. VBar je lepší nebo je to nastavením, možná se s Demonem ještě nějaké změny k lepšímu najdou. Akorát budu muset zainvestovat do nové baterky ve starším NTB, takhle na to mám 5 minut a vypne se

.
Dnešek tedy nic moc, na druhou stranu aspoň něco málo se povedlo.