PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
sigi123

cessna

#3331 Příspěvek od sigi123 »

Kamarád dal o 12mm větší kolečka bez botiček a lítá v pohodě na běžně sekaném trávníku.A v zimě i na lyžích.

http://www.stream.cz/?m=profile&a=main& ... _id=430308
sigi123

rc

#3332 Příspěvek od sigi123 »

Zkušenosti po 2 letech provozu 4 cesniček,z toho jedna moje,dvě pořád lítaj.Trup je z ABS,je prakticky nezničitelný.Křídlo stojí pár korun,ještě levnější a hlavně odolnější z epp se dá koupit v obchodě za 220kč/lmmodel,karmarmodel a jinde/stačí upravit konce.Z komponentů chce vyměnit každopádně regulátor a serva křidélek.Jinak motor je dobrej,cessna je dost přemotorovaná.Ovšem nepočítá se s tím že bude viset :lol: ,k takové polomaketce se to ani nehodí.Lepší je dát vrtuli APC.Serva v trupech fungujou do dneška,i motory.Ta křídla z epp jsou stejná,jen rozpětí maj 120cm,stačí upravit konce a vlepit výztuhu,daj se přidělat i klapky.
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#3333 Příspěvek od m@rtin »

Já tam mám pořád původní regulátor a nikdy jsem s ním neměl problém. Preventivně jsem mu letos vylepšil chlazení (otvory v motorové přepážce). Je to asi ten novější (12A), ale nikdy mi za letu nevypnul. A to už s cessnou dělám dost kraviny :). Serva jsem nakonec musel vyměnit úplně všechny, cukaly. Přijímač jsem vyměnil za digitál, jinak je tam vše původní (tedy ještě kromě příďového podvozku a vrtule, které samozřejmě tvrdšími přistáními trpí nejvíc). Jen bych novým majitelům cessny silně nedoporučoval kupovat ty "originální" akumulátory od Pelikána, jsou opravdu hooodně špatný :!: Za poloviční cenu se dají na internetu (třeba na Aukru) koupit Turnigy nebo Flightmaxy 1300 mAh. Na ty si nemůžu stěžovat, je to úplně jiné kafe! Jen je pak samozřejmě lepší přepájet napájecí konektory na něco lepšího (já používám 3,5 mm goldy).

Na druhou stranu, nenechte se nováčci odradit! :wink: Já, když jsem začínal, tak jsem s cessnou létal celý podzim s komplet setovou "výbavou", aniž bych cokoli upravoval. A taky to šlo... :) Nejdříve jsem potřeboval zjistit, jestli mi to půjde a jestli mě to bude vůbec bavit. Takže než zainvestujete další peníze do cessny, zkuste to třeba nejdřív se setovou výbavou. Pokud odejde elektronika, máte to v záruce. A základní návyky řízení RC modelů se dají za dlouhých zimních večerů naučit u simulátoru. Mohu na základě vlastní zkušenosti potvrdit a doporučit. Pár stovek za USB simulátor může v budoucnu ušetřit mnohem víc peněz a zabránit zbytečným zklamáním v začátcích...
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Ferip

#3334 Příspěvek od Ferip »

aky model mas ty? nevies mi poradit nejaku dobru nabijacku? pribalena je iba na nabijanie s auta...alebo staci dokupit adapter na 220V ?
strahlung

#3335 Příspěvek od strahlung »

Na tu záruku bych moc nespoléhal. Mně se nakonec něco povedlo u místního prodejce obhájit, ale bylo to na silný žaludek a nakonec jsem to stejně všechno odepsal a nakoupil na HC.
Postavit celý model rovnou z dílů drak Pelikán, ostatní HC vyjde levněji a pak to navíc i funguje jak má.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
m@rtin

#3336 Příspěvek od m@rtin »

Nejlepší je koupit si stabilizovaný zdroj, já mám Graupnera 13,8V / 12A. Na zdroji nešetři, ať už budeš používat setovou nebo později lepší nabíječku, tak ho využiješ. Nabíječky mám dvě, Turnigu Acucell 6, obě nabíjejí až 5 A, takže je ten zdroj utáhne obě. Ale v praxi tak vysokým proudem nenabíjím.

Doporučuju nejdřív pořídit zdroj, na první nabíjení těch setových baterií ti ta setová nabíječka stačí. A pokud tě to bude bavit a budeš uvažovat i o dalších letadlech, tak si pořiď nabíječku. Ten Acucell určitě není to nejlepší, ale v poměru cena výkon asi to nejvýhodnější. Jsou to vyzkoušené a spolehlivé nabíječky.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
m@rtin

#3337 Příspěvek od m@rtin »

strahlung píše:Na tu záruku bych moc nespoléhal. Mně se nakonec něco povedlo u místního prodejce obhájit, ale bylo to na silný žaludek a nakonec jsem to stejně všechno odepsal a nakoupil na HC.
Postavit celý model rovnou z dílů drak Pelikán, ostatní HC vyjde levněji a pak to navíc i funguje jak má.

Souhlasím. Nicméně tohle je dobrý v případě, že víš, že tě to bude bavit, rozumíš tomu a chceš si to "vymazlit". Pokud o tom moc nevíš a chceš si to nejdřív jen vyzkoušet, tak ta cesta setu taky není úplně k zahození. Já, i když už nějkou zkušenost mám, jsem si druhý éro nakonec pořídit zase jako set (plug & play, tedy komplet bez rádia a přijímače, ty už mám svoje).

Pokud jde o záruku, já 2x reklamoval vysílač, u Houšky, a naprosto bez problémů. Žádných 30 dnů na vyřízení reklamace. Přišel sem do krámu a za 5 minut sem odcházel s jiným vysílačem. A když jsem se zmínil, že se mi ta jedna setová baterka nafoukla, tak hned ať ji taky přinesu, že mi jí vymění (ona pak vydržela asi dalších 50 letů). Ono je to hodně o konkrétním prodejci.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#3338 Příspěvek od cassiopeus »

Souhlas, se setovou výbavou jsem létal 1,5 roku, pak jsem vyměnil serva v křžídlech (cukaly, na jaře přijímač (futaba) a teď jdu měnit ostatní serna (v trupu (po 2,5 letech). Origo regl jsem vyměnil před půl rokem za regl se silnějším BEC chystám další serva (klapky, solo pro přední nohu). A i s origo výbavou létá v pohodě (jen regl mám už dva roky pod motorovým krytem)
strahlung

#3339 Příspěvek od strahlung »

Je to s tím konkrétním prodejcem jak píše Martin. Ten zdejší se hádá vždy o všechno, dobrovolně nic neuzná, 30 dnů je i v sezóně standard, motor je podle něj spotřební materiál, občanský zákoník dobře, ale v tom případě vás tu už nechci vidět... V podstatě ho chápu, běžný zákazník to považuje za normu a on zjistil, že mu to projde a slušně na svém přístupu vydělá. Konkurence je tu jak za bolševiků. Proto si tak pochvaluji HC.
sigi123

rc

#3340 Příspěvek od sigi123 »

Obchodníci jsou různí :lol: .U nás z hc kupujem jen dražší věcí,do takových modelů jako cessna stačí regl 20A za 300kč a motor 200Wat taky za 300.Levnějš to ani snad z hc nejde,s poštovnym by mě to vyšlo dráž.A regly to jsou kvalitní D-Sys.
strahlung

Re: rc

#3341 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:Obchodníci jsou různí :lol: .U nás z hc kupujem jen dražší věcí,do takových modelů jako cessna stačí regl 20A za 300kč a motor 200Wat taky za 300.Levnějš to ani snad z hc nejde,s poštovnym by mě to vyšlo dráž.A regly to jsou kvalitní D-Sys.

Já už tady u nás skoro nic nekupuji, tak nevím, jestli se sortiment neposunul a ani mě to už nezajímá. Před časem měli motory a regly RAY, cenově nezajímavé, vlastnostmi základ, a brali to jako low-cost (ovšem na jejich cenové poměry - co byste nechtěl za litr...). Oni berou stále hlavně Čínu přes Pelikána a to je pak při konkurenci HC zbytečné vůbec prohlížet.
sigi123

rc

#3342 Příspěvek od sigi123 »

U nás rovnou hc bez pelikána :wink: ,ceny velice slušné :lol: ,jezděj k nam na nakupy i z dálky.A motor ray?Používám 3 různé typy/a nejen já/ už třetí rok a nemůžem si na ně stěžovat.Píše se o nich hanlivě ale používá je dost lidí,protože na běžné polítání stačej a jsou ted skoro za polovic.Ale je to věc názoru,kvalita mi přijde v cenové relaci okolo 400kč stejná jako turnigy,a nemusej se hned měnit ložiska jako u tr :wink: .Pročet jsem si toho o nich dost a dost na foru :wink: .

Ale pro nováčky-opravdu nemá smysl hned něco měnit dokud se nenaučí lítat a budou vědět že u toho zustanou.
strahlung

#3343 Příspěvek od strahlung »

K těm RAY: Jak říkám, kvalita základ. Nic mimořádného, ale pro běžnou spotřebu nejspíš OK. Já od nich koupil jen trojčlánky Li-pol, když ještě HC nebylo v kurzu - mají tvrdá lanka k servisním konektorům a už se to několikrát ulomilo, což není zrovna příjemné ani bezpečné. Asi už konkurence ceny trochu srazila, ale ne dost a mezitím jsem si zvykl na HC. Zdejší prodejce si na Čínu přímo netroufá kvůli certifikátům pro evropský trh.
sigi123

rc

#3344 Příspěvek od sigi123 »

Já jsem obětoval i 180kč za jejich tričko :lol: :lol: :lol: .Mam z hc taky dost věcí ale poslední dobou mi přijde že tam zdražujou a tady slevujou.Co se týká motorů,reglů a baterek/+poštovné/ mi to tady vychází jen o málo dráž-okolo 120kč v průměru.Vzhledem k tomu že tu záruka,koupím radši v česku.Nemusím nic posílat do číny a platit znova poštovné.Ale dost věcí se tam pořád ještě vyplatí koupit.
m@rtin

#3345 Příspěvek od m@rtin »

Já jsem většinu věcí k letadlům pořídil na Aukru. Pár lidí tam prodává nový věci, evidentně kupovaný někde venku ve velkym. Takže občase se to povede koupit zahodně dobrou cenu. Třeba Acucellku 6 jsem koupil za 750 i s poštovnym.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“