EC 135
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Re: EC 135
Ještě doplním - jak píše dagx o přílišné jemnosti tkaniny 80g, tak má pravdu. Já jsem vycházel z toho, že ji máš. Pokud bys ale na ní netrval, tak 2x 110 na vrchní vrstvy by byla lepší a dospodu bych dal 2x 140 a mělo by to být pevné dost.
Jinak 80g je asi tak spodní hranice, kdy se tkanina dá dobře přihladit bez bouliček, ale mám s tím zkušenosti jen u hladšího povrchu, než má asi model vybroušený z běžného polystyrenu.
Jak jsem psal, že nejlepší by bylo vybroušený trup olaminovat, vytmelit a vybrousit a na to teprve laminovat finální trup, tak v tom případě by se minimalizovalo nebezpečí probrušování, jak o tom píše dagx, protože podklad by byl hladký bez nějakých nerovností, takže bys brousil už jenom nerovnosti na povrchu trupu (přesahy tkaniny atd.).
Jinak 80g je asi tak spodní hranice, kdy se tkanina dá dobře přihladit bez bouliček, ale mám s tím zkušenosti jen u hladšího povrchu, než má asi model vybroušený z běžného polystyrenu.
Jak jsem psal, že nejlepší by bylo vybroušený trup olaminovat, vytmelit a vybrousit a na to teprve laminovat finální trup, tak v tom případě by se minimalizovalo nebezpečí probrušování, jak o tom píše dagx, protože podklad by byl hladký bez nějakých nerovností, takže bys brousil už jenom nerovnosti na povrchu trupu (přesahy tkaniny atd.).
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
Pavle tak tkaninu 80g 10 m již mám koupenou. Uvidím jak bude vypadat povrch v nejhorším případě to udělám tak že vytvořím co nejlepší povrch a následně na něho pak dám finální vrstvy. Je to můj počáteční pokus , ale aspoň se člověk něco nového přiučí
. Každopádně všem zde na foru děkuji za vaše rady a připomínky, člověku to ušetří čas i peníze
.
T rex 600efl --FUTABA Agusta A109
Není za co
Kdyby Tě napadl nějaký dotaz, klidně napiš SZ a nebo tady.
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
- dagx
- Kontaktovat uživatele:
pavel123 píše:Jak jsem psal, že nejlepší by bylo vybroušený trup olaminovat, vytmelit a vybrousit a na to teprve laminovat finální trup
Tím myslíš že tato laminace by byla soušástí kopita a z toho by se pak odloupl hotový trup?To vypadá rozumně.Je tedy ale pak nutné trup rozdělit na levou a pravou polovinu kvůli sundání.Když koukám na dost složitou část tohoto trupu kolem vrtulky stejně si neumím představit odleptání kopita a trup z jednoho kusu.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
pavel123 píše:Kdyby Tě napadl nějaký dotaz, klidně napiš SZ a nebo tady.
Panove, prosim, pokd je to jen trochu mozne, nereste tyhle (a ani jine) veci soukromne. I ostatni se radi priuci...
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Naprosto souhlasím.
Též mne to velmi zajímá.Jak stavba samotnýho trupu,laminování tak i fenestron.
Mini Titan, Velocity 90, Azimut Atlantic Challenger, Mangusta 65 Open, Futaba T 14 MZ
pkotatko píše:Panove, prosim, pokd je to jen trochu mozne, nereste tyhle (a ani jine) veci soukromne. I ostatni se radi priuci...
Zatím žádná SZ nebyla
dagx píše:
Tím myslíš že tato laminace by byla soušástí kopita a z toho by se pak odloupl hotový trup?To vypadá rozumně.Je tedy ale pak nutné trup rozdělit na levou a pravou polovinu kvůli sundání.Když koukám na dost složitou část tohoto trupu kolem vrtulky stejně si neumím představit odleptání kopita a trup z jednoho kusu.
Jojo, myslím to tak, že kopyto by se udělalo už ve slušné kvalitě (čím vyšší kvalita kopyta, tím líp), to by se naseparovalo, ideálně nějakou folií, aby vnitřek finální skřepiny trupu nebyl zaneřáděný nějakým voskem, a na tohle kvalitní a tvrdý kopyto by se pak mnohem snáz a mnohem kvalitněji nalaminoval trup. Výsledek by měl být - aspoň si to tak představuju
Takže ve finále trup s (téměř) konstatní tloušťkou stěny, s méně tmelením.
Ale něco za něco - vzniklo by víc práce, protože nejdřív by se tmelilo a brousilo donekonečna kopyto a pak by se (už míň) brousil a tmelil trup.
To separování by se dalo udělat i voskem, ale chtělo by to na něj dát ještě PVA (polyvinylalkohol), čímž by se zamezilo upatlání vnitřku trupu separačním voskem-
To dělení trupu - nebo jsi myslel kopyta? - to bych neviděl jako problém. Prostě by se na kopyto nakreslila dělící rovina, nalaminovala by jedna půlka tak, aby laminát jen minimálně přesahoval dělící rovinu, pak by se sundala a nalaminovala by se druhá půlka. Obě půlky by se zbrousily co nejpřesněji po tu dělící rovinu, aby vzájemně lícovyly.
Spojení se dá řešit tak, že se půlky natupo bodově slepí a spoj se zevnitř přelaminuje páskem sklotextilu
Nebo se to dá udělat tak, že se jedna půlka udělá větší, takže přesáhne přes dělící rovinu (třeba 10-15mm), ale jen první vrstvy tkaniny (cca polovina vrstev). Tím vznikne jakýsi osazení.
Před laminováním druhý půlky se vedle dělící roviny nalepí tolik vrstev lepenky, aby to dalo přibližně tloušťku tý poloviny vrstev a pak se nalaminuje druhá půlka. První polovina vrstev jen po tu lepenku, druhá polovina i přes lepenku až po dělící rovinu. Tak vznikne na druhý polovině opačný osazení a pak, pokud se to povedlo
V obou případech ale může snadno dojít k nějakýmu překroucení, zvlášť v tý velikosti. Takže tam vidím určitý riziko.
A vůbec, jak píše dagx, v oblasti fenestronu je to docela složitý, tam by asi byl lepší ten první, jednodušší způsob, tj. slepení půlek natupo.
- dagx
- Kontaktovat uživatele:
Pokud pozitivní kopito tak tohle je asi nejlepší postup.Já měl obavu,nedůvěru k rozpůlení trupu a následnému lepení(bál jsem se pevnosti,nepřesnosti) ale už vím že k tomu nebyl důvod a možná zbytečně jsem si tím pár věcí zkomplikoval a ztížil.Např. separoval jsem jen voskem a dostat ho pryč šlo jen mechanicky.Přístup do ocasní trubky je třeba na odstranění nečistot hodně špatný.Folie na vosk by to řešila a snažil jsem se o to.Ne moc ůspěšně.Snad z mnoha malých kousků.Nebo kdyby byla nějak teplem smršťovací.Nevím jak to popsat ale jakýkoliv varhánek na folii udělá ve finále pěknou neplechu(opět to probroušení bouličky).
I když teď mě napadá že není nutné obalit celé kopito ale dát jen pár cm proužky folie v místě budoucích přepážek a míst kde se bude něco lepit.

I když teď mě napadá že není nutné obalit celé kopito ale dát jen pár cm proužky folie v místě budoucích přepážek a míst kde se bude něco lepit.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
pávové ještě mne napadlo ohledně toho probroušení co to nalaminovat ,například dvě vrstvy nastříkat barvou a následně nalaminovat další vrstvy.Při broušení se uvidí zda člověk už neprobrousil pod referenční nátěr. Je to jen nápad možná i špatný. 
T rex 600efl --FUTABA Agusta A109
Radekkk píše:Naprosto souhlasím.
Fenestron snad bude za měsíc, dva...
serfar30 píše:pávové ještě mne napadlo ohledně toho probroušení co to nalaminovat ,například dvě vrstvy nastříkat barvou a následně nalaminovat další vrstvy.Při broušení se uvidí zda člověk už neprobrousil pod referenční nátěr. Je to jen nápad možná i špatný.
Já bych se při tomhle postupu bál toho, že vrstvy na sobě nebudou dobře držet, což by dost výrazně zmenšilo pevnost celého trupu. Neměl by se pokládat ani samotný laminát tak, že by se nechala nějaká vrstva vytvrdnout a na to by se laminovaly další vrstvy, aniž by se ta spodní vrstva přebrousila. A kdyby mezi tím navíc byl lak, moc bych tomu nevěřil.
Možná by ale bylo možný využít nějak obarvený epoxid. Že by se třeba 2 vrstvy laminovaly zabarveným epoxidem, nechaly by se částečně vytvrdnout (tzv.do gelu), hrubým odhadem cca třeba 4 hodiny, a na to by se laminovaly další vrstvy, třeba bezbarvým epoxidem a nebo jinak barevným.
Pak by to asi fungovalo, protože by to nenarušilo soudržnost vrstev. To barevné odlišení možná není vůbec špatný nápad
blesk píše:Fenestron snad bude za měsíc, dva...
Fenestron mě hodně zajímá, protože až bude hotový Hughes a zas dostanu roupy, tak by se mi možná líbilo něco s fenestronem
Ty referencni vrstvy se daj delat pridanim pigmentu do pryskyrice, mas aspon jistotu ze ti na sebe vrstvy chyti, nez kdyz tam bude lak.
Verze s olaminovanym pozitivnim kopytem ma i tu vyhodu, ze dokazes udelat vice trupu, za coz se tu mnozi primlouvali.
Verze s olaminovanym pozitivnim kopytem ma i tu vyhodu, ze dokazes udelat vice trupu, za coz se tu mnozi primlouvali.
qeex píše:Ty referencni vrstvy se daj delat pridanim pigmentu do pryskyrice, mas aspon jistotu ze ti na sebe vrstvy chyti, nez kdyz tam bude lak.
Jo, pigment, to je to, o čem jsem neodborně psal jako o barvě