Graupner MZ-24 (PRO) HOTT

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: Gr-SJ MZ-24 HOTT

#316 Příspěvek od Lark »

Díky, budu to muset prozkoušet.
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#317 Příspěvek od MiSe »

V případě, že by celé nabíjení měl na starosti jen jakýsi obvod pod obalem baterie (který si v podstatě řídí nabíjení a ukončení nabíjecího procesu, jak zmińujete) bez nějakých extra speciálních nároků na zdroj, tak proč se tedy nastavuje úroveň ukončení nabíjecího procesu ve vysílači skrze programovací menu?
Cellpro10, C60, iCharger106b; Graupner MZ-24 Hott; Jeti DS-16
www.letadelka.com
Lark

#318 Příspěvek od Lark »

To nastavení v Tx je snad jen pro NiMh? Nebo se pletu? U MC-20 nic takovýho není, protože je v základu s LiIonkou.
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#319 Příspěvek od MiSe »

No právě že u MZ-24 je v menu nastavení ukončení nabíjení přístupné i pod volbou Li-Pol, tak jsem z toho takový zdivočelý :roll:
www.letadelka.com
Lark

#320 Příspěvek od Lark »

A co píšou v návodu? Tam o tom nic není?
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#321 Příspěvek od MiSe »

Tam píšou všebecně známé řeči o bezpečnosti při nabíjení Li-Pol + krátkou zmínku o tom, že baterie obsahuje bezpečnostní obvod kvůli vyrovnání napětí mezi články. Pro jistotu jsem to vyfotil:
http://www.dropmocks.com/mGhqt6
www.letadelka.com
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#322 Příspěvek od jyrry »

arachna píše:... Ostatne temer vsechny nabijecky na 220V pro Li-ion a Li-po 3,7V clanky maji vystupni napeti okolo 5V ...

zajimave... mne se pro nabijeni LiPol v Mx-20 velmi rychle podarilo koupit "wallcharger" s vystupem 4.2V. Predpokladam ze v origo (pro Mx-20) baterce LiPol (na nekterych fotkach je na ni nalepka s napisem LiIo....) zadne kurvitko (jako ma F. od Robbe) neni.
Ma rada Mz jinou Lipolku nez rada Mx?
edit: ma, uz jsem to nasel
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#323 Příspěvek od jyrry »

MiSe píše:Tam píšou ..... krátkou zmínku o tom, že baterie obsahuje bezpečnostní obvod kvůli vyrovnání napětí mezi články. ...

Taky zajimave. Dal tam totiz pisou o "automatickem vypnuti Mz-24 pri poklesu napeti na 3.3V", coz svedci o tom ze sada ma konfiguraci 1sXp a nevim tedy co by ten vestaveny obvudek vyrovnaval...
jyrry.webnode.cz
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#324 Příspěvek od MiSe »

Sada MZ-24 má podle popisu konfiguraci 1S2P, tedy podle mě by Jyrry obvůdek vyrovnával napětí navzájem mezi dvěma paralelně spojenými články. Vysílač by pak hlídal nejnižší napětí baterie jako celku. Tedy to je aspoň moje teorie.
Ale vracím se k původní otázce - někdo přede mnou tu vyřkl teorii, že nabíjecí obvod je přímo v baterii a já se tedy zamýšlím, co by tedy dělala možnost ovlivnění koncového napětí při nabíjení Li-Pol baterie v menu vysílače?

Obrázek
www.letadelka.com
semi
Kontaktovat uživatele:

#325 Příspěvek od semi »

MiSe píše:Sada MZ-24 má podle popisu konfiguraci 1S2P, tedy podle mě by Jyrry obvůdek vyrovnával napětí navzájem mezi dvěma paralelně spojenými články. Vysílač by pak hlídal nejnižší napětí baterie jako celku. Tedy to je aspoň moje teorie.

Paralelně zapojené články zvětšují kapacitu (sériově volty), celá baterie se potom jeví jako 1článek - 3,7V, tudíž není třeba balancovat, jestli se nepletu.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#326 Příspěvek od MiSe »

semi píše:Paralelně zapojené články zvětšují kapacitu (sériově volty), celá baterie se potom jeví jako 1článek - 3,7V, tudíž není třeba balancovat, jestli se nepletu.

No to je přesně tak, jak píšeš. Komplet sada se díky paralelnímu zapojení opravdu jeví podle napětí jako jeden článek. Ale ve skutečnosti jsou to články dva a tak by by ten obvod v baterce (jak píší v návodu) mohl starat o paralelní vyrovnání napětí mezi nimi. Možná je to ale blbost, v elektrice jsem ryzí amatér. Jen hledám logické vysvětlení pro východisko ze dvou daných věcí:
1) v menu vysílače je možné i u Li-Pol baterií ovlivňovat koncové napětí při nabíjení
2) podle návodu má baterie v sobě obvod vyrovnávající napětí mezi články
www.letadelka.com
Lark

#327 Příspěvek od Lark »

Vyrovnávací obvod je podle mě nesmysl. Nemá co vyrovnávat. Paralelně spojené články mají všechny stejné napětí, takže není co vyrovnávat. Podle mě do návodů kopírují všeobecné pokyny, které se konkrétního Tx nemusí týkat. Na Tx je natvrdo vypínací napětí 3,3V aby nedošlo k podvybití, jen se dá nastavit napětí alarmu např. 3,6V. Jinak na té baterce na fotce je jasně napsáno s vykřičníkem, že se nesmí nabíjet větším napětím než 4,2V! Je u té MZ-24 v menu volba typu baterie? MC-20 má v BasicSetings možnost volby Lion/NiMH, tak si zkontroluj jestli máš navolenou správnou baterku. U MC-20 žádné nastavení koncového napětí při nabíjení LiIon není, protože to hlídá nabíječka.
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#328 Příspěvek od MiSe »

Volba nabíjení tam je, možnost NiMh a typ Li-Pol, s různými odpovídajícími rozsahy podle typu baterie. Mám pochopitelně podle baterie správně typ Li-Pol. Změnit možnost koncového napětí při nabíjení je právě přístupná u obou typů :|
www.letadelka.com
Lark

#329 Příspěvek od Lark »

To je teda dost zajímavé. Připadá mi to spíš jako chyba FW, ale třeba se mýlím. Tak to vyzkoušej, jestli to opravdu funguje i na LiIonce. Nastav třeba jen 3,9V a sleduj jetli to opravdu vypne.
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#330 Příspěvek od MiSe »

No ono to tak jednoduché není. Návod o téhle části menu totiž nepíše vůbec nic a na displeji je v druhém poli poměrně vysoký číselný údaj bez jednotek, které lze navyšovat nebo snižovat. Jedná se o nějakou kalibraci (podle názvu displeje), ovšem jak postupovat při kalibraci, aby se člověk dostal k odpovídajícímu zobrazování skutečnosti, mě zatím nenapadá :roll: . Takže to vypadá, že se nenastavuje koncové napětí při nabíjení baterky (jak jsem se původně domníval), ale kalibruje se zobrazování údaje o jejím aktuálním napětí. Už jste s tím někdo pokusničil?

Obrázek
www.letadelka.com
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“