Telemetrie FUTABA

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Telemetrie FUTABA

#316 Příspěvek od zdzd »

koulinek píše:
LV píše:T8FG v dnesnej podobe nebude mat nikdy telemetriu

To není tak úplně přesné, akorát nebude telemetrické data zobrazovat na display TX (coz myslim ani neni nejvhodnejsi reseni u radii co maji display "dole") ale de pripojit s Wi-Fi Boxem nebo externím telemetry boxem a zobrazovat tam (upevněno "nahoře" na rádiu a přehlednější) Toť můj názor.

Já bych naopak řekl, že je to naprosto přesné. Telemetrie jde zcela mimo vysílač, externí boxy komunikují přímo s RX. Vysílač ani jeho typ s tím nemají co do činění, kromě toho, že musí umět poslat informaci do "telemetrického" RX. Některé teleRX umí pracovat jen s T18.
LV
Kontaktovat uživatele:

#317 Příspěvek od LV »

koulinek píše:To není tak úplně přesné, akorát nebude telemetrické data zobrazovat na display TX (coz myslim ani neni nejvhodnejsi reseni u radii co maji display "dole") ale de pripojit s Wi-Fi Boxem nebo externím telemetry boxem a zobrazovat tam (upevněno "nahoře" na rádiu a přehlednější) Toť můj názor.

Písal som o telemetrii Futaba a nie o bastloch Robbe, Jeti, čína.....
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#318 Příspěvek od koulinek »

zdzd píše:Já bych naopak řekl, že je to naprosto přesné. Telemetrie jde zcela mimo vysílač, externí boxy komunikují přímo s RX. Vysílač ani jeho typ s tím nemají co do činění, kromě toho, že musí umět poslat informaci do "telemetrického" RX. Některé teleRX umí pracovat jen s T18.

Jasné, pro T8FG se dá použit zatim jen R6308SBT protože ten podporuje FASST / FASSTest systémy. Což je jak správně říkáte zcela externí řešení pro telemetrii nejen pro T8FG spolu s telemetry boxem nebo wifi boxem.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#319 Příspěvek od koulinek »

LV píše:Písal som o telemetrii Futaba a nie o bastloch Robbe, Jeti, čína.....

OK, když to bereš takhle, nemám co dodat ;)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#320 Příspěvek od Celeron »

Tak se mi dnes dostal do ruky ceskej dvojlist "Telemetricky FASSTest" a taky si pokecal s mirne informovanym prodejcem v Jinu. No ta krabicka Telemetricky box se mi celkem libi, konecne bude u my FX20 2,4G nejak vyuzitej kloub od puvodni dlouhy anteny. :) Jen zatim neni znamo, zda je u boxu adapter do kloubu anteny, ci se bude muset do kloubu zasroubovat nejaky vajgl a na ten se nacvakne box. Pak jsem se dozvedel, ze by mely byt asi za 14 dni za nakejch 3,5.
Prijimac R7008SB jsem mel jiz v ruce. Docela me prekvapila informace, ze telemetricky prijimace budou jen 8 kanalu a pri vice servech musi byt dva, neco jako master a slave. Pak jsem jeste zaslechl neco o tom, ze jen jeden musi byt s telemetrii a tak by me zajimalo, jestli s tim bude mozny pouzit puvodni Fasst osmicky a ctrnactky prijimace. Predpokladam, ze pokud neumej EST, tak ne :( Jeste me desi, zda pri pozadavku "zdvojeni prijimacu postaru" jich u tohodle nebude muset byt 4. 8O Jak na to koukam, tak pro velky motoraky je k uzitku jen napeti prijimace, mozna signal a mereni baterky pro serva. Vario, vyskomer, palivo, nevidim moc duvod... Nejak jsem nerozumel, jak se na SBUS2 budou pripojovat dalsi cidla. Ty cidla jsou pro SBUS2 pruchozi, nebo k tomu bude muset byt naka interface mezi SBUS2 a jednotlivy cidla? Dokaze mi zde nekdo dat relevantni info?
Jinak hrackoidni T18MZ mi nehrozi a Wifibox taky. Ze bych si jeste koupil Ajfouna, ci Androjda abych mel telemetrii v telefonu, to me opravdu, ale opravdu nehrozi :!: :mrgreen:
Jirka
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#321 Příspěvek od koulinek »

Tak to sme se v Jinu včéra potkali, já zrovinka vedle svůj první telemetrickej příjmač R6308SBT a pár serv kupoval ;) Taky dem dostal stručnej českej návod, EN sem ještě nedohledal a německej bych musel překládat, v tom německym je to pospané celkem dopodrobna, tak jestli nevadí DE tak zkus mrknout tam, moc jinačích informací zatim neprosáklo.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#322 Příspěvek od TomasC »

Mám info, že by se Telemetry Boxy měly naskladnit k 31. týdnu - takže těch 14 dnů odpovídá.

Ohledně přijímačů: o tom, že můžeš přijímač přepnout na kanály 9-16 se píše v manuálu k přijímači, ale Zda to funguje i s normálním jsem nepátral.

Pokud budete objednávat přijímače, tak nezapomeňte na propojovací konektor přijímače a pohonných baterek. Není to jen konektor a dráty. Je tam i nějaká malá zasmršťená elektronika.
Davidus007

#323 Příspěvek od Davidus007 »

Ahoj chlapi, mohu potvrdit informace Tomáše C. ,mě přijela (od Jino) Futaba F1672 (Vario TEK s vyskovym sensorem FAASTest) v patek minuly tyden.

Vario jsem jsem vcera vlozil do sveho Viking-E a rozchodil proti T18MZ.

Fakt paradicka, mimo to ze vse chodi na prvni zapojeni (coz jak u Futaby jinak) - je opravdu paradni na 18MZ sledovat tyto telemetricke udaje nativne :-) Jak z vyse uvedeneho vyplyva, jsem F5B vetronar a informace o variu a vysce jsou pro me mandatorni. Samozrejmne vse vcetne zvukove a hlasove navigace (to ze 7008SB k tomu posila jeste napeti na prijimacovkach a pohonnych baterkach, jiz beru jako samozrejmost)

Zatim jsem nebyl "v luftu"....ne ze by ten vichr Viking nezvladl...ale me ten vitr a zima nebavej....nicmene az to poradne otestuji, dam vedet poznatky.

Otazkou zustava logovani dat (ala SkyAssistant)....zde (zatim) nevim, jak toto resit.

Dave
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#324 Příspěvek od Celeron »

To teda cumim. Kdyz jsem se ptal v Jinu ja, tak mi tvrdili ze nic krome prijimace na telemetrii jeste nemeli. Tak jak Ti poslali to vario je mi divny. 8O Tak nam teda popis, jak se to vario pripoji na SBUS2. :)
Jirka
Davidus007

#325 Příspěvek od Davidus007 »

"zřejmě lepší družstvo" :D nééé vážně u p.Novotného (Jino) mám tohle Vario objednané cca 2 měsíce a asi jsem měl štěstí být jeden z prvních, kdo se k němu dostal.

Jinak co se týče zapojení, není to vůbec žádná věda, prostě propojíš přiloženým kabelem (v podstatě stejný kabel jako servokonektor) přijímač SB7008 (do portu SBUS2) s variem, které obsahuje stejné SBUS2 zdířky. Dvě má proto, aby jsi dál mohl kaskádovat další čidla (teplotní, RPM, apod.)

18MZ automaticky detekuje nový sensor a pak už si jen "hraješ" s nastavením mezních hodnot a citlivosti Varia.

Opravdu VŠE funguje na první zapojení.

V příloze screeny "letadlo" a "telemetry window"
Přílohy
foto02.jpg
foto01.jpg
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#326 Příspěvek od Celeron »

Nojo, kdyz si panicek koupil T18 tak ma asi prednost. :D
Dik za info o tom propojovani SBUS2. Jak tu sla info o kabelu s nakou elektronikou, to je kabel mezi co?
Jirka
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#327 Příspěvek od TomasC »

Celeron píše:Jak tu sla info o kabelu s nakou elektronikou, to je kabel mezi co?
viewtopic.php?f=39&t=35529&p=844414#p844414
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#328 Příspěvek od Celeron »

Jeste jsem se chtel zeptat. Ty hlasky telemetrie jsou natvrdo a nebo si muzu uzivatelsky nakecat co chci?
Jirka
Davidus007

Telemetrie FUTABA

#329 Příspěvek od Davidus007 »

Ahoj Jirko, tak to bohuzel (zatim) nejde. Hlasky jsou nasamplovane dopredu anglicky mluvicim frajerem. Uvidime co se bude dit s dalsim updatem FW, zda to Futaba "otevre" pro variabilitu hlasek.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#330 Příspěvek od Celeron »

Davidus007 píše:Ahoj Jirko, tak to bohuzel (zatim) nejde. Hlasky jsou nasamplovane dopredu anglicky mluvicim frajerem. Uvidime co se bude dit s dalsim updatem FW, zda to Futaba "otevre" pro variabilitu hlasek.

Netusis, jak to je se "zdvojenim" prijimacu, kdyz chces pripojit vic nez 8 funkci pripadne vic nez 8 serv? Predpokladam, ze se musi nejak urcit ktery prijimac zpracovava jaky funkce a ktery prenasi telemetrii, protoze oba ji asi posilat nemuzou. Me konkretne zajima, zda u my FX20 s telemetrickym boxem a prijimacem F1002 FASSTest/FASST bude mozny pouzit na 9. a vyssi funkci (pripadne servo) puvodni FASST prijimace, co uz mam.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“