Super výkonné elektrovětroně - povídání

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: Super výkonné elektrovětroně - povídání

#301 Příspěvek od Milan Nes »

jako přesně tak ... bez vypínačů, prostě co nejvíc blbuvzdorné řešení ...
už i vypínač mi umřel ... naštěstí u závodního auta, takže beze škod ale od té doby nepoužívám

jinak si teda měl velké štěstí, a připomínat že lítat u dálnice se fakt nevypláci nemá cenu, předpokládám že podruhé v životě to neuděláš

já měl kousek od sebe experta co lítal se spalovákem u silnice 1.třídy a prostě si to nedal vysvětlit ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#302 Příspěvek od lakotamm »

Na 1s a F3K mám vlastný názor, no v tejto sekcii to nejdem rozoberať.

Moje vybavenie funguje aj na 2s (skúšal som doma) ale nejdem riskovať upraženie elektroniky starých Hitecov tzn do Lynxa musím dať niečo iné.

Problém je že externé prijímačovky sú ďalšia váha naviac... :roll: No asi daň za spoľahlivosť. Spoľahlivý bec je zrejme jedine CC. Výhodou tých 1s Lipol do "bežných" modelov je že to má skutočne mizernú váhu a väčšina serv na 3,5V+ funguje (spomalene).

Čo pozerám tak nakoniec aj 1 krídlo nedopadlo slávne - rozlepilo a odrelo sa ucho... Bude sa laminovať...
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
JMalik

#303 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:Na 1s a F3K mám vlastný názor, no v tejto sekcii to nejdem rozoberať......

..........Výhodou tých 1s Lipol do "bežných" modelov je že to má skutočne mizernú váhu a väčšina serv na 3,5V+ funguje (spomalene).

1s lipol můžeme rozebrat v sekci F3K, když si to tam dáš.
Většina serv skutečně nemá problém s 3,5V. Na problém si zaděláš hned, jak zaberou serva současně, poklesne napětí na vstupu RX a ten se Ti resetne.
Hlavně nepiš, jak to ošetříš dalším kondenzátorem :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#304 Příspěvek od Milan Nes »

hlavne podle mne co se ti krasne muze stat, kousne se ti servo, pretizi ti bec, ten spadne ... game over

a k tomu ta mala lipolka nepomuze protoze ty padne napeti a game over tuplem

proto je lepsi mit dobre prijimacovky co maji sanci to prezit nez se to servo treba uplne spali nebo prerusi vodic ...

pripadne kvalitni predimenzovany bec + lipo / life ....

proto podle mne je nekdy kontraproduktivni na klapky a kridlo pouzivat tluste kabely,
ale to je zase trocha jinde ...

ale tot muj nazor
SOVA is YouR CO-pilot

ST
Kontaktovat uživatele:

#305 Příspěvek od ST »

Pokud se Ti kousne servo na VOP tak je stejně game over, ať to máš s BEC nebo z baterek. Tady moc nevymyslíš.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
kovaco

#306 Příspěvek od kovaco »

Z vlastní zkušenosti. Ano, servo na VOP znamená smrt každého éra. Nepomůže prostě nic, jenom se koukat, jak to krásně frčí na čumák. :D
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#307 Příspěvek od Milan Nes »

tak ja mluvim o kouslem servu klapky, kde ti to muze znamenat ze ti jinak prezije ero

to na vop tam bylo mysleno ze tam dam tlusty kabely klidne, protoze to proste kdyz odejde tak je to jedno

ale i s kouslym vop mas sanci a to ze das plnej butterfly a doufas ...

jednou sem prezil i tohle ... se stestim ale butterfly to zachranil
SOVA is YouR CO-pilot

Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#308 Příspěvek od Milan Nes »

kridelka mas 2 klapky mas 2 ocas mas budto motejla a tam pulka motejla pokud neni v extremni pozici de ustat ...

navic klapky jsou zcela nesrovnatelne vice namahane a kolika lidem vcetne mne se uz stalo ze se treba i kouslo zavetrovani ... a kdyz ti shodi pretizene servo napajeni tak to des do kytek

tak sem to myslel
SOVA is YouR CO-pilot

tomashr

#309 Příspěvek od tomashr »

kovaco píše:Z vlastní zkušenosti. Ano, servo na VOP znamená smrt každého éra. Nepomůže prostě nic, jenom se koukat, jak to krásně frčí na čumák. :D

U velkých ptáků v tomto případě občas pomůže plné butterfly, ono se pak letadlo často dost ustabilizuje, třeba i v nějaké nečekané poloze jako je let na zádech, každopádně ale bude pak dopad pomalejší. Nicméně je to hodně o štěstí a lépe to nezkoušet :-( Každopádně je ale chcípnutí serva na VOP asi to nejhorší, co se může stát...

K tomu co píše Milan - bohužel pokud se hryzne servo fakt natvrdo, tak buď dost rychle shoří s výsledkem "přerušení" anebo prostě půjde napájení do kytek tak jako tak - klidně ti může nastat tvrdý zkrat. Tohle je taky dost blbá situace :-(
graup15

#310 Příspěvek od graup15 »

No..pokud máš motýla tak to ještě není prohraná bitva.
Já zažil zaseklé servo na křidélku a z přibližně 300m výšky jsem Vikinga dostal na zem. Byl to boj, ale dostal. A to vše jen díky tomu,že jedu z Life které je schopné dát dost velký proud. Navíc to nebylo ani potřeba. Mám to dělané tak,že vedení k servům je velmi slabý servokablík . Při normálním odběru v řádech set mA je na servech dostatečně velké napětí, ale při zabržděném servu kdy se odběr zvedne na řád Amper je na kabelu tak velký úbytek napětí, že zaseklé servo nesundá napětí na ostatních větvích rozvodu.
To samé měl Ondra udělané na Volcanu a se zaseklým brzdícím štítem (byla zkratovaná elektronika toho štítu) zůstala zachovaná plná řiditelnost modelu a s ním jsem včas přistál.
(a až na zemi bylo vidět že se z křídla ..lehce kouří).
Samozřejmně tuto událost mi zahlásil SkyAssistant, neb mám nastavené hlášení při úbytku napětí po desetině Voltu. Pokud to začne odpočítávat podezřele rychle okamžitě jdu k zemi a jsem schopný přistát i z púl kilometru za 30s.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#311 Příspěvek od JirkaA »

tomashr píše:Asi tak - mezi motor a regl ty 3,5mm gold klidně použít jde, ale jak se to má často rozpojovat, tak je to problém.

To jsem si myslel taky, resp. byl jsem shnilej vyhodit konektory od setoveho pohonu od PA, kdyz uz tam byly, normalne motor k reglu pajim idealne naprimo. Az se mi za letu rozpojil jeden konektor od motoru a nouzak skoncil metr pred prahem drahy vylomenym podvozkem, zmuchlanou haubnou a navalenou hrideli a lozisky motoru. Vyzihana pruzina jaksi nepruzi.. Nejlepsi konektor je zadny konektor, mezi regl a motor konektory nepatri.
OK2WY
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#312 Příspěvek od lakotamm »

Nemám doma kompresor a teda nemôžem vákuovať. Treba improvizovať. :)
Přílohy
20130102001.jpg
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
tomashr

#313 Příspěvek od tomashr »

Jo tak tos měl napsat, poradil bych ti něco daleko lepšího - štěpařská páska... Stará klasika, na opravy trupů zvenku ideální.
A když chceš něco přilaminovat zevnitř, tak přirozeně kondom. Jen počítej, že když tě přitom uvidí manželka, tak umře smíchy, sledovat nafukování kondomu za kousek trčící z trupu je zřejmě pohled pro bohy :lol:
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#314 Příspěvek od lakotamm »

Čo keď ti poviem že ma uvidí mama? :)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#315 Příspěvek od Milan Nes »

tomashr píše:Jo tak tos měl napsat, poradil bych ti něco daleko lepšího - štěpařská páska... Stará klasika, na opravy trupů zvenku ideální.
A když chceš něco přilaminovat zevnitř, tak přirozeně kondom. Jen počítej, že když tě přitom uvidí manželka, tak umře smíchy, sledovat nafukování kondomu za kousek trčící z trupu je zřejmě pohled pro bohy :lol:

asi tak .. ta moje se tomu posledne docela dobre smala :) viz moje corado
nejlepsi je kdyz mas doma leda s lubrikantem nejlip nejaky vytecny prichute a ten ti jeste praskne :)

ted uz mam bez lubrikantu a to je alespon prijemnejsi ... teda pro tento ucel :d jinej sem netestoval radeji

jinak tohle chlape fakt nevim ... ja to delam kdyz uz tak sprcka + na venek paska papirova prinejhorsim siroka eletricka na stahnuti ... :)
SOVA is YouR CO-pilot

Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“