Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zamčeno

Jaký motor a regulátor používáte?

Originální motor
49
44%
Originální regulátor
34
30%
Regl. Turnigy 20A
0
Žádná hlasování
Regl. Turnigy 25A
3
3%
Regl. Turnigy 30A
7
6%
Jiný regl. 20A
0
Žádná hlasování
Jiný regl. 25A
5
4%
Jiný regl. 30A
7
6%
Motor CD2826/6 z HC
1
1%
Jiný motor
6
5%

Celkem hlasů: 112

Zpráva
Autor
Borek
Kontaktovat uživatele:

Re: Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

#301 Příspěvek od Borek »

Pekacek77 píše:
Borek píše:Ad provoz na vodě: podle mě jsou potřeba plováky na křídlech (i když přistát se asi dá, to jsem teda nezkoušel).

Taky jsem nad tím přemýšlel, chci natočit nějaké videa nad vodou a kdyby se něco nepovedlo, mohly by plováky na křídlech dost pomoct dostat se na motor jako s člunem ke břehu. Snad možná zatěsnit kabinku, aby při nějakém nárazu na hladinu nepronikla voda dovnitř.

No, pád na hladinu bude vždycky dost riskantní. Moje motivace je spíš taková, že kupa pěkných míst v údolí Labe je naprosto bez rozumné přistávací plochy. No a řešení by bylo, kdyby se dalo přistát na vodu a dojet ke břehu. Teď nějak vyřešit ty plováky...
Pekacek77
Kontaktovat uživatele:

#302 Příspěvek od Pekacek77 »

Beta přímo vybízí k tomu, mít jeden plovák pod trupem a dva balanční pro křídla. Proč vláčet dva velké plováky s dráty co je budou držet v trupu? Jenže netuším, jak by to dával motor, plovák(y) plus kamera a jedeme po vodě a nezvedneme se :lol:
Borek
Kontaktovat uživatele:

#303 Příspěvek od Borek »

Pekacek77 píše:Beta přímo vybízí k tomu, mít jeden plovák pod trupem a dva balanční pro křídla. Proč vláčet dva velké plováky s dráty co je budou držet v trupu? Jenže netuším, jak by to dával motor, plovák(y) plus kamera a jedeme po vodě a nezvedneme se :lol:

Proč plovák pod trupem? Trup je podle mě už sám o sobě perfektní plovák. Ucpeš díru, kterou to tam má a můžeš na vodu.
Klubas
Kontaktovat uživatele:

#304 Příspěvek od Klubas »

Nápad je to fajn. Velkou výhodu mají majitelé 3. Verze kde mají táhla vedené vnitřkem.

Ad start z vody - u hydroplánů je na plovácích takový ten zlom (nevzpomenu si na název) který pomáhá "odtržení" se od vody. Bojím se že by se beta nemusela sama zvednout..
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
Pekacek77
Kontaktovat uživatele:

#305 Příspěvek od Pekacek77 »

Ten stupínek co musí být na plováku jsem měl namysli, měl by být tuším někde u těžiště, přesně nevím. Napadlo mě použít větší plovák a trup do něj jakoby vsadit, pokud bude plovák dutý nebo z pěny, mohlo by to jít. Zkoušel jsem googlit: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1125959
Pekacek77
Kontaktovat uživatele:

#306 Příspěvek od Pekacek77 »

Včera jsem poprvé vyzkoušel lepší kamerku než dosavadní klíčenku:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UCKj3370Ds0[/youtube]
Foukalo jen minimálně, ale stejně se mi nedaří držet Betu v klidu.
Jinak mě hněte hluk motoru a vibrace, záběry v určitých otáčkách jsou úplně nepoužitelné. Zkusím jinou vrtuli a nebo koupím vyvažovačku.
Pak mě Bětka tu a tam překvapí, letí a naráz se nakloní křídlem k zemi. Žádný náraz větru.
Na to, že při motorovém letu táhne doprava už jsem si tak nějak zvykl (odstartovat a vůbec nedržet knipl tak nevím nevím). Bezmotorový let OK. Rovnoběžnost výškovky a křídla jsem srovnal, nic se nezdá pokroucené.
Směrovku jsem měl nastavenou na střed - servo i trim. Včera abych jí vystředil, musel jsem dát trim hodně na stranu. Variabilní koncovky mám zalepené, tam se to nehlo.
Pak se mi včera stalo, že nesu zaplou Bětku na konec louky a pípne. Zkusím plyn a serva a ticho. Zkusím znovu a vše OK. Že by byla vysílačka moc blízko? Občasné pípnutí za letu je běžné - kamera ho zachytí.
Než se do mě pustí ostřílení borci tak musím dodat, že za bezvětří je A80mini čitelnější a dovolím si s ním víc, zkušenosti s dalšími modely nemám (kromě Funtika).
Borek
Kontaktovat uživatele:

#307 Příspěvek od Borek »

Tak jsem vyjel s Bixlerem na obvyklé místo, chvíli poletoval a potom při testu brzd zamířilo letadlo čumákem k zemi a bylo vymalováno. Nalomený ocas, výškovka, obvyklá deformace čumáku, vytržený motor z lože. Ach jo. To nevím, jestli dám do večera do kupy.
Pekacek77
Kontaktovat uživatele:

#308 Příspěvek od Pekacek77 »

Borek píše:při testu brzd zamířilo letadlo čumákem k zemi a bylo vymalováno

Neměla by se při zvednutí křidélek zvedat i výškovka aby to nešlo rovnou nosem dolů? Tak ať ho dáš dokupy.
Borek
Kontaktovat uživatele:

#309 Příspěvek od Borek »

Pekacek77 píše:
Borek píše:při testu brzd zamířilo letadlo čumákem k zemi a bylo vymalováno

Neměla by se při zvednutí křidélek zvedat i výškovka aby to nešlo rovnou nosem dolů? Tak ať ho dáš dokupy.

Mělo by se to vzpínat, což se kompenzuje potlačením výškovky. Já už to zkoušel o víkendu, jen s menší výchylkou těch křidélek. Fungovalo to dobře.
PsajchoCZ

#310 Příspěvek od PsajchoCZ »

Pekacek77 píše:Včera jsem poprvé vyzkoušel lepší kamerku než dosavadní klíčenku:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UCKj3370Ds0[/youtube]
Foukalo jen minimálně, ale stejně se mi nedaří držet Betu v klidu.
Jinak mě hněte hluk motoru a vibrace, záběry v určitých otáčkách jsou úplně nepoužitelné. Zkusím jinou vrtuli a nebo koupím vyvažovačku.
Pak mě Bětka tu a tam překvapí, letí a naráz se nakloní křídlem k zemi. Žádný náraz větru.
Na to, že při motorovém letu táhne doprava už jsem si tak nějak zvykl (odstartovat a vůbec nedržet knipl tak nevím nevím). Bezmotorový let OK. Rovnoběžnost výškovky a křídla jsem srovnal, nic se nezdá pokroucené.
Směrovku jsem měl nastavenou na střed - servo i trim. Včera abych jí vystředil, musel jsem dát trim hodně na stranu. Variabilní koncovky mám zalepené, tam se to nehlo.
Pak se mi včera stalo, že nesu zaplou Bětku na konec louky a pípne. Zkusím plyn a serva a ticho. Zkusím znovu a vše OK. Že by byla vysílačka moc blízko? Občasné pípnutí za letu je běžné - kamera ho zachytí.
Než se do mě pustí ostřílení borci tak musím dodat, že za bezvětří je A80mini čitelnější a dovolím si s ním víc, zkušenosti s dalšími modely nemám (kromě Funtika).

Pokud ti betka tahne pri motorovem letu doprava a pri klouzavem letu leti rovne tak je to stopro spatne usazenym motorem. Mel jsem to samy. Musis s citem vyndat motor a spravne ho usadit (pri pohledu ve smeru letu musi motor smerovat 8,5 stupne vpravo). A to pipnuti bych tipl na nespolehlivost CADETA ale nejsem si tim jisty.
Pekacek77
Kontaktovat uživatele:

#311 Příspěvek od Pekacek77 »

PsajchoCZ píše:Pokud ti betka tahne pri motorovem letu doprava a pri klouzavem letu leti rovne tak je to stopro spatne usazenym motorem. Mel jsem to samy. Musis s citem vyndat motor a spravne ho usadit (pri pohledu ve smeru letu musi motor smerovat 8,5 stupne vpravo). A to pipnuti bych tipl na nespolehlivost CADETA ale nejsem si tim jisty.

Motor je přesně v ose trupu, zkoušel jsem opatrně vytáhnout tu destičku a dobrovolně to zcela jistě nepůjde, je to skutečně dobře zalepené. Řešením by mohlo být dát na jednu stranu podložky mezi motor a destičku, ale nejsem si jistý s tím vyosením, pokud Beta pod plynem letí doprava, neměla by osa motoru směřovat doleva?
Jinak ty šrouby co drží motor, to je fakt bláto, jako vruty u levného nábytku.
Michal1PA

#312 Příspěvek od Michal1PA »

8.5 stupna je vela, stačia 4 stupne. :wink:
Ked pozeráš na model zozadu, tak doprava.
firerush

#313 Příspěvek od firerush »

Ahoj lidi, mohu se optat, kde mohu dokoupit šrouby pro upevnění křídel? bohužel ani jeden nemám, byla tam M3? případně jak dlouhá... :( dík
flashturbo
Kontaktovat uživatele:

#314 Příspěvek od flashturbo »

ja je mam přilepeny a mam pokoj ...
Swift II, Beta 1400, ASW 17, Unique 3D, F18 depron,SuperZoom4D ___Optic 6 Sport 35Mhz + FrSKY___
Ticcino

#315 Příspěvek od Ticcino »

Borek píše:Mělo by se to vzpínat, což se kompenzuje potlačením výškovky. Já už to zkoušel o víkendu, jen s menší výchylkou těch křidélek. Fungovalo to dobře.

Na podobnou věc jsem se ptal na názor jednoho senior modeláře. Štvalo mě, že se mi letadlo (ne Beta) vzpíná při použití klapek a chtěl jsem to zmixovat. On má jiný přístup. Ne že by nevěřil elektronice, ale víc věří svojí hlavě a rukám. Mixy používá minimálně. Se vzepnutím / čumákovkou počítá předem a koriguje ručně. Já to dělám taky tak a funguje to.

firerush: Šrouby nevím jaké tam přijdou, ale dají se koupit buďto v železářství nebo existují plastové a ty se dají koupit v modelářské prodejně.
Zamčeno

Zpět na „Letadla - začátečník“