Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Dr.LuckyLuke
Kontaktovat uživatele:

#301 Příspěvek od Dr.LuckyLuke »

Mi 5.4. odletěl z HC (left Hong Kong) malý balíček (Air Mail) a dneska mi teď před chvílí volal pošťák, že už ho má na autě a jestli budu dneska doma. Takže to vypadá, že malé zásilky procházejí opravdu svižně...
Blade mCX a mSR, AXN Floater, MPX TwinStar II, FPV Shark, Spektrum DX7,... Je toho už prostě hodně.
Michal Matějka
Kontaktovat uživatele:

#302 Příspěvek od Michal Matějka »

Tak ještě jedna špatná zpráva - volal jsem jak to vypadá s dodáním balíku - potvrdili mi, že prostě nestíhají, že toho mají moc i vzhledem ke změně legislativy k 1.4.2011.
Ptal jsem se jak to bude s vyměřením DPH, když balík přišel ještě před 1.4.2011 - to prý kdy přišel vůbec není rozhodující, pro vyměření DPH je rozhodující, kdy bude balík uvolněn do oběhu. Takže všem kdo má na poště zadržen balík tak pokud přesáhne 22euro bude podléhat DPH.
Drondys

#303 Příspěvek od Drondys »

Michal Matějka píše:Tak ještě jedna špatná zpráva - volal jsem jak to vypadá s dodáním balíku - potvrdili mi, že prostě nestíhají, že toho mají moc i vzhledem ke změně legislativy k 1.4.2011.
Ptal jsem se jak to bude s vyměřením DPH, když balík přišel ještě před 1.4.2011 - to prý kdy přišel vůbec není rozhodující, pro vyměření DPH je rozhodující, kdy bude balík uvolněn do oběhu. Takže všem kdo má na poště zadržen balík tak pokud přesáhne 22euro bude podléhat DPH.

To není nic nového. Tuto informaci už jsem zde psal a citoval 30.3.2011 přímo z webu celní správy v mé odpovědi v tomto tématu viz tento odkaz.

Pro osvěžení paměti to zde uvádím znovu.

Rozhodující okamžik je předložení zásilky k celnímu řízení tak jak je to uvedeno na webu celní správy viz tento odkaz.

...Pro použití nového limitu je rozhodující datum předložení zboží k celnímu řízení, nikoliv datum objednání zboží v zahraničí...

Takže rozhodujícím okamžikem není datum kdy to bylo objednáno ani zaplaceno a taktéž jím není ani datum kdy zásilka překročila hranice EU nebo ČR. Podstatné tedy je pouze to kdy bude zásilka předložena k celnímu řízení.

Takže to může ovlivnit pošta a taktéž deklarant ať už jím bude sama pošta nebo jiná firma, a to tím, že zásilku pozdrží a předloží celnímu úředníkovi k provedení celního odbavení až 1.4.2011 nebo později.
Michal Matějka
Kontaktovat uživatele:

#304 Příspěvek od Michal Matějka »

Teď nevím jestli je to samé co jsem psal. Já jsem byl 31.3.2011 vyzván k součinnosti - to chápu, že bylo předloženo k celnímu řízení. Ale DPH bude vypočteno ke dni kdy bude balík puštěn do volného oběhu - tedy v den kdy mi bude odeslán.
Drondys

#305 Příspěvek od Drondys »

Michal Matějka píše:Teď nevím jestli je to samé co jsem psal. Já jsem byl 31.3.2011 vyzván k součinnosti - to chápu, že bylo předloženo k celnímu řízení. Ale DPH bude vypočteno ke dni kdy bude balík puštěn do volného oběhu - tedy v den kdy mi bude odeslán.

Je to totéž co jsem psal já, protože když je balík předložen celnímu úředníkovi není to ještě chápáno jako předložení k celnímu řízení. Takže pokud celní úředník balík odmítne s tím, že je potřeba doložit doklady tak pošta balík dává do skladu, ale z pohledu celního řízení je to totéž jako by balík vůbec předložen nebyl. Teprve až jsou k dispozici doklady tak pošta balík znovu předloží celnímu úředníkovi a pokud on potom konstatuje, že je vše potřebné pro předložení k celnímu řízení k dispozici tak se to považuje za jediné skutečné předložení k celnímu řízení, a to co tomu předcházelo byl jen neúspěšný pokus o předložení k celnímu řízení a nikoli faktické předložení k celnímu řízení.

Navíc celní úředník může DPH vypočítat až později dokonce i v jiný den než je uvedeno datum na formuláři při to jediném fakticky uznaném předložení k celnímu řízení a v takovém případě, vychází při použití limitu z toho data na formuláři při jediném fakticky uznaném předložení k celnímu řízení a nikoli z data kdy je DPH vypočítáváno ani z data kdy je zboží propouštěno do volného oběhu.
Michal Matějka
Kontaktovat uživatele:

#306 Příspěvek od Michal Matějka »

Teď je mi to jasný - díky
blackberry

#307 Příspěvek od blackberry »

Drondys

prosim nemate nějaké zprávy ... ohledně celnice...
uvolnění balíku (když obdržely doklady) ?
jestli jako tyden, nebo 3 měsíce...
Michal Matějka
Kontaktovat uživatele:

#308 Příspěvek od Michal Matějka »

Když jsem tam dnes volal, tak mi řekli, že to může trvat klidně i 10-14dní. Jsou prý zahlceny balíky a nestíhají
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#309 Příspěvek od Ancistrus01 »

To je sranda a ja si dneska jeden objednal :lol:
zdekar

#310 Příspěvek od zdekar »

Michal Matějka píše:Když jsem tam dnes volal, tak mi řekli, že to může trvat klidně i 10-14dní. Jsou prý zahlceny balíky a nestíhají

To není problém to odhltit... stačilo by aby na každý balík dali razítko "bez cla a dph" a budou mít za chvilku volno a ještě si šplhnou u lidí co čekaj na zásilku :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#311 Příspěvek od Ancistrus01 »

Přesně tak s tím souhlasím a těch pár drobnejch
Drondys

#312 Příspěvek od Drondys »

blackberry píše:Drondys
prosim nemate nějaké zprávy ... ohledně celnice...
uvolnění balíku (když obdržely doklady) ?
jestli jako tyden, nebo 3 měsíce...

Dotaz k tomu jsem poslal na právní oddělení ČP a zatím čekám na odpověď. Na právním fungují celkem rychle. Minulé dotazy byly vyřízeny cca během dvou dnů. Takže odhaduju, že snad už zítra bych mohl mít odpověď. :wink:
T-zed

#313 Příspěvek od T-zed »

Tak ja mam v tracking napsáno, že 5.4.2011 předána k celnímu řízení. Nemají ode mě podepsanou plnou moc ani mi nic neposlali postou, tak jsem tam dnes volal, že kde to jako vázne, tak mi hrozně neochotnej chlap zdělil, že nestíhají a že můžu taky klidně ještě týden počkat. Co je mi ksakru potom, že nestíhají. Já taky chodím do práce a slovo NESTÍHÁM si nemůžu dovolit. Jo a jaktože to můžou předat k celnímu řízení když nemají podepsanou plnou moc?
Drondys

#314 Příspěvek od Drondys »

T-zed píše:Tak ja mam v tracking napsáno, že 5.4.2011 předána k celnímu řízení. Nemají ode mě podepsanou plnou moc ani mi nic neposlali postou, tak jsem tam dnes volal, že kde to jako vázne, tak mi hrozně neochotnej chlap zdělil, že nestíhají a že můžu taky klidně ještě týden počkat. Co je mi ksakru potom, že nestíhají. Já taky chodím do práce a slovo NESTÍHÁM si nemůžu dovolit. Jo a jaktože to můžou předat k celnímu řízení když nemají podepsanou plnou moc?

Je vidět, že jsi nečetl závěrečné shrnutí v mé dřívější odpovědi. Tak si to tam přečti viz tento odkaz. Pošta implicitně navrhuje k propuštění do volného oběhu bez DPH a bez cla prakticky všechny zásilky bez ohledu na jejich deklarovanou celní hodnotu a taktéž bez ohledu na to zda adresát má nebo nemá podepsanou plnou moc. Je na celním úředníkovi jestli se rozhodne prudit a nebo nerozhodne, ale to samotná pošta nemůže nijak ovlivnit.

Stručně řečeno teprve když celní úředník tento implicitní návrh na předložení odmítne, tak nastupuje plná moc, případné vyžádáni doplňujících dokumentů od adresáta spolu s oznámením o došlé zásilce ze země mimo EU atd. Po zavedení nových pravidel od 1.4.2011 zřejmě celníci začali podstatně více prudit, a to poště způsobuje velké zdržení. Časem se to vrátí zase do původních kolejí tj. celníci budou zase prudit méně, protože pokud by to tak šlo dál, tak budou dál narůstat prodlevy a z týdnů se stanou měsíce a skončilo by to z časového hlediska naprostým kolapsem přes ČP doručovaných zásilek ze zemí mimo EU. Takže s tím dříve či později budou muset něco dělat.

Ohledně toho nestíhání budu mít snad podrobnější informace v odpovědí z právního oddělení včetně těch případných časových limitů.
Naposledy upravil(a) Drondys dne pon 11.04.2011 19:14, celkem upraveno 4 x.
T-zed

#315 Příspěvek od T-zed »

Díky za vysvětlení té plné moci. Však uvidíme co Ti napíšou. ještě jsem psal mail na celní poštu tak uvidíme jestli vůbec odpoví.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“