Rozdíl ELRS a "klasika"

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
HONZIK 22

Re: Rozdíl ELRS a "klasika"

#31 Příspěvek od HONZIK 22 »

Hola bola. Bylo to psano v anglickych navodech u prijimacu Graupner Co., Ltd.Jizni Korea. Jihokorejske fy SJ.
A taky i v tlustych bichlich k TX navodu v oddeleni pro vrtulniky i na strankach u seznamu prijimacu.
No ja si ted pripadam jako ten Sir Lancelot ,ktery se probodl vlastnim mecem aby nezradil sveho krale Artuse,kteremu chtel protahnout manzelku. :mrgreen:
Umim byt i zmrzlinar a klasika je pro me furt Graupik.
Nicmene srdce a rozum se ve me stale hada.
Graupner MC -28 HOTT 899,- Euro akce na Robbe pozn nasi prodejci uz to odpiskali.
Radiomaster TX 15MAX LRS 223,-Euro.
Asi me z toho jebne. :mrgreen:
Je to jako zmenit babu co umi varit za mladsi o 20 let, navic s diplomem s harvard university. :lol:

Jestli je na necem videt rozdil generaci tak na tomto.
Furt nejsem rozhodnit se dobrovolne probodnout a hrat si na mladsiho a chytrejsiho nez jsem :mrgreen:
Nevim jak to popsat ,ale treba takto s pomoci umele inteligence a meho 2. konicku.
,,Jdeš rovnou po klasice — a ne ledajaké.
Minolta MC Rokkor-PG 50mm f/1.4 je legendární manuální objektiv ze 70. let, který patří mezi nejoblíbenější a nejlepší "padesátky" klasické éry.

216213958.jpg
No to jsem.se zase vyblil z nostalgie ,ale je to snad jine nez pohled kluku ,,ajtackych,,.
Přílohy
b_2_70439 (1).jpg
22005_controller-radiomaster-tx15-max-expresslrs-gold.jpeg
Naposledy upravil(a) HONZIK 22 dne pát 17.04.2026 16:42, celkem upraveno 1 x.
tomashr

#32 Příspěvek od tomashr »

warhawk píše: pát 17.04.2026 15:00 V dnešní době, a v našem hobby odvětví, už je jen pramalý rozdíl mezi kvalitou desek a osazením mezi výrobci. Třeba takový Radiomaster TX16S je zpracovaný vevnitř skvěle (nedej bože v porovnání se starou Futabou made in Taiwan (FF9).
Jen poznámka (obecná, není to o TX16, ten jsem uvnitř neviděl) - u vysílačů dnes už moc nemá cenu hodnotit kvalitu osazení desek. To už je pěkně dlouho minimální problém, od plného zvládnutí nepájivých masek a SMD, mnohdy se strojovým osazením a pájením vlnou to mají dobře všichni. A pokud se to porovná s něčím starším sice třeba kvalitním, ale ještě dělaným ručně či dokonce z klasických součástek, tak to opravdu vypadá jako úžasný pokrok. Kvalita daného výrobce se ale víc pozná na tom, jak vypadá připájení propojovacích kabelů (pokud jsou pájené) a obecně na kabeláži, jak je provedena a zajištěna. Pak přirozeně se dá šetřit na některých součástkách v napájení atd. Tohle jsem zažil osobně - nějaký TX Turnigy (typ mi vypadl, sorry), deska naprosto profi, za tu by se nikdo nestyděl ani u nejdražší Futaby či JETI, ale vše okolo byl tak šílený humus, že jsem se to pak skoro bál používat (něco jsem rovnou vylepšoval).

U přijímačů máš pak pravdu v tom, že se to dost zjednodušilo, na 2,4GHz zmizely filtry, krystaly a další průserové díly. Dneska je asi hlavní trochu přemýšlet kolem konektorů - aby servo konektory nějak moc neohýbaly desku a nemohly vzniknout nějaké mikrotrhliny, pak neuškodí ani přemýšlet kolem fixace antén a jejich konektorů (to mimochodem je zprasené u strašně moc výrobců, s tím jsem se už potýkal vícekrát).
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od jyrry »

HONZIK 22 píše: pát 17.04.2026 15:19 ...
Furt nejsem rozhodnit se dobrovolne probodnout a hrat si na mladsiho a chytrejsiho nez jsem...
Já bych si v takovém případě položil otázky jako třeba co mi to nabídne navíc oproti mému rádiu, bude to "navíc" tolik přínosné pro moje potřeby? I za tu cenu že se to musím naučit napípat po novu?
Jaké éro jsem si se současným rádiem nemohl napípat a půjde napípat s tím novým? A půjde napípat o tolik snadněji, aby se mi ta změna nevymstila na tom, že se to budu zase učit od začátku?
Prostě účetnictví: má dáti - dal; přinese - zkomplikuje.

Jinak ta změna té co umí vařit za mladou co neumí, to je dobrý tak na zhubnutí :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
tomashr

#34 Příspěvek od tomashr »

Pro Honzik22 - pokud se nechceš vzdát přijímačů a navíc na to koukáš konzervativně, tak možná ten příplatek z “Graupnera” není marný. Mimochodem pokud by ti stačilo MZ-24, tak to je za 499EUR, což už ani není velký rozdíl.
Ono sice do TX15 přidáš do šachty multimodul, ale je to malinko opruz, kdy ti najednou dozadu trčí anténa, zrovna u TX15 se může i motat do té hezky sklopné, často rádio s modulem nejde do pouzdra anebo aspoň pořád sundaváš anténu atd. Neteoretizuji, já externí moduly na různých vysílačích užíval a v menší míře pořád užívám a popravdě otrava to je vždy, liší se spíš jen podle daného modulu a antény její míra (mírná nepříjemnost kontra velký opruz).
Za mne když přechod, tak fakt spíše se vším všudy (dost možná zjistíš, že to při nízkých cenách ELRS přijímačů nebude drahé), nesnaž se to dělat napůl (ať už ve smyslu delší paralelního užívání obou systémů anebo tou kombinací RX a modulů).

Ale tohle si musíš přebrat sám, já u sebe vím, že i když taky nejsem nejmladší, tak mne změny vysílače netrápí. Šel jsem z pultového MPX na palcovou Futabu, pak v jisté době na FrSky (sice taky palcové, ale ergonomicky dost jiné) a vlastně mně to nijak netrápilo. Ale dobře vím, že jsou i lidé, kteří v tomto mají blok větší…
pepin

#35 Příspěvek od pepin »

tomashr píše: pát 17.04.2026 18:27.
Ono sice do TX15 přidáš do šachty multimodul, ale je to malinko opruz, kdy ti najednou dozadu trčí anténa, zrovna u TX15 se může i motat do té hezky sklopné, často rádio s modulem nejde do pouzdra anebo aspoň pořád sundaváš anténu atd. Neteoretizuji,
A ten hott nefunguje plně telemetricky v těch radiomasterech 16 s internim 4in modulem? Bo pokud ano tak by externí jr šachtu pak použil případně pouze pro elrs kdy ta externí elrs anténa neni takový opruz jako klasickej 2,4 pendrek.
tomashr

#36 Příspěvek od tomashr »

To asi jo, ale TX15 už se takto nedělá, aspoň na stránkách mají jen ELRS, to samé poslední TX16 mkIII.
Pokud by vyhovovala starší verze TX16, tak pak to asi je taky možnost.

EDIT a teda jsme i u toho co jsem psal, tedy že z mého pohledu když přechod, tak spíš úplný…
pepin

#37 Příspěvek od pepin »

tomashr píše: pát 17.04.2026 18:53.
Pokud by vyhovovala starší verze TX16, tak pak to asi je taky možnost.

EDIT a teda jsme i u toho co jsem psal, tedy že z mého pohledu když přechod, tak spíš úplný…
No a pujde tam hott i plně telemetricky ?

S tim kompletnim přechodem , nooo vždy je i ta varianta že edge mu třeba nesedne, pokud by do něj šel přez přijimače hott koupí jen starší radiomaster 16, zjistí jak mu sedne a pokud mu sedne, tak bud přez externí jr šachtu elrs plus pořád možnost použit na něco i hott nebo až potom komplet přechod na elrs včetně už přímo elrs vysílače, ale podle mě docela blbost pokud nemá někoho kdo od něj chce za výrazný peníz koupit hott výbavu.

Samozřejmě pokud to musí být rad 15 tak to hold nepujde přez interní hott a externí je ten pendrek fakt oser.
graup15

#38 Příspěvek od graup15 »

jyrry píše: pát 17.04.2026 17:48 Já bych si v takovém případě položil otázky jako třeba co mi to nabídne navíc oproti mému rádiu, bude to "navíc" tolik přínosné pro moje potřeby? I za tu cenu že se to musím naučit napípat po novu?
Jaké éro jsem si se současným rádiem nemohl napípat a půjde napípat s tím novým? A půjde napípat o tolik snadněji, aby se mi ta změna nevymstila na tom, že se to budu zase učit od začátku?
Prostě účetnictví: má dáti - dal; přinese - zkomplikuje.
Ty to furt asi nechápeš...nebo nechceš:-) To není o tom jak co napípat....i na Edge TX to napípá i totální trotl..a jestli ne ať se na RC modelařinu vyprdne..není pro něj.
Je to o tom, že EdgeTX rádia (dnes bezkonkurenční TX 15 Max a TX16MAX III jsou ELRS...!!! A to je trošku jiná váha v ringu -RF smogu na 2.4 Ghz než ostatní systemy .
A hlavně o všem tom bordelu máš v rádiu na displeji a i v logu informace ...
Navíc za cenu...která je až neuvěřitelná. Tu obyčejnou T15 (bez Max) si mužu každý měsíc koupit, na konci měsíce ji vyhodit a koupit další...a to jen za diety.!!! Ani k tomu nepotřebuji dojit rodinný rozpočet.
Taky jsem si jen tak pro zábavu vzal do sbírky bílou verzi...objednal modré AG02 gimbaly... a bude jako diverzitní v šuplíku :-)
20260417_152324.jpg
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od warhawk »

tomashr píše: pát 17.04.2026 16:41

Jen poznámka (obecná, není to o TX16, ten jsem uvnitř neviděl) - u vysílačů dnes už moc nemá cenu hodnotit kvalitu osazení desek. To už je pěkně dlouho minimální problém, od plného zvládnutí nepájivých masek a SMD, mnohdy se strojovým osazením a pájením vlnou to mají dobře všichni. A pokud se to porovná s něčím starším sice třeba kvalitním, ale ještě dělaným ručně či dokonce z klasických součástek, tak to opravdu vypadá jako úžasný pokrok. Kvalita daného výrobce se ale víc pozná na tom, jak vypadá připájení propojovacích kabelů (pokud jsou pájené) a obecně na kabeláži, jak je provedena a zajištěna. Pak přirozeně se dá šetřit na některých součástkách v napájení atd. Tohle jsem zažil osobně - nějaký TX Turnigy (typ mi vypadl, sorry), deska naprosto profi, za tu by se nikdo nestyděl ani u nejdražší Futaby či JETI, ale vše okolo byl tak šílený humus, že jsem se to pak skoro bál používat (něco jsem rovnou vylepšoval).

U přijímačů máš pak pravdu v tom, že se to dost zjednodušilo, na 2,4GHz zmizely filtry, krystaly a další průserové díly. Dneska je asi hlavní trochu přemýšlet kolem konektorů - aby servo konektory nějak moc neohýbaly desku a nemohly vzniknout nějaké mikrotrhliny, pak neuškodí ani přemýšlet kolem fixace antén a jejich konektorů (to mimochodem je zprasené u strašně moc výrobců, s tím jsem se už potýkal vícekrát).
Na tom se bezesporu shodneme. Tady jsou nějaké obrázky TX16s:
https://oscarliang.com/installing-diy-s ... 16s-mk-ii/

a Graupner MZ32
https://hackaday.io/project/170901-grau ... 2-teardown

a Futaba T26SZ
https://fccid.io/AZPT26SZ-24G/Internal- ... 568893.pdf

I ta kabeláž už přestává být takový problém. Když jsem například rozdělal "levný" regulátor Turnigy Plush (10 let starý?) na cca 70 A, věděl jsem, že to do letadla (ani do ničeho) nedám. To bylo silné kafe. Naopak loňský číňan od Pichlera se provedením moc neliší od Jeti Master co tady mám. U toho Turnigy rádia (zřejmě devítka) přesně vím, o čem mluvíš. Jednou jsem to rozdělával. Také jsem si říkal, že by bylo snad lepší to prodávat v rozsypu, jako stavebnici.

Jinak co jsem chtěl říct Honzik22, nebo Jyrrymu, je to, že není nic špatného na tom provozovat Hott, nebo jiné rádio staršího konceptu. Není nutné vše co dva roky měnit. Užívejte co máte a radujte se z koníčku. Pokud je třeba však udělat obměnu, třeba proto, že některé řešení jsou už mrtvé (Hitec Aurora), tak má cenu se podívat po něčem, co je modulární. Z dnešního pohledu už mi přijde jako nerozum si třeba Graupner nebo Futabu pořizovat. Cena je šílená a jen stěží hledám něco, co by to racionalizovalo. Rádia, která jsem viděl zevnitř, mě nepřesvědčila o tom, že mají nějakou zvýšenou hodnotu. A můžeme si samozřejmě rýpnout do odladěnosti SW, ale je to právě Futaba SG14 a její předchůdce 8FG, která umí chcípnout a sama sebe umrtvit (jak jsme tady probírali dříve).

Kdyby ten zpropadený Hitec aspoň měl CRSF, tak by třeba do té Aurory šlo dát ELRS a lítalo by se dále. Ale jen tak lehce to nejde. Táta už s tím přežije, ale absence přijímačů je prostě pech. O tom všem je tedy ELRS a proto to obecné nadšení, že něco není svázáno jen obchodními výsledky a marketingem daného výrobce.
Naposledy upravil(a) warhawk dne pát 17.04.2026 20:46, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

graup15 píše: pát 17.04.2026 19:48 Ty to furt asi nechápeš...
Ne, TY nechápeš, že já (a třeba i někdo další) to mám nastavené jinak. Nemusím to mít stejně.
Jsem v modelařině v jiném chlívečku, než třeba ty a nepotřebuju k tomu ty další posrátka, která jsou tak in a super a třeba se třema vykřičníkama :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od jyrry »

warhawk píše: pát 17.04.2026 20:24 ... Užívejte co máte a radujte se z končíku...
Máme doma 2x Mz-16 (o něco "horší" než Mz-32) a 2x Mx-20. A zrovna včera jsem si dělal něco jako inventuru přijímačů a mám jich volných cca 3x víc, než modelů v provozu (olétané posílám pryč, nepovedené likviduju).
Jooo, kdyby nebyly přijímače nebo Tx shořely a musel bych se podívat po novým systému... no, doufám že to ještě dlouho nepřijde, taková pohroma, nevěděl bych co vybrat. Ale asi JETI, na ty blikátka nemám nervy :lol:
jyrry.webnode.cz
pepin

#42 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: pát 17.04.2026 20:34 Máme doma 2x Mz-16 (o něco "horší" než Mz-32) a 2x Mx-20. A zrovna včera jsem si dělal něco jako inventuru přijímačů a mám jich volných cca 3x víc, než modelů v provozu (olétané posílám pryč, nepovedené likviduju).
Jooo, kdyby nebyly přijímače nebo Tx shořely a musel bych se podívat po novým systému... no, doufám že to ještě dlouho nepřijde, taková pohroma, nevěděl bych co vybrat. Ale asi JETI, na ty blikátka nemám nervy :lol:

Nechceš ještě jednu mx 20? Levně, neměl jsem na to nervy 😂
tomashr

#43 Příspěvek od tomashr »

warhawk píše: pát 17.04.2026 20:24 Kdyby ten zpropadený Hitec aspoň měl CRSF, tak by třeba do té Aurory šlo dát ELRS a lítalo by se dále. Ale jen tak lehce to nejde. Táta už s tím přežije, ale absence přijímačů je prostě pech. O tom všem je tedy ELRS a proto to obecné nadšení, že něco není svázáno jen obchodními výsledky a marketingem daného výrobce.
Tak naokraj, 4-in-1 modul se dá připojit i na PWM. A když se budeš snažit, tak seženeš i verzi, která má mechanický otočný přepínač, kdy si pak můžeš vybrat až 10 variant protokolů, které přiřadíš na přepínač (nastavíš si při flashování fw) a pak můžeš ovládat i bez jakékoli podpory v menu vysílače. Neteoretizuji, já si takto předělával historickou volantovku pro auto Graupner XS6 - mám modul uvnitř a ovládám právě takto plně mechanicky. Třeba tenhle by měl být pro podobné kutění vhodný: https://www.aliexpress.com/item/1005006824471023.html (já mám ještě starší). To by asi k Auroře přidělat šlo - PWM má někde na 100%, k tomu trochu 3D tisku a může to být i estetické. Ale teda nebude telemetrie…

ELRS asi takto nezávisle připojit ani nejde (ale nezkoumal jsem, třeba se pletu) a tady by už člověk bez telemetrie nechtěl být tuplem…
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od warhawk »

tomashr píše: pát 17.04.2026 20:48 Tak naokraj, 4-in-1 modul se dá připojit i na PWM. A když se budeš snažit, tak seženeš i verzi, která má mechanický otočný přepínač, kdy si pak můžeš vybrat až 10 variant protokolů, které přiřadíš na přepínač (nastavíš si při flashování fw) a pak můžeš ovládat i bez jakékoli podpory v menu vysílače. Neteoretizuji, já si takto předělával historickou volantovku pro auto Graupner XS6 - mám modul uvnitř a ovládám právě takto plně mechanicky. Třeba tenhle by měl být pro podobné kutění vhodný: https://www.aliexpress.com/item/1005006824471023.html (já mám ještě starší). To by asi k Auroře přidělat šlo - PWM má někde na 100%, k tomu trochu 3D tisku a může to být i estetické. Ale teda nebude telemetrie…

ELRS asi takto nezávisle připojit ani nejde (ale nezkoumal jsem, třeba se pletu) a tady by už člověk bez telemetrie nechtěl být tuplem…
Já jsem si ten 4-in-1 dokonce udělal vlastní na vlastní DPS do šachty pro TM-14 modul od Futaby. Pak jsem za Covidu lítal s 12Z Cheerson CX10 v bytě :lol: A tím to taky haslo.

Ono i ELRS modul umí od určité verze fungovat s PPM. To jsem zase z pošetilosti udělal pro Futabu FF9, kterou jsem před pár týdny daroval. Tam byl jen opruz s pátým kanálem (který jsem také vyřešil).
Asi největší poroblém toho všeho je to, že všechny ty dostupné moduly jsou pro JR rozměr, takže nejdou ani do Futaby, ani do Hitecu. A nedají se ani ořezat tak, aby stačila udělat jen nová krabička.
Když člověk zhodnotí, co to vše obnáší, tak to už při ceně 200 Euro za skvělé rádio na ELRS, dále než Aurora kdy byla, nemá smysl. Leda, že bych byl v důchodu nebo prostě měl čas. To jen tak pro zajímavost a jen částečně k tématu.
graup15

#45 Příspěvek od graup15 »

jyrry píše: pát 17.04.2026 20:24 Ne, TY nechápeš, že já (a třeba i někdo další) to mám nastavené jinak. Nemusím to mít stejně.
Jsem v modelařině v jiném chlívečku, než třeba ty a nepotřebuju k tomu ty další posrátka, která jsou tak in a super a třeba se třema vykřičníkama :mrgreen:
Fascinující je, že doma bastlíš rúzná udělátka s arduinem , ale rejdio s RGB podsvícením ti přijde divné😀😀 Ono se to dá i podsvícení vypnout...jen tak pro upřesnění...
Za těch mnoho let co blbnu s letadýlkama jsem měl snad vše co kdo vyrábí..., asi proto mi nevadí se učit nové věci...jo, máme to každý jinak. PS ten 3 metrákovej tank..co kutíte je super projekt..👍👍👍
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“