3d tisk - jaké materiály by neměly chybět v modelářské dílně?

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: 3d tisk - jaké materiály by neměly chybět v modelářské dílně?

#31 Příspěvek od warhawk »

Ano, tvrzená ocel nebo ještě něco lepšího. A to vždy.
Zenair

#32 Příspěvek od Zenair »

Nejen tvrzená ocel na trysce, ale i na podavačích extruderu - na to se dost zapomíná. Pokud je špulka s karbonem spotřebovaná jednou za kvartál, tak to nevadí. Ale pokud je tisk častější, tak napřed odejde obyč. mosazná tryska a později po ní i ta kolečka podavače...
zdzd

#33 Příspěvek od zdzd »

Jen tak mezi námi, jak dlouho běžně vydrží mosazná tryska?

K první tiskárně jsem před více jak pěti lety se skřípáním zubů koupil rovnou rubínovou trysku a tisknul s ní cokoliv. Před rokem pak tvrzenou High Flow ObXidian™ .

S těmi tisknu a nestarám se, co je či není abrazivní.

Jen netuším, kolik by za tu dobu na těch pár desítkách kilogramů neabrazivního filamentu mohlo odejít mosazných trysek.
Zenair

#34 Příspěvek od Zenair »

Mě se povedlo obyč trysku odrovnat za cca půl roku tisku mixu všech materiálů. Tedy, ona by asi vydržela ještě chvíli, ale měl jsem ji venku a mrknu na ní pod mikroskopem... Ten abrazivní materiál jí pěkně vyrajbloval. Ale on to dělá i obyčejný prach, když nejsou špulky kryté. Na kvalitě tisku už to bylo vidět a také jsem musel kvůli tomu trochu přidávat průtok.
Takže výměna za tvrzenou a po dalším půlroce i kolečka v extruderu, když mi začalo zlobit podávání a zvýšení přítlaku (když to šlo) nepomáhalo.
Jinak rubín je asi špička... Teď mám v P1S oboje tvrzené a zatím po dvou letech nevidím žádné příznaky problému.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od warhawk »

Tak nakonec jsem prasátko rozbil, trochu řvalo hrůzou, ale objednal jsem na hrátky s technickými materiály toto:

ASA 275 filament natural 1,75 mm Spectrum 1 kg
ASA tisková struna natur 1,75 mm 0,75 kg Filament PM UV odolná
ASA-X CF10 filament černý 1,75 mm Spectrum 0,5 kg
PCTG Premium filament Silver Steel 1,75 mm Spectrum 1 kg
Prusament PC Blend Urban Grey 0,97 kg

Nejsem si jist, zdali vše dojde, protože jsem uvedený eshop nikdy nepoužil, ale třeba se poštěstí. Je to dobírka. Hlavně se pyšnili tím, že mají ten PC Blend skladem. Barvu pro ASA jsem bral natural, protože jsem si říkal, že čím více ASA, tím více ASA (bez pigmentu). :lol:
Pro tu obyčejnou ASA of PM mám nějaké plánované použití na zahradu, kde jsem u zábradlí něco podělal a teď se snažím z toho nějak ven.
Pokud má někdo profily k tisku (Zenair) pro P1S, moc bych je ocenil. Používám OrcaSlicer.
zdzd

#36 Příspěvek od zdzd »

warhawk píše: úte 18.11.2025 7:37 Tak nakonec jsem prasátko rozbil, trochu řvalo hrůzou, ale objednal jsem na hrátky s technickými materiály toto:

Prusament PC Blend Urban Grey 0,97 kg
Z toho jsou ty šedivé díly na fotkách mé lehačky.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od warhawk »

zdzd píše: pon 17.11.2025 18:11 Jen tak mezi námi, jak dlouho běžně vydrží mosazná tryska?
Na své první tiskárně (bůh ji přej teplý pobyt v pekle), jsem měl klasické mosazné šroubovací trysky. Měnil jsem je docela často, hlavně proto, že jsem si občas štrndnul do desky. Rovněž mi přišlo, že odchází docela rychle (mám mikroskop).

Musím říct, že na A1 mini mě výměna trysky, která se dá udělat bez nástroje asi za 20 vteřin, docela dojala. To je vyřešeno naprosto skvěle a funkčně. Na P1 mě to teprve čeká, mám tam od původního majitele tvrzenou a náhradní kolečka do extruderu. To musím vyměnit na to CF.
Docela se na to těším. Už ať začne mrznout, zahrada půjde k ledu a já se můžu zavřít v dílně :)
Zenair

#38 Příspěvek od Zenair »

warhawk píše: úte 18.11.2025 7:37 Pokud má někdo profily k tisku...
Jasně, pošlu večer až budu doma i s nějakým ukázkovým tiskem. Také nejvíc používán Orca slicer, takže to bude do něj.
MS COMPOSIT
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od MS COMPOSIT »

Díky za info,

na jak dlouho a na kolik stupňů sušíte v troubě - mám na dílně starou troubu na pečení ?

Díky.
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
Zenair

#40 Příspěvek od Zenair »

warhawk píše: úte 18.11.2025 7:46 Musím říct, že na A1 mini mě výměna trysky, která se dá udělat bez nástroje asi za 20 vteřin, docela dojala.
Na P1 mě to teprve čeká.....
Docela se na to těším. Už ať začne mrznout, zahrada půjde k ledu a já se můžu zavřít v dílně :)
Na P1 je výměna trysky taky OK, jen člověk musí dávat trochu bacha na konektůrky. Je to za chvilku hotové. Výměna koleček jde taky fajn, jen to trvá déle a musíš odpojit všechno eletrické. Nakonec jsem na šrouby pro sichr dal trošku rozebíracího Loctite, jen pro sichr a s citem utáhl. Spoustu měsíců to už běhá bezproblémově, nemusel jsem na nic sahat.
Zenair

#41 Příspěvek od Zenair »

MS COMPOSIT píše: úte 18.11.2025 20:07 na jak dlouho a na kolik stupňů sušíte v troubě - mám na dílně starou troubu na pečení ?
Jestli má trouba slušnou regulaci teploty, tak jsi za vodou pro všechny materiály. Jen je potřeba zajistit alespoň malou výměnu vzduchu.
Většinou to nechám běžet přes noc, moje sušička umí cca 80 stupňů, co třeba pro nylon je asi málo, ale i tohle je znát. Jinak se říká, že by se mělo sušit aspoň 6 hodin.
Ty teploty jsou asi tak nějak odpovídající, ale neručím úplně za přesnost v mých podmínkách :)
PLA+ 45
PLA 50
TPU 55, měkké míň
PETG 60
ABS 70
ASA 80
PC 80
PA 80
A když vysuším, tak ještě teplé to jde hned do uzavřeného boxu a přidám silikagel. Používám tyhle:
https://www.aliexpress.com/item/1005009992315888.html
zdzd

#42 Příspěvek od zdzd »

Celkem zajímavě vypadá toto

https://www.3djake.cz/creality-3d-tiska ... -filamentu
https://www.3djake.cz/creality-3d-tiska ... ?sai=16599

https://www.3djake.cz/3djake/vakuova-sa ... y?sai=9184
https://www.3djake.cz/3djake/vakuove-sa ... s?sai=9183

Nicméně zkušenost s tím nemám. Ale cenově to vychází asi jako ta výše zmiňovaná sušička ovoce a zdá se to být skladnější a praktičtější.
Zenair

#43 Příspěvek od Zenair »

Je třeba přesvědčit manželku, že sušené ovoce je pro rodinu dobré a pak je u téhle konkrétní věci problém vyřešen. :)
Tyhle sušičky mají bohužel nevýhodu, že mají nízkou max. teplotu. A taky nevyměňují vzduch uvnitř, tedy alespoň ty, co jsem měl možnost vidět. Na PLA a podobné materiály je to fajn, vyšším materiálům trochu pomohou, ale za moc to nestojí...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jyrry »

Zenair píše: úte 18.11.2025 21:40 Je třeba přesvědčit manželku, že sušené ovoce je pro rodinu dobré a pak je u téhle konkrétní věci problém vyřešen. :)
Tyhle sušičky mají bohužel nevýhodu, že mají nízkou max. teplotu. A taky nevyměňují vzduch uvnitř, tedy alespoň ty, co jsem měl možnost vidět. Na PLA a podobné materiály je to fajn, vyšším materiálům trochu pomohou, ale za moc to nestojí...
Jak by sušička mohla ovoce či cokoli vysušit, kdyby v ní cirkuloval vlhký vzduch? Sušičku "nějakou obyčejnou" máme a z víka z ní fučí teplý vzduch odnášející vlhkost.
Nevýhoda je, že má nízká "patra" a pro sušení filamentů si tedy chci vyrobit válcový plášť s dostatečnou výškou.
11-19-2025, 07-03-32.png
jyrry.webnode.cz
MPml

#45 Příspěvek od MPml »

jyrry píše: stř 19.11.2025 7:03 Jak by sušička mohla ovoce či cokoli vysušit, kdyby v ní cirkuloval vlhký vzduch? Sušičku "nějakou obyčejnou" máme a z víka z ní fučí teplý vzduch odnášející vlhkost.
Nevýhoda je, že má nízká "patra" a pro sušení filamentů si tedy chci vyrobit válcový plášť s dostatečnou výškou.
11-19-2025, 07-03-32.png
Ona taky prd vysuší - si zkus ten filament po tom jakovysušení :lol: odnést někam, kde mají slušný měřák - aby ti změřili třeba v PA6 kolik tam je té zbytkové vlhkosti.
Pro představu - u vstřikolisu na PA6 je 0.2% hranice aby to výbec šlo nějak zpracovat, 0.05% je pak správně. A u třeba polykarbonátu je těch 0.05 svým způsobem hraniční, u PETu je cokoli nad 0.02 jasná hydrolýza - takže mechanické vlastnosti jsou pak v xxxx.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“