Vezmu to popořadě.
1. 90 edf Viper by neměl vážit 5 kg. Spíš 3,5 kg maximálně. Pokud je těžší, jsou osazeny moc velké baterie.
2. Z trávy běžně odstartuje jet na 70 edf s jistě menšími kolečky než máš ty.
3. pokud máš pěnovýho, bývá v trávě spíš problém s vylomením z pěny, ale nejvíc problémů v trávě dělají osičky zatahováku, které drží nohu. Ty odchází po 10ti startech na trávě.
4. pokud to přesto chceš tisknout, tak ne z asa, petka, abs a pet-g. Jsou to křehké materiály.
je vhodnější PC, PCTG, nylon, případně ASA 275.
Co jsem tisknul podvozky, vždy se něco urvalo, ale jenom při havárii. Při běžném přistání ne.
A protože se to tiskne, není problém znovu udělat.
Nadimenzování pochopitelně větší, než u duralu. Ale pokud použiješ čistý PC, tak v podstatě stačí o cca 1/3. Tam ale musí tiskárna umět 300°C na trysce.
Docela odolný a snadno tisknutelný je PCTG. Ale ASA 275 je taky v pohodě.
Moje podvozky pro představu, ale na 8,5 kg letadla
3D tlač (časti) podvozku
Re: 3D tlač (časti) podvozku
Netisknout
na 5kg stroj a trávu určitě ne, tam občas ohneš i ten 5 mm pin.
letadlo, u nějž musí být vidlice podvozku většíjyrry píše: pon 10.03.2025 13:46 Když už bych se o něco takového pokusil, tak oproti původnímu zesílit tak o 60-80%, prodloužit uložení na čepu nohy a tisknout nejspíš v této poloze:
03-10-2025, 13-48-33.png
Asi už jsem příliš starej.
pin ohneš, tisk vydrží v pohodě.Patas_ píše: čtv 13.03.2025 17:37 Netisknoutna 5kg stroj a trávu určitě ne, tam občas ohneš i ten 5 mm pin.
Na 5kg letadlo je lepší JP zatahovák s 12mm dírou pro trubku.
To není o věku, ale o prioritách.MPml píše: čtv 13.03.2025 18:26 letadlo, u nějž musí být vidlice podvozku většínež celý zbylý letadlo, mi připadá divný
![]()
Asi už jsem příliš starej.
Pokud lítáš stíhačkou z bublinek a přistáváš na trávě, je fakt jedno, jak vypadá podvozek, kterej se po startu zatáhne do trupu.
No a pokud dáš 200 000 za laminátovej model a startuješ na asfaltu, asi tam nebudeš cpát tištěnej podvozek.
Pak tě ale nesmí rozhodit, když to zapíchneš do země.
no, to je vlastně pravda - on vlastně ani není důvod, proč by ten podvozek měl nějak vybočovat z obvyklé životnostidudaj píše: čtv 13.03.2025 19:18 To není o věku, ale o prioritách.
Pokud lítáš stíhačkou z bublinek a přistáváš na trávě, je fakt jedno, jak vypadá podvozek, kterej se po startu zatáhne do trupu.
No a pokud dáš 200 000 za laminátovej model a startuješ na asfaltu, asi tam nebudeš cpát tištěnej podvozek.
Je teda pravda, že pak pro to přistání asi bude chybět, ale to se dá vhodně vyřešit - stejně jako třeba u IL-2
Nechápu, proč by měl chybět?MPml píše: pát 14.03.2025 6:23
Je teda pravda, že pak pro to přistání asi bude chybět, ale to se dá vhodně vyřešit - stejně jako třeba u IL-2![]()
Tvůj problém je, že asi netiskeš, nebo to neumíš.
Současné materiály fakt vydržej hodně a třeba čistý PC rozhodně není nejslabším článkem podvozku, pokud se použije na vidlici. Většinou je to uložení podvozku, nebo vlastní zatahovák. U předních podvozků to bývá zpravidla servo zatáčení.
Mluvím o koupených modelech a velmi tvrdých přistáních.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Svätá pravda!dudaj píše: čtv 13.03.2025 19:18 To není o věku, ale o prioritách.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk