Betaflight dotaz

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
chorche

Re: Betaflight dotaz

#31 Příspěvek od chorche »

Pokud je vse spravne nastavene, tak GPS souradnice jsou posilane telemetrii do radia - ze je mozne je zobraovat a logovat (opet, zalezi na nastaveni)
Telemetry ratio u ExpressLRS jsem ponechaval ve vychozim nastaveni dle sloganu "pokud to funguje, nestourej se v tom" :D

Jinak nevim jesli RCmania je zrovna idealni zdroj informaci co se problematiky okolo kopter a FPV tyce, zkus se podivat i v teto Facebook skupine
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
dudaj

#32 Příspěvek od dudaj »

chorche píše: Letani s brylemi je podstatne snazsi. Koptery litam jiz par let a "na oci" je narozdil od letadel letat neumim, neni duvod - kdyz se neco pos*re, tak ji bud nekam zahodim (disarm motoru), nebo aktivju "navrat domu" za pomoci GPS.

Není, je to o tom, co se naučíš jako první a na co si zvykneš.
Ale hlavně jde o to co lítáš.
Je to stejné, jako když poletíš větroněm ve 100 m. Je to nuda, vyvrácená hlava k nebi a klidně si při tom můžeš ještě číst noviny.
Pokud poletíš s pyloňákem po dráze, jednak si noviny nepřečteš, ale hlavně za 3 minuty, pokud je dokážeš odlítat, toho budeš mít dost a začneš dělat chyby.

Stejné je to s kopterou. Lítat ve 20 metrech a přistávat tím, že shodím arm dva metry nad zemí není nic složitého a není ani co se tam učit. Ale zalétat nízké branky a na čas už chce něco umět.

Létání FPV je vždy náročnější. Zkus si to s helinou a uvidíš. Helinu udržím bokem k sobě a metr nad zemí nehnutě bez problému i ve větru. V režimu FPV to nedám ani omylem.
Pokud máš kopteru s GPS modulem, nemusíš umět naprosto nic. Vezmeš za páku a ona popoletí. Pustíš páku a ona se zastaví a počká na místě než sníš svačinu. Tím jsem opravdu neměl na mysli náročné létání v režimu FPV :) .
chorche

#33 Příspěvek od chorche »

No rozhodne je snazsi letani s brylemi - bez bryli velice rychle ztratis prehled orientaci stroje narozdil od letadla nebo heliny. Nerikam ze to nejde, existuje par blaznu kteri umi letat "na oci" i v ACRO rezimu, ale nevidim v tom zadny zasadni smysl. Let s kopterou "na oci" je opravdu jen nouzovka, kdyz vypadne video. A v drtive vetsine pripadu to vyresi zapnuti GPS RTH rezimu

Jinak letani s FPV nekde na poli nebo jeste hur na "modelarskem letisti" bez jakychkoliv prekazek velmi rychle omrzi a je dobre maximalne v zacatcich kdy se clovek uci a je rad ze stroj vubec udrzi ve vzduchu. S pribivajici praxi clovek zacne hledat zajimavejsi lokace, jako treba nejaky remizek, lesik, opustenou tovarni halu nebo jinou ruinu, kde se lze vyradit do sytosti.

A ano, letani branek je dalsi uroven pilotaze. Ja osobne si zatim troufnu jen na zavody s tiny-whoopy (tam toho moc neznicim a pripadne nikoho nezabiju), ale treba se pristi rok hecnu a zkusim to i s "velkym" 5" strojem.

A sve FPV koptery s GPS modulem letam vsechny v ACRO rezimu, takze o zadne svacine nemuze byt rec, GPS z nich vazne neudela DJI Mavic pro mudly... Ackoliv s INAV a zaplym POSHOLD a ALTHOLD, pripadne pri nejakem kochacim mid-range (+-5km) letu, kdy jen drzim smer a vysku a maximalne koukam na kvalitu signalu by asi ta svacina sla :D
FrSky Horus X10s
kokeš

#34 Příspěvek od kokeš »

Tak už jsem natahl Betaflight do radia a konečně taky nastavil to logování GPS.Jinak když čtu jak létáte tak už teď mám pokoru.
koksák
chorche

#35 Příspěvek od chorche »

Ted trosku nerozumim. Co myslis tim natahl betaflight do radia? Betaflight LUA skript? Nebo jsi nechal vyhledat nove telemetricke senzory?
FrSky Horus X10s
kokeš

#36 Příspěvek od kokeš »

Ty senzory GPS mně to neukazovalo takže tan LUA skript. Už to chodí jak jsem si představoval. Jistě existuje celá řada tutoriálů .Uvádím odkaz který mi pomohl nejvíce pro podobný totální začátečníky v betaflightu. Ale jak bylo uvedeno nejvhodnější platforma je zřejmně na FB .
https://www.fyft.cz/drone-racing-clanky ... urator/#B1
koksák
kokeš

#37 Příspěvek od kokeš »

Ještě než to opustím tak se zeptám tady .Coptera tak jak jsem ji koupil byla nastavena. Na kartě konfigurace na pid loop fregvency je hodnota 2 Khz a acelrometr pitch trim má hodnotu -20 mám na tom něco mněnit? Na copteře je řídící jednotka uvedena v odkaze .Dík za odpověď.
https://www.rotorama.cz/product/goku-f7-pro-mini-v2
koksák
chorche

#38 Příspěvek od chorche »

kokeš píše:Ty senzory GPS mně to neukazovalo takže tan LUA skript. Už to chodí jak jsem si představoval. Jistě existuje celá řada tutoriálů .Uvádím odkaz který mi pomohl nejvíce pro podobný totální začátečníky v betaflightu. Ale jak bylo uvedeno nejvhodnější platforma je zřejmně na FB .
https://www.fyft.cz/drone-racing-clanky ... urator/#B1

Stale nerozimim. Betafligh LUA skript nema nic spolecneho se senzory/GPS. To jsou dve samostatne veci

Pokud to funguje - nestourej se v tom :D

Accelerometr pitch trim je hodnota ktera se zapsala po kalibraci. Kalibraci muzes udelat opakovane. Poloz pripojenou kopteru tak aby byla vodorovne a dej kalibrovat akcelerometr. Ten bude pouzivany v Angle(stab) modu (pripadne pri GPS RTH), ktery ale jak jsme psal drive doporucuji co nejrychleji opusit a litat v ACRO (v OSD se ti nejspise bude zobrazovat AIR, coz je v podstate spravne jedna se o mod ACRO+AIRMODE).
FrSky Horus X10s
dudaj

#39 Příspěvek od dudaj »

chorche píše:No rozhodne je snazsi letani s brylemi - bez bryli velice rychle ztratis prehled orientaci stroje narozdil od letadla nebo heliny.

To vůbec nestojí za zmínku. Pochopitelně malý model je na kratší vzdálenosti, ale přidat směrovku z balsy natřenou reflexní barvou
je práce na 10 minut - dělal jsem taky.
Nebo červený led na zadek a bílý na předek a můžeš lítat jako s letadlem.

Já mluvím o rozdílu ovládání modelu, když ho vidím v prostředí a nebo se koukám v tom prostředí.

Pokud se koukám z modelu, nemám dostatečně dobré informace o vzdálenosti od předmětu, nevidím co je za mnou a vedle mne.
Nevím přesně, jestli jsem 10 cm nad zemí nebo půl metru.
Vše pouze odhaduji na základě zkušeností a toho co jsem viděl před vteřinami.
Je to stejné, jako když si sedneš poprvé do auta a jedeš po široké silnici. Nepojedeš rovně dokud se budeš koukat na cestu před autem. Tady taky. Musíš sledovat rámec kamery a jeho pohyb v prostoru, ne detail před sebou. Časem si na to člověk zvykne a podvědomě vnímá pohyb obrazu a je schopen se u soustředit na detail.
Tohle vše při vnějším pohledu odpadá.
kokeš

#40 Příspěvek od kokeš »

Takto mněl jsem na kartě recevier v Betaflightu potvrzenou telemetri. V telemetrii na Tx se mi neukazoval senzor GPS ani po smazání a znovu generování připojených senzorů.
Takže jsem musel natáhnout Betaflight do TX .A pak teprve se mi v telemetrii na TX rozšířila nabídka senzorů kde je právě i ten senzor GPS .Teprve to mi umožňuje logovat GPS a použít to v případě stráty coptery. Jinak v TX v nástrojích ten GPS nástroj byl ale nedalo se s tím nic dělat když se mi ten senzor GPS neobjevoval. Máš pravdu překalibroval jsem to a hodnoty se na to pitch trimu srovnaly.Dík.
koksák
chorche

#41 Příspěvek od chorche »

Omlouvam se ale stale nerozumim. Betaflight LUA skript opravdu nema primo co do cinneni s telemetrickymi senzory/GPS, slouzi k nastavovani PID, zmene kanalu VTx atd.. navic je uz celkem zastaraly a neaktualizovany.
Zjevne jsi mel jen nejaky problem s detekci senzoru jako takovych nebo nebo nebyly posilany v ramci telemetrickych dat.
FrSky Horus X10s
kokeš

#42 Příspěvek od kokeš »

Když projedeš vlákno ,tak jsem se na to ptal jak to udělat .Odpověď od Libora byla ,musíš mít Inav Nebo Betaflight . Opakuji v TX otevřu telemetrii a nebyl tam detekován senzor GPS.To šlo až teprve když jsem se řídil radou Libora a stáhnul To co je v odkaze. Tímto nástrojem lze nastavovat různý věci i na coptéře přímo z vysílače.Nic z toho nebudu používat cením si jen toho že se tam kromně hromady dalších oběvil i ten senzor GPS v té telemetrii v TX.Dávám odkaz na ten nástroj který jsem stáhnul a který mi to umožňuje. Nevím jak to jinak vysvětlit Libor to možná vysvětlí odborně.
https://github.com/betaflight/betafligh ... /tag/1.7.0
koksák
Libor
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Libor »

psal jsem: "Údaje GPS ve vysílači bez INAV nebo Betaflight určitě nebudou. GPS je připojená k FC, telemetrie do vysílače posílá přijímač. Přijímač je připojen k FC. Bez INAV nebo bez Betaflight FC nic nedělá, s INAV nebo Betaflight FC čte, co mu posílá GPS modul a posílá to do přijímače. A přijímač to pošle do vysílače."
Ta první věta NEzní "Údaje GPS bez INAV nebo Betaflight ve vysílači určitě nebudou." Souvětí je o tom, že aby senzory připojené k FC byly vidět ve vysílači, musí je tam posílat přijímač. FC je musí posílat do přijímače a aby je tam posílal, musí v FC fungovat nějaký firmware - INAV nebo Betaflight. Z toho plyne, že ve vysílači nemusí být nic pro INAV nebo Betaflight aby fungovala telemetrie.
To, že se ti objevil ten senzor GPS v telemetrii, je asi následek jiné manipulace. ;-)
chorche

#44 Příspěvek od chorche »

Ano presne tak jak pise Libor a ja ti psal opakovane BF LUA skript s tim opravdu nema co do cinneni. Sice vyuziva telemetricky kanal ke komunikaci a nastsvovani parametru, ale s detekci senzoru jako takovou nema co delat.
Spis to vypada ze jsi diky tomu zapnul posilani telemetrickych dat z FC (v Betaflight configuratoru zalozka Receiver). Bez toho vidis pouze telemetrii z prijimace (silu signalu, packetloss, vysilaci vykon atd.)
FrSky Horus X10s
kokeš

#45 Příspěvek od kokeš »

Určitě to bude tak jak píšete.Protože jsem do ničeho nechtěl zasahovat tak na kartě přijímače jsem nic nedělal až do vhvíle kdy mně to nejelo ani s betaflightem v tx pak teprve jsem to na té kartě recevier v betaflightu sepnul.Velmi se omlouvám špatně jsem to vyjádření Libora pochopil. Už vás nechci otravovat snad poslední věc jaký pomněr telemetrie mám nastavit v LRS na TX? Děkuji za výpomoc.
koksák
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“