Mrňavá kamera v roce 2023

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
dracekvo

Re: Mrňavá kamera v roce 2023

#31 Příspěvek od dracekvo »

Koukám s křížkem po funuse.
Moje první kamera byla Foxeer Legend. Byla fajn, protože tvarem byla zcela ideální pro umístění na křídlo letadla.

Tvarem jako již doporučená RunCam2. Škoda, že se takových kamer bez LCD dělá minimum. Většinou to jsou placky stylu GoPro.
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od TomasC »

Nad RunCam2 jsem opravdu přemýšlel. Má čelní průřez menší o cca 10% proti RunCam THUMB. Ale nakonec vyhrála cena s vidinou případné úpravy "pájením". :D
wolf
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od wolf »

Zdravím.
Zkusím se pověsit sem. Nemáte někdo zkušenost se zapojením kamerky RunCam Thumb Pro, aby šla ovládat na dálku
přes Rc vysílač ( myslím zapnout/vypnout).Všude jsou schemata na připojení k různým typům dronů, ale přes klasický přijímač jsem nic nenašel.
Tak kdyby náhodou,(tedy pokud to vůbec jde) tak bych byl za schémátko zauzlován. Je to henten bazmek: https://shop.runcam.com/runcam-thumb-pro-w/
Libor
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Libor »

wolf píše:Nemáte někdo zkušenost se zapojením kamerky RunCam Thumb Pro, aby šla ovládat na dálku přes Rc vysílač?
Ze zvědavosti jsem se snažil zapojení najít, ale nenašel jsem nic. Já jsem toho názoru, že je to ovládání zbytečné. Kapacita karty umožňuje nepřetržité nahrávání v délce přesahující dobu i dlouhého letu a je lepší kontrolovaně před vzletem spustit přepínačem nahrávání jako součást kontroly před vzletem, než za letu přemýšlet kdy kamera běží / neběží a ze země posuzovat, kdy je dobrý záběr. Je lepší mít více materiálu a získat i předem "vevymyšlené" záběry.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od TomasC »

Určitě by to šlo nějakým relátkem, jen připojit napájení. Ale souhlasím s Liborem, je jednodušší zapnout na zemi a na zemi pak vypnout.
wolf
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od wolf »

Tak jo, díky za reakci. Když jste to nenašli vy, tak já to ani hledat nebudu.
Budu to zapínat na zemi.
Zbynda

#37 Příspěvek od Zbynda »

wolf píše:Tak jo, díky za reakci. Když jste to nenašli vy, tak já to ani hledat nebudu.
Budu to zapínat na zemi.

Zdravím, připojím se s dotazem na Runcam Thumb Pro V2 4K ... někteří už tu ví že jsem na to lama :D ale jaký napájecí konektor sehnat ( nejlépe bez pájení ), když používám převážně lipolky 3S-4S a mohl sem i s kamerou používat senzor napětí FrSky FLVS ADV , nebo se dá napájet kamera z přijímače? ( jednoduše co vše potřebuji k této kameře )
Díky :wink:
dagx
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od dagx »

Zkusím taky tady protože je tu velká koncentrace lidí co tomu rozumí.
Lze v programu GYROFLOW po "přizoomování" nějak manuálně posunovat ten výřez videa do stran? Zoomem přijdu na chvíli o něco co je mimo záběr. Můžu se při ůpravě videa na to přisunout? A pak to zase vrátit na střed? Zatím se mi nic takového nedaří.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Libor
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Libor »

dagx píše:Lze v programu GYROFLOW po "přizoomování" nějak manuálně posunovat ten výřez videa do stran? Zoomem přijdu na chvíli o něco co je mimo záběr. Můžu se při úpravě videa na to přisunout? A pak to zase vrátit na střed?
Vypnout v Gyroflow ořez videa, nechat ho jen stabilizovat a ořez udělat až ve střižně. Ve střižně lze libovolně zoomovat, ve střižně lze libovolně posouvat obraz.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Libor »

Zbynda píše:Zdravím, připojím se s dotazem na Runcam Thumb Pro V2 4K ... jaký napájecí konektor sehnat ( nejlépe bez pájení ), když používám převážně lipolky 3S-4S a mohl jsem i s kamerou používat senzor napětí FrSky FLVS ADV. Nebo se dá napájet kamera z přijímače?
Kameru lze napájet z přijímače, pokud je přijímač napájen 5V. Pokud je 5V napájení přijímače zajištěno BECem, je třeba mít na mysli, že kamera BEC taky zatěžuje svým odběrem a BEC na to musí být dimenzován. Připojuji kameru na přijímač v letadle se čtyřmi servy, můj BEC to zvládá bez problému. Kamera bere necelých 0.5 A. Na kablík dodaný s kamerou jsem připojil servokabel, vodiče mám spojené pájením. Kdybych se chtěl vyhnout pájení, použil bych krimpovaný spoj.
Tam, kde potřebuji napájet kameru z pohonného aku, používám samostatný BEC - třeba https://www.rotorama.cz/product/bec-5v-3a. Mám vyrobenou propojku, propojenou samici a samce konektoru XT a z ní vyvedenou odbočku na ten BEC. Propojku na baterku, za propojku to, co bylo připojeno na baterku. V tomto případě to ale už bez pájení nepůjde :-)
dagx
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od dagx »

Libor píše:Vypnout v Gyroflow ořez videa, nechat ho jen stabilizovat a ořez udělat až ve střižně. Ve střižně lze libovolně zoomovat, ve střižně lze libovolně posouvat obraz.

Dík za navedení. Nemám moc zkušenosti a těžko se tam orientuju.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Zbynda

#42 Příspěvek od Zbynda »

Libor píše: Kameru lze napájet z přijímače, pokud je přijímač napájen 5V. Pokud je 5V napájení přijímače zajištěno BECem, je třeba mít na mysli, že kamera BEC taky zatěžuje svým odběrem a BEC na to musí být dimenzován. Připojuji kameru na přijímač v letadle se čtyřmi servy, můj BEC to zvládá bez problému. Kamera bere necelých 0.5 A. Na kablík dodaný s kamerou jsem připojil servokabel, vodiče mám spojené pájením. Kdybych se chtěl vyhnout pájení, použil bych krimpovaný spoj.
Tam, kde potřebuji napájet kameru z pohonného aku, používám samostatný BEC - třeba https://www.rotorama.cz/product/bec-5v-3a. Mám vyrobenou propojku, propojenou samici a samce konektoru XT a z ní vyvedenou odbočku na ten BEC. Propojku na baterku, za propojku to, co bylo připojeno na baterku. V tomto případě to ale už bez pájení nepůjde :-)

Díky, když bych to dal bez toho BECu, jen z Lipolky balančního konektoru, existuje nějaký rozbočovač balančáku, abych mohl napájet i ten napěťový senzor, nebo to není možné a lze jen jedno nebo druhé?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od TomasC »

Za mě je trochu nešťastné napájet něco z jednoho článku sady. Pak se to musí srovnat na nabíječce.

Ale jestli na tom trváš, tak si to prostě spájej podle přání.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Libor »

Zbynda píše:když bych to dal bez toho BECu, jen z Lipolky balančního konektoru, existuje nějaký rozbočovač balančáku
Se všechna problematika točí kolem "nechci / nemohu pájet" ;-) Zainvestovat do jednoduchého vybavení pro pájení a chvilku pro nějaké učení by možná plno věcí zjednodušilo :-D
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od thsoft »

To je dokonalý, já ani nevidím ty pylony jaká je to rychlost ...
TomasC píše:Tak jsem si nakonec koupit kameru RunCam THUMB 1080P. Kamera za cca 1000,-

Vyšrouboval jsem vnitřek a dal ho do vytištěného krytu. https://www.printables.com/cs/model/524 ... for-250kmh" onclick="window.open(this.href);return false;

....
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“