Elektrocentrála na barák

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dáva

Re: Elektrocentrála na barák

#31 Příspěvek od Dáva »

Přípojkovou skříň na sloupu mám,ale nemám koule ty nožovky vyndávat.Nejjistější by byl ten přepínač 1-0-2 ale ten neumim. Takže shánět elektrikáře atd...teoreticky když není průchod přes elektroměr nemělo by se mu nic stát ale kdoví jak to mají už to je moc chytrý.Blokování TUV atd přes HDO maj udělaný přes pracovní nulu(světle modrý kabel)ale prostě tomu nerozumím.Takže děkuju všem za reakce a zkusím ještě pogůglit a rozmyslím co dál.Prozatim můžu nabít záložák skrz okno centrálou ale je to na ho vno.
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
pepin

#32 Příspěvek od pepin »

Dáva píše:Takže shánět elektrikáře atd...teoreticky když není průchod přes elektroměr nemělo by se mu nic stát ale kdoví jak to mají už to je moc chytrý.Blokování TUV atd přes HDO maj udělaný přes pracovní nulu(světle modrý kabel)ale prostě tomu nerozumím..

Ono si myslím, že i kdyby to dnes tak chytrý nebylo, zítra po výměně elektroměru už to chytrý být muže a v dnešní době, kde jsou parametry schopný měnit v podstatě už u všeho aktualizacema na dálku , myslím, že jediná na jistotu funkční cesta je si ujasnit co skutečně nutně potřebuji v případě problému napájet--co je vubec schopná ta centrála utáhnout a podle toho si udělat třeba u bojleru přepnutí napájení--u plynového kotle udělat přípojku napájení a světlo vyřešit pouze přenosnejma lampičkama---pro brambory do sklepa si fakjt mužu dojít i s tou čelovkou a vodu na umytí si uhřeju třeba v rychlovarné konvici,na čínskou polévku si také vystačím s rychlovarkou.

Třeba ta mezizásuvka- zástrčka mezi bojlerem a elektroměrem mi přijde nejjednodušší a nejlogičtější, stejně to udělám asi u toho svého plynového kotle.
dratek

#33 Příspěvek od dratek »

Tak mě by nejjednodušší vycházelo v případě jakýchkoliv obav z poškození hodin vložení vypínače na přívod mezi hodiny a rozvodnou desku a myslím že to ani není proti žádným předpisům jelikož já ho tam mám v originále-tahem zapni, stiskem vypni :lol: :lol: :lol:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Celeron »

Jasně, každej domovní rozvaděč s jmenovitým proudem nad 25A má dokonce vstupní vypínač předepsanej normou, aspoň to před harmonizací s EU bylo. A nikde se nepíše, že nemůže být i u rozvaděče s nižším jmenovitým proudem. Takže pokud vypínač bude mít vypínaci schopnost odpovídající alespoň proudu na štítku rozvaděče, tak tam klidně může být a je vuřt, jestli to je vypínač a nebo přepínač. Co máš za elektroměrem nikoho nezajímá, pokud to prošlo výchozí revizí a kolaudací. Zajímá to jen pojišťovnu v případě požáru. :mrgreen:
FlyBear

#35 Příspěvek od FlyBear »

Dáva píše:Přípojkovou skříň na sloupu mám,ale nemám koule ty nožovky vyndávat.

To je v pořádku, všechno před elektroměrem totiž patří distributorovi a nikdo jiný na to nemá co sahat.
Ani certifikovaný elektrikář - ledaže by tím byl pověřen přímo distributorem. Není to o koulích, ale o legislativě a vlastnictví.

Na druhou stranu řešení, které zde popisoval OK2BUH nebo před chvílí dratek, je naprosto v pohodě.
Nech si dát do svého vlastního rozvaděče centrální vypínač, kterým se v případě potřeby odpojíš od sítě.

Tím ovšem neříkám, že následné bastlení elektrocentrály do fází přes zásuvky je košér a v žádném případě takové bastlení nedpoporučuju :mrgreen:
Jen tímto navrhuju, jak se lze spolehlivě a legálně odpojit od sítě/elektroměru.
Dáva

#36 Příspěvek od Dáva »

Rozumim dát před domácí rozvod vypínač a odstřihnout se od přívodu.
Nicméně OK2BUH tvrdí že stačí shodit hl.jistič a pojede to bez problémů a bez poškození všech el.věcí v rozvodné skříni na fasádě..tak nevim
OK2BUH

#37 Příspěvek od OK2BUH »

Dáva píše:Rozumim dát před domácí rozvod vypínač a odstřihnout se od přívodu.
Nicméně OK2BUH tvrdí že stačí shodit hl.jistič a pojede to bez problémů a bez poškození všech el.věcí v rozvodné skříni na fasádě..tak nevim

Nemůže to nic poškodit. Napájení HDO je přímo ze sítě ještě před jističem. Ty budeš svojí centrálou napájet elektroměr ale ten nebude nic měřit, neteče nikam proud. Kdybys tlačil proud do sítě tak digi elektroměr by to zapsal do registru a dostal bys pokutu. Ale nemůže se to stát, když je shozený jistič tak to nemáš kam tlačit. Ani kdybys ho neshodil tak ta centrála by nedokázala do sítě nic tlačit když není přifázovaná. A když máš spojené fáze tak by ten jistič stejně hned vyletěl. Ten svůj spínač si tam samozřejmě můžeš dát taky ale je celkem zbytečný.
Dáva

#38 Příspěvek od Dáva »

Supr děkuju moc..
Dáva

#39 Příspěvek od Dáva »

Já se přiznám že jsem to tak kdysi dělal (shodil hl.jistič a píchnul centrálu) ale to jsem měl osazený ještě starý jednotarifní elektromer. Teď co mám TČ mi dali ten digital a spínač/přijímač HDO ,tak s toho mám hrachy no..takže ještě jednou děkuju za reakce..
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Celeron »

OK2BUH píše:Nemůže to nic poškodit.

Meleš nesmysly. Potřetí to už opakovat nebudu. Digitální elektroměr, hlavně čtyřkvadrantní, pokud ho napájíš ze strany výstupu tak to pozná a zapíše do registru. Až si stáhnou přes GSM odpočty a nebo slíznou registry čtečkou, poznaj to. Pochybuju, že někde ještě digitální elektroměry ručně opisují pouze registry 1.8.2 a 1.8.3.
pepin

#41 Příspěvek od pepin »

Celeron píše:Meleš nesmysly. Potřetí to už opakovat nebudu. Digitální elektroměr, hlavně čtyřkvadrantní, pokud ho napájíš ze strany výstupu tak to pozná a zapíše do registru. Až si stáhnou přes GSM odpočty a nebo slíznou registry čtečkou, poznaj to. Pochybuju, že někde ještě digitální elektroměry ručně opisují pouze registry 1.8.2 a 1.8.3.

Já si také myslím, že tak jednoduché to nebude.

Trochu mi to připomíná když jsem chtěl rozchodit netflix z hdmi přez redukce na avi, v principu to samozřejmě funguje, dokonce se dostanu i na stránky netflixu a ukázky filmu, ale film si přez jakoukoli redukcí za hdmi už nepustím.

Myslím že i v tomto případě bude snaha znemožnit jakékoli bastlení nějakých vlastních alternativních napojení na ten elektrický rozvod--home made soláry a podobně.
OK2BUH

#42 Příspěvek od OK2BUH »

Celeron píše:Meleš nesmysly. Potřetí to už opakovat nebudu. Digitální elektroměr, hlavně čtyřkvadrantní, pokud ho napájíš ze strany výstupu tak to pozná a zapíše do registru. Až si stáhnou přes GSM odpočty a nebo slíznou registry čtečkou, poznaj to. Pochybuju, že někde ještě digitální elektroměry ručně opisují pouze registry 1.8.2 a 1.8.3.

Já tady samozřejmě mám čtyřkvadrantní elektroměr s dálkovým odečtem. A teď mám otázku. Jak bys vymyslel aby ten elektroměr poznal ve kterém kvadrantu se nachází když je tam pouze napětí a žádný proud. Jak by poznal ze které strany je napětí přivedeno? Nakresli schéma měřicího můstku. Když to vymyslíš tak se omluvím. Když ne tak bohužel meleš ty. :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Celeron »

Tak jo, přiznávám, informace příbuznýho z hradecký trafárny a cejchovny ČEZU jsou nesmysly. Nemáš vůbec ani tušení, co všechno digitály do registrů ukládaj a mohou bonzovat. Zapoměl jsem, ty víš všecko, kdyť máš nick BUH.
OK2BUH

#44 Příspěvek od OK2BUH »

Celeron píše:Tak jo, přiznávám, informace příbuznýho z hradecký trafárny a cejchovny ČEZU jsou nesmysly. Nemáš vůbec ani tušení, co všechno digitály do registrů ukládaj a mohou bonzovat. Zapoměl jsem, ty víš všecko, kdyť máš nick BUH.

Vím docela přesně co do registrů ukládá. 4Q elektroměr slouží k tomu aby dokázal měřit obousměrně, spotřebu i dodávku do sítě. Činnou i jalovou složku. K tomu ale potřebuje dvě veličiny, napětí a proud. Když má jenom jednu z nich tak nemůže znát fázový úhel a nemůže určit směr. Když má jenom napětí bez proudu tak nemůže zjistit jestli přichází zepředu nebo zezadu. Vstupní a výstupní svorky jsou propojeny téměř nulovým odporem proudového trafa. Já mám povolenou dodávku do sítě takže elektroměr proháním oběma směry. Běžný zákazník nesmí do sítě dodat nic, elměr by si to zapsal do registru. Ale když má shozený jistič a neteče proud tak nemá co zapsat. Má jenom napětí a nemůže vědět z které strany přichází protože je úplně stejné na vstupní i výstupní svorce. Jediné nebezpečí by bylo kdyby se ta centrála zbláznila a pustila tam třeba 1000V. Takže vypínač je jistější.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Celeron »

Tak ti napovím, s měřícím můstkem to souvisí jen velice okrajově. Pokud tvrdíš, že víš co všechno se do registrů ukládá, tak na to možná přijdeš. Stačí na to jeden A/D převodník.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“