Povrch na EPP

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: Povrch na EPP

#31 Příspěvek od veka1 »

REX píše:1) nemám sebemenší potřebu někomu něco dokazovat!
2) fotit matnou průhlednou fólií na bílém EPP je asi jako fotit černocha o půlnoci....nejsem profesionální fotograf, ten by to asi dokázal.

Pokud jsem napsal vyfot, nevyzaduji po tobe zadny dukaz,jak si to mylne vykladas .... jsem ze zvedavosti chtel videt, co ty povazujes za hladke, abych mel srovnani s mou predstavou a neumrel blbej. :wink:

Co je hladke a co ne , tot otazka... definuj to.

Jak toho dosahnout a proc, mne netrapi... moznosti je hafo, kazdy si muze zvolit vlastni postup jak toho dosahnout.

Z meho pohledu,popisovat postupy ma smysl, az bude zrejme, co ma byt vysledkem.... o tom celu dobu pisu.

Pozn. clovek co ma cernocha na foceni , nema fotak s bleskem... k neuvereni. :lol:

veka1
MPml

#32 Příspěvek od MPml »

StrycAlois píše:Nemohu si pomoci, ale plně se stavím na Topičovu stranu.
Otázka zakladatele vlákna byla naprosto jasná: Jak udělat hladký povrch na EPP?
A jaké s tím má on záměry, není pro podání správné odpovědi vůbec podstatné.
Vždyť on to vůbec nemusí aplikovat na modely letadel.

V tomto případě bych volil oplechováním tl.10 mm z materiálu Hardox 600. Povrch bude opravdu hladký a odolnost výtečná :lol:
--------
Bez komentáře - zejména informace: "Otázka zakladatele vlákna byla naprosto jasná" mě mimořádně pobavila.
guchar

#33 Příspěvek od guchar »

U mne jsou velcí ti co nade mnou, a mou G-školou, ještě nezlomili hůl. A dají mi vědět, když šlápnu vedle.

_ Po tom co "Ladislav Jindra" v SZ pro dudaj_e zpřesnil "Blaník (od KM)" je patrné co stavěl. A že jde o
L-13 Blaník rozpětí 2100 mm cca 1000g, stavebnice z EPP dílů (EPP s 30g/l, některé LM modely jsou z EPP 20g/l)
LM>EPP Modely>Větroně>L-13 Blaník // LM model - L-13 Blaník EPP // LM model L-13 stavba
_ "Pěnové" materiály pro stavbu od Libor Mašík, LM Model Team PĚNY

__ Asi není EPP jako EPP a "horký drát" jako "horký drát". Proto že - "Obsah stavebnice
Součástí stavebnice jsou EPP díly trupu, křídel a ocasních ploch a motorového krytu. Ten je frézován,
ostatní EPP díly jsou vyráběny CNC řezáním horkým drátem. "
Citace z LM > EPP Modely>EPP modely "Zlín">Z-50M Z-50M
__ Nejjednodušší bude dotaz ("u kováře") mailem přímo v LM Kobeřice
__ Za mne EPP nepotahovat. Barvení viz stránky LM. Ale to řezání odporovou pilou mi vrtalo hlavou.
HONZIK 22

#34 Příspěvek od HONZIK 22 »

Blanik od KM model nebo LM model?
K je nad M na klabosnici. :roll:Myslim, ze omyl.
Jsem zvedav jak bude pouzivat slehany tmel
a papirovy potah na takovem rozpeti a pruhybech kridla. Technologii za krale "copky,, vymyslenou.,, :mrgreen:
REX:Jdou mi z Polskova vyrezy na mou srdcovku HAWKER sea Furyho, prototyp. I s touto lehouckou folii. Diky Ti za teploty na zehlice. Jan.
REX

#35 Příspěvek od REX »

HONZIK 22 píše:Blanik od KM model nebo LM model?
K je nad M na klabosnici. :roll:Myslim, ze omyl.
Jsem zvedav jak bude pouzivat slehany tmel
a papirovy potah na takovem rozpeti a pruhybech kridla. Technologii za krale "copky,, vymyslenou.,, :mrgreen:
REX:Jdou mi z Polskova vyrezy na mou srdcovku HAWKER sea Furyho, prototyp. I s touto lehouckou folii. Diky Ti za teploty na zehlice. Jan.

Raději si teplotu ještě odzkoušej... Myslím ale že bude OK
Mě spolu s fólií přišla Me-262, tak se na to těším, vypadá dobře :) jen na to zatím není čas
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
HONZIK 22

#36 Příspěvek od HONZIK 22 »

Ten je krasny. TLACNE SKLOPKY. Je videt, ze konstrukter modelu je take pilot. Ma novou 3D frezu, takze dokaze i toto. "Messerschmitt Bf 262 Napolskimniebie.pl - Sklep dla modelarzy" https://www.napolskimniebie.pl/messerschmitt-bf-262
Nekdy je teseni lepsi nez staveni. Chce to mit tu optimalni naladu a rozpolozeni mysli.Pak to,, odsypava,, . :mrgreen:
Neco o to vim. :mrgreen:
Jinak, u toho videa je roztomile , jak pilot hovori do vysilacky, Tx. Na podruhe ho Meser posloucha lip.,
Muj Graupik i s pultem, MC 24 black edition na me dokonale,, sere.,, Neodpovida, uplne jak moje baba kdyz je nasrana. :wink: Ani na podruheee. :mrgreen:
Myslim, ze je je to tak lepsi, mam rad klid.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jyrry »

No a musí to být EPP?
Pokud bych to chtěl nějak vyšlechťovat kromě barvení, udělám to z extrudovaného polystyrenu, ne z té gumy EPP.
Ledaže by šlo o to co už někdo z gumového EPP vykrájel. Pak bych volil žehlení - natavení povrchu. A barvu, nic jiného.
jyrry.webnode.cz
kope
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od kope »

MPml píše:V tomto případě bych volil oplechováním ....

Ty si děláš legraci, ale:
https://www.rcmodely.cz/archiv/2014/12/3/
:wink:
Dokonce si myslím, že se jedná o stejného Blaníka od LM model.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
kope
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od kope »

@guchar-ne ne, žádná folie. Opravdu je to celé potažené plechem z plechovek od piva. Oba díly toho článku jsem četl, je tam detailně popsaný postup.

EDIT: Ten postup jsem použil třeba tady (i když se nejedná o EPP): https://www.rcalbum.cz/model/10256-sopwith-tabloid.html
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od TomasC »

Vyčištěno. Pokud má někdo problém, tak ať mi napíše do SZ.
mior
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od mior »

Treba povedať, že modely z EPP (nechcem tu rozvíjať ďalšiu debatu EPP x EPS x EPO...), sú apriori určené začiatočníkom a pokročilejším (zámerne nepíšem pokročilým!) na výuku lietania a poletovanie pre radosť. Aj ja som tak začínal...

Neočakáva sa od týchto modelov nejaký zázračný dizajn, už kvôli povrchu.
EPP sa práve používa na modeloch pre svoju výbornú odolnosť voči poškodeniu, výbornú opraviteľnosť (má tvarovú pamäť, ktorá sa dá aktivovať horúcou vodou alebo parou) a "montážnu" jednoduchosť pomocou sekundových lepidiel.

Daň za to je určitá pružnosť (to môže byť aj výhoda aj nevýhoda) a otlačiteľnosť, čo je možné zlepšiť náterom vodou riediteľným polyuretánovým lakom na parkety.
Že to funguje a že s tým mám naozaj bohaté skúsenosti - potažmo žiadané dôkazy možno nájsť na fotografiách na našej stránke!

Ale časom chce modelár od svojho milovaného modelu viac - aby nebol taký chlpatý, aby bol inej farby a predsa len, tie guličky je zblízka dosť vidieť,že?

Má modelár nejakú možnosť v rozumných cenových reláciách - práve a presne s týmto modelom?
Má!
1) Môže to nešťastné EPP trochu spevniť - práve šľahaným tmelom! Odskúšaný postup mám lak - tmel - brúsenie - tmel - brúsenie (do nekonečna) a na záver lak. Zároveň takto lakom upravený povrch je možné slušne farbiť sprejmi na auto. Veľmi vhodná je aj samolepiaca tapeta či fólia na auto!
2) Ešte lepšie výsledky dostane, ak na záver postupu 1) použije papier. Vhodný je samozrejme nejaký modelársky, mne sa osvedčili tzv. klobúkové papiere. V papiernictve síce na mňa mladé babenky čumeli, čo to chcem, že to nikdy nepočuli. Preto PLNE VYHOVUJE aj papier, do ktorého sa balia kytice v kvetinárstve! Alebo tzv. papier na strihy! A na to lak!
Presvedčím hocikoho z vás, že takto upravený materiál nerozpoznajú od pôvodného! Pevný, tuhý, odolný s poklepom dreva, odolnosťou lepšou ako balzový povrch! A čo sa týka kvality farby - rovnajúci sa povrchu skutočného auta rovno z predajne alebo krásneho novučičkého laminátového modelu!
3) Môže použiť lak - tmel - lak - lamino okolo 33 - 50 gramov a klasickú finálnu úpravu - primer - brúsiť - farba alebo tapeta!

Som si plne vedomý pracnosti, nárastu hmotnosti, straty výhod chlpatého modelu a iných prípadných negatív.
Ale stále hovorím o tom, že niekto má EPP model, ktorý chce vykrášliť.

Nehovorím o tom, aby takýto model staval od piky, teda urobí výrezy z EPP a tie fakt pracne opracuje!
(Treba povedať, že poznám maníkov, čo si robia výrezy z EPS - ten je vhodnejší preto, lebo je ľahší ako epp, nie je taký húževnato-pružný, síce krehký - to zlepší povrchová úprava - A stavajú EDF stroje z rozpätím cez 3 metre a všetci ochkáme nad povrchom! - bližšie tu: http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... -materialy
Model z penovych materialov.jpg

Model z penovych materialov 2.jpg

Model z penovych materialov 3.jpg

Okrem toho aj RamyRC, ktorý nedávno navštívil ČR stavia svoje modely z penových materiálov
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SU7G1ihhTbI[/youtube])

Ak niekto chce niečo, čo dobre vyzerá a nechce sa trápiť, nech nájde už niečo kompozitové alebo laminátové.
Isto si vyberie niečo z produkcie tunajších zdatných pánov, ktorých mám v hlbokej úcte (napr. veka1 a iní). O tom žádná! - ako sa hovorí...

Ale ak nemá takú možnosť, musí ísť vyššie popísanou cestou!
Ja som dokonca niekoľkokrát urobil to, že po dobrých skúsenostiach s konkrétnym EPx modelom som kúpil ešte jednu stavebnicu, ale už pri kompletácii postupne upravil povrch vyššie spomínaným spôsobom!
A viete čo?
Letové vlastnosti sa až tak dramaticky NEZMENILI!

Sám mám niekoľko modelov takto upravených, mám aj balzové modely, aj laminátové.

V tomto nie som TEORETIK! fakt mám bohaté skúsenosti a preto môžem porovnávať.
A preto hádam môžem aj tu poradiť!

A všetky modely sú pre mňa krásne!!!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Odpovědět

Zpět na „Dílna“