vkx13 píše:Tak se přijď podívat tuto sobotu (15.5.) na závody F3k na modelářské letiště do Běchovic
Jednou jsem taky ve snaze něco se přiučit přijel na jednu F3K soutěž, na nejmenované letiště, v nejmenovaný termín a měl jsem pocit, že jsem škodná. Nic jsem se nedozvěděl, pohledem mě propichovali, většina byla nesdílná a raději jsem potichu odešel.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Golfista píše: Jednou jsem taky ve snaze něco se přiučit přijel na jednu F3K soutěž, na nejmenované letiště, v nejmenovaný termín a měl jsem pocit, že jsem škodná. Nic jsem se nedozvěděl, pohledem mě propichovali, většina byla nesdílná a raději jsem potichu odešel.
To by mě zajímalo,kde to bylo Nevěřím,že by ti nikdo neporadil.Pokud by tedy nebyl zaneprázdněn závody.Na menších soutěžích to tak je.
Dalibore palec na horu!!!Doufám že se přijdeš na závody F3K v Rakovníku podívat!
Mám rovnakú skúsenosť, ako Golfista. Pred nákupom F3K som prišiel na jednu akciu, vraj si to pozriem, podebatujem a niečo sa naučím. Mal som kontakt na jedného pána, koho poznal každý. Jedine on sa so mnou bavil. Ostatní si ma ani nevšímali. Skúšal som sa zapojiť aj som trošku pomohol pri meraní času, lebo jednému chýbal časomerač. K téme som však nemal čo povedať a vo všeonecnosti som sa tam cítil, ako keď sa človek dostane do uzavretej skupiny vyvolených, kde nikoho nového nechcú a akoby každý vysielal signál "Čo tu pre boha robí niekto z vonku?". Asi ich je dosť a nikoho nového nepotrebujú. Aspoň tak sa mi to celé navonok javilo.
Skončilo sa to tak, že som odchádzal s nechuťou z podobných akcií. Toto ma však od lietania neodradilo a svoje lietadlo som si zaobstaral. Rok som viacmenej pravidelne chodil zahádzať, no technikou, ani nastavením modelu som sa nikam neposunul a tak mi teraz leží model už len na skrini. Tento rok ho však chystám trošku oprášiť.
Naposledy upravil(a) soaron dne pon 17.05.2021 21:07, celkem upraveno 1 x.
Já mám opačnou zkušenost, když jsem před mnoha lety začínal s modelem Asterix v Brně na starém letišti. Bylo tam několik starších modelářů s dost velkýma motorákama. Trochu bokem jsem rozbalil gumicuk a začal své první pokusy dostat éro nahoru. Za chvíli přestali létat a přišli za mnou a začali mi radit a pomáhat. Jeden zkontroloval těžiště, druhý něco přenastavil ve vysílači a třetí donesl konec gumicuku. Já jsem jenom lítal podle nápovědy a oni natahovali gumicuk a někdy zaběhli i pro model, který ještě neuměl přistát k noze. A tak jsem se naučil lítat na gumicuku. Nakonec na letišti stály tři krásné makety a lítal jeden obouchaný Asterix. Asi jim to přišlo, jako vzpomínka na jejich začátky v mládí. Vypadali u toho spokojeně, asi měli dobrý pocit z toho, že naučili další dřevo lítat. Asterixe už nemám, ale hezkou vzpomínku jsem si uchoval i po mnoha letech. Snad bude více takových zážitků z našich letišť. Děkuji všem.
soaron píše: vo všeonecnosti som sa tam cítil, ako keď sa človek dostane do uzavretej skupiny vyvolených, kde nikoho nového nechcú a akoby každý vysielal signál "Čo tu pre boha robí niekto z vonku?". Asi ich je dosť a nikoho nového nepotrebujú. Aspoň tak sa mi to celé navonok javilo.
Skončilo sa to tak. Že som odchádzal s nechuťou z podobných akcií.
Přesně takhle jsem to myslel.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Na letištích si většinou pomáháme, zkušenostmi, navzájem často, ale na soutěžích jsou ty "slabší" spíš ostatním k smíchu. Pro diskrétnost nebudu uvádět detaily, ale jednou jsem pomáhal z poškozenou technikou někomu, komu se ostatní smály a kroutili hlavami nad tím, co tam dělá. Nemáš kompozit z čistého uhlíku a jsi ve většině očí ostatních jenom nula. Tak jsem to cítil. Jednou mi někdo řekl, ne mně, ale slyšel jsem to, že nejsem pro ně žádná hrozba. To se pak těžko začleňuje... F3K jsem i přes, ne zrovna příjemnou zkušenost taky postavil a lítám si s ním jenom pro radost už kupu let. Ono i to, že jsem model stavěl, je už něco co se "nenosí". Je z balzy a nedá se vyhodit do výšky víc jak 25 metrů. Ale lítá naprosto "božsky" v klidu i v silném větru a co se výšky týče, mám co neustále zlepšovat. Ty nejlepší už lepší být nemohou, zato jejich pád může byt tvrdý. Tak hodně zdaru a ještě víc bezpečných startů i přistání, všem.
Nemyslím si, že je to skupina uzavřených, co nikoho z venku nechce.
Jednoduše času na soutěži je málo a vlastně každý chce podat nějaký (pro sebe dobrý) výkon, proto soutěžíme. Nejlepší možnost se něco naučit je F3K workshop sám jsem na jednom byl (byly tuším dva) a snad budou pokračovat. Zkontaktovat někoho z f3k morava skupiny (domácí letiště máme od Břeclavi po Litovel) potkáváme se na společných polétáních i na našich soutěžích, které jsou klidnější a méně obsazené. Zkontaktovat víceméně kohokoliv kdo létá soutěžně f3k a sejít se mimo soutěž (možná jen moje domněnka).
Stojí to zato, vždy jsem měl rád termické éra, ale od doby co jsem začal víc létat s f3k nemají motoráky smysl (f5j, 100"), je to otrava skládat , je nuda s tím létat. Na soutěžích, ale i jinde na setkáních uvidíte co dokáží špičkoví piloti vykouzlit s házedly (a to nemluvím o výšce hodu ale technice letu) a je to neskutečné. No a vzít do jedné ruky vysílač a do druhé házedlo a mít o 1-1,5h zábavy postarané, s baterkou 1s600mah je taky super.
bláboly z patra o soutěžích: Na několika soutěžích f3k jsem byl a nemůžete to srovnávat s polétáním/setkáním ani s většinou jiných termických soutěží. Typicky v určený čas 9-10h se spustí "paní v reprákách" a pak už to běží 10min letovka a podle situace +-5min mezi tím, na nikoho se nečeká, Tvůj boj. Létá se na 3 nebo 4 skupiny podle počtu pilotů to Ti dává časový rámec, rozlosování je náhodné. Vždy létá pilot + pomocník/časoměřič (to je téměř vždy pilot co zrovna neletí). Pomocník mi přijde jako daleko náročnější role, hlídat kde je vzduch/ostatní soupeře, časomíra, odpočet, kudy se vracet atd. No a když se dolétá, často přesně na konci těcch 10min, odevzdáš jako pomocník vyplněný lístek a spěcháš pro svoje letdla, odnést do change boxu zapnout v přesně daný čas možnost na pár sec prolétnout a pak už start. Nebo jdeš si sednout s tím, že máš chvilku odpočinku, ale někdo potřebuje změřit, tak jdeš zas na plochu. Není problém být přes hodinu v kuse na ploše a pak jsi rád za to jedno kolo posedět. Chci tím jenom říct, že soutěž je od rána do večera a časomíra pořád beží, stopne se na oběd a pak zase frčí dál. A ne vždy bivakuješ přímo u plochy.
Golfista píše: Nemáš kompozit z čistého uhlíku a jsi ve většině očí ostatních jenom nula. Tak jsem to cítil. Jednou mi někdo řekl, ne mně, ale slyšel jsem to, že nejsem pro ně žádná hrozba. To se pak těžko začleňuje...
A představ si , že nemusíš bý žádná hrozba i se stejným modelem jako špička, o tom bych něco věděl. Ale celková atmosféra závodů je skvělá, už to že jsi tam od pátku do neděle. Pobavíš se, naučíš se, jen si nebrat všechno osobně, třeba ten co se na Tebe mračil, zrovna pokazil co se dalo a je naštvaný sám na sebe a neumí to skrývat (třeba já).
mab píše:Nemyslím si, že je to skupina uzavřených, co nikoho z venku nechce.
Jednoduše času na soutěži je málo a vlastně každý chce podat nějaký (pro sebe dobrý) výkon, proto soutěžíme. Nejlepší možnost se něco naučit je F3K workshop sám jsem na jednom byl (byly tuším dva) a snad budou pokračovat. .
Také se snažím začít s F3k. Pár hodů mám za sebou, ale myslím, že zmíněný workshop by mě posunul o dost dál. Hlavně ohledně nastavení modelu a techniky hodu. Začátečník dost dobře nepozná kde je vlastně chyba. Pokud by někdo něco pořádal v okolí Prahy, tak bych se rád zúčastnil a učitele i finančně ocenil.
"Pilotovat dobré letadlo nedá ani tolik práce jako řídit auto."
Děkuji moc, omlouvám se, že jsem napsal až teď, od neděle jsem se nazastavil, přestěhovat 5 PC mi chvilku trvá a za školy jsem se vrátil až těď. PS. Omlouvám se, jestli jsem s tím otravný, ale nemáte rád nějakou čkoládu nebo tak něco?
vkx13 píše:Tak se přijď podívat tuto sobotu (15.5.) na závody F3k na modelářské letiště do Běchovic (https://mapy.cz/s/lagazulado) a nebo o víkendu 29-30.5 na letiště Rakovník. Uvidíš jak vypadá létání a určitě najdeš spoustu lidí, kteří ti rádi poradí.
Jsou nějaké informace ohledně závodu v Rakovníku? Když budu moci, tak bych se rád podíval, ale nenašel jsem nikde žádné informace o akci. Díky
K těm závodům a můj pohled...byl jsem se teď podívat v Rakovníku na závodech jak to klukum lítá (byly to moje vůbec první modelářské závody na kterých jsem se byl podívat). Lítalo jim to i v silném větru parádně.
Myslím si, že panovala pohodová závodní atmosféra. Docela to tam frčelo...když člověk nelítal, tak měřil čas a když už se našla volná chvilka, tak to bylo na krátky oraz před dalším letem. Bylo to asi jako všude jinde...někdo byl na pohodu a někdo to prostě více žral a byl více či méně příjemný...každý jsme nějaký.
Každopádně se i naskytla chvilka času a i já se mohl optat na pár dotazů ohledně toho co a jak pořídit jako první Káčko. No dostalo se mi hned několik rad a informací. Chvíli na to už jsem měl možnost pořídit létaný stroj nebo i nový od výrobce (2. jakost)...
Pokud bych jsem se chtěl na něco dotazovat a nebo něco naučit, tak bych jsem se na závodech jen na někoho nakontaktoval. Řešil bych vše potřebné třeba po závodu a nebo se domluvil na nějakém společném tréninku nebo navštívil nějaký seminář.
Každopádně díky za nějaké rady co jsem dostal a teď už jen vybrat to správné KÁČKO
Mám podobnou zkušenost z káček v Uničově. Já tam byl jen na čumendu. Byli tam jak hodně pokročilí, tak i začátečník s prvními hody s olétaným modelem koupeným na inzerát. A jak jsem viděl, tak nebyl nějak odstrkován a já jako čumil jsem podle reakcí účastníků taky asi nevadil. Jen škoda, že podle toho, jak občas jedu kolem, to letiště už není.