Jakou soupravu ( vysílač ) od FrSky, rady, fígle

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Odpovědět
Zpráva
Autor
miglosch
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakou soupravu ( vysílač ) - rady, recenze

#31 Příspěvek od miglosch »

jyrry píše:Za mě - po první euforii z telemetrie jsem do čidel a krabiček nastrkal fůru peněz, pak během času jsem něco prodal, něco leží v šuplíčkách...

Tohle jsem já vyřešil kulantně a to jedním čidlem Unisens-E, které nemám na pevno v každém modelu, ale hezky uložený u rádia v kufříku a zapojuju ho mezi baterku a regl vždy jen do modelu, se kterým jdu zrovna lítat. Tedy za 65 éček mám kompletní telemetrii pro všechna éra ktreré mám doma a to včetně vejškoměru a vária pro větroně ;-)
Tedy na hraní si s telemetrií je tato varianta finančně hodně dobrá a je to možná cesta pro hodně lidí, protože to funguje s většinou z hlavních značek dostupných rádií ;-)

https://www.sm-modellbau.de/UniSens-E
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od YenyaKas »

marina píše:Tak po všem tom přečtení všech příspěvků, za což děkuji, moc moudrý nejsem. Docela dobrý dojem nakonec asi na mě dělá ta FlySky-I6, ale ta cena - ta je dost podezřelá, ale možná do toho půjdu. Ještě bych využil těch zkušenějších, jak je to s tou telemetrií? Nechám se polopaticky poučit. IQ mám průměrné, ale nemám s tímhle zkušenosti. myslím, že to může být dobrá věc. Když už nic jiného , tak aspoň vědět v jakém stavu jsou baterky v modelu. Zároveň je určitě dobré pohlídat si sílu signálu, ale to jsem u FlySky nenašel. Pokud někdo můžete dát nějakou radu, budu rád.

Přijímač FS-iA6B posílá informaci o svém vlastním napájení, které ale bývá za BECem, čili relativně stabilních 5V bez ohledu na stav baterky. Takže buďto přidat samostatné napěťové čidlo pro baterku, anebo (to používám já) upravit přijímač tak, aby se do něho dalo zavést napětí baterky zvenku pro účely měření. Modifikace je popsána tady:

https://www.rcgroups.com/forums/showpos ... stcount=23

V podstatě se jen nevyužitý prostřední pin od bindovacího konektoru odřízne od původních +5V, a malým drátkem se přivede do místa, kde iA6B má napěťovou děličku pro měření napětí.

Síla signálu může znamenat různé věci - Error rate (chybovost), SNR (odstup signálu od šumu), RSSI a další. Všechny tři se z pohledu vysílačky chovají jako senzory, takže je lze zobrazit na displeji. Komunitní firmware FlyPlus navíc umí k senzorům přiřadit alarmy. Doporučené nastavení je dát alarm na SNR < 12 dB - komunikace se prý začíná rozpadat u 9 dB.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
marina

#33 Příspěvek od marina »

Ještě jeden dotaz. Jak je to s rušením u těchto souprav? Příp. Jak je to s tím fail seil. Či jak se to píše... Asi víte co mám na mysli.
ellet

#34 Příspěvek od ellet »

Nemám Flysky ale bývá zvykem, že RSSI je síla signálu přijatého přijímačenm (jak ze zkratky vyplývá). Ostatní údaje by měly souviset s kvalitou signálu přijímače a někdy to může vysvětlit proč selhalo řízení i při vysoké hodnotě RSSI (nějakým způsobem znehodnocený signál, na př. silné rušení).
Fail-safe - nastavení polohy serv (t.j. kormidel a motoru...) v případě, když nemá přijímač kvalitní (t.j. pro něj rozluštitelný) signál.
Naposledy upravil(a) ellet dne sob 02.05.2020 14:48, celkem upraveno 1 x.
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od YenyaKas »

Já jsem s rušením problém neměl - přijímače plné velikosti (iA6B, iA10B) mívají teoretický dosah okolo 2 km. Když letím se samokřídlem 1000mm tak 200 m vysoko a minimálně stejně daleko, což je pro mě tak zhruba hranice viditelnosti, tak mi při některých otočkách klesne SNR až k 15 dB.

Ale když vedle lítal kolega s Mavicem, tak hlásil že má slabší signál a dřív výpadky obrazu, než když na tomtéž místě lítá sám. Já na FlySky výpadky nepozoruju, ani když kolem mě lítá několik dalších lidí (většinou mají FrSky).

Fail safe jsem zkoušel, ale ne moc úspěšně. V podstatě jde o to, co má přijímač udělat se servy, když ztratí signál. Já jsem tam něco nastavil, asi to bylo příliš moc do zatáčky - model dělal ne úplně plochou spirálu dolů. Ale pak jsem zapnul vysílačku, ale neřídil jsem - v tom zmatku jsem si nevšiml, že vysílačka řve, že nemá všechny přepínače v základní poloze. Od té doby jsem to nezkoušel. Kdyby to tak šlo z vysílačky řízeně vypnout a pak fakt hned zapnout, tak by to šlo.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
prikrylm

#36 Příspěvek od prikrylm »

jyrry píše:A taky záleží na tom jak mu je vysílač podá; nedá se pořád zírat na displej, je nutné sledovat model a řídit.
...

Na sdělování telemetrických údajů je, nebojím se říct, luxusní OpenTX, který ti tyhle informace dokáže oznámit hlasem. A umí to i rádia pod 3000 Kč

Z čidel, co nejsou přímo v přijímači pak aktivně používám akorát měřidlo na baterku a otáčkoměr ve formuli - měří mi rychlost :)

Občas zkusím výškoměr s variem na samokřídle, abych třeba zkusil, jak daleko je ještě vidět.

Ostatně to vario by mohlo na větroni pípat své signály i přes FS-i6 ne?

Failsafe musí umět přijímač a je to věc, kterou nikdo nechce, aby použil často. Vypínání rádia kvůli testu FS se "řešilo" v jednom nuduzahánějícím vlákně.
Na to konto mě napadlo, že by bylo určitě lepší stav FS jen simulovat nějakým přepínačem zapínatelným/vypínatelným "režimem"...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
koko
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od koko »

Nedávno mi mluvící telemetrie zachránila svahového větroně když mi česky začala opakovat po 10 min letu, že mám slabý přijímačový baterky. Krásně to nosilo, byl jsem pěkně vysoko. Raději jsem tedy přistál a na 4 tužkách bylo 3,6V i když bych normálně přísahal, že jsou ve skvělé kondici a vydrží 2 hoďky letu. Pack jsem rozebral a jeden článek má 0V...
LMK Říčany
Graupner HoTT mz-32
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od YenyaKas »

Tak to ani nemusí být mluvící, stačí pípací alarm. Ano, podobnou situaci jsem zažil teď na paraglidu, kdy jsem omylem hodil do brašny nenabitou přijímačovou baterku, a ještě nějakou fakt starou, kde to napětí klesalo hodně. Tak jsem se divil, proč to pípá, ale pak jsem byl rád, že to pípalo a zjistil jsem problém včas.
koko
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od koko »

Tak ono nás tam stálo více vedle sebe, všem pípalo vário včetně mně, takže jsem byl rád za to mluvené slovo.
LMK Říčany
Graupner HoTT mz-32
kope
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od kope »

K té telemetrii -jsem na tom podobně, jako psal jyrry o pár příspěvků výš. Před časem to bylo něco, co jsem prostě musel mít :-). Dokonce jsem kvůli tomu kupoval nové rádio, protože mé staré rádio mělo mohlo mít telemetrii jen po dobastlení. A nakoupil jsem vario, senzory... Po počátečním nadšení už používám vlastně jen hlídání napětí pomocí napěťového senzoru (plus samozřejmě to, co posílá přijímač). Vario mi leží několik let v šupleti, při létání s větroni dávám přednost tomu, najít si termiku sám, bez berliček.

YenyaKas píše:Fail safe jsem zkoušel, ale ne moc úspěšně. V podstatě jde o to, co má přijímač udělat se servy, když ztratí signál. Já jsem tam něco nastavil, asi to bylo příliš moc do zatáčky - model dělal ne úplně plochou spirálu dolů...

No ale to jsi ho měl nastavené dobře, ne? Tohle je docela omýlané téma i tady na mánii. Fail safe nemá sloužit k záchraně modelu, ale k tomu, aby model šel co nejrychleji, nicméně alespoň trochu předvídatelně, k zemi (třeba i za cenu zničení modelu) když ho přestaneš ovládat. Takže ideálně by failsafe mělo zajistit vypnutí motoru a uvedení modelu do sestupné spirály. Já mám třeba nastavené failsafe tak, že motor off, plně vyklopit brzdy (pokud model má), výškovku do natažena a směrovku vychýlit co to dá.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Roman_rc.pilot

#41 Příspěvek od Roman_rc.pilot »

Hoj kluci. Drive jsem lital Spektrum s protokolem DSMX a vzdy s original prijimaci. U naseho letiste jsem bohuzel ale ztracel signal, bohuzel netusim proc.
Presel jsem tehdy na jiny system, Hitec. Mel jsem Flash8 a naprosta spokojenost. Rok a pul uplne v pohode, dosah naprosto skvely. Navic jsem vzdy prijimace Optima napajel presn SPC, tudiz jsem mel vzdy prehled o napeti pohonneho akumulatoru.
Nicmene jsem nyni (4dny zpet) vymenil svuj Flash8 za Frsky QX7s. Letadlo jsem totiz prodal, mam jen samokridlo a presel jsem na pozemni techniku. Zatim naprosta spokojenost. Programovani je nekonvencni, to je pravda, nez jsem ho koupil, bal jsem se, ze to bude strasne tezke. Ovsem kdyz vysilacka prisla, je krasna. Oprevdu je velmi dobre zpracovane, skvele se drzi a nastavovani je "jednoduche" a velmi intuitivni.
Takze za me Flash8 urcite super, bohuzel osobni zkusenost se Spektrum ne moc dobra, ale to je jen osobni. Nyni zatim Frsky super, ale jak uz se psalo, neni to pro vsechny.
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od YenyaKas »

kope píše:No ale to jsi ho měl nastavené dobře, ne? Tohle je docela omýlané téma i tady na mánii. Fail safe nemá sloužit k záchraně modelu, ale k tomu, aby model šel co nejrychleji, nicméně alespoň trochu předvídatelně, k zemi (třeba i za cenu zničení modelu) když ho přestaneš ovládat. Takže ideálně by failsafe mělo zajistit vypnutí motoru a uvedení modelu do sestupné spirály. Já mám třeba nastavené failsafe tak, že motor off, plně vyklopit brzdy (pokud model má), výškovku do natažena a směrovku vychýlit co to dá.

Jo, v zásadě to bylo nastavené dobře, i když přesto bych tu spirálu oříště udělal ještě o kousíček plošší. Ono asi není moc rozdíl jestli model bude na zemi za 15 nebo 25 sekund, loterie kam to spadne a komu to případně ublíží je to tak jako tak. Akorát ten test holt nemusel skončit až na zemi.
prikrylm

#43 Příspěvek od prikrylm »

Roman_rc.pilot píše:Nyni zatim Frsky super, ale jak uz se psalo, neni to pro vsechny.

Že není pro všechny si (zase) dovolím nesouhlasit. Není pro ty, co už jsou zvyklí na "něco" a odmítají se učit něco jiného - což není nic špatného.
Momentálně mám vedle sebe Auroru 9x a Taranis X9D+ a že je Aurora intuitivnější a OpenTX nemožné nastavit může tvrdit akorát ten, co si o OpenTX vyhledal akorát hanlivé články. :)

YenyaKas píše:Ono asi není moc rozdíl jestli model bude na zemi za 15 nebo 25 sekund, loterie kam to spadne a komu to případně ublíží je to tak jako tak. Akorát ten test holt nemusel skončit až na zemi.

U vrtulníků a kopter je to asi jednoduché. Nastaví se vypnutí motoru a stroj se poroučí k zemi. Pokud nemá nějakou "samopřistávací" inteligenci, moc se toho zachraňovat nedá.

U letadel bych ale nastavil FS tak, aby stroj šel sice dolů, ale aby případná budoucí kolize s překážkou byla v co nejmenší rychlosti. Asi bude rozdíl, když (střelím) nějaký "hotliner" na někoho přisviští z vrchu 90 km/h, nebo případného dotyčného "drcne" z boku 20 km/h...

Někde v sekci stabilizace někdo do nastavení FS přidával i stabilizační jednotku letadla, takže zapnul "autolevel", vypnul motor, přitáhl výškovku, nastavil směrovku a letadlo po ztrátě signálku dokroužilo na zem. Při troše zlé vůle nepoškozené. Popisoval tam i nějaké iterace, kdy měl moc přitaženou výškovku a pak mu letadlo padlo do vývrtky, což nechtěl.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Roman_rc.pilot

#44 Příspěvek od Roman_rc.pilot »

Prikrylm: Tak jsem to myslel ;) Otevrel jsem se tomu a je to naprosty luxus ;)
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od ddano007 »

Síce som sa pôvodne, vzhľadom na počiatočné zadanie autora vlákna, do tejto diskusie nechcel zapájať, ale predsa len si dovolím jeden komentár:
1, FlySky i6 má od výrobcu dosť obmedzení. Je pravda, že alternatívny FW veľa rieši, ale to znamená bastlenie do vysielajdy, čo nie som si istý, či je v možnostiach autora vlákna. Môj pohľad na túto vysielačku je, že je to super vysielačka na začiatok pre decká do krúžku, keď nie je jasné, či ich to bude ďalej baviť. Jej hlavná, a podľa mňa jediná, výhoda je cena. Ale ako hlavné rádio ... môj názor je, že nie.
2, Ak by sa napriek pôvodnému zadaniu bol autor vlákna ochotný pozrieť na nejaké videá o OpenTX, a prišiel k názoru, že by to zvládol, tak by som mu skôr poradil vysielačky s multimodulom: buď T12 Plus, alebo T16Hall, alebo TX16S.
Všetky vedia rozprávať, majú vibrácie, telemetriu, pamäťovú kartu, neobmedzené mixy... jednoducho slušné rádiá do 21. storočia.
Navyše vďaka multimodulu je s jednou vysielačkou je možné ovládať prijímače od rôznych výrobcov, napríklad od FlySky FS-iA6B alebo FS-iA10B, čo sú spoľahlivé prijímače za lacný peniaz.
3, Pokiaľ ide o telemetriu, keď si k tým prijímačom kúpi napäťové čidlo FS-CVT01, tak pre rekreačné lietanie človek viac nepotrebuje...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“