No sympatie jsou jedna věc

, vzhledem k mnou zjištěným výhradám, taky jich moc nemám a nový bych ho určitě nekoupil

(přitom stále je kupodivu k mání u Čemecha teď v akci za "pouhých" 6000CZK - nejspíš neprodejná skladová položka). Ale ho mám prakticky zadara (za mírnou protislužbu), k tomu i elektronické zapalko, 2 tlumiče a myslím, že je mi škoda ho nevyužít.

Jenže pokud postavím k němu nějaký model, začnu provozovat, tak co když dojde k zadření, nebo ta moje oprava se ukáže jako nedostatečná,

resp klika se po čase znovu samovolně rozhodí?

Pak ty náhradní díly ale už nemusí být nikde k mání, a já budu nucen sehnat jiný, podobný motor, do toho tehdy už existujícího modelu, který ale bude stát určitě řádově víc, než tyto díly z JAR na generálku.
No fakt intesivně zvažuji.

Kdyby byla klika ve 3 ložiscích, tak neváhám.
Taky jsem uvažoval, pohánět tím motorem dlouhou hřídel přes spojku, to by pak motor nendostával žádné gyroskopické momenty.

To mě hned napadl model Airacobry P-39, tam i originální stíhačky měly motor za sedadlem pilota, od něj spodem trupu vedl dlouhý hřídel do reduktoru ve předku trupu, který pak byl pln výzbroje, zejména 37mm kanónu se zásobou munice, který pak střílel dutým hřídelem vrtule. Motor v nich měl ale někdy potíže s chlazením, jelikož vstup vzduchu za kabinou byl málo účinný. I proto se to Američanům v bojích v tropech Pacifiku neosvědčilo, naproti tomu sovětští letci si je v kruté ruské zimě pochvalovali. Až na 3-kolový podvozek, který přece jen vyžadoval o dost kvalitnější plochu letiště, než běžné ostruhové dvoukoláky.
Ale to je jen taková vize, stavět něco takového by asi bylo dost komplikované.
Ale jednu Airacobru mám, elektrickou polystyrénovou od Alferyho (zatím pořád v krabici).
Jardo, Tys mi v tom moc nepomohl

, spíš ještě přidal měšec dalších pochybností.
Teď ale asi napíšeš proč se ptám, stejně jsem se už rozhodl to koupit?

Inu nerozhodl.
Chtělo by to ten motor dát na stojan a nahodit, vyzkoušet jak vrčí. On možná ani nebude vrčet, může být zalepený karbec, nebo rozsušené membrány a bude vyžadovat další a další investice.

Na druhé straně Walbra jsou standart a určitě jsou servisovatelné. Jenže v tomto zimním odobí není kde a jak ho zkoušet.
Jardo, zkus se vžít do situace, kdybys i Ty dostal ten motor zadara, odložil bys ho, nebo opravil, použil a zásobil se do foroty i dostupnými díly.
Jinak, když jsem opravoval ten křoviňák, tak jen za nový válec, píst a dva pístní kroužky jsem dal s poštovným cca 70€ (a to byl prodejce/dovozce ze Slovenska). Tady je za menší cenu k tomu ještě klika s ojnicí a pístní čep a půjde to přes půl zeměkoule.