tak jsem se konečne dostal k tomu aby toto dílo shlédl. Můj dojem je takový, že pokud šlo Petrovi Zelenkovi o to, aby natočil film, kde ze všech postav je nejméně sympatická (až krajně nesympatická) ta hlavní, ukázat že i v celkem logických situacích se takový člověk může chovat úplně nelogicky, pak musím říci že scénáristovi i režisérovi se práce jednoznačně povedla. Na druhou stranu, hlavní postava, to je nutno přiznat, se chová jako blázen po celou dobu filmu konstantně, nejedná se tedy o nějakou psychologickou hlubokou sondu do rozervané duše člověka s traumatem a jeho postupný vnitřní boj a přerod v něco jiného, než čím byl. Pokud bylo zadání pro Hádka zahrát naprosto ploše a bez větších emocí slizkého dementa, ke kterému divák nemá po celý film pocítit ani špetku soucitu, který si zcela viditelně za sračky do kterých padá a nechává padat své bližní může sám, pak musím pogratulovat panu Hádkovi k dobře odvedené práci.
Pokud se Petr Zelenka režisér vsadil s Petrem Zelenkou scénáristou kdo odvede lepší práci, pak musím jednoznačně přiznat palmu vítězství panu režisérovi, nebot pan scénárista odvedl práci vskutku plytkou a režie to sice trochu zachranuje, ale opravdu jen trochu. Můžou si oba vzájemně pogratulovat k tomu, že mají alespon těch 63 procent na čsfd (dost věcí nasvědčuje tomu, že Petr Zelenka režisér a Petr Zelenka scénárista jsou dvě různé osoby, byt skrývající se v jedné fyzické identitě. schizofrenie je prevít..).
Abych jen nehaněl, komediální postava jménem Plech je ztvárněna Mádlem celkem dobře a chová se (na zmatený scénář) velmi racionálně. Na Veronice Kubařové a Zuzaně Fialové je vidět, že mají herecky rozhodně na víc a místy je vidět, že se musí přemáhat, aby dle scénáře projevily (neopětované, jak jinak, nebot hlavní postava nechápe vůbec nic) city k takovému tupému deprivovanému hovadu, jaké představuje Hádek. Ostatně, hláška Kubařové (já si prostě vybírám samý magory) byla naprosto výstižná.
Co se modelařiny týče, tak mimo zšeřelé a omšelé dílny se zbytky různých letadel v různém stadiu postavenosti, rozestavěnosti a rozkladu zaujala nástěnka s plány na jednoduchá házedla (jestlipak se ptali autorů na užití díla..) v kontrastu s celkem pokročilejšími, evidentně hlavním hrdinou postavenými letadly. Nicnémě, věřím že po prosvětlení a úklidu by takový prostor byl dílnou jedna radost, za kterou by spousta pražáků vraždila

Z detailů mne zaujala nějaká cesna/Bellanca/něco takového, která byla evidentně předělávkou ze spalováku na elektriku, nebot detailní záběr na motorový prostor během kopulace hlavního hrdiny odhalil vedle elektromotoru takové množství závaží, že až si člověk říká proč tam majitel před těžiště nepřesunul raději všechno včetně baterií. Též poučení v této scéně je zajímavé - pokud budeš souložit dostatečně akčně, dej si pozor aby přitom Bellance neupadla haubna..
POZOR, spoiler alert!
Dále mne zaujala střelba na dron hlavních hrdinů. Pokud to byo tou následně ukázanou brokovnicí, předpokládám že by byl daleko více na kaši. Pokud snad nějakou ruční zbraní (pistole), nezbývá než gratulovat k velmi přesnému a štatnému zásahu. Stejně tak zkouška výbuchu dronu vypadala, jakoby v náloži byla spíš flaška benzínu.. a zajímavé, že nebyly žádné letící trosky. Asi, aby nebyl zraněn hlavní hrdina, který dron s náloží testuje asi deset metrů přímo před sebou a pro jistotu pod mostem vedle zdi, aby všechna síla výbuchu šla raději rovnou k němu. Také je nesmírně praktické nezapojit si spínání výbušného zařízení na colný kanál na radiu, ale raději na zvláští ovladač, který bude mít hlavní hrdina v kapse a musí jej k akci vyndat a ještě u něj vytáhnout anténu. Sice pak vypadá tak, jak se celý film chová, tedy jako blbec a rozhodně mu to nezabere více času a nebude to komplikovanější, ale asi je to pak akčnější. Nicméně, papír a filmová fikce snesou mnohé, že.
Menší product placement Rotoramy není až tak násilný, k filmu se relativně hodí. Co se týče chování hrdinů, tedy kde létají, jak létají, s čím létají, tak zhruba tady někde bych hledal kořeny tažení UCL a evropských orgánů proti dronům..
Přiznávám bez mučení, že jsem to zatím nedokoukal, jsem tak ve 3/4

ale nepředpokládám, že by došlo k nějakým výraznějším dějovým zvratům s dopady na mé hodnocení.. Je pro mne zklamáním, že člověk, který dokázal napsat naprosto geniální Samotáře, napsat a natočit výborné Knoflíkáře a Rok dábla, Příběhy obyčejného šílenství, Karamazovi.. se dokáže podepsat pod takovou plytkou ptákovinu. Inu, každý holt stárneme a na režisérech je to bohužel vidět, že ke stáří člověk blbne (Olmer, Menzel..)
PS pro ty kdo viděli - rozhodně si nemyslím, že by Kubařová měla malý kozy a velkou prdel

EDIT: tak jsem to teda nakonec dokoukal. amaterske provedeni atentatu az do oci bijici. Policie pri zasahu take neni tak tupa, jak se tu zobrazuje. Hlavni hrdina skonal tak, jak zil - naivni otravny blbec, ktery zneprijemnoval zivot vsem okolo a ktereho netreba litovat. jediny, koho mi bylo lito, byl Madl alias Plech. pro dobrotu, na zebrotu.