"aku" vysavač/šroubovák na superkondenzátory

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Existuje "aku" vysavač na superkondenzátory?

#31 Příspěvek od OK2BUH »

Ten náš vodíkový autobus co jezdí v Neratovicích používá při rozjezdu taky superkondíky. Dají ve špičce 200 kW.
Nemáte někdo typ kde koupit ten šroubovák? Číňani to ještě neznají a z Ameriky je drahé poštovné. U nás jsem našel jenom jednu firmu, mají to za 1500,-. Nezkoušel jste někdo amatérsky předělat akušroubovák na kondíky?
semo

#32 Příspěvek od semo »

Já viděl jen ten z lídlu, ale to asi bude spíš taková hračka (v manuálu je kapacita tuším kolem 300F). Třeba by tam ale šlo trochu přidat.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
OK2BUH

#33 Příspěvek od OK2BUH »

semo píše:Já viděl jen ten z lídlu, ale to asi bude spíš taková hračka (v manuálu je kapacita tuším kolem 300F). Třeba by tam ale šlo trochu přidat.

Díky za tip. Za ty prachy to risknu a napíšu vám jestli to k něčemu je.
guchar

#34 Příspěvek od guchar »

@semo + @OK2BUH btw Jen tak pro představu jak to je s Farady ve skutečnosti. Manuál:
FlashCharge screwdriver: PSF 4.6 A1, Nominal voltage: 4.6 V (direct current)
Condensers (integrated): 2x 2.3 V, 320 F .
INPUT: Rated voltage: 100–240 V ∼ 50/60 Hz (alternating current), Rated power: 85 W
Základní elementy superkapacitorů (diskové destičky) se dnes vskutku vyrábí na 2.3 V.
Na vyšší napětí (5, 10, 12 ... V) se musí řadit sériově (serio-paralelně).
Motor (4.6 V, 2.8 A) žene 160 F.
Počáteční nabíjecí proud 85/4.6 = 18.5 A, nejspíš omezen impulzní regulací.
Po dosažení max. napětí musí nabíječka (stejně jako u Li accu) přejít do režimu CV.
NABÍJENÍ SUPERCAPACITORU
How to Charge Supercapacitor Banks for Energy Storage
NA POKUSY SER. 2 ks 500/2 F = 250 F
https://www.banggood.com/Black-2_7V-500F-35-x-60mm-Super-Farad-Capacitor-p-979311.html?rmmds=search
NUTNOST BALANCOVÁNÍ NUTNO ZVÁŽIT (ZJISTIT)
2 String 2.7V 100F-500F Super Capacitor Plate Balancing Board
====
3PCS BLACK 2.7V 500F
6 STRING 2.7V 100F – 500F SUPER CAPACITOR BALANCING PROTECTION BOARD
16 V – Rated capacity 500 F - on protection board
guchar

#35 Příspěvek od guchar »

Když při vysavačích byla řeč i o šroubovácích tak tenhle Parkside je právě v Lídlu
Myslím že 60 min nabíjení při Točivém momentu: 22 Nm, a akční ceně, bych přežil
PARKSIDE® Aku vrtací šroubovák PABS 12 B3
Myslím, že odběr 2.4 A je na 2 Ah LiIon přijatelný. Navíc 3 letá záruka, u Parkside/Lídl je standard.
Manual CORDLESS DRILL PABS 12 B3
A když články v accu odejdou bude asi lépe je DIY postupem vyměnit ja kupovat
Parkside Battery PABS 12 B2 & B3
OK2BUH

#36 Příspěvek od OK2BUH »

Tak mi došel ten superkondíkový šroubovák z Lidlu. Je to lepší než jsem čekal. Dobré otáčky i síla. Samozřejmě nemá význam to nosit někam ven ale jako šroubovák na pracovním stole je to ideální. Rozdekluju přístroj s dvaceti šrouby a odložím šroubovák na nabíječku. Než si ho stačím prohlédnout tak je šroubovák nabitý a mohu to zadeklovat. Tímto stylem práce jsem za život zničil docela dost baterek. Kdybych měl u baterek dodržovat plné nabíjecí cykly tak bych si nevydělal ani na slanou vodu. Škoda, že to nebylo dřív. Ten vysavač by určitě fungoval taky.
semo

#37 Příspěvek od semo »

Hmm, tak to sem ani nečekal takový úspěch. Ale na druhou stranu, přesně takhle jsem si to použití představoval.
OK2BUH

#38 Příspěvek od OK2BUH »

Kupodivu to nemá ani moc velké samovybíjení. Naposledy nabito ve fabrice, hbitá Česká pošta to doručovala týden a ještě se točil. :)
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Arcicorsa »

Superkondíky se začínají solidně rozšiřovat. V Note 9 co mám teď jsou nacpané ve stylusu (dotykové pero).. Nabíjí se to bezdrátově do deseti sekund po zasunutí do telefonu a udrží to BT ve stylusu naživu dvě hodiny nebo pro 200 zmáčknutí čudlíku...
Přílohy
stylus.png
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
OK2BUH

#40 Příspěvek od OK2BUH »

Tak jsem samozřejmě neodolal zvědavosti a rozdělal to. Jednoduché jak facka. Dva kondíky 320 Farad v sérii, spínač a přepínač směru. Žádný regulátor. Zajímavé je, že proti baterkovému šroubováku nepociťuji nic divného, ten ke konci taky slábne. Nevyužívá se celá délka vybíjecí přímky, někde v půlce zhasne osvětlovací ledka tak to dám nabít. Těch 20 šroubů na jedno nabití to udělá v pohodě, takže teoreticky bych v "šroubovacím závodě" mohl dát 600 šroubů za hodinu. To s baterkovými neuděláte ani náhodou. :)

edit: takže změřeno, plně nabité 4,2V, ledka přestane svítit při 2,4V. V tomto rozmezí to dá těch 20 šroubů, potom se ještě točí ale už zdechle.
Naposledy upravil(a) OK2BUH dne pát 19.10.2018 16:44, celkem upraveno 1 x.
novfra

#41 Příspěvek od novfra »

OK2BUH píše:Těch 20 šroubů na jedno nabití to udělá v pohodě, takže teoreticky bych v "šroubovacím závodě" mohl dát 600 šroubů za hodinu. To s baterkovými neuděláte ani náhodou. :)

Asi to nebyly nic moc šrouby (myslím velikost a délku závitu) když počítáš na jeden šroubek 3 sekundy.
Tak tu matematiku trošku rozebereme.
600 šroubů za hodinu, po každých 20 šroubech nabíjení ( v údajích ke šroubováku čtu plné nabití za 1 minutu)
Tedy 30* nabíjet po jedné minutě = 30 minut nabíjení.
Takže mi zbývá 30 minut (1800 sekund) na 600 šroubů. 3 sekundy na šroub.¨
Pokud budu schopen tak rychle šroubovat (nasazovat bit do šroubků) moje stará NiCd vrtačka vydrží pracovat celou hodinu. To já asi ne :lol:
A kdyby to ta vrtačka (baterka) nedala, tak nabito je za 10-12 minut. Zaokrouhlím na 15.
V případě, že budou ty nejhorší podmínky, udělám o třetinu víc šroubků s 10 roků starým nářadím na NiCd baterky. A kafe k tomu :)

Věřím, že to funguje, že z toho máš radost, ale.......
A kdyby došlo na závody, kde se mohu přihlásit?
guchar

#42 Příspěvek od guchar »

@OK2BUH "Jednoduché jak facka. Dva kondíky v sérii, spínač" Tak byly i koupené volné modely
Jen samovybíjení bylo větší, motorový let desítky vteřin, životnost 2 až 3 roky.
- Dotahuješ na řehtačku (stupeň?), nebo vrtací režim do zastavení?
- Odhadneš potřebnou dobu chodu u těch 20 škroubů? Velikost Mx? Pérovky? Vruty dřevo/plast?
OK2BUH

#43 Příspěvek od OK2BUH »

Jó, věřím tomu, že i s tou baterkovou dáš 600 šroubů za hodinu. Za předpokladu, že přijdeš s plně nabitou a potom ji 30x za hodinu budeš po minutě nabíjet jako já. Ale jak dlouho takový provoz vydrží? Já jsem ve své firmě musel vyměňovat šroubováky každého půl roku. I když si nedělám iluze, že tento by vydržel víc, odejde na mechaniku.
semo

#44 Příspěvek od semo »

Nechtějte to porovnávat. Šroubovák za 700 Kč versus drahý aku nářadí, byť postarší, to nemá cenu. Jde spíš o to, že to funguje a je to použitelné :-). Kdyby se dalo koupit něco takovýho za pár tisíc, určitě by v tom mohly bejt lepší a větší kondenzátory.

Uplně vidím podobnou diskuzi na počátku století, kdy nějaká první motorka byla pomalejší, smradlavější a celkově blbější, než starý kůň :-).
BoŠ

#45 Příspěvek od BoŠ »

Nějak mi to nedává smysl - aku nářadí užívám tam, kde není elektrická síť, nebo tam, kam se se síťovým nářadím nedostanu. Pokud jsem v dosahu sítě, používám síťové nářadí. Super kondenzátor má nevýhody obého. Prd vydrží, a stejně potřebuji el. síť.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“