Leteckym modelarem po "tricitce"

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jio

#31 Příspěvek od jio »

Abu píše:
jio píše:Kouzlo nechtěného? :-)

Ted jsem trochu mimo, o co jde?

o toto:

Abu píše:Kdyz si koupi nekdo WildHawka nebo EasyStara, tak lita druhy den odpoledne, ale o konstrukci, aerodynamice, opravach a spouste dalsich veci nema ani paru (v nedavne dobe jsem dve takovy era zalitaval adeptum, packama hejbat se naucili jeste ten den, ale modelari to nejsou).

tks píše:Abu má 100% -ní pravdu!!!

a o pár řádků později:

Abu píše:ja taky absolvoval sve znovuzacatky s EPP samokridlem a ted se pomalu obloukem vracim ke stavbe a navrhum vlastnich modelu

Nic se neděje, jen mi to takto seřazené za sebou přišlo trošku srandovní protože EPP samokřídlo se od těch setů až tak moc neliší. :-)

Jinak já mám podobný osud - od balzy kdysi dávno k EPP samokřídlu, pak semo tamo opět trošku balzy a momentálně opět to nevzhledné EPP. :oops: :P
Abu
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Abu »

jio - Jo, uz mi to taky doslo :D

No proste cest je mnoho... a pokud se chce nekdo ucit zaklady na balzove stavebnici v rozsypu, tak proc ne.
Mozna by nekdo mohl doporucit nejakou vhodnou stavebnici volnaska, co bude litat a na ktery si Kaplik osvoji vsechny ty veci jako tezsite, negativy, atdatd....
Treba neco takovyhleho http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kat ... 2&zbozi=33
ale aby to bylo vyzkouseny, ze to bude opravdu litat.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od kaplik »

Abu píše:jio - Jo, uz mi to taky doslo :D

No proste cest je mnoho... a pokud se chce nekdo ucit zaklady na balzove stavebnici v rozsypu, tak proc ne.
Mozna by nekdo mohl doporucit nejakou vhodnou stavebnici volnaska, co bude litat a na ktery si Kaplik osvoji vsechny ty veci jako tezsite, negativy, atdatd....
Treba neco takovyhleho http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kat ... 2&zbozi=33
ale aby to bylo vyzkouseny, ze to bude opravdu litat.

Abych se pravdu priznal, na hazedla, A3 i tu A1 u Pelikana jsem se uz dival a docela me to zaujalo. Je to dobra cesta k uspechu?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Abu »

kaplik píše: Abych se pravdu priznal, na hazedla, A3 i tu A1 u Pelikana jsem se uz dival a docela me to zaujalo. Je to dobra cesta k uspechu?

Ja bohuzel s temahle konkretnima modelama nemam zadnou zkusenost.
Vzpominam si, ze jako klukovi mi moc hezky litala A3 od Robbe, pak jsem postavil A1 ze stavebnice Graupner a ta uz tak pekne nelitala, ale dost jsem se na tom naucil. To bylo nekdy kolem roku 1978.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
jio

#35 Příspěvek od jio »

A3 a zejména A1 cestou k úspěchu patrně nebude. Vyžaduje to mimo jiné velkou plochu pokud možno bez stromů a bez tzv. kulturních rostlin, kde by bylo možné tyto modely pouštět. Větru moc neporučíš.

Pracovat s balzou se sice naučíš, ale pak ti asi model zůstane viset na zdi. Pokud chceš mermomocí stavět něco z balzy, tak se podívej po tzv. dvacetinkách. Na nich si ověříš práci s balzou a také potahování. Pokud by se ti chtělo, tak se koukni ke mně na web a tam si vyber v Tématech odkaz Petr nebo volné modely.

Dvacetinky jde pouštět i na fotbalovém hřišti.

Další možností je samozřejmě postavit si nějaký balzový RC model. To je už ale o jiných penězích a také je potřeba se trošku víc orientovat v instalaci pohonu a RC vybavení do modelu.

Na závěr bych ale opravdu doporučil poptat se u Aldy na někoho, kdo bydlí blízko tebe.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od kaplik »

jio píše:A3 a zejména A1 cestou k úspěchu patrně nebude. Vyžaduje to mimo jiné velkou plochu pokud možno bez stromů a bez tzv. kulturních rostlin, kde by bylo možné tyto modely pouštět. Větru moc neporučíš.

Pracovat s balzou se sice naučíš, ale pak ti asi model zůstane viset na zdi. Pokud chceš mermomocí stavět něco z balzy, tak se podívej po tzv. dvacetinkách. Na nich si ověříš práci s balzou a také potahování. Pokud by se ti chtělo, tak se koukni ke mně na web a tam si vyber v Tématech odkaz Petr nebo volné modely.

Dvacetinky jde pouštět i na fotbalovém hřišti.

Další možností je samozřejmě postavit si nějaký balzový RC model. To je už ale o jiných penězích a také je potřeba se trošku víc orientovat v instalaci pohonu a RC vybavení do modelu.

Na závěr bych ale opravdu doporučil poptat se u Aldy na někoho, kdo bydlí blízko tebe.

Diky za info a linky na Tvuj webik: NICE JOB
Bez Aldovy pomoci to asi fakt nepujde.
Kalda

#37 Příspěvek od Kalda »

EPP nebo balza, hlavně když to letí ...
Naposledy upravil(a) Kalda dne pát 26.10.2007 12:12, celkem upraveno 1 x.
Kalda

#38 Příspěvek od Kalda »

Dodatek:
Ta nádherná atmosféra, když už je slunce nízko nad obzorem, a vy máte ve vzduchu vrnícího RC ptáka, kterej vás poslouchá, je nenahraditelná ... 8)
A je mi úplně jedno, jestli je to z EPP nebo z balzy .... :?
kroxigor

#39 Příspěvek od kroxigor »

Kalda píše:Dodatek:
Ta nádherná atmosféra, když už je slunce nízko nad obzorem, a vy máte ve vzduchu vrnícího RC ptáka, kterej vás poslouchá, je nenahraditelná ... 8)
A je mi úplně jedno, jestli je to z EPP nebo z balzy .... :?

Naprostej souhlas !!! Už jsem to u počítačů nemohl vydržet jak je chvilka a počasí lítám
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Vzduchoplavec »

kaplik: Ja myslim, ze mas zbytecne obavy. Zacatecnicke ero neni treba nijak vyznacne "serizovat" nebo "ladit". Proste to postavis podle (jednoducheho) navodu a ono to leti.

Jasne nekdo tu muze namitnout, ze "rizenim kusu EPP" se z tebe modelar nestava, coz je pravda, ale je to prvni krok. A u prvniho kroku je dulezite, abys neslapl do hovna (mohu-li pouzit tuto vzletnou metaforu).
Jinak se ti muze stat to co me, ze proste postavit letadlo z rozsypu nezvladnes a budes zklamany a otraveny. K uspesne stavbe totiz potrebujes mnohem vice zkusenosti, znalosti a dovednosti, ktere na zacatku proste nemuzes mit. Rikas, ze nikoho neznas, kdo by ti poradil. A ver, ze bez takove rady je samostatna stavba jen velmi neprijemna cesta plna nezdaru, pochybnosti a kroku stranou.

Ja radim zacit s EPP a az se s nim naucis, tak te to samo zacne tlacit k tomu zkouset nove veci a zkusit si i sam neco postavit. Ver, ze EPP ti drive ci pozdeji prestane stacit a budes chtit jit dal.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od kaplik »

Odboceni od tematu ... co rikate po polacase na fotbal? 0:2 po 45. min to vypada na postup uz dnes ...
GrizzlyCz
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od GrizzlyCz »

No já začal loni ve 31 letech
Debata je dlouhá a co teda říct? Jestli chceš stavět tak si kup plán a stav , ale samotná stavba ti teorie moc nedá možná to poslepuješ podle plánu ,ale nebudeš vědět že tady to chce přidat a tadyto ubrat a proč. atd.
Já začal loni tak že jsem jezdil na letiště a tam kecal s "Pilotama" a dneska jsem konečně naposledy lepil a už jdu nažehlovat. Mám tady 3 letadla a asi příští týden pudu s akrobatem.
Moje rada nepřemejšlej co ale najdi letiště.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Hoki »

Vzduchoplavec píše:Ja radim zacit s EPP a az se s nim naucis, tak te to samo zacne tlacit k tomu zkouset nove veci a zkusit si i sam neco postavit. Ver, ze EPP ti drive ci pozdeji prestane stacit a budes chtit jit dal.

Je v tom kus pravdy. Pokud si chceš ošahat modelařinu klasickou a začít neřízenýmy modely, tak začni házedly či volnýma větroněma. Pak bych asi dal za pravdu Vzduchoplavcovi a jako první RC model zvolil třeba ten osvědčený Easy Star. No a během výuky lítání s tímto modelem, se klidně můžeš věnovat stavbě svého prvního balsovýho RC modelu. Toť můj názor.
LETEC_AMATER

#44 Příspěvek od LETEC_AMATER »

zacal jsem ve ctyriceti , dostatek financi nedostatek zkusenosti , hodne jsem toho rozmlatil a myslel jsem ze to vse prodaam a vzdam to , neudelal jsem to a nelituji ale doporucoval bych pro zacatek hotovku a asi EPP .hodne stesti
zdzd

#45 Příspěvek od zdzd »

Vzduchoplavec píše:kaplik: Ja myslim, ze mas zbytecne obavy. Zacatecnicke ero neni treba nijak vyznacne "serizovat" nebo "ladit". Proste to postavis podle (jednoducheho) navodu a ono to leti.

Jasne nekdo tu muze namitnout, ze "rizenim kusu EPP" se z tebe modelar nestava, coz je pravda, ale je to prvni krok. A u prvniho kroku je dulezite, abys neslapl do hovna (mohu-li pouzit tuto vzletnou metaforu).
Jinak se ti muze stat to co me, ze proste postavit letadlo z rozsypu nezvladnes a budes zklamany a otraveny. K uspesne stavbe totiz potrebujes mnohem vice zkusenosti, znalosti a dovednosti, ktere na zacatku proste nemuzes mit. Rikas, ze nikoho neznas, kdo by ti poradil. A ver, ze bez takove rady je samostatna stavba jen velmi neprijemna cesta plna nezdaru, pochybnosti a kroku stranou.

Ja radim zacit s EPP a az se s nim naucis, tak te to samo zacne tlacit k tomu zkouset nove veci a zkusit si i sam neco postavit. Ver, ze EPP ti drive ci pozdeji prestane stacit a budes chtit jit dal.

Ač EPP moc nemusím, jednoznačný souhlas.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“