Prusa i3 vs Rebel 2

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Prusa i3 vs Rebel 2

#31 Příspěvek od Celeron »

ddano007 píše:to kroxigor: díky, zostanem teda pri tom slicri, čo dáva Pruša...

Ako to máš spravené, môžeš dať nejaké foto? Čím to vyhrievaš/ reguluješ?

Zde. :wink:
Jirka
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od ddano007 »

Super inšpirácia, veľká vďaka.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
TomasTR
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od TomasTR »

Dá se někde stáhnout Slic3r s těmi přednastavenými profily? Mám Rebel II. od Zahradníka, ale všechno stále nastavuji a je to pro mě boj, stále se to nějak nedaří.
Díky předem...
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz
kroxigor

#34 Příspěvek od kroxigor »

Jasně u Průši http://www.prusa3d.cz/ovladace/
ale bacha Průša má do gcode přímo vkládané nastavení steps pro extruder takže se to musí pro rebela upravit

Já si "hrál" s nastavením Slic3ru pro Rebel II HD několik měsíců a zdá se že už to mám vychytané
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
kroxigor

#35 Příspěvek od kroxigor »

Celeron píše:Tak jsem v 17 hodin pustil zatím největší tisk, potrubní závitovou přechodku z jedný 120 mm hadice na tři 75mm. Stěží se to vejde do tiskárny. Slicr napsal trvání 21:16 hod, 230 m filamentu. Tak jsem radši Rebela připojil přes 400W UPS-ku kdyby náhodou chtěl ČEZ škodit a dal novou cívku, co kdyby načatá nedala. Tak mi prosím držte palec. :wink:
Jirka

Jak to to padlo?

Mimochodem co jsi dal k 1. narozeninám tiskárně? :lol:
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
kroxigor

#36 Příspěvek od kroxigor »

ddano007 píše:Super inšpirácia, veľká vďaka.

Není lepší použít vhodný materiál na danou věc, než se pracně snažit obejít fyzikální zákony?
Prusa i3 má v základu hybridní break což umožňuje bez problémů tisk z PLA narozdíl od Rebela (pořídit hybrida za 220,- mi připadá smysluplnější než vymejšlet vyhřívanej box pro tisk ABS ...)
tomashr

#37 Příspěvek od tomashr »

Jak jsem psal výše - podle mě vymýšlet "fígle" na lepší tisk ABS smysl má kvůli lepším vlastnostem toho materiálu. S PLA tiskem žádné velké potíže nemám, ale například mě neskutečně štve, že se skoro nedá brousit ani jinak upravovat. U řady věcí je to samozřejmě jedno, ale výjimek úplně málo není. Popravdě kdyby se mezi novými materiály objevil nějaký materiál typu "ABS, ale s menším pnutím", tak se okamžitě pouštím do pokusů, fixovat se jen na PLA mi ideální nepřijde.
kroxigor

#38 Příspěvek od kroxigor »

Zkus ABS-T nebo XT :wink:
klasické ABS už téměř nepoužívám v podstatě dejedu co tu mám z nutnosti a již kupovat nebudu ...

Jen tak mimo zrova tisknu docela složitej objekt a mám tam milimetrovou podporu v průřezu vysokou 70mm a PLA to dalo bez problémů
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od ddano007 »

Lenže PLA je do 60st a ABS do 80st. ABS sa mi vidí byť štandardný konštrukčne slušne použiteľný a lepiteľný plast. Teda z môjho laického pohľadu...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
kroxigor

#40 Příspěvek od kroxigor »

PLA i ABS je bez problémů lepitelný vteřiňákem
PLA daleko líp odolává UV záření než ABS, tedy ve venkovním použití je ABS za pár týdnů rozpadlé - testoval mi to kolega v UV komoře, nejhůř je na tom ABS Made in EU.

Éro z PLA mi minulé extra parné léto vydrželo 2 týdny na sosně než jsme ho sundali a na pevnopsti se to neprojevilo
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Celeron »

kroxigor píše:
Jak to to padlo?

Mimochodem co jsi dal k 1. narozeninám tiskárně? :lol:

Dojelo to bez dozoru po celonočním a dopoledním tisku OK :!: 8) A dokonce se to neurvalo, nezkroutilo, nepopraskalo. Tedy jedna vlasová povrchová prasklinka tam je ale zmizela po "přelakování" celku metylénem. Možná že jsem příčinou já, dal jsem pro 0,5 mm trysku vrstvu 0,33mm a rychlost 105% aby to bylo o skoro 2 hoduny rychlejc než s mým standard nastavením.

To už to je rok? 8O No potom dostala k narozkám finální verzi rozdělenýho spodního závěsu osy Z. :) Když tak na to koukám, tak mám původní už jen hliníkový železo, Z pojezdy a extrudér.
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Celeron »

kroxigor píše:Zkus ABS-T nebo XT :wink:

Povídej, přeháněj, co to umí navíc. :)
Jirka
kroxigor

#43 Příspěvek od kroxigor »

k XT jsem se zatím nedostal - koupím ho až ubude nějaká cívka mám tu teď nějakejch 15 rozdělanejch cívek a už to nemám kam dávat. (nemělo by se to při tisku kroutit a praskat a mělo by to mít vyšší tepelnou odolnost)

ABS-T je velice slušnej materiál - zatím mi z něj nic neprasklo ani se nezkroutilo (chová se při tisku skoro jako PLA, ale má to vlastnosti ABS - mám z toho vytištěnýho celého nového Rebela)

Mě z původního Zahradníka zbyl jen rám, šrouby, a 4 motory (Extruderovej jsem musel vyměnit) :wink:

Včerejší tisk 5:22h hromada podpor některé fakt tenounké ale dalo to ...
Přílohy
5.png
1.png
tomashr

#44 Příspěvek od tomashr »

ddano007 píše:Lenže PLA je do 60st a ABS do 80st. ABS sa mi vidí byť štandardný konštrukčne slušne použiteľný a lepiteľný plast. Teda z môjho laického pohľadu...

Souhlasím s kroxigorem, že teplotní (ne)odolnost PLA se trochu přehání, v praxi je rozdíl proti ABS menší než by se zdálo. Stejně tak potvrzuji, že se PLA v pohodě lepí vteřinovým lepidlem, viz i letadla od stepacz.

Výhoda ABS je menší měrná hmotnost - na rámu copteru 250 to dá cca 10g rozdílu, což není zanedbatelné. Zadruhé je houževnatější, PLA vydrží dost, ale v mezní situaci praskne. No a zatřetí se ABS dá nesrovnatelně lépe dobrousit či třeba řezat, což se pro různé "kutění" velice hodí. Když už má člověk dokonale odladěný model, tak to nutné není, ale pokud si dělám něco jen pro sebe, tak je celkem běžné, že se něco dá s minimem práce dopasovat aniž by člověk trávil třeba i několik hodin novým tiskem, u PLA to ale může být problém už při poměrně malé odchylce.

Z "novinek" určitě chci zkusit XT, jak klasický, tak v dostupné verzi CF20 plněný uhlíkem. Teoreticky by XT měl být proti ABS teplotně odolný ještě více a navíc i houževnatější, oboje se hodí. U CF20 pak dále naroste pevnost, což samozřejmě není od věci.
Patas_
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Patas_ »

zda PLA nebo ABS je fuk, je to levnej základní plast, Nylon 910 od taulmanů to je panečku materiál pro konstruktéry!
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“