Havárie kluzáku
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Havárie kluzáku
no z te fotky jak se uhnizdil na strese domku na sidlisti mezi panelaky by i tech +30m nebyla rozhodne bezpecna vyska 
Text meho prispevku nemusi nutne odpovidat tomu, co jsem zde napsal ...
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Lada1 píše:no z te fotky jak se uhnizdil na strese domku na sidlisti mezi panelaky by i tech +30m nebyla rozhodne bezpecna vyska
Nešlo o domek na sídlišti ale střechu plovárny v Jeseníku, za kterou je fotbalové hřiště. Snažil se to tam dotáhnout nouzově poté, co mu nenastartoval motor.
OK2WY
A jako instruktor létání (podle příspěvků) málem ten nejlepší v ČR i s takovou eventualitou musí počítat!!!! Choval se jako malý kluk, který nedomyslí následky záškoláctví!!!! Neobhajujte neobhajitelné, prosím.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Tweetter píše:A jako instruktor létání (podle příspěvků) málem ten nejlepší v ČR i s takovou eventualitou musí počítat!!!! Choval se jako malý kluk, který nedomyslí následky záškoláctví!!!! Neobhajujte neobhajitelné, prosím.
Bereš to moc emotivně. Letěl jsi někdy v něčem takovém?? Neříkám, že je onen pilot svatej a dokonalej, ale podle tebe jsme potenciální vrazi neviňátek úplně všichni, každý den mě můžou selhat brzdy, rupnout guma vedle nástupního ostrůvku, udělat se mi blbě v autě... Ideální by bylo ani nelézt ráno z postele, abych náhodou někoho neohrozil..
OK2WY
Bohužel jsi nepochopil. Tento pán měl letět jenom o cca 30-100M výš a zaručeně by vědomě nikoho neohrozil. On ale letěl tak nízko proto, že chtěl být první!!!!!!!!! Konec!!!!!
Tweetter píše:Tento pán měl letět jenom o cca 30-100M výš a zaručeně by vědomě nikoho neohrozil. On ale letěl tak nízko proto, že chtěl být první!!!!!!!!!
Pokud by letěl o 30-100 metrů výš, pravděpodobně by dosedl o zhruba 200-600 metrů dál, což by na 300 metrů dlouhém poli mohl být opět problém.
Letěl tak nizko proto, že přistával. Byl v té chvíli v poslední fázi přistání (tzv. po čtvrté zatáčce). Chápeš to? To nemá nic společného s tím, jestli chtěl být první. Leda by chtěl být první na zemi.
Proces přistání do pole je o něco složitější a obvykle nevypadá tak že pilot letí s vytřeštěnýma očima pořád dopředu, dokud si nevšimne, že krajina za okýnkem se zastavila.
Začíná to výběrem vhodné rovné plochy, holé nebo s vhodným porostem, natočené proti větru, s vhodnými rozměry. Je třeba dávat pozor na dráty el. vedení a podobně. Tu plochu si vybírám někde pod sebou, abych si ji mohl během letu kolem ní směrem po větru aspoň trochu prohlédnout a nepřekvapila mne pak nějaká díra, betonová skruž, železná trubka nebo zapomenuté brány. Pak už pilot obvykle provede vcelku normální přistání přičemž sestupuje pod určitým úhlem určitou rychlostí. Ta je daná pro každý typ letadla a u kluzáků bývá o 15-20 km vyšší než rychlost, při které se letadlo po podrovnání prosedne a přistane.
K úspěšnému přistání totiž nestačí se vhodným kniplováním trefit na správné místo na poli. To jde u modýlků a jen u těch menších. Těsně před dosednutím je třeba mít na konkrétním místě konkrétní rychlost a minimální výšku. (přistání je pád z nulové výšky) Jinak letadlo odskočí a letí dál a zbývající plocha se velmi rychle zkracuje.
Takže máme vybranou plochu, kolo venku, jsme po třetí a čtvrté zatáčce a sestupujeme. Jsme méně než 100 metrů před bodem dotyku a do přistání zbývají zhruba čtyři sekundy. Pokud se v této chvíli dostaneme do nečekané turbulence, stačí změna rychlosti větru o 5 metrů/s (18 km/h) v náš neprospěch k tomu, aby se opadání kluzáku výrazně zrychlilo. Můžu mít reakce jako Chuck Norris, ale než o zrychlím o pár km/hod trošku to vzhledem k mojí setrvačnosti trvá a mezitím se můžu o těch kritických několik metrů prosednout.
Tímto výkladem jsem se ti snažil vysvětlit, že být čtyři sekundy před dosednutím o třicet (nedej bože o sto) metrů nad sestupovou rovinou je totéž jako nezvládnutý rozpočet na přistání.
Takže pilotovi pravděpodobně lze klást za vinu nevhodný výběr plochy (překážky) ovšem s tím že nevíme co rostlo na okolních polích (a přistání třeba do řepky která je dnes díky dotacím skoro všude by pro tento malý kluzák skončilo pravděpodobně stejně katastrofálně) a možná přehlédnutí vršku vzrostlejšího stromu což se taky stane poměrně snadno, protože při pohledu shora proti zemi nejsou vyčnívající větve nijak výrazně vidět.
Víc se jistě dovíme v závěrečné zprávě UZPLN.
Nevidím nic, co by mne nutilo k použivání hysterických zástupů vykřičníků a volání po ukřižování hazardéra.
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
Takže pilot se ujistil, že na té ploše není keř, není tam ani trubka ani zapomenuté brány (od JZD) a hurá na přistání. To že má na trase přistání obydlenou ves, z toho si přeci nic nedělá. Lidí je jako sra....k. A fakt to byl můj poslední křižácký výpad.!!!
Já se z vás asi vopupínkuju.
Nesedal do vesnice, sedal proti větru na pole za vesnicí.
Ale je asi zbytečný to vysvětlovat někomu, kdo chce slyšet jen sebe.
pns - srovnáváš jeho jednání s evidentními porušeními základních pravidel. Co porušil?
Nesedal do vesnice, sedal proti větru na pole za vesnicí.
Ale je asi zbytečný to vysvětlovat někomu, kdo chce slyšet jen sebe.
pns - srovnáváš jeho jednání s evidentními porušeními základních pravidel. Co porušil?
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
Ty bláho, tak pan pilot vlastně nic neporušil, protože nikoho nezmrzačil. Ale přelet malého modelu nad vesnicí tady znamená provaz. Čtu již několik týdnů rcmanii. Chci si něco pořídit a beztrestně si zablbnou na stará kolena, tak jsem se dostal i na toto téma. Pánové, doopravdy chcete obhajovat pána, který padá jako opilec po celodenní návštěvě restauračního zařízení? On tento pilot fakt nepočítal s tím, že má v dráze přistání obydlenou část? To si tady chcete dělat legraci z celé rcmanie jako je zvykem v nejmenovaných úřadech?
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Ty pořád nechápeš, že ve větroni při krizovce prostě nejde přidat plyn a odletět jinam..
OK2WY
Vladimire nevysvetlujte nevysvetlitelne...
On (Tweeter) to stejne nepochopi.
Nehodlam nijak hodnotit vyber plochy pro pristani pripadne provedeni rozpoctu. Na to by bylo potreba se zvednout od klavesnice a jet se podivat na misto. To predpokladam 100% zde diskutujicich neudela (vcetne mne), takze jsou to vse jen vykriky na foru a tak bych to bral. Obecne vzto to ale jiste slo vyresit lepe.
A k tomu Jeseniku - kdo nezazil, nepochopi. Par startu z Mikulovic mam a umim si zive predstavit jaky to je sedat nouzove kdekoliv v okoli Jeseniku. Zadny velky vyber a s Atlasem...
Nehodlam nijak hodnotit vyber plochy pro pristani pripadne provedeni rozpoctu. Na to by bylo potreba se zvednout od klavesnice a jet se podivat na misto. To predpokladam 100% zde diskutujicich neudela (vcetne mne), takze jsou to vse jen vykriky na foru a tak bych to bral. Obecne vzto to ale jiste slo vyresit lepe.
A k tomu Jeseniku - kdo nezazil, nepochopi. Par startu z Mikulovic mam a umim si zive predstavit jaky to je sedat nouzove kdekoliv v okoli Jeseniku. Zadny velky vyber a s Atlasem...
To:JirkaA
Naopak, moc dobře to chápu. Proto bych nevolil přistání tak, abych jako tento "pilot" musel riskovat, že bez přidání plynu hold můžu vlítnout mezi nevinné lidi. A když se už dostal do této zapeklité situace, měl ohrozit svoje zdraví a zničení letadla a ne lidi pod sebou.Tak to konečně pánové pochopte, na čí straně byla chyba a vy ji obhajujete (tu chybu pilota) pořád dokolečka jako malé děti.
Naopak, moc dobře to chápu. Proto bych nevolil přistání tak, abych jako tento "pilot" musel riskovat, že bez přidání plynu hold můžu vlítnout mezi nevinné lidi. A když se už dostal do této zapeklité situace, měl ohrozit svoje zdraví a zničení letadla a ne lidi pod sebou.Tak to konečně pánové pochopte, na čí straně byla chyba a vy ji obhajujete (tu chybu pilota) pořád dokolečka jako malé děti.
To: stepino.
Hmm, taky názor. Prostě jsem asi pod IQ 77.
Tweetter píše:To: stepino.
Ale nic takového, neber si to osobně
Nicméně pokud jediné informace, které jsou k dispozici jsou z Hovninek nebo LziDnes, tak na zaklade toho to hodit smahem na pilota??
Takze nikdo tady neobhajuje neobhajitelne, jen nemame (krome panu z UZPLN) dost informaci. Takze klidek.