FPV_dotazy

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zamčeno
Zpráva
Autor
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Re: FPV_dotazy

#31 Příspěvek od VSCharlie »

Otestuj to jako já.

Udělej si jednoduchou testovací kabeláž pro testy mimo letadlo.
viz. - http://vscharlie.rajce.idnes.cz/FPV_Testy_TX/#
Podle toho co jsi psal, jsi něco podobného už dělal, ale raději to udělej znovu s komletně mimo letadlo.
Aspoň budeš mít jistotu, že nejsou chyby zapojení kabeláže letadla, včetně možných rušení.

Pokud to ani tak nebude fungovat, tak máš dvě možnosti:
- nemáš nastavené stejné kanály TX-RX (nepravděpodobné, ale možné)
- popřípadě horší možnost, je vadný RX, nebo TX :(
Vzhledem k tomu co jsi napsal, že jsi pracoval jenom na kabeláži letadla a ničem jiném, bych to tipoval na TX.

Pokud to bude fungovat s testovací kabeláží, tak máš někde chybu v původním zapojení.
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
Marena
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Marena »

Ahoj kluci,

díky za rady. Nakonec jsem chybu zjistil.

Mám tu ten klasickej kabel z RX do PC: 3,5 jack x CINCH asi 3x.
Teď jsem použil pravděpodobně asi jinej a dělá to s ním, když je úplně zasunutej do RX.
Když ho o milimetr povytáhnu, obraz jede. Vzal jsem druhej a třetí kabel a ty když jsou zasunutý úplně, tak jedou v pohodě. Na první pohled a porovnání jsou ty JACKY identické.

Ten kabel jsem nepodezíral proto, protože když jsem tento kabel zasunul do kamery a druhej konec no notebooku, tak s kamerou jel naprosto ok. Jen má problém s konektorem v RX.

Ale vzpomínám si, že jsem někde četl, ale vůbec nevim, jestli se to týkalo FPV přijímače nebo kamery, tak když měl úplně zasunutý jack, tak to někomu blblo, ale už nevim, čeho se to týkalo.
Naposledy upravil(a) Marena dne úte 07.10.2014 19:02, celkem upraveno 2 x.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
mclei
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od mclei »

Jojo mě to blblo u Boscam RX, origo kabel byl vadnej.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Marena »

Jo tohle je taky Boscam, jen už nevim, jestli to byl origo kabel nebo ne. Jeden byl u Boscamu, jeden jsem měl u kamery a třetí jsem někdy kupoval.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od VSCharlie »

Tak to je Nás víc..
Nedávno, při jednom zkoušení jsem si myslel, že mám někde chybu. Měl jsem strašný "brum" v monitoru.
Zapojeno novým propojovacím kabelem (jack - jack) napřímo, přijímač-monitor. (chtěl jsem zjednodušit kabeláž a vynechat propojení na cinch)
Nakonec jsem zjistil, že to dělá právě ten jack v přijímači, originální kabel to nedělal, ale taky nesměl být úplně zasunutý.
Ta zásuvka pro jack v jejich přijímačích tohoto typu, má nějaké divné rozteče kontaktů.
Mají tam tyto - http://elektronikashop.cz/eshop/jack-pr ... 470673.jpg
Jejich výroba již byla ukončena a řekl bych, že jsou kus od kusu jiné. :(

Asi by to chtělo vyměnit ty zásuvky v přijímači za nějaké pořádné, ale vzhledem k tišťáku to půjde těžko.
Leda vyhodit původní zásuvku a napájet kabel s kabelovou zásuvkou.
Otázkou však zůstává, jestli má vůbec cenu se s tím párat. :roll:
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
beginner99

#36 Příspěvek od beginner99 »

Zase se vracím k myšlence fpv a rád bych se dozvěděl , jaké kombinace antén jsou "nejlepší" jedná se o to , jestli je lepší dát na přijímač anténu Boscam 11dbi a na model tu prutovou origoš nebo cloverleaf a cloverleaf a pak jestli je možné dát na model cloverleaf a na zemi mít ten boscam , ale nevím , jestli to tak funguje :D
gardenroute

#37 Příspěvek od gardenroute »

beginner99 píše:Zase se vracím k myšlence fpv a rád bych se dozvěděl , jaké kombinace antén jsou "nejlepší" jedná se o to , jestli je lepší dát na přijímač anténu Boscam 11dbi a na model tu prutovou origoš nebo cloverleaf a cloverleaf a pak jestli je možné dát na model cloverleaf a na zemi mít ten boscam , ale nevím , jestli to tak funguje :D
A nejlepší kombinace - to je trochu "čarování" a zkoušení, ale na bližší vzdálenosti to nebude nijak kritické. :?
Osobně používám pár kombinací podle toho, kde létám. Používám nyní např. kombinaci na míru dělanou pentalobe anténu od Tonyho z Floridy (podobné cloverleafu, ale s 5 prvky) na FPV Tx, a na Rx (TBS modul v Dominator videobrylich) výbornou Skew Planar Wheel Antenna od Circular Wireless.
Na Rx také občas používám circulární patch anténu od T.B.S. s 5 dBi ziskem ziskem, ale více směrovou (110°), ta se ale např. špatně chová při letu nějakou překážkou či při letu přímo nade mnou. S oběma kombinacemi a 400mW Tx ale "vidím" cca 800-1100m. Také jsem používal s výbornými výsledky pár circulárních cloverleafů od Telinku (2.0 - 2.5dBi), což je opět nějaká Asie, ale poměrně dobře zpracovaná.
Všechno je v provedení pravotočivé RP-SMA pro např. Boscam FPV...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
jendabek

#38 Příspěvek od jendabek »

beginner99 píše:Zase se vracím k myšlence fpv a rád bych se dozvěděl , jaké kombinace antén jsou "nejlepší" jedná se o to , jestli je lepší dát na přijímač anténu Boscam 11dbi a na model tu prutovou origoš nebo cloverleaf a cloverleaf a pak jestli je možné dát na model cloverleaf a na zemi mít ten boscam , ale nevím , jestli to tak funguje :D

Nejsem odborník, ale je základní pravidlo, že na přijímači a vysílači musí být antény se stejnou polarizací - tj. kruhová-kruhová (např. cloverleaf) nebo lineární-lineární (prut). Ty cloverleaf přitom musí mít stejný směr polarizace. Ale možná to všechno víš taky :)
Jinak co jsem koumal, tak pro mě něco jako "nejlepší kombinace" asi existuje - je to cloverleaf na letadle (nebo něco podobného) a na zemi diversity přijímač se dvěmi anténami - cloverleaf pro pokrytí kolem dokola + směrová helical pro let do dálky. K tomu se snad jednou dopracuju, jestli mě to mezitím nepřestane bavit :D
beginner99

#39 Příspěvek od beginner99 »

No mě právě udivilo , že na ebayi prodavaji set boscamky směrové 11dbi antény s cloverleafem z HK pod něčím jako prodloužení signálu :D
jendabek

#40 Příspěvek od jendabek »

na to by měl zareagovat nějakej odborník... je možné, že v případě té patch antény to tolik nevadí... nevím :-/
gardenroute

#41 Příspěvek od gardenroute »

Patch (tenhle je linearni) bude s tim ctyrlistkem funkční, ale ten udávaný její zisk poklesne.
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pon 13.10.2014 20:28, celkem upraveno 1 x.
OK2BUH

#42 Příspěvek od OK2BUH »

Už jsem to tu psal několikrát. Kombinace kruhové polarizace proti lineární znamená 3 dB dolů. To by až tak nevadilo, horší je to, že zmizí hlavní výhoda kruhové polarizace tj. vyloučení odrazů.
velkomgeorge
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od velkomgeorge »

Zdravím.
Chci se zeptat jestli někdo neví co je toto za výrobce RX-TX ( emotors.cz/fpv-osd/9654-8ghz-200mw-8-channel-av-tx-rx.html) a jestli je to kompaktibilní s brýlemi FatShark Dominator.
Diky Jirka.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Woita »

Podle těch kmitočtů co jsou ve specifikaci, to s Fatsharkem NENÍ kompatibilní.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
gardenroute

#45 Příspěvek od gardenroute »

Woita píše:Podle těch kmitočtů co jsou ve specifikaci, to s Fatsharkem NENÍ kompatibilní.
A proč by nebylo, Dominatory nejsou dodavany vc. integrovaného prijimace, takze zalezi, jaky si do toho zastrci... :D
velkomgeorge píše:Zdravím.
Chci se zeptat jestli někdo neví co je toto za výrobce RX-TX ( emotors.cz/fpv-osd/9654-8ghz-200mw-8-channel-av-tx-rx.html) a jestli je to kompatibilní s brýlemi FatShark Dominator. Diky Jirka
.
Bryle sami dodavane s prijimacem nejsou, zalezi tedy na tom, jaky prijimac do toho das, pokud tam das napr. T.B.S. FPV prijimac pro Dominator bryle (pouzivam napr. ja), budes to mit kompatibilni pro všechna pasma, pokud tam das Rx modul od FatSharku, tak s timto kitem (Boscam/Foxtech) to funkcni nebude.
Ten uvedeny kit take samozrejme obsahuje stand-alone prijimac, z nehoz muzes přes AV vystup primo pripojit bryle přes jejich AV vstup, bez potřeby dalšího prijimace v brýlích. Dominator tedy umi AV vstup z nejakeho externiho "dodavatele" videa, jako je ten uvedeny prijimac, a nebo přes interni zabudovany prijimac, který si musíš dokoupit.
Zamčeno

Zpět na „FPV, točení videa a focení“