Turnigy 9x

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
ddano007
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy 9x

#31 Příspěvek od ddano007 »

Super, uz davno tu nebola bitka koli TG9x :D
Pridam svoj nazor: polystyrenaky v pohode, benzin neviem.
Povodna otazka znela, ci sa s tym daju lietat dvojmetrove benzinaky...
P.S. Tato vysielajda je idealna pre zaciatocnika - ak sa rozumie elektronike a vie si ju skontrolovat. Ak nie - je to trocha loteria. Lietam s nou tri ci styri roky bez jedinej zavady.
P.S.2.: Na margo benzinaku: skor by asi mala byt zaujimava kvalita prijimaca nez TX, vysielajda nemusi vydrzat vibracie v ere 8)
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Drondys

#32 Příspěvek od Drondys »

ddano007 píše:Povodna otazka znela, ci sa s tym daju lietat dvojmetrove benzinaky...

Původní otázka takto nezněla. To pouze vydedukovali z textu někteří diskutující viz citace níže.

mazdak3 píše:Ahoj
píšu sem za kamaráda,kterýmu se zamlouvá tato vysílaja
chci se zeptat je to dobrý kup? provozuje velký 2m akrobaty,na benzín

znám kmaráda ktery tuto vysílačku má,a nemuže si stěžovat,tak nevím?

Původní dotaz tedy zněl zda je to dobrý kup, ale není tam přímo zmíněno, že s tím bude lítat velké 2m akrobaty, na benzín. Ten jeho známý to klidně může chtít třeba pro svého potomka na nějaké EPP modely apod. akorát mu to zapomněl zdůraznit a tak to zde mazdak3 nenapsal.

Pokud by to ten jeho známý skutečně chtěl pro ty 2m akrobaty na benzín pak jsem toho názoru, že si plně zaslouží, aby mu Turnigy 9x pro tento účel byla doporučena jako velmi dobrý kup cenově bezkonkurenční a ať se rozhodne dle svých priorit.

Nicméně odhaduji, že nejpravděpodobnější varianta bude zcela jiná, a to, že zase někde mají za úkol zpracovat téma "sociální průzkum v modelářských diskusích" a osvědčeným doutnákem pro "flame" je samozřejmě "Turnigy 9x v kombinaci s obřími modely" ve stylu stačí jen naznačit a za chvíli už se to mele a téma si žije vlastním životem. :wink:

Já nevím, že se na podobná témata zdejší komunita pořád znovu a znovu nechává nachytat. :lol:
Mar
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Mar »

Nechápu názory typu "s polystyreňákem bych klidně lítal, ale s konstrukčním ne" a podobně. I polystyrén může stát třeba 10 tisíc a konstrukční třeba jen půlku. A nebo je to kvůli bezbečnosti? Když naperu někam letadlo kvůli vysílači v plný rychlosti, tak je to lepší s polystyrénovým?
To by se pak nedaly prodávat ani žádné sety, kde jsou vysílače přiloženy už ve stavebnici a jsou to skoro hračky.
Já osobně začínal se setem od Pelikána, kde byla vysílačka 4 kanál na 40 MHz a mám ji po 4 letech létání dodnes a nikdy s ní nebyl žádný problém, ani s dosahem.
Takže dle mého názoru ať si každý dělá co chce, ať lítá se soupravou za pětikilo nebo třeba za 60 tisíc. Důležité je hlavně brát ohled na své okolí a nikoho vědomě neohrozit, což se může podařit i nezkušenému, leč bohatému s perfektní výbavou.
Mě osobně je Turniga sympatická, mám jí také, ale chtělo to opravdu ji rozdělat a zkontrolovat.
A ještě něco na závěr. Pokud bych létal s většími a dražšími modely, určitě bych si koupil také jiné rádio (Renault se mi s prominutím také stále jen "sral" a nyní mám VW a je klid - to jen tak pro srovnání, zpracování a detaily jsou úplně jinde).:-)
F/A-18 Hornet, Extra 300, AX-1, JAK 55 SP
tomashr

#34 Příspěvek od tomashr »

On je malér v tom, že ty úplně lowend sety mohou být úplně v pohodě, protože se na tom vlastně nemá co pokazit. V podstatě PPM kodér, což je jeden integráč, za něj buď vf díl na 35/40MHz, což jsou dva tranzistory, krystal a LC člen nebo hotový modul na 2,4GHz. Tam se fakt nic nezkazí a životnost je dána spíš tím, jak mizerné tam jsou potenciometry atd.

Ovšem když se někdo snaží udělat levně něco komplexnějšího, tak jaksi počet možných "zprasení" narůstá takřka exponenciálně a už to chce trochu lepší kontrolu kvality atd. No a to právě u TGY zřejmě dost flákají, což je škoda, jinak vlastní návrh T9X se zřejmě docela povedl, ve verzi 2 už by to bylo na tu cenu slušné rádio i bez baslení a jiného fw, problém je "jen" v provedení.
Mar
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Mar »

To je pravda.
Drondys

#36 Příspěvek od Drondys »

tomashr píše:On je malér v tom, že ty úplně lowend sety mohou být úplně v pohodě, protože se na tom vlastně nemá co pokazit. V podstatě PPM kodér, což je jeden integráč, za něj buď vf díl na 35/40MHz, což jsou dva tranzistory, krystal a LC člen nebo hotový modul na 2,4GHz. Tam se fakt nic nezkazí a životnost je dána spíš tím, jak mizerné tam jsou potenciometry atd.

Ovšem když se někdo snaží udělat levně něco komplexnějšího, tak jaksi počet možných "zprasení" narůstá takřka exponenciálně a už to chce trochu lepší kontrolu kvality atd. No a to právě u TGY zřejmě dost flákají, což je škoda, jinak vlastní návrh T9X se zřejmě docela povedl, ve verzi 2 už by to bylo na tu cenu slušné rádio i bez baslení a jiného fw, problém je "jen" v provedení.

Turnigy 9x má desku osazenou strojově. Tam bych problém nehledal. Problémy se mohou vyskytnout a v některých případech i vyskytují zejména u různých propojovacích kablíků případně přívodního koaxu k anténě a v o poznání menším počtu případů pak uvnitř potenciometrů po nějakém čase. To jsou zhruba stejné problémy, které se vyskytují i u setovek, které jsou v tomto ohledu někdy odfláknuté ještě daleko víc.

Kromě toho je potřeba podotknout, že Turnigy 9x se prodalo za dobu její existence už poměrně velké množství a počty závad tak vůči prodanému množství mohou být jen promile, které může být pro někoho zanedbatelné vzhledem k možnostem, které Turnigy 9x poskytuje.

Je každého volba co si vybere pro řízení toho či onoho modelu podle svých možností, priorit atd. Opatrnost je namístě dle mého názoru u každé RC soupravy ať už to bude Turnigy 9x nebo třeba DX6 či jiná. Něž nějakou RC soupravu někdo začne používat tak by si ji měl nejlépe sám pokud tomu rozumí a nebo u dobrého známého, kterému důvěřuje a ví o něm, že tomu rozumí dobře zkontrolovat, protože nikdy není 100% jistota, že se u toho či onoho kusu byť je takzvaně značkovější nemůže vyskytnout nějaký problém, který nějakým nedopatřením holt prošel výstupní kontrolou výrobce a až případná kontrola na straně uživatele by ho mohla odhalit, a to i když to třeba nebude zrovna Turnigy 9x.
tomashr

#37 Příspěvek od tomashr »

No popravdě jsem na vlastní oči viděl něco jako na těch fotkách v této diskusi, tedy T9X, která měla ROVNOU Z VÝROBY na desce nějaké totálně doprasené propojky drátem atd. Zrovna tak jsem u kamaráda viděl v reálu to, o čem se taky psalo, totiž kuličky cínu volně na desce - to naznačuje, že to strojové pájení nebylo zrovna nejkvalitnější (resp očista po něm). Ono se dá zkazit leccos, fakt ale je, že třeba Futaba 6EX, což je v pojetí Futaby lowend, kterou jsem kdysi měl pro kluka, byla opravdu hodně jinde, zpracování lepší o řád... Jo, TGY je ještě levnější, jenže je to trochu moc vidět :-(

Uvidíme, tento nebo nejpozději příští týden mi jedna T9X přijde přímo pro mne, tak jsem zvědavý, zda se trefím do zpraseného kusu anebo budu mít kliku. Jelikož ji budu stejně rozebírat "do hloubky", tak to beru sportovně, holt to případně trochu opravím, ale...
Drondys

#38 Příspěvek od Drondys »

tomashr píše:No popravdě jsem na vlastní oči viděl něco jako na těch fotkách v této diskusi, tedy T9X, která měla ROVNOU Z VÝROBY na desce nějaké totálně doprasené propojky drátem atd. Zrovna tak jsem u kamaráda viděl v reálu to, o čem se taky psalo, totiž kuličky cínu volně na desce - to naznačuje, že to strojové pájení nebylo zrovna nejkvalitnější (resp očista po něm). Ono se dá zkazit leccos, fakt ale je, že třeba Futaba 6EX, což je v pojetí Futaby lowend, kterou jsem kdysi měl pro kluka, byla opravdu hodně jinde, zpracování lepší o řád... Jo, TGY je ještě levnější, jenže je to trochu moc vidět :-(

Já jsem měl možnost vidět zevnitř zhruba něco ke dvaceti kusům Turnigy 9x koupených z Hobbykingu v různých obdobích zhruba za poslední rok a tyto problémy tam nebyly ani u jednoho z nich. Holt jsem neměl to štěstí jako ty.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Ancistrus01 »

Drondys píše:
tomashr píše:No popravdě jsem na vlastní oči viděl něco jako na těch fotkách v této diskusi, tedy T9X, která měla ROVNOU Z VÝROBY na desce nějaké totálně doprasené propojky drátem atd. Zrovna tak jsem u kamaráda viděl v reálu to, o čem se taky psalo, totiž kuličky cínu volně na desce - to naznačuje, že to strojové pájení nebylo zrovna nejkvalitnější (resp očista po něm). Ono se dá zkazit leccos, fakt ale je, že třeba Futaba 6EX, což je v pojetí Futaby lowend, kterou jsem kdysi měl pro kluka, byla opravdu hodně jinde, zpracování lepší o řád... Jo, TGY je ještě levnější, jenže je to trochu moc vidět :-(

Já jsem měl možnost vidět zevnitř zhruba něco ke dvaceti kusům Turnigy 9x koupených z Hobbykingu v různých obdobích zhruba za poslední rok a tyto problémy tam nebyly ani u jednoho z nich. Holt jsem neměl to štěstí jako ty.

Já měl v ruce 2, jednu pro mě jednu pro kámoše a oba vesele lítáme bez jediného problému... :) Já tedy už s FrSky, ale předtím 2 roky na FlySky modul a bez jediného problému. A já i on máme vysílačku pěkně napájenou, žádné kuličky... vše vypadá velice pěkně :)
tomashr

#40 Příspěvek od tomashr »

Však taky doufám, že na mě teď taky vyjde podařená - sice se v ní budu dost vrtat z jiného důvodu, ale to neznamená, že bych se na nějakou údržbu těšil...
Třeba budu mít teď taky kliku :D
Drondys

#41 Příspěvek od Drondys »

tomashr píše:Však taky doufám, že na mě teď taky vyjde podařená - sice se v ní budu dost vrtat z jiného důvodu, ale to neznamená, že bych se na nějakou údržbu těšil... Třeba budu mít teď taky kliku :D

Já bych řekl, že těch nepodařených je daleko méně než těch podařených a ať už to nazveme klikou nebo smůlou tak ta je potřeba na to, abys dostal nepodařený kus. Pokud budeš patřit k drtivé většině tak dostaneš podařený kousek. :wink:
Mar
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Mar »

Ta moje vypadala docela dobře, jen deska byla s kuličkami cínu (viz foto) a u trimu křidélek (mod1) byl špatně zapájený konektor (moc cínu) a když jsem to v prvopočátku "ladil", tak mi někdy ten trim nefungoval a pak mi dokonce "šly" oba potenciometry najednou, při pohybu plynem "jely" i křidélka a při křidélkách zase i plyn. Nicméně přebytečný (zkratující) cín jsem odsál, všechny desky očistil a přepájel některé vypínače a potenciometry (a zrovna tam vtěsnal i modré podsvícení :-) ).
P1070449.JPG
P1070450.JPG
MarthiR

#43 Příspěvek od MarthiR »

Ta moje T9x byla v pořádku, nikde nic , vše funguje již roka a pul bez jediné závady a také sem dal bílé podsvícení.
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
tomashr

#44 Příspěvek od tomashr »

Ano, ty fotky od Mar asi tak sedí na to, co jsem potkal já. Nic nenapravitelného, prostě "jen" fušeřina... Určitě se to netýká všech, nicméně podobně "postižených" 9x bude naopak asi víc, než by se mohlo zdát z některých optimistických komentářů.
Drondys

#45 Příspěvek od Drondys »

tomashr píše:Ano, ty fotky od Mar asi tak sedí na to, co jsem potkal já. Nic nenapravitelného, prostě "jen" fušeřina... Určitě se to netýká všech, nicméně podobně "postižených" 9x bude naopak asi víc, než by se mohlo zdát z některých optimistických komentářů.

A nebo taky ne. Na to kolik lidí T9x má je těch problémových případů dost málo. Pokud je jich třeba pět z tisíce prodaných kusů tak je to zanedbatelné.
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“