Výchylka u akrobata problém
Re: Výchylka u akrobata problém
Pokiaľ sa bateriou v trupe nedá veľmi posúvať a dáš ju len tam, tak to ešte neznamená, že je lietadlo dobre vyvážené - pokiaľ to nejde vyvážiť posúvaním batérie (aj za cenu rozšírenia priestoru pre batériu) alebo zmenou jej veľkosti (a tým aj hmotnosti), tak potom dovažovať pridávaním závažia, ale to je "hriech" voziť mŕtvu hmotnosť u elektroletu.
SVK 34-12
Tak to potom jo.. takze vyvazit bych to me nejak u toho bricha jak sou kolecka a podle toho poznam jak je to zatezene ze?
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
TestCube píše:Tak to potom jo.. takze vyvazit bych to me nejak u toho bricha jak sou kolecka a podle toho poznam jak je to zatezene ze?
... zdar. Možná by to chtělo začít používat zaužívanou terminologii a chápat její význam, jinak se jen obtížně domluvíš.
Z tvých příspěvků je evidentní že se v problematice neorientuješ a v názvosloví tápeš. viz poslední zmínka o těžišti a pod.
Skus si prostudovat následující odkaz ,třeba ti to trošku pomůže :
http://www.vekamodel.cz/aerodynamika-a- ... ni-modelu/
PS. když se bavíte o výchylkách kormidel, je potřeba si uvědomit, že % nastavované na vysílači, nemůžou být porovnávací hodnotou!
Leda že by šlo o porovnání dvou identických modelů se vším všudy, včetně rc vybavení.
Důvod je jednoduchý... např 100% na vysílači může u jednoho modelu znamenat výchylku kormidla 15st a u druhého 30st.
Záleží to od vzájemného poměru pák na servu a kormidle.
Problematické je i porovnávaní výchylek v mm, protože co kormidlo to jiná hloubka a při stejném úhlu vychýlení bude naměřená jiná délková míra...
veka1
Pozri sa do návodu kde výrobca udáva ťažisko (napr. 70mm od nábežnej hrany krídla), tam ho podopri a sleduj, kde sa nakloní, či dopredu alebo dozadu. Prečítaj sa buď tu na fóre alebo nájdi na nete niečo o vyvažovaní rc modelov (akrobatov) aby si bol ako tak v obraze. Ale najlepšie bude, tak ako som už spomínal, nájsť nejakého modelára v tvojom okolí a urobiť to s nim.
Manuál pre začínajúcich .......
http://modelarina.ic.cz/download/rcmod.pdf
Manuál pre začínajúcich .......
http://modelarina.ic.cz/download/rcmod.pdf
SVK 34-12
TestCube píše:Sry nevim co presne myslis? tech 90% je moc?
Můžeš mít nastaveno na vysílači 90%, nebo 125%, nebo 30% a přesto to může odpovídat stále stejné výchylce kormidla. Záleží na tom přepákování servo - kormidlo.
Změř výchylku (např. výškovky) v mm, nebo ve stupních a dá se diskutovat, jestli je to hodně , nebo málo.
To samé s tím těžištěm - je nepodstatné, že jsi dal baterku na své místo. Rozhodující je poloha těžiště tak, jak je určená v návodu (většinou je to udané v mm, měřeno od náběžné hrany křídla). Tam to těžiště musíš dostat i za cenu, že už to není možné dosáhnout jen posunováním výbavy, ale musíš to dovážit někde na motorovou přepážku, nebo do ocasu olovem.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
On je chlapec šikovný,tak to s vašimi radami zvládne.Má trošku smůlu,že je neslyšící,ale zase má o to šikovnější ruce.Musí se spolehnout sám na sebe,asi by se těžko domlouval se zkušenějším.Ale on to zvládne,a brzo bude sám dávat rady.Tak držíme palce!!! 
Tak ted prave ctu celej manual od toho sbacha trochu nevyhoda ze je to v ajine ale to neni az takovy problem.. jinak jsem to pochopil.. snad bude stacit to nekde hezky oprit na nejakou tycku a sledovat jak se to hybe a snazit to narovnat ale to az pak poresim.. No snad budu davat rady taky
rad taky poradim zacatecnikum.. treba hlavne pro sve kamaradi.. ja jsem spis nedoslychavy az tak uplne ze neslysim to ne.. domluvil bych se ale tezko a dele.. ale je to dobry se ucit aspon budu lehcce ucit dalsi neslysici (teda jestli budou zajemci
)
PS: jeste malickost, podle meho nazoru to teziste nebude vzdy perfektni ne? kdyz se baterka vzdy usadi vzdy o milimetry vedle dozadu ci dopredu.. no pujdu si cist ty clanky co jste mi poslali.. diky
EDIT: proto na uceni a rady chodim sem.. pze tu je pisemne.. sam vim ze nekdy napisu nesmysl ze nevite co chci nebo se dobre nedomluvime ale lepsi moznost nemam ://
)
PS: jeste malickost, podle meho nazoru to teziste nebude vzdy perfektni ne? kdyz se baterka vzdy usadi vzdy o milimetry vedle dozadu ci dopredu.. no pujdu si cist ty clanky co jste mi poslali.. diky
EDIT: proto na uceni a rady chodim sem.. pze tu je pisemne.. sam vim ze nekdy napisu nesmysl ze nevite co chci nebo se dobre nedomluvime ale lepsi moznost nemam ://
TestCube píše:Tak ted prave ctu celej manual od toho sbacha trochu nevyhoda ze je to v ajine ale to neni az takovy problem.. jinak jsem to pochopil.. snad bude stacit to nekde hezky oprit na nejakou tycku a sledovat jak se to hybe a snazit to narovnat ale to az pak poresim.. No snad budu davat rady takyrad taky poradim zacatecnikum.. treba hlavne pro sve kamaradi.. ja jsem spis nedoslychavy az tak uplne ze neslysim to ne.. domluvil bych se ale tezko a dele.. ale je to dobry se ucit aspon budu lehcce ucit dalsi neslysici (teda jestli budou zajemci
)
EDIT: proto na uceni a rady chodim sem.. pze tu je pisemne.. sam vim ze nekdy napisu nesmysl ze nevite co chci nebo se dobre nedomluvime ale lepsi moznost nemam ://)
Na tom letadle co máš, stačí dát těžiště pro začátek +- 10mm od bodu vyznačeného v návodu, při záletu to doladíš. Ze začátku je lepší preferovat spíš tu přední polohu, než to posouvat dozadu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Milimetr už nebude hrát roli, to na řízení nepoznáš. A abys dal baterku vždycky stejně, uděláš si značky v modelu nebo to uděláš mechanicky tak, že to nepůjde jinak vložit.
Jj, jak jsem psal koukam po navodu tam je aj obraz jak by mela lezet baterie a zkusil jsem to dat na zidli a na bricho za kolecky a udrzelo to rovne... pak tu je dalsi vec kteremu v navodu moc nechapu.. muzu??
Aileron Hight Rate: 100% 65mm up/down Expo: 60% Low rate: 30% 19mm up/down Expo: 30%
Elevator Hight Rate: 100% 50mm up/down Expo: 50% Low rate: 22% 11mm up/down Expo: 25%
Rudder Hight Rate: 100% 60mm up/down Expo: 50% Low rate: 60% 36mm up/down Expo: 25%
To znamena ze kdyz to dam na nastaveni na 100% tak by ty kridelka meli ohnout nahoru ci dolu 65mm? a u vyskovky zase 50mm a smerovky 60mm? jen se ptam zda to chapu dobre..
Aileron Hight Rate: 100% 65mm up/down Expo: 60% Low rate: 30% 19mm up/down Expo: 30%
Elevator Hight Rate: 100% 50mm up/down Expo: 50% Low rate: 22% 11mm up/down Expo: 25%
Rudder Hight Rate: 100% 60mm up/down Expo: 50% Low rate: 60% 36mm up/down Expo: 25%
To znamena ze kdyz to dam na nastaveni na 100% tak by ty kridelka meli ohnout nahoru ci dolu 65mm? a u vyskovky zase 50mm a smerovky 60mm? jen se ptam zda to chapu dobre..
TestCube píše:Jj, jak jsem psal koukam po navodu tam je aj obraz jak by mela lezet baterie a zkusil jsem to dat na zidli a na bricho za kolecky a udrzelo to rovne... pak tu je dalsi vec kteremu v navodu moc nechapu.. muzu??
Nevím jak jsi zvolil bod pro těžiště "za kolečky", ale najdi si v návodu kde přesně to má být a udělej si na trup v tom místě třeba křížek, nebo tam nalep nějakou značku..... a tam to podepři a vyvažuj.
Těm výchylkám rozumíš dobře.
Na začátek, než s tím budeš létat nějaké divoké 3D si klidně dej ty doporučené malé výchylky pro D/R.
To jsou ty hodnoty pro křidélka 19mm nahoru, 19 mm dolů.
Pro výškovku 11mm
Pro směrovku 36mm
K tomuto si dej expa tak jak je v návodu, nebo je můžeš dát pro křidélka cca 50%, pro výškovku cca 50%, pro směrovku cca 25%.
Tak to sem rad ze sem tomu porozumel.. jj hledam to jeste na to teziste .. prave jak jsem nastavil podle toho hight tak se mi zda ze kridelka neohnou 65mm ale nejak max se mi povedlo na 30mm a to sem mel na 125% :X ale to asi nebude vadit ze? 
TestCube píše:prave jak jsem nastavil podle toho hight tak se mi zda ze kridelka neohnou 65mm ale nejak max se mi povedlo na 30mm a to sem mel na 125% :X ale to asi nebude vadit ze?
To by teda mohlo vadit. 100% má být těch 65 mm (asi to má dost velké lopaty
TestCube píše:Tak to sem rad ze sem tomu porozumel.. jj hledam to jeste na to teziste .. prave jak jsem nastavil podle toho hight tak se mi zda ze kridelka neohnou 65mm ale nejak max se mi povedlo na 30mm a to sem mel na 125% :X ale to asi nebude vadit ze?
Prej se nemá dávat až až 125%, max 120%. Protože je to u konce potenciometru a nedělá to u některých serv dobrotu.
To je JPP, některý serva chodí až do 140% (zkoušeno na Graupner MX 22). Obecně neexistuje rada, nejlepší je podívat se do datasheetu, pokud je k servům k dispozici.
TestCube: Jinak já bych to s těma křidýlkama nepřeháněl... kolika ° odpovídá těch 30mm co tam máš teď?
TestCube: Jinak já bych to s těma křidýlkama nepřeháněl... kolika ° odpovídá těch 30mm co tam máš teď?
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16