Stredne rýchla 2-metrovka ktorá ,,nevŕta" - výber
Re: Stredne rýchla 2-metrovka ktorá ,,nevŕta" - výber
To je psycho, tak proč vůbec chodíš lítat, když se nechceš soustředit na let modelu. Soustředit se musíš i když honíš kačera po ulici ...
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
-
TERAZKY
- Kontaktovat uživatele:
Tak si predstavujem totiž relax. Ty kŕčovito pozeráš na model či čo a ak sa Ťa niekto niečo opýta ideš ho zabiť???
Vidím ale na letisku i takéto prípady, no sme všeliakí...
Vidím ale na letisku i takéto prípady, no sme všeliakí...
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Pokud chceš, lze přidat autostabilizaci do jakéhokoliv modelu pomocí gyroskopu. Na HK mají poměrně levnou desku KK2.0, pokud ti stačí křidélka přes Y kabel, tak je tam ještě o něco levnější (hlavně menší) Orangeněco.
Asi jsem Tě konečně pochopil. Ty chceš fakt pohodové éro, u kterého si odpočineš. Pak bych se vykašlal na 2m hotliner a šel bych do Bird of time, nebo zavolej panu Leopoldovi Walkovi a ten Ti poradí. On právě navrhuje modely na pohodu. 3 metrový model je dostatečně velký na to, abys ho hned neztratil z očí a nenervoval se při tom.
Když jsme u toho, tak i při letu se zmíněným Surprise 15 si klidně povídám s okolím, tohle má člověk zcela automatizované. Naprosto nejvíc se musím koncentrovat u jakéhokoli modelu v momentu, kdy letím někam "do dálky", pak je totiž kritické jakékoli odtrhnutí pozornosti kvůli riziku ztráty, to jak je model stabilní celkem nehraje roli.Při normálním letu by ale neměl pilota příliš "obtěžovat" skoro žádný větroň, pokud něco bez výstrahy padá, tak je to prostě špatný (nebo špatně seřízený) model. I vyloženě nadupaný hotliner se může chovat nezáludně a "předvídatelně"...
-
TERAZKY
- Kontaktovat uživatele:
tomashr píše:Když jsme u toho, tak i při letu se zmíněným Surprise 15 si klidně povídám s okolím, tohle má člověk zcela automatizované. Naprosto nejvíc se musím koncentrovat u jakéhokoli modelu v momentu, kdy letím někam "do dálky", pak je totiž kritické jakékoli odtrhnutí pozornosti kvůli riziku ztráty, to jak je model stabilní celkem nehraje roli.Při normálním letu by ale neměl pilota příliš "obtěžovat" skoro žádný větroň, pokud něco bez výstrahy padá, tak je to prostě špatný (nebo špatně seřízený) model. I vyloženě nadupaný hotliner se může chovat nezáludně a "předvídatelně"...
To je veľký omyl hraničiaci s nezmyslom...
Práve pri lietaní na hranici vyditeľnosti je dôležité aby model mal určitú autostabilitu - aspoň minimálnu. Toto sa prejavilo I u nás na letisku keď dvom kolegom uletel model - tí ďakovali bohu že model sám nepoškodený pristál niekoľko km od letiska. /Filip 600 Sport a tuším Proxima/ O toto mi ide, nechcem žiadnu maxi ušatú V2 pre pána Jána
V prvom prípade išlo o tech. vadu, v druhom o stratu viditeľnosti - blbe sfarbenie a chvíľka nepozornosti.
Ešte sa opýtam praktikov. Môžete porovnať Iona s Rytmusom Energy?
Kvalita spracovania, pevnosť, let. vlastnosti - najmä nezáludnosť a stabilita?
Motorovať to nebudem určite viac ako na stúp. max 15m/s.
Dík moc za info.
EDIT: Krásne video, kto to kočíroval Graup?
http://vimeo.com/26312292
Keby to vydojil vo výške bez klapiek až na pádovku, abz som videl správanie modelu i v tejto fáze bolo by mi všetko jasné... Škoda.
TERAZKY píše:Keby to vydojil vo výške bez klapiek až na pádovku, abz som videl správanie modelu i v tejto fáze bolo by mi všetko jasné... Škoda.
Takové video asi těžko najdeš, ale můj Ion při pomalém a neustálem dojení pak řekne dost a prudce se propadne, nebo padne po křídle - jak kdy. Vývrtku ale neudělá!!! Na tom Daliborovo videu je vidět, jaký má ION rozsah rychlostí, a co si s ním můžeš dovolit. Dobře seřízený ION lítá sám - což hledáš. Osobně jsem měl i Varianta III a nedá se to srovnat. Iona mám třetího, Variant se u mne ohřál jednu sezónu a šel z domu.
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
www.vpmodel.cz
-
TERAZKY
- Kontaktovat uživatele:
Dík za reakciu. Prosím ten Variant v porovnaní s Ionom zaostával v čom?
TERAZKY píše:Dík za reakciu. Prosím ten Variant v porovnaní s Ionom zaostával v čom?
Neposedný, v rozsahu rychlostí, bál jsem se s ním pořádně rozjet, podelná stabilita - ta mne trápila asi nejvíc. Pořád to někam utíkalo. Je takovej fórovější - měkkčí. Především trup. Prostě mi to éro nesedělo. Před ním jsem měl Iona ještě s pomalým profilem bez klapek, a i ten byl lepší. Pak jsem vzal právě Varianta a po zklamání jsem šel opět do Iona, ale nového. Prostě Ion jede jak po kolejích.
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
www.vpmodel.cz
-
TERAZKY
- Kontaktovat uživatele:
Tak mám dvoch kandidátov Rytmus Energy a Ion /najskôr bez klapiek/.
Ktorého si mám vybrať? Termiku len veľmi okrajovo, často zákl. akro
/do úrovne motorizácie stúp. cca 15m/s a hmotnosti cca 1500g/.
Prosím info z praxe.
Dík.
Ktorého si mám vybrať? Termiku len veľmi okrajovo, často zákl. akro
/do úrovne motorizácie stúp. cca 15m/s a hmotnosti cca 1500g/.
Prosím info z praxe.
Dík.
Mám celkem pochyby, ověřené i na rcalbum, že na 1500g dostaneš kteréhokoliv z nich dost těžko. Spíš tak kolem 1700 +-50g.
Osobně bych vzal spíš toho rytmuse kvůli směrovce. Osobní zkušenosti s ním nemám. Mám jen rytmus max (druhý, tentokrát s klapkami). Takže hodnotím jen pevnost, mechanické zpracování a celkovou čistotu práce a tam nemůžu vhmodel nic než pochválit.
Osobně bych vzal spíš toho rytmuse kvůli směrovce. Osobní zkušenosti s ním nemám. Mám jen rytmus max (druhý, tentokrát s klapkami). Takže hodnotím jen pevnost, mechanické zpracování a celkovou čistotu práce a tam nemůžu vhmodel nic než pochválit.
IONa sem jednou stavel i 1500g - nema to cenu ....
ION lehkej proste dobre nelita ...
spis bych bral jako zaklad klapky ... pristani pak je pohoda, hlavne des na rychlosti, potopis ho pak zacnes vytahovat klapky a behem chvile ho mas u nohy a celou dobu tlacis cumak dolu, pokud se bojis ze by te mohlo neco podfouknout ...
bez klapek mi prijde ze mas o dost vetsi tendenci to vydojit
ION lehkej proste dobre nelita ...
spis bych bral jako zaklad klapky ... pristani pak je pohoda, hlavne des na rychlosti, potopis ho pak zacnes vytahovat klapky a behem chvile ho mas u nohy a celou dobu tlacis cumak dolu, pokud se bojis ze by te mohlo neco podfouknout ...
bez klapek mi prijde ze mas o dost vetsi tendenci to vydojit
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
TERAZKY píše:Ahoj, mám Sweet a kolega mal Variant III. Oba vetrone sú stredne rýchle a zároveň pohodové /pri strate rýchlosti sa zhúpnu a pokračujú v lete/.
Doporučte niečo podobné cca 2m.
Ako sa správa na pádovke napr. ION?
Dík za info.
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=1021
http://eshop.reichard.cz/letadla/modely ... t-iii.html
Nevím kolik lidí má či mělo všechny tři IONy. Je měl 3 IONy s klapkama, jednoho MINi a jednoho MAXE. 3 normální jsem měl z toho důvodu, že jsem dva rozbil. Jeden na AR6250 a jeden jsem blbnul více něž bylo zdrávo. Nikdy se mi nestalo, že by mě IONi negativně překvapili.
Létal jsem Mefisto, VariantII i III. S Ionem se to nedá srovnat. Větší úhel náběhu křídla než je třeba a nebylo s nimi příjemné létání.
Ioni mají i pevnější konstrukci než Reichard- hlavně trup.
MAXION,IONPRO i mini,Jantar 3,6m MVVS 8E, EDGE 540-MVVS 80ccm, Graupner MC-20 HOTT.
OK1VOX
OK1VOX
- Standa Stuchlý
TERAZKY TERAZKY, Ty jsi ale číslo. Nejsi zrovna náročný na model, který by snad měl mít i jistou inteligenci. Nepadat po křídle při zatáčce v pádové rychlosti, být stabilní tak, aby případně sám přisál a hotliner s možností akrobacie bez občasné sevřené prdele. Teda, fakt jsi skromný
. Mě 3m F3Bčko vítr sfoukl a převrátil na záda při přistávací zatáčce na pádové rychlosti. Jasně, byla to moje vina, že jsem ignoroval vír. Taky mi jednou přistál větroň sám, když mi klekla baterka. Zaparkoval v králikárně. A nervy? Až tak pohodové letadlo snad ani neexistuje. Já je mám i po 45ti letech lítání. Vždyť je to jedna z podmínek, jak bezpečně přistát. Tak si budeš muset nejdříve vybrat priority. Jinak Ti tu kluci dobře radí toho Iona. A klapek bych se nebál. Až je jednou okusíš, tak bez nich nebudeš chtít přistávat.
-
TERAZKY
- Kontaktovat uživatele:
Standa, Standa - ahoj pán kolega
Trochu nám tu pôsobí informačný šum, áno je pravda,, že na prvý pohľad moje požiadavky na model sú špecifické, či dokonca divné... Ja v takých podienkach lietam a tak si ani neuvedomujem, že čo je pre mňa a kolegov z klubu normál, to je pre toho kto nepozná pozadie veci často dosť divné... je to ok a chápem to...
Tak trochu o tom popíšem. Som po ťažkej autonehode - vozíčar, mám dosť problém i s hybnosťou a citom v rukách. Nechcem byť pasívny a riešť veci chlastom, suicídnymi myšlienkami a pod., tak mám tohoto krásneho koníčka.
Lietam vo veľmi špecifických podmienkach, pravdepodobne som i európsky unikát...
Pár modelov mám na rc albume:
http://www.rcalbum.com/index.php?sum=677&amode=
Lietam iba z auta, samozrejme bez možnosti ovládať model, ktorý mi zaletí za chrbát /podľa spätných som už pár krát núdzovo pristál
/
Toho 6kg benzínového Pipera som zalietaval dokonca z auta zo strechou..., teraz už lietavam hlavne z kabrioletu a to je už paráda.
http://www.youtube.com/watch?v=FWc5iaq9cfg&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=WeFwe1zOKqc
http://www.youtube.com/watch?v=Wj9Hn2iUcrk
Začínal som na epp poletuchách a cca rok lietam na pohodových polomaketách z dreva /elektro, methyl, benzín/.
Pár opatrných štartov som stihol s 3m a 3kg CONDOROM MAGIC EVOM 4. No najviac mám nalietané s 1,8m SWEETOM od Topmodelu.
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=1018
Je to krásne,stabilne a športovo lietajúci model i na zákl. akrobaciu - na rýchlosti lahodne pišťajúci...
A ten ION ev. RYTMUS má byť niečo na novú sezónu s veľmi podobnými, či lepšími let. vlastnosľami. Takže ktorý má pre mierne pokročilého príjemnejšie /čítaj blbuvzdornejšie/ letové vlastnosti?
Tá smerovka či bude, či nie mi je prakticky jedno.
Niekto mI tu doporučoval ušatú V2 - tak taký extrém nie, mám 2,7m CHAMPIONA od Reicharda a ak mám potrebu totál vypnúť tak lietam s ním.
Tak ION, alebo RYTMUS ENERGY???
Viem, že málokto tu má oba stroje, no vidieť ich v ČR v kluboch a na akciách pre porovnanie možné určite je.
Dík moc za info.
PS, dúfam že tu nikto nemá predsudky a pardon za elaborát...
Tak trochu o tom popíšem. Som po ťažkej autonehode - vozíčar, mám dosť problém i s hybnosťou a citom v rukách. Nechcem byť pasívny a riešť veci chlastom, suicídnymi myšlienkami a pod., tak mám tohoto krásneho koníčka.
Lietam vo veľmi špecifických podmienkach, pravdepodobne som i európsky unikát...
Pár modelov mám na rc albume:
http://www.rcalbum.com/index.php?sum=677&amode=
Lietam iba z auta, samozrejme bez možnosti ovládať model, ktorý mi zaletí za chrbát /podľa spätných som už pár krát núdzovo pristál
Toho 6kg benzínového Pipera som zalietaval dokonca z auta zo strechou..., teraz už lietavam hlavne z kabrioletu a to je už paráda.
http://www.youtube.com/watch?v=FWc5iaq9cfg&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=WeFwe1zOKqc
http://www.youtube.com/watch?v=Wj9Hn2iUcrk
Začínal som na epp poletuchách a cca rok lietam na pohodových polomaketách z dreva /elektro, methyl, benzín/.
Pár opatrných štartov som stihol s 3m a 3kg CONDOROM MAGIC EVOM 4. No najviac mám nalietané s 1,8m SWEETOM od Topmodelu.
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=1018
Je to krásne,stabilne a športovo lietajúci model i na zákl. akrobaciu - na rýchlosti lahodne pišťajúci...
A ten ION ev. RYTMUS má byť niečo na novú sezónu s veľmi podobnými, či lepšími let. vlastnosľami. Takže ktorý má pre mierne pokročilého príjemnejšie /čítaj blbuvzdornejšie/ letové vlastnosti?
Tá smerovka či bude, či nie mi je prakticky jedno.
Niekto mI tu doporučoval ušatú V2 - tak taký extrém nie, mám 2,7m CHAMPIONA od Reicharda a ak mám potrebu totál vypnúť tak lietam s ním.
Tak ION, alebo RYTMUS ENERGY???
Viem, že málokto tu má oba stroje, no vidieť ich v ČR v kluboch a na akciách pre porovnanie možné určite je.
Dík moc za info.
PS, dúfam že tu nikto nemá predsudky a pardon za elaborát...
Naposledy upravil(a) TERAZKY dne ned 16.12.2012 9:36, celkem upraveno 1 x.