Easy Star nestoupá

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Problém s Easy Starem!

#31 Příspěvek od VTjr »

MsouryM píše:Tak se musím kouknout do toho návodu jak to tam mají naznačeno. Ale řekl bych na 90% že to mám podle návodu :) s tím motorem. já už jsem nějakou dobu létal a Easyho jsem si pořídil na rozlétání, jenže poprvé mám motor vzadu tlačnej. Proto jsem z toho všeho tak vyjukanej. Ale každopádně to vyzkouším a pokud to poletí tak to Combo dám do Easy Glidera Electric, které se mi ještě zabalené válí na skříni. :lol:

Netvrdím, že je to na 100% tím, ale podle toho co píšeš, mohlo by být. Takže určitě to zkontroluj a ani nemusíš do návodu, stačí když si to porovnáš s jiným vrtulovým modelem. I ten co má vrtuli v čumáku, má klenutou plochu vrtulových listů vepředu a plochou vzadu. I u EasyStaru s tlačným pohonem to tak musí být - při pohledu od čumáku musí být vrtule klenutá. Rozdíl je jen ten, že ten první model má motor za vrtulí a EasyStar před ní.
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 22.10.2012 15:15, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
coro

Re: Problém s Easy Starem!

#32 Příspěvek od coro »

Povedzte to jednoducho - tak ako krídlo, kde je to "vypuklé" (profil má hornú stranu) tak tam tým smerom to má ťahať. U krídla hore, u vrtule dopredu - či ťažná či tlačná je jedno, dopredu je vždy jasný smer.

Nenapísal (nevšimol som si) - či tam má 3s lipo, možno má nejaký 7 článok niklákov (čo môže byť v reále menej než 2s lipo....) ?

A stúpanie vrtule. Ak 6/4 tak nemusí stačiť: 4" je 10 centimetrov (to je na otočku), krát 1350 za minútu je 2,25m/s, a to ešte krát efektívne napätie - kebyže 5V (a to je možno z 2s lipo a pri odpore malého motorčeku aj prehnane veľa) tak to je 11,25 -a to je pitch speed a nad 80% toho už vrtuľa trt a nie že ťahá - takže pri 8m/s by to letieť ledva-ledva mohlo, možno, ale stúpať určite nechcelo..
2952

Re: Easy Star nestoupá

#33 Příspěvek od 2952 »

TAm co má vrtule napsáno průměr/stoupání....tak tím nápisem dopředu... :-)
MsouryM

#34 Příspěvek od MsouryM »

Takhle přesně ji mám [album]2005[/album]

Takže už netuším jak to udělat, jedině špatný směr točení vrtule. Když se dívám ze zadu točí se do prava.

Takže to bude směrem točení vrtule!
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od H1N1 »

MsouryM píše:Takhle přesně ji mám [album]2005[/album]

Takže už netuším jak to udělat, jedině špatný směr točení vrtule. Když se dívám ze zadu točí se do prava.

vrtule se musí točit tak aby foukala za letadlo... stačí tam dát ruku... a pokud v tom máš setovou plechovku tak se plouží jak plesnivá noha... měl jsem to do začátku a děkuji bohu že sem tam dal střídák...
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
MsouryM

#36 Příspěvek od MsouryM »

H1N1 píše:
MsouryM píše:Takhle přesně ji mám [album]2005[/album]

vrtule se musí točit tak aby foukala za letadlo... stačí tam dát ruku... a pokud v tom máš setovou plechovku tak se plouží jak plesnivá noha... měl jsem to do začátku a děkuji bohu že sem tam dal střídák...

Tak to fouká za letadlo. Takže mám vše dobře. Tak to musí být ten stříďak co tam mám slabši než ta plechovka. Takže tam přijde Combo Ray.
coro

#37 Příspěvek od coro »

H1N1 píše:vrtule se musí točit tak aby foukala za letadlo... stačí tam dát ruku... a pokud v tom máš setovou plechovku tak se plouží jak plesnivá noha... měl jsem to do začátku a děkuji bohu že sem tam dal střídák...

No, záleží určite aj na napätí, že?
Na 6V 400vku s 8 článkom nikákov (N-1000SCR) a Gunther 125/110 jogurtovku vrtuľku, sme lietali EPP Tomahawk II (1200mm pri váhe pekných 850g a viac, do kila..) - a teda "neploužilo se" :-) :-) Len.. že to fungovalo od jesene do jari a v lete za tepla motor vždy zhorel....

Ale píšem preto, že nestačí aby fúkala za lietadlo.
Vždy keď sa točí doprava a je pravotočivá (=normálna), fúka za lietadlo, aj keby bola namontovaná naopak. Nesprávna montáž neotočí ťah, len znefunkční profil.

Ale je fakt že na obrázku to je správne.
Stále neviem akú baterku tam mal...
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od H1N1 »

Ja sem spravny smer otaceni bral jako samo litr... Ja lital plechovku na 3S a uz to pak trochu litalo...
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Bartn »

Před delším časem jsem poněkud přemotoroval Wild Hawk když jsem do něj osadil RAY 2835, 2200 kV, vrtule 5, 5 x 4, 5 a poháněl aku 3S. Takto vybavený měl 910 g Letos v březnu jsem koupil kit Easy Star a do něj osadil shora uvedené. Váha je 805 g. Motor sedl do pylonu naknop a tak jsem myslel, že nebudou problémy s vyosení. A byly. Při hodu model krásně klouzal. Ale zádrhel byl při motorovém letu. Při plynu a odhodu model klesal. Na štěstí jsem správně zareagoval a nešel do země. Vyosení jsem neměnil, protože by to znamenalo zásah do konstrukce a to jsem nechtěl. Dost dlouho jsem to řešil tak, že jsem ihned od startu přitahoval až do nastoupání. Po vypnutí motoru model krásně klouže při minimálním opadávání. Později jsem to vyřešil mixem motor - VOP. Moje vysvětlení je v tom, že tento motor je na ES příliš výkonný a vlivem vytvořeného momentu (je "překlápěn") je model tlačen dolů. Takže ono by se do jisté míry při změně motoru mělo dbát na charakter modelu a volit přiměřenou motorizaci.
MsouryM

#40 Příspěvek od MsouryM »

Motor tam mám TURNIGY 28-26B a baterku dvouclánek 7.4V 1800mhA vrtula 6x4. Očividně je motor slabej a to letadlo brzdí.
JASSoft
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od JASSoft »

Je tady ještě jeden faktor, který bude mít vliv- nový motor oproti 400 bude mít i výrazně menší hmotnost, takže těžiště se oproti původní poloze posune nevýrazně dopředu (píšeš, že model dobře klouže, takže to lze zanedbat) ale také dost podstatně dolu - číž se prodlouží páka působiště tahu proti těžišti a model je při motorovém letu tlačen dolu - takže chování modelu nebude ovlivňovat malý výkon motoru, ale malé vyosení motoru směrem nahoru.
coro

#42 Příspěvek od coro »

MsouryM píše:Motor tam mám TURNIGY 28-26B a baterku dvouclánek 7.4V 1800mhA vrtula 6x4. Očividně je motor slabej a to letadlo brzdí.

Mne sa zdá že moje výpočty okolo maximálnej rýchlosti teda presne sedia.
Najľahšia pomoc je teda vymeniť baterku za 3s.

Ak sa Ti to nehodí do plánov, dá sa vymeniť len/najprv motor - mne sa na malé vrtuľky veľmi osvedčil 50g motorček A2212-06 KV:2200 z rctimer.com.
http://www.rctimer.com/index.php?gOo=go ... oductname=
Zvláda aj výrazne vyšší výkon, ja to mám na 4s A123 a tečie tam cez 30A, ale to Ťa aspoň teraz nemusí vôbec zaujímať (ale možno by to prišlo vhod po čase, že mu priložíš napätie na 3s lipo a výrazne tak zvýšiš výkon - ale zatiaľ by stačila 2s na slušné lietanie aj s dobrým stúpaním).
coro

#43 Příspěvek od coro »

Dovolil som si nahodiť to do DriveCalc, a ten je z toho buď jeleń, alebo to naozaj žerie 2,9A pri výkone 15W..
ES_nestupa.PNG

Ale keď sa pozriem na to ako by to bolo na 3s lipo,
tak to je tiež silne o ničom!
ES_nestupa2.PNG

Tá plná čiara je ten RCTimer na 2s lipo, "nebe a dudy".. na 3s sa to tam rašej ani nezmestilo. :)
JASSoft
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od JASSoft »

Z této diskuze začínm víc šedivět než jsem - pokud mne pamět nemýlí, tak otázka byla - při letu bez motoru dobře klouže, s motorem jde do země. Tento projev nemá přímou souvislost s výkonem - i slaboučký motor, správně vyosený, v plném výkonu, nebude model tlačit k zemi, ale prodlouží délku letu (stoupat nemusí). Tvrzení že slabý motor model brzdí je zase špatně - brzdit by mohl jedině motor s nízkým Kv, kdy by byla dopředná rychlost točící se vrtule nižší než rychlost modelu - což zase nemá s výkonem praktickou souvislost (motor je nezatížen a vrtuli pomáhá roztáčet vzduch proudící kolem modelu - brzdý elekt vrtule se nejvíc projeví u vypnutého nezabržděného motoru - tak. zvané mlejnkování vrtule).
Jaké jsou možnosti změny vyosení motoru u EasyStaru nevím, ale zkusil bych oběžku dovážit do hmotnosti 400 (v místě motoru) - pokud model přestane klonit na předek, pak bych začal laborovat s výkonem - spíš s Kv motoru - ta 6" při nízkých otáčkách moc výkonu nepřenese.

MsouryM píše:Motor tam mám TURNIGY 28-26B a baterku dvouclánek 7.4V 1800mhA vrtula 6x4. Očividně je motor slabej a to letadlo brzdí.

Jak z výše uvedeného motor nebrzdí ale také příliš netáhne - kombinace vrtule 6x4, baterka 2s, a motor s Kv 1350 ot/V je podle Drive Calc naprosto nevhodná - motor pracuje někde v oblasi příkomu 21,5 W s výkonem na vrtuli 14,5W - přitom motor je schopen krátkodobě výkonu cca 110W (příkon až 190W) - ale to musí mít vrtuli 8x5,5 a baterku 3S, takže tudy cesta nevede - motor má výkonu až moc ale při jiných provozních parametrech v modelu nepoužitelných - vrtule max 6".
MsouryM

#45 Příspěvek od MsouryM »

Už jsem z toho opravdu také bezradný.

Coro
kdybych tam dal vrtuli menší původní, to by asi nepomohlo že? Nejsem si jist, ale je tam nějaká 5.4x4 :), ale tim si nejsem 100% jist.

Nyní uvažuji, že tam lupnu tu origo plechovku a bude po prdeli. Snad to poletí a dám tam tříčlánek.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“