Phoenix 2000 EPO

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
czpredseda

Re: Phoenix 2000 EPO

#31 Příspěvek od czpredseda »

Proč jsou letadla od číňanů tak levný? No přece proto, abysme si je mohli dodělávat ....

Jak jsem předpokládal, nejslabší místo celýho modelu je motorová přepážka. Asi po 10 vytaženích do vejšky začal motor vyluzovat divný zvuky. Nejdřív se trochu ohřál a uvolnil se - nepojišťoval jsem ho loctitem, zkoušel jsem, jestli se uvolní a stalo se, tak jsem ho dotáhnul, ale problémy pokračovaly. Myslel jsem, že je nevyvážená sklopka, ale ze začátku problémy nebyly. Vždycky do půl plynu OK, ale pak začal motor poměrně dost vibrovat a při plným plynu se to srovnalo, ovšem s menším tahem než před problémama. Nechal jsem si půlky vrtule zvážit v hodinářství (paní řikala, že už vážila zuby, trávu, ale vrtule ještě ne :-) a lišilo se to o 5 setin gramu 4,81 a 4,86 - to jsem srovnal, běh se samotným kuželem s trámcem úplně bez problémů. Ale s vrtulí to dělalo pořád totéž. Nakonec jsem zjistil, že problém dělá měkká přepážka a tenký měkký překližky na uchycení. Tohle je totálně poddimenzovaný!
Navíc přepážka na čtvrtce obvodu praskla, takže při větším tahu to vibruje a nějak interferuje - asi se čítaj odstředivá a tažná síla.
Na RC groups byl popis, jak to celé laminovali, což se mi teda nechce, tak zkusím něco jinýho a to že udělám z dibondu nové přepážky.
Vyříznul jsem standardní vykružovačkou na vrtačku (jednodušší, než to řezat přímočarkou) dvě kolečka 42 mm z 3mm dibondu (lepší by byl 2mm, ale ten zrovna nemám), pak sem si nakreslil a vyříznul šablonu a podle toho to dobrousím na brusce na přesný rozměr. Udělám tedy 2 - jednu dovnitř (menší) a jednu vně trupu - dovnitř by to sneslo i dvě na sebe - když nezabere jedna - pak bude třeba dát delší šrouby. Okolo a do prostou mezi vrstvy pak naliju nějaký epoxid, který pak vevnitř rozmáznu i na vnitřní stranu předku trupu. Ještě asi stávající přepážku provrtám malýma dírkama, aby se vnější a vnitřní didond víc slepil - je třeba zkusit, co bude na tom plastu držet - do díry pro osu motoru při tom strčím nějakou tyčku obalenou alobalem aby pak šla vyndat, šrouby máznu nějakým olejem, aby šly vyšroubovat, případně dám plastový, aby šly odvrtat.Tímto by se měl celý předek výrazně zpevnit - síly už by se neměly roznášet jen v malé ploše přepážky, ale dál do trupu. Pokud to nepomůže, alespoň se naučím se skelnou tkaninou :-)

Takže nový závěr: Phoenix ano, ale jen pro ty, kdo se v tom chtějí rochat :-), rozhodně ho nezatracuju, lítá krásně, ale má jednu velkou mouchu. Ale je to taky výborná škola, jak se něco naučit!

Doufám, že vám tohle povídání k něčemu je.
Přílohy
P1060184.JPG
P1060181.JPG
czpredseda

#32 Příspěvek od czpredseda »

Oprava motorové přepážky:

Jak jsem napsal výše tak dělám a zdá se že to funguje. Jak se ukázalo, trup je asi fakt z polypropylenu a to je skoro neslepitelnej plast. Tady jsem našel zajímavej článek o lepení různých druhů plastů: http://www.uhu.cz/lepeni-plastu Zkoušel jsem na to nitroředidlo a ani ťuk, takže jsem trup zdrsnil, provrtal 1,5 mm vrtáčkem, zvětší se styčná plocha a tím vznikne mezi dibondovýma deskama takovej prolepenej most s vyšší pevností. Následně zaliju okraje vnitřního i vnějšího dibondu dalším epoxidem který rozetřu dál na trup a tím se budou síly roznášet. Celý sendvič má teď 7 mm. Použil jsem 60 minutový epoxid. Celé jsem to stáhnul šroubama, který jsem nastříknul olejem, aby se nezalepily a v průběhu tuhnutí je budu radši postupně vyměňovat a čistit díry, aby se fakt neslepily - to by mohl být hodně velkej problém. Druhou možností, jak sem psal výše, by bylo použití plastových šroubů, které by se po zatvrdnutí odvrtaly - nevýhoda toho bude, že se to nedá tolik stáhnout, ale zase se nemusí ty šrouby měnit - to může zkusit někdo další...

a tip na závěr - matičky vevnitř trupu jdou při utahování výborně podržet chirurgickým zahnutým peánem - dá se koupit v rybářských potřebách - když se zacvakne na první zoubek, drží jak kleště.

Update: zdá se, že zvolená strategie funguje. Pěkně to tuhne, vypadá to, že epoxid drží i na trupu, celá nová přepážka je už teď o dost tužší než původní. Šroubky byly po 3 hodinách už poměrně zalepený, tak jsem jeden po druhým vyndal, vyčistil otvor špejlí, šroubky umyl v nitroředidle, naolejoval a našrouboval zpátky - důležitý je, mít vyndanej vždycky jen jeden, aby se to nehnulo a stále to zůstalo utažený. Vypadá to velice slibně!
Přílohy
P1060189.JPG
P1060192.JPG
P1060185.JPG
pavelnisser
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od pavelnisser »

Zdravím...nevím, co se v tom furt vrtáte...Koupil jsem phoenixe před více jak rokem, vyměnil motor, pač serie odešla a dodělal klapky.
Jsem s ním max. spokojenej. Lítám s ním dokonce soutěže a poslední dobou s ním docela extrémně blbnu i kousek nad zemí.
Pokud někdo chce brus, tak ať si koupí kompozit. Jinak myslím, že Phoenix je na bublinky maximálně povedenej.
Heinkel He 100 D, Avia S-99, Pilatus PC6 H2 Air America, Hi-tec Aurora9
malcomx

#34 Příspěvek od malcomx »

pavelnisser píše: Lítám s ním dokonce soutěže a poslední dobou s ním docela extrémně blbnu i kousek nad zemí.
Jinak myslím, že Phoenix je na bublinky maximálně povedenej.

tak to je opravdu vtip mesice :lol: :lol: :lol:

ten sunt jsem mel doma asi 14 dnu a po zjisteni nasledujicich veci jsem ho poslal do sveta:
plachtit to poradne neumi, pronikavost proti vetru mizerna-pouze s motorem, trup je standardne spraseny ala cina a z materialu ktery je totalne neopravitelny, podimenzovane vidlicky tahel(nevydrzi tah), na motor ktery tam davaji se to jen tak plazi, o vrtulovem kuzelu radeji ani mluvit nebudu, atd......

staci si koupit bublinky od Multiplexu a clovek pochopi co je to kvalita.

je mi lito ze jsem taky naletel, uz nikdy vice :evil:
Joza

#35 Příspěvek od Joza »

pavelnisser: Tomu sam neveris... Musi se provest poradny upgrade, aby to vypadalo xvetu!
czpredseda

#36 Příspěvek od czpredseda »

Phoenix začíná ztrácet na kráse a začíná fungovat:

Úprava přepážky je hotová. Epoxid na trupu sice drží, ale není to žádný zázrak, tak jsem se rozhodl odvrtat ještě trup za přepážkou a tím prolepit vnější a vnitřní vrstvu epoxidu. Funguje to, celý předej je tvrdý jak beton, nic se nekroutí, nic nevibruje. Tedy možná to nějak neznatelně vibruje a časem to popraská, ale doufám, že zadlouho. Není to tedy žádná krása na výstavu - hlavně zevnitř, kam se není možné pořádně dostat špachtlí - možná to ještě natřu, ale ze dvou metrů není nic poznat.

Dále jsem z 0,5mm acetátu vyrobil kryt na závaží na ocase, už netrhá trávu a nešpiní se - lepší by byl bílý, to pak předělám, až ho budu mít, opět ze dvou metrů to je jedno.

Zatím poslední úpravu jsem udělal náporové vstupy vzduchu (jak že se to jmenuje?). Sice se to nějak nepřehřívalo, ale když už jsem dělal s tím acetátem, vzal jsem to přijednom. Nedělal jsem žádné kopyto, vytáhnul jsem to přes normální víčko fixu centropen a zastřihnul - ideální teplota je kolem 300° a moc netahat, aby se to neztenčilo, spíš nechat jen tak stéct. Na sklopku to nevadí - je to akorát tak vysoký jako stoupání vrtule. Problém je opět přilepení - trup jsem stříknul aktivátorem (je treba dát zevnitř ubrousek a nestříkat na motor), a vstupy máznul sekunďákem, tím se to přichytí a následně jsem to omatlal tavným lepidlem - zatím drží a to i proto, že je to z části chycený na epoxidu. Opět žádná nádhera ale funguje a opět ze 2 metrů OK, kdyby šel jen trup normálně lepit, tak bych to samozřejmě udělal o dost líp :-) - možná přes zimu si s tím pohraju a udělám to na šroubky, teď není čas. Při 30 sec na plnej plyn na zemi s vrtulí byla teplota motoru kolem 60° - to je tak zhuba max. čas, kterej lítám na plnej plyn - za tu dobu je už dost vysoko, v letu tam jde ještě víc vzduchu. Zatím jsem nedělal další výstup vzduchu - je na konci ocasu, ale možná ještě jeden udělám - asi tam jde teď víc vzduchu než odejde a tím by to mohlo trochu brzdit.
Přílohy
P1060197.JPG
P1060199.JPG
P1060194.JPG
czpredseda

#37 Příspěvek od czpredseda »

Lítání 2:

Dneska jsem byl před sedmou večer. Foukal dost vítr kolem 5 m/s a to Phoenix nemá rád - bohužel - ale lítat se dá. Pronikavost je fakt celkem bídná, zkusím namixovat zakřivení profilu nahoru, doufám, že se to tím zlepší. Zatím stále lítám čistý 4 kanál s malýma výchylkama - křidýlka jsem ještě snížil na 70-40% - a potřeboval jsem ověřit pevnost přepážky a vyvážení - oboje OK. Na 2200 baterku Zippy compact stačí to 10g závaží + šroubek na ocas a baterka na překližce úplně vzadu před velkým otvorem - možná časem ješte dovážím dozadu, ale takhle to zatím stačí.
Kritici můžou Phoenixe kritizovat jak chtějí, ale za mě stále OK - ideální jako pokračování po Betě pro začátečníka před něčím lepším a pro naučení se nějakého toho bastlení, programování a lítání se čtyřservovým křídlem a lítání s respektem k letadlu - bez padání s pěknýma přistáníma - jako první model ale absolutně ne (a už vůbec ne ve verzi RTF) - v živý paměti mám moje první lety s Betou - Phoenix by byl dávno v popelnici. Taky z tohohle důvodu jsem rád, že jsem nebral Gamu - je to jak velká Beta - když s tim spadnu, tak se zas tolik neděje, vyfoukám, slepim a jedu dál - takže bych se možná tolik nesnažil lítat dobře - rána s Phoenixem by zamrzela - jedna a končíme. Ovšem stát se může lecos, takže Phoenix v kitu za 1600,- je ideál, když už spadnu, nebude to aspoň drahý.

Následovat bude pořádné napípání rádia a testy mixů, z hlediska hardware je doufám hotovo.

Dneska už to bylo večer skoro na fusak na rádio, ještě, že ho už mám doma: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... eady_.html
czpredseda

#38 Příspěvek od czpredseda »

Napípání rádia Turnigy s Er9x:

Použil jsem nastavení podle pátého videa od RiMra http://ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy ... x-mixovani a tímto děkuji za super video.
Letové režimy start - termika - přistání na 3 polohovém přepínači odemykatelné master switchem ze standardního 4 kanálového modelu.

Aplikoval jsem na to však drobné změny:
1. Jako master switch jsem nepoužil THR cut ale RUD - přijde mi to logičtější - je více po ruce. Vypnutí motoru je nejdůležitější pro bezpečnost - takže na je větším a tužším vypínači vzadu, ale nehrozí omylem jeho zapnutí nebo vypnutí - mám to tak na všech modelech.
2. Při úpravách mixů a jejich kopírování a přesunech je lepší mít kanály místo 1 a 4 křidýlka a 2 a 3 klapky, 1 a 2 křidélka a 3 a 4 klapky - zleva doprava při pohledu na letadlo zezadu - není pak nutné přesouvat mixy až někam dolů - kanály se stejnými mixy jsou u sebe.
3. RiMr to tam nezmiňuje (asi), ale je důležité při přidání mixů ke kanálu plynu (pro letové režimy a přesun plynu pro režim termika na P3) použít funkci Multiplx REPLACE ne defaultní Add.

Zatím jsem pořádně zkoušel režimy start a termika

START - výchylky klapek ke křidélkům 40% - OK, výchylky klapek k výškovce 30% - až moc, může být i méně.
TERMIKA - výchylky při ovládání odtokovky 40% - slabý efekt, je třeba je zvětšit. Nicméně pronikavost proti větru se dost zlepšila.
Ovládání motoru na potenciometru je dost nezvyklé a chce to natrénovat.
PŘISTÁNÍ - použití motýlku při plynu dolů a motoru při plynu motoru je dost obtížné - je třeba si to nacvičit ve výšce a za bezvětří a perfekně znát chování letadla.
Ještě jsem tam nedával funkce slow a delay, to ještě doladím, až s tím budu umět pořádně lítat a možná to i nastavím úplně jinak - uvidíme.

Objevil jsem menší problém se stopkami - když se plynem ovládá odtokovka v termice, odečítá se čas. Zatím jsem to vyřešil vytvořením softwarového spínače na kanál plynu, a ten slouží jako spínač stopek. Funguje to, ale jen na stálý odečet bez procent, což je dost nepříjemné. Kdyby někdo věděl, budu vděčný.

Nakonec jsem konečně +- odhadl spotřebu: na 2200 baterku je čas letu přepočtený na 100% plyn cca 3 minuty 45 sekund a zbyde tam 200mAh, takže zhruba 6x nastoupat a rezerva na přistání.

Takže teď budu testovat a pak sem dám konečné funkční výchylky.
Earl
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Earl »

V českém Open9x je to NASTAVENÍ/StopaPlyn CHx(kanál plynu)
czpredseda

#40 Příspěvek od czpredseda »

Příbeh Phoenixu má dramatickou mezihru:

Dneska jsem trénoval přistávání s motýlkem, už mi to docela šlo, ale při jednom pokusu jsem to nějak nedal a spadnul ve vývrtce do zatopený pískovny. Byl jsem tak nas*anej, že jsem to zapomněl vyfotit :-) Ještě se uvidí, jestli by nebylo lepší spadnou na břeh, odepsat to a zachránit elektriku do jinýho modelu. Takhle je letadlo OK, ale vyplavený. Plave teda skutečně elegantně. Naštěstí to bylo kousek od břehu, tak jsem nahodil kurtovací popruh a docela rychle to vytáh. Sbalil jsem to a asi za 20 minut už jsem vysoušel. Vymontoval jsem všechnu elektroniku a serva z trupu, vymáchal v izopropylu a rychle vysušil. Bohužel serva křídel jsou nalepený, tak jsem je nechal být, uvidíme.
Překližky v trupu se pokroutily a rozlepily, jsou to hrozný šmejdy, praskaly už na začátku, takže vyrobím nový. Naštěstí už mám v práci laser, takže to bude hračka.
Zítra všechno vyzkouším a uvidím, co je na odpis...
czpredseda

#41 Příspěvek od czpredseda »

Výroba nových překližkových součástí:

Staré součásti jsem z horní strany seskenoval, zvektoroval v Corelu, upravil spoje na aktuální tloušťku překližky a vyříznul. No a výsledek k nerozeznání, akorát kvalita je někde jinde. Nejvíc mě potěšil čas, celé mi to zabralo ani ne půl hodiny. Pokud někdo potřebuje, přikládám i výkres.
Přílohy
PIC-00002.jpg
PIC-00001.jpg
prepazky_phoenix.pdf
(6.6 KiB) Staženo 106 x
czpredseda

#42 Příspěvek od czpredseda »

Všechno funguje.

Je to neuvěřitelný, ale i přes to, že trup byl pár minut plnej vody tak všechno maká, i serva v křídlech a dokonce i baterka (sice se nedaří balancovat jeden článek, ale stejně už dosluhovala, navíc už má za sebou pořádnou ránu v Betě). Zítra jdu lítat na půl dne, tak všechno pořádně otestuju. Ještě jsem přidal jedno vylepšení a to přidání uhlíkových výztuh do směrovky, je to tam dost měkký a kroutí se to. Z obou stran krátkou pod páku a z jedné strany dlouhou směrem k pantu + přelepit fólií.
Přílohy
PIC-00003.jpg
PIC-00001.jpg
czpredseda

#43 Příspěvek od czpredseda »

Takže finiš:

Vše konečně funguje, jak má, dneska fajn polítání. Chytil jsem jeden pěknej stoupák a skoro půl hodiny kroužil snad v půl kilometru mezi nějakýma ptákama, letadlo už na pozadí střídání vysokých mraků a modré oblohy bylo dost blbě vidět, škoda, že na tom nemám kameru. Na závěr ještě přikládám tabulku mixů, který používám a fungujou. Větroně mě fakt baví a ještě víc jejich zkoušení a upravování, takže další na řadě z levné produkce Hobbykingu, který se tady moc nevyskytuje, bude časem ....................... Ventus.
Přílohy
Phoenix_mixy.jpg
kovyr
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od kovyr »

Joza píše:pavelnisser: Tomu sam neveris... Musi se provest poradny upgrade, aby to vypadalo xvetu!

for Joza a Malcolmx:
Pánové, možná by to chtělo vidět dál než na špičku vlastního nosu :idea: .
Phoenix 2000 je za svoji cenu dobrý, univerzální model do "normálního počasí". Podle mého naprosto souměřitelný např. s EasyGliderem Pro nebo Radianem Pro (oba jsem také řídil), jediné co srovnání nesnese je cena a renomé značky.
Mám Phoenixe ještě o půl roku déle než Pavel (čili 2 roky), narozdíl od něj ale v původním osazení tak jak byl z krabice. Nic mi neshořelo, nic neupadlo.
Za dvě sezony jsem s ním pro radost odlétal 6 soutěží kategorie RCEN, včetně Mistrovství České republiky letos v žáří. Buďte si jisti že poslední jsem zdaleka nebyl :)
Pro toho kdo potřebuje vizuální důkazy: http://www.mkchlumec.cz/RCEN/RCEN_hl.htm
Předpokládám že když dodám že to řídím Turnigy T9X tak vás asi trefí šlak :lol:
Létat je tak snadné.........ale padat je snažší !
FrSky Taranis X9E / Django I / EOS II / Xantipa II
pavelnisser
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od pavelnisser »

..NO KOvy..to sis dovolil hodně:-))
Doufej, že tu ten příspěvek zítra ještě bude....můj už byl taky vymazán:-DD
Heinkel He 100 D, Avia S-99, Pilatus PC6 H2 Air America, Hi-tec Aurora9
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“