Jak jsem předpokládal, nejslabší místo celýho modelu je motorová přepážka. Asi po 10 vytaženích do vejšky začal motor vyluzovat divný zvuky. Nejdřív se trochu ohřál a uvolnil se - nepojišťoval jsem ho loctitem, zkoušel jsem, jestli se uvolní a stalo se, tak jsem ho dotáhnul, ale problémy pokračovaly. Myslel jsem, že je nevyvážená sklopka, ale ze začátku problémy nebyly. Vždycky do půl plynu OK, ale pak začal motor poměrně dost vibrovat a při plným plynu se to srovnalo, ovšem s menším tahem než před problémama. Nechal jsem si půlky vrtule zvážit v hodinářství (paní řikala, že už vážila zuby, trávu, ale vrtule ještě ne
Navíc přepážka na čtvrtce obvodu praskla, takže při větším tahu to vibruje a nějak interferuje - asi se čítaj odstředivá a tažná síla.
Na RC groups byl popis, jak to celé laminovali, což se mi teda nechce, tak zkusím něco jinýho a to že udělám z dibondu nové přepážky.
Vyříznul jsem standardní vykružovačkou na vrtačku (jednodušší, než to řezat přímočarkou) dvě kolečka 42 mm z 3mm dibondu (lepší by byl 2mm, ale ten zrovna nemám), pak sem si nakreslil a vyříznul šablonu a podle toho to dobrousím na brusce na přesný rozměr. Udělám tedy 2 - jednu dovnitř (menší) a jednu vně trupu - dovnitř by to sneslo i dvě na sebe - když nezabere jedna - pak bude třeba dát delší šrouby. Okolo a do prostou mezi vrstvy pak naliju nějaký epoxid, který pak vevnitř rozmáznu i na vnitřní stranu předku trupu. Ještě asi stávající přepážku provrtám malýma dírkama, aby se vnější a vnitřní didond víc slepil - je třeba zkusit, co bude na tom plastu držet - do díry pro osu motoru při tom strčím nějakou tyčku obalenou alobalem aby pak šla vyndat, šrouby máznu nějakým olejem, aby šly vyšroubovat, případně dám plastový, aby šly odvrtat.Tímto by se měl celý předek výrazně zpevnit - síly už by se neměly roznášet jen v malé ploše přepážky, ale dál do trupu. Pokud to nepomůže, alespoň se naučím se skelnou tkaninou
Takže nový závěr: Phoenix ano, ale jen pro ty, kdo se v tom chtějí rochat
Doufám, že vám tohle povídání k něčemu je.