Výběr nové soupravy?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení

Kterou?

Levnější, 6ch
2
4%
Dražší, 6ch FHSS
2
4%
Nějakou lepší
47
92%

Celkem hlasů: 51

Zpráva
Autor
beginner99

Re: Výběr nové soupravy?

#31 Příspěvek od beginner99 »

Já jsem se taky podobně rozhodoval a proč dát 1500 kč a potom až někdy 5000kč , ale dá mrovnou 5litrů vysílačka se přece nekazí a mám 1,5 litru v kapse
nvenca

#32 Příspěvek od nvenca »

Nechci zakládat nové téma, protože to pasuje sem i když se specifickými požadavky omezujícími výběr.
Vlastním vysílač Optic 6 s vf modulem Jeti Duplex a mám zatím celkem 6 modelů letadel (včetně pouze rozestavěných) vybavených přijímači Jeti Duplex (max 6 kanálů). Myslím že tento vysílač vyhoví pro všechny dosavadní modely včetně rozestavěných - všechno EPP, žádné náročné makety. Uvažuji ovšem o tom, že bych zkusil vrtulník, zatím ale nic konkrétního. Bohužel létám velmi málo, protože vzhledem k věku jsem měl vážné zdravotní potíže a navíc nám v Brně zrušili dobře přístupné místo pro létání - výstavba průmyslové zóny - možná i proto ten vrtulník nepožadující takový prostor.
Teď mi vnuci začínají dorůstat do věku kdy bych s nimi mohl zkusit něco podnikat společně - zájem o konfiguraci učitel-žák. Z toho vyplývá vhodnost dalšího vysílače a navíc mi Optic vadí svou nepřehledností při programování - protože to dělám zřídka, prakticky pořád musím vše hledat v manuálu. Další nevýhoda - pouze 8 modelů v paměti včetně simulátorových by byla sice řešitelná montáží dalšího paměťového čipu, ale asi by bylo lepší pořídít si o něco lepší vysílač pro sebe a Optica přenechat vnukům. Poohlížel jsem se po nějakém typu na modelbazaru. Musí ovšem mít rovněž vf modul Jeti 2,4GHz. Na modelbazaru se mi zamlouval JR Propo 9XII s modulem Jeti Duplex. Ale narazil jsem na ten problém, že zřejmě má také pevně přiřazené pořadí funkcí ve výstupním signálu PPM a to bohužel jiné než má Optic. Tedy dalším omezujícím požadavkem je měnitelné pořadí funkcí ve výstupním signálu.
Vyhověla by sice Aurora 9, ale přidání modulu Jeti Duplex by vše prodražilo a bylo tak trochu nesmyslné. Z modelbazaru by asi přícházely v úvahu starší vysílače Graupner přestavěné na 2,4GHz pomocí modulů Jeti Duplex, ale předefinování pořadí funkcí jsem zatím našel jen u typů MX-16s a MX-22s - ten je ale již bohatěji vybaven a tudíž pro mne zbytečně dražší. Takže teď uvažuji o MX-16s (ovšem pouze v anglické verzi, protože němčina mi není příznivě nakloněna) s tím, že známé programové vady by snad pro moje použití nevadily.
Protože zde uvedené úvahy jsem provedl pouze na základě toho co jsem našel na internetu, nemusí být zcela v pořádku a navíc nemusí to být jediné ani nejlepší řešení.
Obracím se tedy na zkušenější modeláře s prosbou zda jsou mi ochotni přispět radou.
Děkuji za porozumění.
přestárlý začátečník
nvenca

#33 Příspěvek od nvenca »

Omlouvám se za chybu v předchozím vstupu, označení vysílače Graupner má být místo MX-22s správně MC-22s, tj. pultový.
Navíc mi došlo, že jsem dosud ignoroval starší verze vysílačů Multiplex (zřejmě Royal Evo 9), což bude asi tím že jsem se s nimi dosud nesetkal (ani na modelbazaru) a nic o nich nevím.
Najde se někdo zkušený, kdo mi ten zmatek trochu urovná a poradí? Díky.
přestárlý začátečník
JMalik

#34 Příspěvek od JMalik »

nvenca píše:...............

Tady bude každá rada drahá :wink:
1) Ideální řešení by bylo TX od Jeti, ale i ten nový připravovaný bude myslím někde ke 20k.
2) Potom můžeš koupit cizí TX, který bude splňovat požadavky co píšeš (hlavně to volitelné přiřazení kanálů) a nabastlit tam Duplex.
Těch vysílačů nebude moc a levné to taky nebude.
3) Pak to jde taky všechno prodat a koupit jiný systém TX/RX s parametry které požaduješ.
Zapoměl jsem na nějakou jinou možnost?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od thsoft »

Kanály si můžeš přeházet jak potřebuješ na přijímači Duplex, to je hlavní výhoda těch přijímačů
že tam jde spousta věcí nastavit třeba požívat 10 kanálů s vysílačem Optic 6 (jako já).
Kanály nad 6 mám sice jen mixované ale neztrácím výhody je jednoduše dotrimovat přes jetibox,
případně na různá nich mít expa či středové polohy.

Tom

JMalik píše:...
2) Potom můžeš koupit cizí TX, který bude splňovat požadavky co píšeš (hlavně to volitelné přiřazení kanálů) a nabastlit tam Duplex.
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
nvenca

#36 Příspěvek od nvenca »

No, nad tím přeházením kanálů v Jeti přijímači jsem taky uvažoval už při pokusu zvolit vysílač JR PROPO 9XII ale zavrhl jsem to protože tomu zcela nerozumím a myslím si že to přeházení v přijímači by opět chtělo aby z obou vysílaček šel signál se stejným pořadím funkcí. A to je z deště pod okap, tj. problém stejný, jen jinak definovaný.
Nebo se mýlím a je to jinak?
přestárlý začátečník
zdzd

#37 Příspěvek od zdzd »

nvenca píše:No, nad tím přeházením kanálů v Jeti přijímači jsem taky uvažoval už při pokusu zvolit vysílač JR PROPO 9XII ale zavrhl jsem to protože tomu zcela nerozumím a myslím si že to přeházení v přijímači by opět chtělo aby z obou vysílaček šel signál se stejným pořadím funkcí. A to je z deště pod okap, tj. problém stejný, jen jinak definovaný.
Nebo se mýlím a je to jinak?

Řešit něco na přijímači mi přijde ujeté. To má umět vysílač. Program v přijímači se může velice snadno vymstít v okamžiku, kdy dojde na nějakou nutnost přesunu přijímače z modelu do modelu, třeba z důvodu poruchy.
nvenca

#38 Příspěvek od nvenca »

zdzd píše:
Řešit něco na přijímači mi přijde ujeté. To má umět vysílač. Program v přijímači se může velice snadno vymstít v okamžiku, kdy dojde na nějakou nutnost přesunu přijímače z modelu do modelu, třeba z důvodu poruchy.

To chápu a souhlasím s tím, ale i tak bych rád věděl jestli moje představa o tom, že ten problém ani principiálně nelze řešit až v přijímači je správná nebo zda to chápu blbě. Prostě proto že to už je signálová cesta pro oba vysílače stejná a tudíž zde už nelze řešit rozdílnost obou vysílačů s pevným přiřazením pořadí funkcí v signálu. Ale rád bych abyste mi to potvrdili nebo vysvětlili v čem to chápu špatně.
přestárlý začátečník
JMalik

#39 Příspěvek od JMalik »

nvenca píše:.......bych rád věděl jestli moje představa o tom, že ten problém ani principiálně nelze řešit až v přijímači je správná nebo zda to chápu blbě. Prostě proto že to už je signálová cesta pro oba vysílače stejná a tudíž zde už nelze řešit rozdílnost obou vysílačů s pevným přiřazením pořadí funkcí v signálu. Ale rád bych abyste mi to potvrdili nebo vysvětlili v čem to chápu špatně.

Na Duplexu můžeš obejít nějaké nastavení, které neumožňuje vysílač, nastavením v RX. Např. to přiřazení kanálů, výchylky a reverzy serv apod.
V praxi se z toho zastřelíš, protože pokud to máš nějak přemanipulovat na letišti, tak to většinou poděláš, nebo je to výzkum na delší dobu na doma. Jsem toho poměrně často účastníkem, protože kamarád má Duplex a devítikanálovou Futabu s ním. Teď to řeší nákupem TX Jeti.
Pokud to bude navíc pro dva vysílače, nebudeš už vůbec vědět co máš kde nastavené v TX a co v RX:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od thsoft »

Máš pravdu, nepřehledný to je když se po dvou měsících snažím zjistit jak jsem co nastavil.
Ale je to o penězích, taky to mám dočasně než jeti udělá 12kan. TX za 10tis. (s telemetrií na displeji ) :cry:
nebo do té doby než se rozhoupu všechny přijímače prodat na modelbazaru a koupit něco zajetýho
a léty vyzkoušeného třeba futabu.

Do té doby pomůže si to ke každému modelu poznamenat co jsem jak v přijímači vytunil :) a taky to funguje.

Tom

JMalik píše:Na Duplexu můžeš obejít nějaké nastavení, které neumožňuje vysílač, nastavením v RX. Např. to přiřazení kanálů, výchylky a reverzy serv apod.
V praxi se z toho zastřelíš, protože pokud to máš nějak přemanipulovat na letišti, tak to většinou poděláš, nebo je to výzkum na delší dobu na doma. Jsem toho poměrně často účastníkem, protože kamarád má Duplex a devítikanálovou Futabu s ním. Teď to řeší nákupem TX Jeti.
Pokud to bude navíc pro dva vysílače, nebudeš už vůbec vědět co máš kde nastavené v TX a co v RX:
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
radi5

#41 Příspěvek od radi5 »

Souhlas. Takové zvěrstvo se dá ještě umocnit přeprogramováním serv, které to umožňují. A samozřejmě zapomenout, kde a jak jsem co spáchal...... :wink:
JMalik

#42 Příspěvek od JMalik »

radi5 píše:Souhlas. Takové zvěrstvo se dá ještě umocnit přeprogramováním serv, které to umožňují. A samozřejmě zapomenout, kde a jak jsem co spáchal...... :wink:

I Powerbox umožňuje tyhle chytrosti. Takže když něco naprogramuješ na servu, něco v TX, něco v RX a zbytek v powerboxu, tak pokud potřebuješ jenom zreverzovat servo směrovky, tak se nesmíš divit, že to následně na plný plyn odstartuje :wink:
radi5

#43 Příspěvek od radi5 »

Jsem vyznavačem jednoduchých řešení, pokud to zadání umožňuje.... :wink: Pokud možno naprogramovat vše v jedné škatuli a ne v několika....
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jyrry »

radi5 píše:Jsem vyznavačem jednoduchých řešení.....

ja taky, doporucuji koupit Mx-20 hott a Mx-12 hott.
jyrry.webnode.cz
JMalik

#45 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše:........ doporucuji koupit Mx-20 hott a Mx-12 hott.

To je určitě jedno z řešení, ale vlastně to nevyjde o moc levněji, než když koupí ten připravovaný Jeti.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“