Mimochodem, když se vrátím ke Clostermannovi, hodně je propírána realita jeho knihy. Už jako kluk, když jsem ji hltal mně neseděly počty sestřelů v soupise a to, co popisoval v knize. Historikové se pořád přou, kolik že toho vlastně sestřelil ( předpokládá se, že si jako sestřely připsal také letouny zničené na zemi). Hodně se toho prý mělo vysvětlit v knize Velký Cirkus 2000, která ale zřejmě vyšla pouze ve Francii. Nemá ji náhodou někdo přeloženou??
Každopádně co se týče nálady, popisu bojů, techniky apod. jednoznačně nejlepší kniha pro nadšence.
Možná už to tady někdo psal, ale hodně dobré byly( nehodnotím literární kvality ani překlady):
- Nad ledem a saharou ( není to stihač, létá na Ju88 , ale stojí to za přečtení)
- Na cizích křídlech - o zkouškách spojeneckých letadel v německém letectvu
- Pilot tempestu - C.J.Shedan, N. Franks - Spolubojovník P. Clostermanna - zajímavé si přečíst jak popisuje dobu 1944-45 pilot se stejného wingu jako Clostermann (a který se mimochodem o Clostermannovi, který měl podle svých slov patřit mezi velitelský kádr wingu vůbec nezmiňuje).
O dalších dílech tady bylo napsáno, snad jenom poznámka, že od ruských ( sovětských) autorů se dá číst snad jenom Pokryškin a Skoromochov ( Stihač žije bojem). Kniha od Kožeduba ( jako největšího spojeneckého esa) se číst ani nedá( no...dá ale je to maso).
Nakonec jeden postřeh všimli jste si, že každý autor popisuje letecké souboje způsobem,jak bojovali s malou skupinou letadel proti velkým skupinám letounů nepřítele?? ( Clostermann, Pokryškin, Hartmann atd..) Ať to byli spojenci, nebo bojovníci Osy, vždy proti přesile.. Nikdo nenapsal, že letěl ve skupině. No snad jen Fajtl byl vyjímka ....
Velký cirkus - Pierre Clostermann
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- Karel Mojžíš
- Kontaktovat uživatele:
Re: Velký cirkus - Pierre Clostermann
kure87 píše:Nemáš nějaký bližší odkaz na V poslendí vteřině od Gallanda? Podařilo se mi jaít jenom první a poslední a podle všeho nic dalšího nenapsal.
Ahoj,ja to mel kdysi pocene v knihovne,ale jak ted ctu ten nazev co pises ty,je mozne,ze jsem si nejak pomilil nazev,je to o tom,jak byl prerazen na Me 262....super kniha
- Karel Mojžíš
- Kontaktovat uživatele:
Re: Velký cirkus - Pierre Clostermann
kure87 píše:Nemáš nějaký bližší odkaz na V poslendí vteřině od Gallanda? Podařilo se mi jaít jenom první a poslední a podle všeho nic dalšího nenapsal.
Tak je to tak,ja si to spletl,je to kniha Prvni a posledni......