Při záběhu po 5 minutách šlus :-(

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
igorb

Re: Při záběhu po 5 minutách šlus :-(

#31 Příspěvek od igorb »

StanleyT28 píše:Igorb> z jakého důvodu doporučuješ výměnu svíčky po záběhu? Nikdy jsem necítil potřebu ji pak měnit.

pretoze tieto sviecky su katalyticke, ak sa pokryje povrch kovovym bordelom zo zabehu, prestane reakcia spravne prebiehat, nemusis to poznat na vykone, ale motor moze (aj ked nemusi) byt nespolahlivy hlavne v nizkych otackach, alebo prechodoch, alebo citlivy na kvalitu paliva alebo podobne, proste to robim tak, ze po zabehu sviecku proste vyhodim, alebo priamo pouzijem uz vyradenu a o problem menej ... proste skoda kupovat drahu kvalitnu sviecku, ktoru potom pri zabehu posunies do sedeho priemeru
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od StanleyT28 »

Jo, to zní logicky, to mě nenapadlo.
Luky-plane

#33 Příspěvek od Luky-plane »

Dulen píše:S tou svíčkou že svítí ve žhavítku to taky není pokaždý pravda.Stane se že svítí ale nechytí stalo se mi to už mockrát.Dal jsem novou funglovku a motor šel dal jsem tu původní a zase nic toť moje zkušenosti.

Ahojte,
takže mi nezbývá nic jiného, než souhlasit s Dulenem. Namontoval jsem O.S. F a motor mi "dal přes ruce" hned na první brnknutí.

Palivo - Rapicon 10% nitro + 5% ricin
Vrtule - APC 15x6
Nádrž - 400 ml

Video jsem pořídil při třetí nádrži - ještě pořád dost na bohato.

http://www.youtube.com/watch?v=pHi7JJKuJZ8

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Dulen

#34 Příspěvek od Dulen »

No vydíš jak si pěkně chrochtá :D až vyrostu tak si taky koupím do tý mý padesátky čtyřtakta :lol: já tam mam jenom PHáčko desítku.
Katana50 rozpětí1350mm délka1270mm váha3.0kg motor PH 8.5ccm,Swallow-90 rozpětí1680mm
Luky-plane

Zhasíná za letu...

#35 Příspěvek od Luky-plane »

Ahojte,
mám zase dotaz. Motor má za sebou 7 letů v modelu a z toho bylo 5 nouzových přistání. Éro pilotuje zatím můj velice zkušený kamarád, takže se zatím nic nestalo.

Na zemi chodí motor jako víno. (viz. video)

http://www.youtube.com/watch?v=xf9LK2KUFiQ

S vrtulí 14x6 točí 11 000 ot/min a volnoběh drží nádherně 2000 ot/min. I po delším chodu na volnoběh a následným rychlým přidáním plynu se nedusí. Přechody chodí parádně. Jen do 1/2 otevření šoupěte plynu motor dost kouří, ale to je prý normální. Palivo používám Rapicon 10% nitro.

Pokud se s letadlem létá pohodově a neubírá se úplně plyn je vše OK. Pokud však dojde k velkému zatížení motoru na plný plyn (třeba při delším kolmém stoupání), po přechodu do pádu na volnoběh zhasne. Dělá to i po odmontování haupny, takže si myslím, že přehříváním to nebude.Zkusil jsem zvednout volnoběh na 3000 ot/min, ale nepomohlo to. Po dalším zvednutí volnoběhu na 4500 ot/min se problém vyřešil, ale potom je nutné při přistání zhasínat motor.

Volnoběžná tryska je povolena o 1,5 otáčky.
Hlavní tryska je povolena o 2,25 otáčky.

Napadá někoho něco?

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
mnov

#36 Příspěvek od mnov »

Jo napadá mě nestahovat plyn na minimum, ale držet stále to spolehlivé otevření. :) Nebo na vysílači nastavit letové režimy.
Luky-plane

#37 Příspěvek od Luky-plane »

mnov píše:Jo napadá mě nestahovat plyn na minimum, ale držet stále to spolehlivé otevření. :) Nebo na vysílači nastavit letové režimy.

No jo, to mě napadá taky, ale mě spíš zajímá, jestli není v motoru nějaký problém. Pokud je toto chování motoru normální, a v návodu uvedený volnoběh (2000 ot/min.) je volnoběhem sice krásným na zemi, ale v letu nepoužitelným, pak je vše OK.

Luky-plane
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od StanleyT28 »

Normální to není, někde je chybka. Motor musí vydržet i na nízký volnoběh. Bohužel víc neporadím.
mnov

#39 Příspěvek od mnov »

Ne v motoru není žádný problém. Prostě se jen uchlastá a bez nepotřebného přižhavování to neustojí.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od StanleyT28 »

Pak by to znamenalo ještě to poštelovat, pokud se to opravdu uleje tím střemhlavým letem.
mnov

#41 Příspěvek od mnov »

Podle toho videa to má poštelované celkem dobře. Nevím co od toho očekává. Buď bude muset nastavit větší volnoběh, nebo to přižhavovat.
Luky-plane

#42 Příspěvek od Luky-plane »

Dík za názory.

Myslel jsem, že by to měl 4T motor s 10% nitrem v palivu zmáknout i bez přižhavování. Jde mi o to, jaké s tímto problémem máte zkušenosti vy ostatní a jestli na létání zvedáte volnoběh. Tohle je můj první žhavík.

Luky-plane
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od StanleyT28 »

Podle mě a mám to vyzkoušené tohle motor musí zvládnout i s 1% nitra co používám já a bez přižhavování. Poměrně nízký volnoběh si motor udrží i ve střemhlavém letu a vývrtce. Podle mě to bude v nastavení. Ale je to jen názor.
Luky-plane

#44 Příspěvek od Luky-plane »

StanleyT28 píše:Podle mě a mám to vyzkoušené tohle motor musí zvládnout i s 1% nitra co používám já a bez přižhavování. Poměrně nízký volnoběh si motor udrží i ve střemhlavém letu a vývrtce. Podle mě to bude v nastavení. Ale je to jen názor.

A podle Tebe je ve chvíli kdy zhasne chudý nebo bohatý?
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od StanleyT28 »

Nerad bych tady spekuloval, ale pokud píšeš, že zhasíná při poloze nosem dolů a staženém plynu, teoreticky může být problém v bohatém volnoběhu. Zkusil bych přitáhnout volnoběžnou jehlu, pokud se ti zvýší volnoběh, jsi pravděpodobně na správné cestě.Přivři to na trimu plynu tak aby jsi ho vrátil zpět. V rámci zkoušek tohle můžeš několikrát zopakovat. Já se takhle propracoval ke klidnému nízkému volnoběhu bez přižhavování. Pravda, bylo to ASP. Ale jestli nevíš co dál, proč to nevyzkoušet. Ale jak říkám, nechci spekulovat :)
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“