LED autožárovky
Re: LED autožárovky
Omyl ChalieCh každá parabola včetně žárovky podléhá homologaci.
Nojo, žárovky jo. Jenže tady je povězeno o tuzingu - dodělávanejch výbojkách, který tam nepatřej.CharlieCh píše:Není to xenon, dle mě jejich použitím nic neporušuješ.
Kromě toho, že mají psanou vyšší svítivost, mají (obvykle) také zkrácenou životnost, já před pár lety zkoušel žárovky Philips za celkem nekřesťanský peníz, viz níže, vydržely cca 6-7 měsíců, poton jsem asi 2 roky jezdil s nějakými Bosch žárovkami, ty vydržely cca rok a když se mi přestalo chtít řešit stále jejich reklamace, vrátil jsem se ke klasice. CharlieCh
A samozřejmě tam taky nepatřej ty 100 a 150W, třeba zrovna do mlhovek, nasměrovanejch hore, jak to dělají ty tuzingářský škleble přikrytý zpravidla bílejma kšiltoffkama, by jim do dutejch budek nepršelo....
* * *
Že ti odcházely rychle SVS, coolblue a podobně je způsobený hlavně tím, že jejich oproti normálním žárovkám přežhavovaný vlákno a velmi špatně snáší proudový nárazy při každým zapnutí.
Já tohle dokonce řešil spec. el. obvodem - pak se výrazně životnost prodloužila.
Zvláště ty první, co byly na trhu, vydržely jen cca 80 - 150 zapnutí a byly v háji (2000-2002).
jyrry píše:scarabeus píše:.... Stale je to ale obycejna zarovka, zadny xenon. Tak to vidim ja.
no ja taky, ale jsou tu jedinci silne ruzni .....
A o co ti jako jde? Moc dobře víš, že tady máme výhrady ke xenonovým výbojkám a ne k halogenovým žárovkám. A MarthiR jasně napsal, že tam má xenony. Těch se bohužel v poslední době prodávají mraky a i prodejci se tváří, že o nic nejde, že je to v poho. Jsou to výbojky s předřadníkem atd., tedy žádné bíle svítící halogenky.
jyrry píše:no ja jen aby byla jistota o cem to je. Prolina se to....
Je jistota:
MarthiR píše:...
Spíš by bylo lepší kouknout po xenonech pokud máš dálkové zvlášť . Mám je na svém voze už 3 roky a vše bez problému, jediný problém je STK
¨
Není povoleno! Policie mě zatím kvůli světlům nezastavila.
Kvůli neoprávněně montovaným xenonům byla palba vedena na MarthiRa.
Já navíc poukázal na vypatlaný tuzingářský palice s žárovkama 100-150 W, nacpanýma do mlhovek a nasměrovanýma hore.
Palba je oprávněná, xenony nemají co dělat na autě,pokud tam nejsou z výroby!
* * *
Zkušenost s LED H7 zatím nikdo neuvedl.
.
LED autožárovky
I xenonové sady se dají dodatečně zastavět, bez negativního dopadu pro ostatní účastníky provozu. Problém je ovšem v tom, že to má k triviální výměně kus za kus dost daleko a vyžaduje to jisté odborné znalosti, takže se na to 99% lidí vyprdne a prostě to tam flákne tak, jak to vyndají z krabice. Dělal jsem to před pár lety na závodní auto a výsledené parametry (dle cvičného měření na regloskopu) byly zcela srovnatelné se sériově montovanými xenonovými světlomety v běžně prodávaných autech střední třídy. Byl za tím ale týden práce, kterému předcházelo 14 dní přemýšlení a příprav. A nestálo to 1500 Kč. Dodělat se dá všechno, i automatické nastavení výšky. Jen je dneska taková doba, že chtějí všichni všechno (nejlépe udělat si sami, aby ušetřili), ale nechtějí tomu nic obětovat, natož pak se o tom něco naučit. A prodejci jdou tomuto trendu samozřejmě naproti.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
corona píše:Zkušenost s LED H7 zatím nikdo neuvedl.
Pokud nemá homologaci, nemá na autě co dělat. Je to docela logický, konstrukce reflektoru resp. jeho optika slouží k tomu, aby ze zdroje světla (vlákno halogenky) udělala definovaný rozptyl světla vyhovující předpisům. Pokud do stejné paraboly strčím jiný zdroj světla (ledky vyzařující plošně, několik systémů do různých úhlů nebo xenonovou výbojku, kde vyzařuje výboj podstatně odlišného tvaru než původní vlákno žárovky), odráží se světlo jinam, než je původně zamýšleno (obvykle do ksichtu protijedoucích, podle Murphyho zákonů v ten nejnevhodnější okamžik).
Idiotům používajícím podobné okolí otravující úpravy a jiné debilní zvyky (jako je svícení mlhovkama když není mlha) se nerozpakuju dávat najevo nelibost rozsvícením dálkových světel (samozřejmě za předpokladu, že za ním nejede někdo normální, kdo si oslnění nezaslouží).
OK2WY
racips píše:Omyl ChalieCh každá parabola včetně žárovky podléhá homologaci.
Souhlasím, předpokládám, že tyto v podstatě obyčejné žárovky homologaci mají, při správném seřízení reflektoru nemohou oslňovat. A koneckonců, neměly by oslňovat ani v případě, že nebudou homologované, pokud jejich zvýšená svítivost nebude v důsledku jejich vyšší watáže.
A hlavně jsem odpovídal jyrrymu, který měl dotaz na zabarvené žárovky, jestli to jsou xenony.
PS - asi před třemi lety kamarád velmi výhodně (z aukra?) koupil perfektní klasické žárovky s efektem xenonového svícení. Což o to, fakt to vypadalo na pohled cool, ale první jízda v noci na mokru byla o držku, protože hovno viděl, protože hovno svítily. Vydržel asi měsíc a pokorně vracel klasiku. Sorry za vyjadřování, ale je to takto výstižnější
...s větrem o závod.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že v okamžiku nehody, až se pojišťovna vyvlékne z povinného ručení, neboť auto není způsobilé provozu na pozemních komunikacích, tak se ta úspora naplno projeví.
Jinou variantou je odstavení auta od policie, která si bude dělat svou práci.
Jinou variantou je odstavení auta od policie, která si bude dělat svou práci.
Ono, Tome, to pikantní je v tom, že obvykle "cosi lepšího" je taky dražší, takže o úspoře vcelku nemůže být řeč
Např. výše uvedené Philipsy před cca 5 lety stály pár 560Kč (pokud se dobře pamatuju) a vydržely svítit půl roku, což je docela darda. CharlieCh
Např. výše uvedené Philipsy před cca 5 lety stály pár 560Kč (pokud se dobře pamatuju) a vydržely svítit půl roku, což je docela darda. CharlieCh
...s větrem o závod.
Fakir píše: Dělal jsem to před pár lety na závodní auto a výsledené parametry (dle cvičného měření na regloskopu) byly zcela srovnatelné...
Tak to by mě, jako bývalého závodníka, zajímalo. Pokud bych do závodního auta namontoval cokoliv nehomologovaného, tak bych musel být asi na hlavu. Před každým závodem se provádí technická přejímka a po závodě zase může konkurenční tým podat protest kvůli jakékoliv maličkosti při rozporu s homologací. Pokud by šlo o homologované světlomety, určené pro daný typ vozu, není třeba se tady o tom bavit.
- chastra
- Kontaktovat uživatele:
zdzd píše:....
Houby s octem. Najedeš na kanál a všichni v protisměru mají vypálené díry do hlavy.
....
Jenom taková technická připomínka, ne všechny seriové xenony maji funkci "vyrovnávání kanálů" (skoro bych řek jen ty nejdražší prémiových značek). Obecně po zapnutí těchto světel se provede inicializace zatížení náprav a nastavení určitého sklonu a pak už se se světlama nehejbe
-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Tři a půl roku jezdím s originál žárovkama H7 55w. Tenhle rok mě prdly obě dvě. Tu první jsem vyměnil za novou, kterou jsem koupil v autorizovaném servisu. Tedy by to měla být "origoš" žárovka. Tu druhou jsem koupil nedávno v krámečku na autodíly. Je zajímavé, že ta druhá žárovka, taky H7 55w je o zhruba 5mm (možná více) delší. To nechápu. A navíc se mě zdá, že to světlo s delší žárovkou svítí jakoby níž.
No a co se týče oslňování xenonama a podobnejma kravinama, tak bych ty kretény postavil před ty jejich "svíčky" co nikoho dle nich neoslňujou a nechal je do jejich vlastních světel čumět aspoň hodinu. A nikdy nepochopím ty blby co si rožnou mlhovky když není mlha. A led doplňky před kterýma by ostatní asi měly padnou na prdel, taky dost bodaj do očí. To už se to tu taky řešilo.
No a co se týče oslňování xenonama a podobnejma kravinama, tak bych ty kretény postavil před ty jejich "svíčky" co nikoho dle nich neoslňujou a nechal je do jejich vlastních světel čumět aspoň hodinu. A nikdy nepochopím ty blby co si rožnou mlhovky když není mlha. A led doplňky před kterýma by ostatní asi měly padnou na prdel, taky dost bodaj do očí. To už se to tu taky řešilo.
Co neubrzdíš neukecáš.
Kreyson píše:Tak to by mě, jako bývalého závozníka, zajímalo. Pokud bych do závodního auta namontoval cokoliv nehomologovaného, tak bych musel být asi na hlavu. Před každým závodem se provádí technická přejímka a po závodě zase může konkurenční tým podat prodest kvůli jakékoliv maličkosti při rozporu s homologací. Pokud by šlo o homologované světlomety, určené pro daný typ vozu, není třeba se tady o tom bavit.
No, v tomho ohledu musím dodat, že šlo o amatérské závody rallye a jejich předpisy jsou oproti "dospělým" závodům podstatně volnější. Úpravy osvětlení byly povoleny v podstatě libovolné, s podmínkou, že musí být zachován "civilní" režim (tedy potkávací světla tak, jak je definují předpisy ČR), aby nehrozilo oslnění účastníků provozu při přejezdech mezi RZ. Řešil jsem to tenkrát výměnou za čínské (ale homologované pro použití na pozemních komunikacích) "tuningové" projektorové světlomety, pak následovalo rozebrání a výměna samotných projektorů za bi-xenonové (z prvovýroby) s výbojkami D2S, automatické naklápění obstaraly dva krokové motory, řízené jednočipem (s tím mi tenkrát pomohl kamarád z FELu) a zatížení zadku snímal malý enkodér s pákou. Osobně bych se nebál tuhle úpravu pustit na silnice, protože by nikdo nepoznal, že to tam nepatří (kromě STK, kde by to bylo sice technicky v pořádku, ale k legalizaci by stále chyběly ostřikovače světel - mimochodem, legalizovat přestavbu je možné, ale musí jít skutečně o přestavbu, nikoliv o výměnu žárovky za výbojku), ale představa, že se s tím budu patlat znovu, mi lákavá zrovna nepřijde, takže jsem si radši koupil auto, které s xenony sjelo už z pásu.
Kluci -Fabia -za dobu asi roku se měnily H7 asi 5x(možná i víc) - vím že je to "choroba" Fábek ale už mě to prostě nebaví. Minule mi nabízeli asi za 160 nějaký "zázračný" kablík který by tomu měl pomoci (prý je tam přepětí ) - co v tom kablíku je? Zkoumal jsem ho ale nic v něm není - jen jakoby tenký fousy(že by srážely malým průřezem-větší odpor- napětí?). Jak to řešíte vy? Díky Radek
ICQ 638556901