Dremel vs. Proxxon

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Cermi
Kontaktovat uživatele:

Re: Dremel vs. Proxxon

#31 Příspěvek od Cermi »

Já jsem koupil typ, co je na odkazu ode mne - ve fóru výše.Je to bez displeje.Porovnej si výkony ve W a mám dojem, že ta s tím displejem nemá ony 35000ot/min-které ta moje má.Mám ji teprve pár dní, takže nemohu moc posuzovat-ale zatím běhá:-))).
Homer.Simpson

#32 Příspěvek od Homer.Simpson »

Hej nema.Ma iba do 33000, ale nastavovanie je po 1000 a nie po 5000 ako na "4000-ke".Ale zase najcastejsie otacky pre frezovanie su 35000 a pre brusenie su 25000, takze nastavenie po 1000 neni priorita :) "4000-ka" ma aj o 35w viac ako "400-vka".Aj ten kufor sa mi viacej lubi :) Asi ozeliem ten display...

Taka, asi hlupa otazka.Vsetko prislusenstvo je kompatibilne aj s "300-vkou", "400-vkou" aj s "4000-kou"?
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Cermi »

Určitě jde příslušenství použít pro všechny typy.Na víc jsem někde tady ve fóru četl, že mu ten displej "odešel"-je to u tohoto nářadí vlastně zbytečné.
Homer.Simpson

#34 Příspěvek od Homer.Simpson »

Hej.Tiez som to niekde cital :( .Asi na tom nieco bude, ked ho uz nepouzili pri ziadnom dalsom vyrobku :?
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Michal_N »

Homer.Simpson píše:Hej nema.Ma iba do 33000, ale nastavovanie je po 1000 a nie po 5000 ako na "4000-ke".Ale zase najcastejsie otacky pre frezovanie su 35000 a pre brusenie su 25000, takze nastavenie po 1000 neni priorita :) "4000-ka" ma aj o 35w viac ako "400-vka".Aj ten kufor sa mi viacej lubi :) Asi ozeliem ten display...

Taka, asi hlupa otazka.Vsetko prislusenstvo je kompatibilne aj s "300-vkou", "400-vkou" aj s "4000-kou"?

Já mám Dremel 400 Digital asi 3 roky. Nastavovat otáčky přesně není většinou potřeba, ale s některými částečně opotřebovanými řeznými a brusnými kotoučky se na určitých otáčkách dostává bruska do rezonance. Potom se hodí možnost o 2-3 tisíce otáček odkrokovat mimo rezonanci. U modelu 4000 prostě změníš otáčky o 5 tisíc, což asi vadit obvykle nebude, ale mírná nevýhoda to je. S displejem žádné problémy nemám a líbí se mi, že přesné otáčky pro určitou práci znám a při příštím použití je pak znovu stejně přesně nastavím. Znovu to není nic nezbytného, ale je to příjemný detail.

Kdybych kupoval Dremel dneska, tak bych o modelu 4000 asi taky vážně uvažoval, ale možná by mi pár vymožeností z 400 chybělo.
buryx

#36 Příspěvek od buryx »

Nevím proč jsou tyto diskuze na každém foru. Já využívám zásadně Proxxon, ale je to jen kvůli tomu, že jsem narazil na první mašinu téhle značky a zůstal jí kvůli bezproblémovosti věrný. Su brňák takže kupuju u veselého: http://www.naradi-vesely.cz/e-shop/proxxon-naradi-pro-modelare/soustruhy-a-frezky/, mám to kousek a mají tam i servis, ale jak říkám, ještě jsem to nepotřeboval.
Mějte se Jenda
arda1
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od arda1 »

To se zde stalo teď jakýmsi evergreenem - prvni příspěvek (Registrován: sob 04. dub, 2015 17:18 defakto jen účelově vyhledán a o total hovxx) a hned odkaz na obchod - to mi tak "trochu" smrdí komercí -Radek
EDIT - na druhou stranu abych byl objektivní - často jsem k němu chodil (většinou na čumendu) ještě když měl obchod na Jirchářích a druhý menší na Hybešce - když jsem chodil od sv.Anny (fn) - už tehdá měl fakt velký sortiment a ochotné prodavače - co je na kopci tak jsme tam byl snad 2x :wink:
ICQ 638556901
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od thsoft »

Můžete i poradit, který typ Proxxonu bych mohl použít na modelářské broušení (převážně laminát a pod) a zároveň vrtání plošných spojů (0,8 - 3mm) ? Rád bych koupil proxxona a vrtací stojánek za nějakou rozumnou cenu a mám v tom hokej co k čemu jak pasuje.

Další varintou je koupit na plošňáky minivrtačku sólo, řotože stojí cca 400 Kč.

Tomáš
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Drondys

#39 Příspěvek od Drondys »

thsoft píše:který typ Proxxonu bych mohl použít na modelářské broušení (převážně laminát a pod) a zároveň vrtání plošných spojů (0,8 - 3mm) ? Rád bych koupil proxxona a vrtací stojánek za nějakou rozumnou cenu a mám v tom hokej co k čemu jak pasuje.

Pro zmíněné účely by ti mohla stačit i 40Wattová Proxxonka MICROMOT 50/E se zdrojem 12 až 18V případně pokud máš vlastní nestabilizovaný zdroj 12 až 18V pak si můžeš koupit za nižší cenu jen samotnou MICROMOT 50/E bez zdroje nebo pokud bys chtěl rovnou na 230V bez zdroje tak výkonnější 80Wattovou MICROMOT 230/E. Ke zmíněným Proxxonkám lze použít stojan MICROMOT MB 140/S případně robustnější stojan MICROMOT MB 200.

thsoft píše:Další varintou je koupit na plošňáky minivrtačku sólo, protože stojí cca 400 Kč.

Za tu cenu to bude určitě nejlevnější řešení a pro běžné nástroje pro zmíně účely, které bude možné upnout do skličidla takové minivrtačy to na zmíněné drobné práce může stačit. Akorát stojan pak bude zřejmě potřeba si udělat specifický pro tu konkrétní minivrtačku co seženeš případně bude potřeba si to nějak upravit tak, aby ta minivrtačka sedla do nějakého dostupného prodávaného stojanu. Pokud by ta minivrtačka měla úchyt o průměru 20 mm pro upnutí do stojanu jako mají Proxxonky tak by se k ní dal použít i bez úprav některý ze zmíněných stojanů Proxxon MICROMOT.
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od thsoft »

Díky moc za přehledný výcuc. Budu mít jen dva dotazy. Proxxon MICROMOT 50/E má kleštinu (hlavičku) na vrtáky, nebo je nutno nějakou dokoupit ? Jaký průměr v mm vrtáku to v tom stojánku zvládne kdybych s tím chtěl svrtávat třeba bukovou vrtuli, nebo občas díru do kovu ?

Stojánek asi pasuje na všechny Proxxony co jsi psal, jestli to dobře chápu ...

Btw. dík za opravu překlepu v citaci :D

Tomáš

Drondys píše:Pro zmíněné účely by ti mohla stačit i 40Wattová Proxxonka ...
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od jyrry »

thsoft píše:... Proxxon MICROMOT 50/E má kleštinu (hlavičku) na vrtáky...

v tom odkazu všechno je...
Mimo to ovšem píšou "silný DC elektromotor" a kus dole "Zdroj 230 V (12 V, 1,0 A)" ...
Jestli teda 12W je silný elektromotor... 8O

Jinak svrtávat bukovou vrtuli (jestli je opravdu buková) nebo hlodat díru do kovu (pokud tím kovem je míněno železo) nejde pořádně ani Dremelkou 130W... Výkon nahnaný točkami není výkon dosažený krouticím momentem...
Pro připomenutí: P = Mk krát omega kde Mk je krouticí moment a omega je úhlová rychlost, tedy vyjadřuje otáčky. Pokud jedno silně převažuje, chybí to druhé. Točky tam píšou, z toho je vidět co nejspíš chybí.
jyrry.webnode.cz
Lark

#42 Příspěvek od Lark »

Do sklíčidla stejně neupneš větší vrták než něco přes 3mm. To je stejné i u Dremelu. Na větší vrtáky to má i na minimu moc velké otáčky a malou sílu.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od jyrry »

Drondys píše:... 40Wattová Proxxonka ... MICROMOT 50/E bez zdroje ...

Jako.... kde vidíš těch 40W? Já tam čtu "K napájení je třeba zdroj s minimálním výkonem 1,0 A" což je za a) kravina a za b) 12V x 1A neni a nikdy nebude 40W.
jyrry.webnode.cz
AR1
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od AR1 »

Tak to je dobrý, máš pravdu. Teď jsem se na doma kouknul, leze z toho 12V/1A. Tak teď tomu výkonu co nás výrobce balamutí moc nerozumím. Ale bez ohledu na to kolik to má opravdu Watů používám tenhle Proxxon částečně na plastikový modely, kam výkon stačí a částečně proto, že díky jeho otáčkám se plast rychle taví. Reálně to potom ve spojení s řeznými kotoučky používám u uříznutí něčeho kaleného, nerezu atd typu drát, jinak vzhledem k "výkonu" jsem pro to použití nenašel a když, šel bych po druhé do nářadí na 220V.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
BUBI

#45 Příspěvek od BUBI »

Proxxonky dávajú udávaný výkon pri napájaní 18V a primeranom prúde. S tými zdrojmi čo dodávajú je to logicky menej. Ja som si práve preto vyrobil vlastný zdroj, aby som mohol využiť ich potenciál. Mám tam trafo cca 200W, U 18V.
Jano Bubeník
Odpovědět

Zpět na „Dílna“