Chtěl bych začít s rc lítáním
Re: Chtěl bych začít s rc lítáním
Může být, já se nehádám. Každopádně třeba takový AXN Floater bude stokrát lepší než 2CH hračka. 
- kope
- Kontaktovat uživatele:
ko44: tak to je bez diskuse. O něčem takovém jsem ani nemluvil, ale do těch 3000 se dá vejít i se "skutečným" letadlem, které má 3-ch ovládání - motor, VOP, SOP. Já to napsal hlavně, aby jsi kolegu hned na začátku neodradil
.
Jinak jak ses ptal výše: bývá to tak - u těch 2-ch se většinou výška letu řídí jen zvýšením/snížením tahu motoru.
Jinak jak ses ptal výše: bývá to tak - u těch 2-ch se většinou výška letu řídí jen zvýšením/snížením tahu motoru.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Re: pár dotazů
macecha píše:Libor píše:
Základom ovládania letu je výškovka, smerovka a motor. Krídelka u modelov pod 2 metre niesu až tak dôležité....
Čo sa týka simov - mne to tiež nič nehovorí.
Ak sa chceš naučiť lietať, tak neaká lacná hračka ti to neumožní. Skutočne z toho, čo sa dá u nás kúpiť by som sa pozrel po neakej Alfe, bete a pod. Ak ho kúpiš so setovkou - máš to hneď všetko prevádzkyschopné. Bez rádia je to o cca 1000ku lacnejšie. Ale ak to rozbiješ a nebudeš chcieť pokračovať, tak to až tak nebolí, ako keď máš kúpené rádio za 5-10 litrov.
No a ak ťa to chytne - potom to lepšie rádio budeš kupovať tak či tak.... a slušné rádio z môjho pohľadu začína nad 10 litrov.....
Ak sa chceš venovať modelárstvu, tak nepočítaj, že to je stokorunový koníček.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
- Standapass
- Kontaktovat uživatele:
HTC evo3d
lubo1 píše:Základom ovládania letu je výškovka, smerovka a motor.
Krídelka u modelov pod 2 metre niesu až tak dôležité....
No flame prosím, ale s tím nesouhlasím. Záleží velmi na typu letadla a ne na jeho velikosti. U začátečnických, budiž, bez křidélek se dá obejít, ale stejně tak se dá obejít se bez směrovky, pokud tam ta křidélka jsou.
Měl jsem 1,4m Betu a ta by se stejně jako easy star nebo focus dala ovládat S-M-V. Ale mám i menší letadla a tam to bez křidélek nepůjde.
Každý ti to poví jinak. Já konkrétně stále nejsem schopen směrovku pořádně ovládat tak jak bych chtěl. Nedělám to automaticky. Prostě proto, že jí mám na levou ruku. Kdežto křidélky letadlo ovládám mnohem lépe.
Osobne som mal so smerovkou problémy - už som to niekde písal, je tam oneskorenie kým sa model po zásahu do smerovky nakloní. To by tak nevadilo, ale vadí to že keď je model naklonený moc a smeruje v špirále do zeme, nepomôže nič (výškovka to niekedy len zhorší) iné ako model zrovnať, a to sa smerovkou robí ťažšie, trvá to dlhšie, včas treba prestať, predtým ako je model už rovno, aby sa to nepreklopilo na opačnú stranu...... Ja som mal z krídeliek oveľa pohodovejší pocit. Smerovka je super vec, na to aby model letel správnu zatáčku (po naklonení modelu krídelkami, smerovkou udržovať smer trupu aby neletel v sklze ani výklze).. A pri ťažších mrcha modeloch sa ňou dá zabrániť pádu do vývrtky pri štarte alebo aj prisávaní za vetra... na zatočenie modelu sú krídelká.
Smerovka je pre začiatočníka OK pre modely ktoré na jej plnú výchylku len začnú trochu a stabilne zatáčať a nie sú ochotné prejsť do špirály.. na to musí byť jej výchylka alebo účinnosť dosť malá... Dnes už také modely prakticky vôbec nevidno!
Krídelká fungujú okamžite a navyše prestanú fungovať keď sa vráti knipel do stredu (pre úplného začiatočníka, stačí pustiť knipel...)
Veľmi ma prekvapili reakcie hovoriace o povinnom riadení výškovky.
- Dobrý voľný model odlieta sám aj stúpanie pri motorovom lete, aj krúženie po vypnutí motoru. Modely na CO2 mi z asfaltu štartovali samé aj zo zeme..
A dobré pristátie s RC modelom je dokonca podľa mňa také, že sa výškovky nedotýkam a uhol zostupu mením jemnou zmenou otáčok motora...
Tým nechcem povedať že výškovku netreba mať riadenú, aby to človeka bavilo a mohol lietať aj pri troške vetra a turbulencií - ale pre správne zvolený a zalietaný začiatočnícky model by nemalo byť jej použitie prakticky ani potrebné!
Smerovka je pre začiatočníka OK pre modely ktoré na jej plnú výchylku len začnú trochu a stabilne zatáčať a nie sú ochotné prejsť do špirály.. na to musí byť jej výchylka alebo účinnosť dosť malá... Dnes už také modely prakticky vôbec nevidno!
Krídelká fungujú okamžite a navyše prestanú fungovať keď sa vráti knipel do stredu (pre úplného začiatočníka, stačí pustiť knipel...)
Veľmi ma prekvapili reakcie hovoriace o povinnom riadení výškovky.
- Dobrý voľný model odlieta sám aj stúpanie pri motorovom lete, aj krúženie po vypnutí motoru. Modely na CO2 mi z asfaltu štartovali samé aj zo zeme..
A dobré pristátie s RC modelom je dokonca podľa mňa také, že sa výškovky nedotýkam a uhol zostupu mením jemnou zmenou otáčok motora...
Tým nechcem povedať že výškovku netreba mať riadenú, aby to človeka bavilo a mohol lietať aj pri troške vetra a turbulencií - ale pre správne zvolený a zalietaný začiatočnícky model by nemalo byť jej použitie prakticky ani potrebné!
inak pre model ktorý nemá krídelká, sa na knipel krídeliek dáva tá smerovka a jej miesto na knipli sa nechá nevyužité - proste na knipli s výškovkou je funkcia "zatáčania", bez ohľadu na spôsob akým funguje..
ko44 píše:2CH, to jako dvoukanál? A jak se to proboha řídí? Jeden kanál motor, druhý co? Směrovka? Jak potom ovládáš výšku? Jenom změnou rychlosti? UFFFFFFF![]()
Přesně tak jak to píšeš. Motor (obyčejně neproporcionální, resp. třípolohový - vypnuto, málo plynu, hodně plynu). Vtipné je, že jak postupně dochází baterka, tak se to chová trošku jinak.
Lítá to, ale velmi špatně. Je to velmi náchylné na vyvážení a nastavení.
Jako hračka pro děti, budiž. Ono to pár desítek metrů poletí, ale o řízení se nedá mluvit.
Jako model pro začátečníka - nikdy.
Minimálně tříkanál, motor, směrovka, výškovka, nicméně já osobně doporučuji mít na letadle křidélka hned od začátku. Čili 4CH.
coro píše:inak pre model ktorý nemá krídelká, sa na knipel krídeliek dáva tá smerovka a jej miesto na knipli sa nechá nevyužité - proste na knipli s výškovkou je funkcia "zatáčania", bez ohľadu na spôsob akým funguje..
Ano, to je pravda. Takto jsem to měl na čarodejnici. Bohužel už není. Po křídle (tedy po klobouku) šla na pádovce z 15 metrů. Budiž jí země lehká.
Ještě předtím, než jsem šel poprvé skutečně do vzduchu, jsem ténoval na simulátoru. Už tam mi ovládání směru modelu pouze směrovkou moc nevonělo a potom na skutečném modelu (AXN Floater) jsem si to jenom potvrdil. Takže - pokud plachtím, sem tam použiju směrovku, v motorovém letu vůbec. Nyní létám i s 62cm rozpětí LazyBee, samozřejmě ovládám motor, směrovku a výškovku a pokud byly výchylky SOP jenom trochu větší, tak to i přes svou koncepci pomaloletu dělalo skopičiny, které výše naznačil Coro.
Takže, dle mně, ovládat model směrovkou, či neovládat, silně závisí spíše na koncepci modelu, jeho aerodynamickému tvaru a uspořádání, než na jeho velikosti.
Takže, dle mně, ovládat model směrovkou, či neovládat, silně závisí spíše na koncepci modelu, jeho aerodynamickému tvaru a uspořádání, než na jeho velikosti.
...s větrem o závod.
Ja bych ti doporucil pro začátek si třeba pořidit Toro 900 od Telink.
Jsou tam dvě serva a jeden regulator takže potřebuješ jen 3 kanály. Kup si třeb jeste bazarovou DX6 vysilačku s přijmačem + nabiječku a zdroj a take lipolky ja letam na turnigy 1600mAh 3s a da se stim letat 30km/h i 80km/h vpohode. Toro kompletne vybavene jsem koupil bazarove za 1500kč i s 2 lipolkama. 100x lepši jak řešit nejake činské hračky za 500kč.
Jsou tam dvě serva a jeden regulator takže potřebuješ jen 3 kanály. Kup si třeb jeste bazarovou DX6 vysilačku s přijmačem + nabiječku a zdroj a take lipolky ja letam na turnigy 1600mAh 3s a da se stim letat 30km/h i 80km/h vpohode. Toro kompletne vybavene jsem koupil bazarove za 1500kč i s 2 lipolkama. 100x lepši jak řešit nejake činské hračky za 500kč.
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
to: macecha
Doporučuji Ti ze všeho nejdříve si doplnit do profilu město Tvvého bydliště, protože následně Tě může někdo pozvat na létání, objasnit spoustu věcí, které teď třeba ještě ani netušíš a nakonec Ti třeba i půjčit do ruky vysílač - nejlépe na kabelu učitel-žák. Pár letů si takhle můžeš zkusit ještě než se rozhodneš něco koupit a nebo třeba už víckrát na létání nepřijít. Takhle jsem v Liberci pár lidí na kabelu měl a někteří se létáním baví dodnes. Jak píšu - dej vědět odkud jsi, tady na RCmanii je hodně dobrých a ochotných lidí. Tím je všechny zdravím - už ať to lítá
JaHo
Doporučuji Ti ze všeho nejdříve si doplnit do profilu město Tvvého bydliště, protože následně Tě může někdo pozvat na létání, objasnit spoustu věcí, které teď třeba ještě ani netušíš a nakonec Ti třeba i půjčit do ruky vysílač - nejlépe na kabelu učitel-žák. Pár letů si takhle můžeš zkusit ještě než se rozhodneš něco koupit a nebo třeba už víckrát na létání nepřijít. Takhle jsem v Liberci pár lidí na kabelu měl a někteří se létáním baví dodnes. Jak píšu - dej vědět odkud jsi, tady na RCmanii je hodně dobrých a ochotných lidí. Tím je všechny zdravím - už ať to lítá
I květák je jen vycepované zelí
Ticcino píše:lubo1 píše:Každý ti to poví jinak. Já konkrétně stále nejsem schopen směrovku pořádně ovládat tak jak bych chtěl. Nedělám to automaticky. Prostě proto, že jí mám na levou ruku. Kdežto křidélky letadlo ovládám mnohem lépe.
Tak si ju daj na pravú ruku.....
U modelov kde je len smerovka výškovka a motor - lietam mod3. Tam kde sú aj krídelka, lietam mod1.... Netvrdím, že je to takto správne, ale vyhovuje mi to takto
EDIT
Ak si chceš cvičiť smerovku - postav si neakého akrobata.... tam musíš riadiť všetko súčasne....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
coro píše:Veľmi ma prekvapili reakcie hovoriace o povinnom riadení výškovky.
Promiň, ale teď plácáš úplné blbosti. Přitažení před přistáním je nezbytné. A je jedno, jestli jde o větroň nebo motorák. Dost jsem odlétal v době, kdy byly jen jednokanály. A opravoval jsem každou chvilku. Poryv větru rozhoupá větroň, při přistání je třeba přitáhnout a tak dále. Poté co jsem si pořídil rádio s řízením výškovky, počet oprav dramaticky klesnul.
Další pokrok byl přechod z řízení směrovky na řízení křidélek. Směrovkou se při zemi moc dělat nedá, hrozí zachycení koncem křídla o zem s následnou hvězdou. A to je zabiják modelů. Křidéky je to naprosto bez problémů.
zdzd: ešte raz si prečítaj čo som písal. aj o tom lietaní vo vetre či poryve vetru..
To že sme v začiatočníkoch predpokladá, že model je začiatočnícky a letí dosť pomaly celý let, tak aby mohol rovnako aj pristáť.
A zároveň som si istý aj v tom že začiatočník ťahajúci za výškovku nízko nad zemou blízko pádovej rýchlosti, nie je celkom bezpečný a osvedčený manéver.
To že sme v začiatočníkoch predpokladá, že model je začiatočnícky a letí dosť pomaly celý let, tak aby mohol rovnako aj pristáť.
A zároveň som si istý aj v tom že začiatočník ťahajúci za výškovku nízko nad zemou blízko pádovej rýchlosti, nie je celkom bezpečný a osvedčený manéver.
coro píše:zdzd: ešte raz si prečítaj čo som písal. aj o tom lietaní vo vetre či poryve vetru..
Řízení modelu bez výškovky je mnohem náročnější, než řízení modelu s výškovkou. A to zejména pro začátečníka, protože neumí dostatečně přesně odhadnout buducí trajektorii letu modelu a pak už s tím nemůže nic dělat. Naučit se model nepřetáhnout je mnohem jednodušší.
Ano, výškovku moc nepotřebuje, pokud si pořídí kus EPP pěny a bude s tím bez rozmyslu tlouct o zem jak se dá. Ovšem tak se nenaučí pořádně létat a přistávat už vůbec ne.