Brzda obrácením chodu motoru
JaL píše:Pro JMalik : myslím, že jsem jasně napsal ... pro určité typy modelů. Ne pro všechny. Kdybych měl velkou maketu s vysokou pořizovací cenou, tak bych o tom určitě uvažoval. Už kvůli možným následným škodám, které nemusí vzniknout jen na modelu.
Dej nějaké hmotnostní parametry té makety a Tvůj odhad, kolik bude vážit záchranný systém
Já se přiznám, že mi není jasný, jak by takový záchranný systém měl fungovat. Kdy by mělo dojít k odpálení padáku, na základě jakých inforamcí a tak.
To jako že po ztrátě signálu by se odpálil padák a letadlo by přešlo do kontrolovaného pádu (i když se mi spíš zdá, že v 99,9 procentech případů by se akorát do toho padáku zamuchlalo a padalo by to dolů v elegantním balení), nebo by to odpaloval pilot, např. pokud by se ulomilo jedno křídlo, tak by to ještě zkusil dostat dolů na padáku. Nebo jak vlastně?
To jako že po ztrátě signálu by se odpálil padák a letadlo by přešlo do kontrolovaného pádu (i když se mi spíš zdá, že v 99,9 procentech případů by se akorát do toho padáku zamuchlalo a padalo by to dolů v elegantním balení), nebo by to odpaloval pilot, např. pokud by se ulomilo jedno křídlo, tak by to ještě zkusil dostat dolů na padáku. Nebo jak vlastně?
Já jsem uvažoval umístit do konečné části trupu padák jehož vypuštění by bylo řízené servem (nějakým háčkem). V případě odlétnutí modelu, či krizové situaci ve větší výšce by se padák vypustil. Hmotnost by byla zanedbatelná (PE sáček nebo padákovina) a rychlost pádu by byla dimenzovaná tak, aby to model přežil bez úhony (neměl by se snášet hodiny).