Který vrťas vybrat?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět

Který vrtulník vybrat ???

Anketa končí za ned 01.05.2011 18:06

Honey bee V2
7
44%
Honey Bee CP3
4
25%
Walkera CB180Z
5
31%

Celkem hlasů: 16

Zpráva
Autor
silcom

#31 Příspěvek od silcom »

demolátor píše:No jo, jenže oni ti "zkušení" chtějí nováčky vyvarovat svým chybám víš??
Ale nějak se jim to zřejmě nedaří. :?

Presne. :roll:
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Fenius »

mikek píše:Tohle téma se tady omílá pořád dokola. Ti co odpovídají, začínali sami s "hračkami" a postupně se dopracovali k "velkým" helinám. To tedy znamená, že cesta od "hračky" k "helině" fuguje. Pokud mi někdo bude radit, abych si na začátku koupil T-Rex 500, tak tuto radu vezmu vážně jen od toho, kdo s T-Rex 500 (nebo podobným) skutečně začal.
:lol:

Ja som začinal na 500 esp 3g.
Ukáž mi jedného čo začínal na walkerách a hračkách a skončil u "veľkých helín" a stále by tie hračky niekomu doporučil. Blbosť.
FrenkyL

#33 Příspěvek od FrenkyL »

mikek píše:Tohle téma se tady omílá pořád dokola. Ti co odpovídají, začínali sami s "hračkami" a postupně se dopracovali k "velkým" helinám. To tedy znamená, že cesta od "hračky" k "helině" fuguje. Pokud mi někdo bude radit, abych si na začátku koupil T-Rex 500, tak tuto radu vezmu vážně jen od toho, kdo s T-Rex 500 (nebo podobným) skutečně začal.

Takže rada pro tazatele: Zeptej se zkušenějších, čím začínali, jak pokračovali a čím lítají teď. A z toho si vem poučení.

Já začínal s MaxiRem SE, tenkrát jen holá stavebnice vyšla přes 12tis. a hračka to rozhodně nebyla ;)
Jeti model
MS Composit
Bavarian Demon
mravecm1

#34 Příspěvek od mravecm1 »

mikek píše: Pokud mi někdo bude radit, abych si na začátku koupil T-Rex 500, tak tuto radu vezmu vážně jen od toho, kdo s T-Rex 500 (nebo podobným) skutečně začal.

No ja som zacinal s Raptor 30 V2 (co je vlastne este vacsi vrtulnik ako 500), takze ti mozem potvrdit, ze to ide. Ale nedovolim si tvrdit, ze to je spravna cesta pre kazdeho. Urcite nikomu nepoviem nic nove, ked poviem, ze na vacsom - stabilnejsom vrtulniku sa lepsie uci. Bohuzial vsak opravy po havarkach su drahsie. A tym havarkam sa samozrejme vyhnut neda.
KASAMA Srimok 90N CYBERHEAD + SPIRIT
TREX 450PRO + Beast
Futaba T14SG 2,4GHz
PetrA

#35 Příspěvek od PetrA »

silcom píše:
jo jo jo neco takového jsem tu zaznamenal :) - tyhle levný mašinky mužou být shitky a věřím tomu, ale je to často jenom proto, že jsou špatně srřízený, špatně vymezené vůle, neseřízené gyroskopy, špatně umístěná baterka nebo přijímač - prostě i tyhle skoro "hračky" můžou udělat dobrou službu začátečníkovi, pokud jsou dobře nastavené a odladěné. pokud si to vytáhne z krabice člověk, který nemá tucha co s tím, tak je jasný, že bude lítat cca 5 vteřin a pak šetřit na díly nebo se na to vykašle - neudělá totiž základní nastavení, který třeba prodejce tvrdí že je ale není.

To takisto, ale rovnako mi stalo, že aj po nastavení ta shitka síce lietala ale nie tak, ako som si predstavoval. A tak nasledovala výmena serv, gyroskopu, potom som padol na poddimenzované ESC.. proste o ničom a tak som sa bohužiaľ poučil na vlastnej koži. Až potom som si kúpil niečo značkové - a pritom to nebolo nejak drahé - a bolo po problémoch. A hlavne - konečne som mohol začať lietať! A to tu ešte nikde nie je spomínaná kúpa rádia - a verím, že zakúpenie rádia v tzv. kombe mnoho ľudí láka (viem podľa seba), ale vo finále je to zas len strata financií.

no vidíš to - a jak jinak by jsi získal tyto zkušenosti? polemizoval by jsi nad tím jestli jsou špatná serva, regl nebo cokoliv třeba na tom rexovy nebo jestli to je v rukách? jak to asi pozná týpek, který drží takový stroj v ruce prvý raz, že je chyba na jeho straně? je z toho v pasti a nelítá a hledá informace všude kolem, místo aby si odzkoušel jak pracuje servo, co asi znaená které označení, proč potřebuje takhle výkonný regl nebo proč je to servo tkto silné a takto rychle - servo na rexe - nevim , opravdu ted placam, tak se toho prosim nechytejte, stoji treba litr, v domence ze je spatne si koupi a vymeni a zjisti ze to tim nebylo, kdyz tohle udela na male helince, kde servo vyjde cca na desetinu ceny, rekne si ze to teda neni ono a je o neco chytrejsi. a za tech zbylych devet stovek si muze koupiit treba kovovou hlavu nebo lepsi baterku co ja vim. Kazdopadne si s vrtulnikem uzije mnohem vic, pokud ho pozna a muze ho poznat levne, levne zkouset dily aniž by cekal az se nad nim nekdo smiluje a odpovi mu na jeho "nepochypitelny dotaz" - podle meho jsou tu levne vrtulniky od toho, aby se na nich uplní novacci naucili z ceho se sklada, co k cemu je a ziskali zakladni predstavu o tom co to je s tim litat a urcite to neni zadna ostuda, ba naopak - asi bych se musel rozbrecet, videt borce ktery na radu zkusenejsich si koupil "poradny vrtulník" za 25 000, ale jedine na co si troufne je roztocit metrovy rotor v minimálních otáčkách, protoztoze proste nevi co dal a nikdo na nej nema cas ukazat mu co s tim ma delat, na forech dostane odpovedi typu "Uz zase? koukni se do jineho vlakna ... proc jsi to zakladal, neumis hledat?" Vem si že nováček ani třeba nebude vedet o cem mluviš, kdyz mu reknes ze jsi mel na male heline nedostatacujici ESC. Bude na tebe cumet proc mluvis o klavesnici :)

2Fenius:
A jak asi zjistil ten rozdíl mezi velkou a malou heli "hrackou"? Myslíš že furt chodil a nekoho se ptal aby mu rekl rozdil a pak opakoval neci moudra? Pokud se bude nekdo ptat na 3d heli, je asi uplne jasne, ze ti nikdo nebude doporucovat huntera od esky, nebo magic od NE, ale pokud se te nekdo zepta s tim ze nikdy s nicim nelital a chtel by zacit, reknes mu at si koupi beze strachu neco nad 500? jo? :D v tom pripade se tu neni o cem dal bavit, protoze ja chapu ze na tohle ma kazdy nejaky nazor - ale zase tady plati, ze jeden to muze zvladnout a druhy zase ne. Ja myslim ze je celkem dost logicky, ze tyhle helinky do 200 nebudou superstroje. Ale proto, aby si s tím clovek zalital pro zabavu to proste stačí. Získané zkušenosti pak zhodnotí na větších heli, takhle to je u aut, takhle to je u motorek, u všeho, i výcvik psa se začíná na tom nejjednoduším. a vysledek je pak dalekoo kvalitnejsi, kdyz od zakladu popchopi co ma delat.

Zase se vrátím k těm motorkám protože je to i tady uplně stejný, borec, který jezdí 20 let, ti na otázku která motorka je dobrá, i do začátku, řekne (plácnu, za tímhle si urcite nestojim) gsxr jedine 1000 pi.. voe je uplne nejlepsi, protoze ma skvely pomer výkon váha, nejlepsi tlumice a a jede ale "jenom" 300 km/h, pak to zastaví omezovač. Ale už blbec maníkovi neřekne, že tahle superhightechmegastrojovna tam ma ty 300 km/h na tachyku behem 20ti vterin (+-), vubec chudak nema tuseni, na co si seda, ikdyz je to z tehnologickeho hlediska takrka dokonaly stroj, pro zacatecnika - krom par vyvolenych - je to naprosto nemozne to ovladat, nema odhad jak prudky narust vykonu nastane, az pootoci heftem, a uplne stejne je to kdyz vezme za knipl plynu na vysílačce , před sebou ma rexe rychle pohne a už před sebou nema rexe, ale o kus dal hromadku nahradních dílů, ne proto, ze by s tim neuměl lítat, nebo že by se to nemohl naučit, ale proste proto, ze nevi jak s tim ma prirozene zachazet. Nema ten cit. Nekdo ma nekdo ne. a ikdyz mu reknes ze musi pomalu a jemne jeho prst jeste nezna co to je jemne, to zna zase jiny veci ale ...

Nevim kdy jste s malými helinami lítali, ale je dost mozné, že se třeba bavíme o docela casově odlišném sortimentu. Já si tu prohlížím jednu helinu za druhou a jejich jediná vada je, že jsou cca z 75% jenom poskládane, mnohé po prvním zapnutí ohoblujou převody, protože je špatně ustavený motorek, špatně vymezená vůle nebo přítlak satelitu k planetovém kolu atd. Když se to vše ale seřídí, vrtulníček o delce 30 cm je pro začátečníka radost - nemusí mít strach, muze s tím klidne cvicit v obýváku, hrát si s nastavením a zjistit co k cemu je a co to dela, aniz by cekal na neci "moudro" a bal se pridat plyn, protoze je mu jasny ze to pak nemusi zvladnout - nevi totiz co s tim ma delat.
Furt se tu omýlá walkera, že z toho nikdy dobrý vrtulník nebude, že to jsou vyhozené prachy. Ja teda si stojim za tím že to opravdu není vrtulník pro profíky a ještě nějaký čas nebude, ALE!! jzpracování modelů walkera jde pomalu ale jistě dopředu a některé modely jsou velice dobře dílensky zpracované a do začátku sice nemusí být uplně ideální, ale pokud si to člověk vybere a není totální vypláchlo, tak si obcas vymení kabinu - 110 Kc, listy rotoru, 140 Kč, zadni vrtulku 120 Kč a až rozláme první poddimenzovaný originální podvozek, tak si koupí lepší za 250 Kč namontuje ho - je šikulka modelář a bude vrnět dál. Sem tam vymění ložiska, nějaké ty převody atd. Za to, že to bude dělat - si získá spousty užitečných znalostí, který kdyby mu nekdo tisíkrát vykládal, nebylo by mu to k nicemu a samím cekanim na radu ze smilování by si ani nezalítal. A vy tady o tom nekteri mluvite, jakobyse za to mel clovek pomalu stydet, protoze to zrovna nepotvrilo 10000 fandů jiné znacky :D

No asi bych uz mel radeji skoncit ne? :D

Myslím že tu každý má v tom co napsal kus pravdy a kus vlastního názoru, který může ale taky nemusí být reálný pro ty ostatní.

Kromě tvrzení, že když reknes ze ... litas s necim velkym, ma tvuj názor vetsi váhu ... nevim proc, klidne jsem mohl rict ze litám s treba HB CPX a nikdo by nevedel jestli to tak je nebo ne.

Nováček by si měl hlavně dobře rozmyslet co od toho vrtulníku čeká, proč jej chce, kde s ním chce lítat a jak casto. Podle toho mu pak může někdo zkušený něco poradit nebo mu udat smer, kudy se vydat jestli velkou helinu nebo kolibrika za obýváku.

Dneska jsem jel ukázat borcovi pár helin, lítal s tří kanálem - a že by raději něco velkýho, tak co by semu veslo do kufru od auta, fajn fajn ,vzal jsem belta 250, 1-Acko a 4-6 bell,. Rikam mu na co ze by jsi to vlastbne chtel? No na ven tam ten muj moc nelita, spíš odlítá :) ... říkám ok vytahnul jsem belt 250 - to se už zdesil, otevrenou hubu, rozsireny zornice ... bylo videt, ze si proste nedokaze prtedstavit, ze by s tim mel litat, ani jsem to nevytahnul z krabice a to je jeste docela mala helina, kdyz videl 1Acko vrtulka na remen hm pekny kovova hlava pekny co to stoji? rikam mno s kufrem 7200 - 7500 bez kufru tak asi o litr dolu nevim ted presne ... hhh to je moc ... , rikam ale to je to nejlevnejsi litání na ven a to neni kdovi co jeste. Ze pry ne ze se toho boji - nakonec si okouknul bella a byl spokejený jak želva a chce ho, a ani se mu nedivím - sice to nebude na ven, ale doma si s tím užije dost. Navíc i na to jakou to ma subtilní konstrukci, tak to docela vydrží, pokud Vám to nekdo nesestreli letadlem nebo kamenem, tak i po pátém pádu ( schválně ) se odlomila akorát špička jedné ližiny. Může mi někdo říct, co se stane a kolik bude stát oprava T-rexe, když spadne 4x na zem z metru a půl výšky, nebo při otáčení nabere listama stěnu? Mě bude oprava stát 150 korun nebo kolik ten podvozek stoji klidne s tim muzu jeste parkrat trisknout ( ato myslím jen obrazně, samo ze to neudelam), protoze az zjistim, ze to proste nejde jen tak rozbýt a opravým co je potreba, je ten vrtulník uplně maximálně hodnej a fakt to zvládne beze strachu i nováček. Přechod z něj na větší helinu tu raději rozebírat nebudu,protože rozdíl tu bude vzdycky. Ale základy ovládání jsou vsude stejný, takhle si je muze relativne jednoduse bez cizi pomoci a doprosovani zazit sam a ptat se jen opravdu na nejasnosti a ne na kazdou prkotinu ze strachu, aby nahodou neco nepokazil.
zablabla

#36 Příspěvek od zablabla »

silcom píše:

Takže rada pro tazatele: Zeptej se zkušenějších, čím začínali, jak pokračovali a čím lítají teď. A z toho si vem poučení.

No práveže tento postup nefunguje. Alebo teda áno, ale je zbytočne drahý. Ak by som si ako prvú helinu kúpil T-Rexa 450, tak by ma to vo finále vyšlo o dosť lacnejšie. :idea:

Za sebe mohu potvrdit.
Můj první šestikanál byl rex 500. (Předtím krátce mcx, msr -pocit že jsem mistr světa)
Před prvním samostatným letem s pětistovkou Phoenix, heliškola 3 hoďky á 700,-.
Po dalších 4 hodinách samostatného pokusu o "za boha nevím co jsem dělal" rána a uvedení do původního stavu stálo 7 litrů

Takže zpátky na zem a T-rex 250 (naštěstí na zimu a tréninky v tělocvičně). Než jsem se naučil trochu obstojně čumákem k sobě, tak jsem ten vrtulník v ND zaplatil znovu tak 2,5 x

Takže moje osobní rada:
Rex500 na začátek ano když:
- na to máš v prkenici
- máš talent od boha a moc nepadáš
- máš kámoše, který tě ze začátku a dále při nácviku nových prvků bude mít ochotně za "pivo a párek" na drátě.
Blade msR, mcpx, Trex 250 FBL + DX6i ;Trex 250,Trex 500 FBL + T8FG
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od koulinek »

Chlapi tady má každej kus pravdy, a sice protože dycky je třeba se dívat na výhled použití toho stroje a další případný rozvoj. Nejzásadnější totiž v tom hraje roli zda-li je to vrtulník pro modeláře, nebo pro ostatní širokou veřejnost. Mezi tím je naprosto zásadní rozdíl. Sou lidi co mají cíl poletovat a to jim stačí a vidina desetitisícových nákladů je pro ně naprosto neakceptovatelná a další ambice nemají, servis raději svěří někomu jinému. jiné je to u modeláře, kterej ví do čeho jde, nastuduje si, je zručný oprav, cílevědomý a zodpovědný, pořídí si simulátor, nacvičí a postupně se vším prokousává, zvládne mechanické nastavení a nastavení TX. je pak jasný komu stroje jaké kategorie doporučovat. A ano, najdou se tací co ze skupiny ostatních k tomu přilnou a postupně se propracují do skupiny modelářů. Dnes je to prostě tak rozšířené že vrtulníky zaujmou kde koho.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
zdzd

#38 Příspěvek od zdzd »

PetrA píše:6ti kanály zatím jentak okukuju - mě to víc zajímá po mechanické stránce, než že bych s tím musel ítat :).

To mnohé z tvých názorů vysvětluje. Nesnaž se prosím nikomu radit o věcech, které neznáš.

Popisuješ tu "výhody" hraček. Létání v obýváku a tak podobně. OK, když je to něčí zájem, proč ne.

Ale pokud chce někdo létat venku, může 98% z tvých sáhodlouhých popisů okamžitě škrtnout. Nic z toho neplatí. Ani to srovnání o motorkách. Pokojovou hračkovou helinu a venkovní stroj můžeš porovnávat jen stylem trojkolka versus motorka. A pokud jsi někdy jel na motorce, rozhodně se nikomu nabudeš snažit namluvit, že se to dá naučit na trojkolce.
Naposledy upravil(a) zdzd dne čtv 14.04.2011 9:24, celkem upraveno 1 x.
PetrA

#39 Příspěvek od PetrA »

koulinek píše:Chlapi tady má každej kus pravdy, a sice protože dycky je třeba se dívat na výhled použití toho stroje a další případný rozvoj. Nejzásadnější totiž v tom hraje roli zda-li je to vrtulník pro modeláře, nebo pro ostatní širokou veřejnost. Mezi tím je naprosto zásadní rozdíl. Sou lidi co mají cíl poletovat a to jim stačí a vidina desetitisícových nákladů je pro ně naprosto neakceptovatelná a další ambice nemají, servis raději svěří někomu jinému. jiné je to u modeláře, kterej ví do čeho jde, nastuduje si, je zručný oprav, cílevědomý a zodpovědný, pořídí si simulátor, nacvičí a postupně se vším prokousává, zvládne mechanické nastavení a nastavení TX. je pak jasný komu stroje jaké kategorie doporučovat. A ano, najdou se tací co ze skupiny ostatních k tomu přilnou a postupně se propracují do skupiny modelářů. Dnes je to prostě tak rozšířené že vrtulníky zaujmou kde koho.

kéž bych to uměl napsat takhle krátce a výstižně :lol:
PetrA

#40 Příspěvek od PetrA »

zdzd píše:
PetrA píše:6ti kanály zatím jentak okukuju - mě to víc zajímá po mechanické stránce, než že bych s tím musel ítat :).

To mnohé z tvých názorů vysvětluje. Nesnaž se prosím nikomu radit o věcech, které neznáš.

Popisuješ tu "výhody" hraček. Létání v obýváku a tak podobně. OK, když je to něčí zájem, proč ne.

Ale pokud chce někdo létat venku, může 98% z tvých sáhodlouhých popisů okamžitě škrtnout. Nic z toho neplatí. Ani to srovnání o motorkách. Pokojovou hračkovou helinu a venkovní stroj můžeš porovnávat jen stylem trojkolka versus motorka. A pokud jsi někdy jel na motorce, rozhodně se nikomu nabudeš snažit namluvit, že se to dá naučit na trojkolce.

Díky, nikomu tu nic nenamlouvám. At si kazdy lítá s cím chce a zacina s cim chce, nic neprosazuju a uz vubec ne jak říkáš výhody hraček. Zase domněnka vzniklá jiným pochopením textu, asi. Ale ano zastávám se toho, že malé vrtulníky můžou někomu prostě uplně stačit a není pravda že jsou to všechno šlupky. Vubec neporovnavám hračkovou helinu s výkoným vrtulníkem, to je jako porovnávat rýži a jalbka. Ale snažím se říct, že každá skupina může mít jínou užitnou hodnotu pro rozdílnou cílovou skupinu a záleží teda jenom na tom, co od toho člověk čeká.

Za ty sáhodlouhý texty se omlouvám ...

A ne - nemá to cenu cokoliv dál říkat - nejlip to tu vystihl asi jedine koulinek + někteří další. Na něčem se shodneme, zbytek jsou rozdílné osobní zkušenosti. Jinak je to ztráta času, z člověka se tu dělá blbec jenom proto, že zrovna nemá helinu s průměrem rotoru 2 metry váze 10 kilo a milion kanalovou vysílačkou. To je pro začátečníka totiž to jediný pravý, asi ne do obýváku, spíš na ven :D a vítr mu to asi neodfoukne. Bude s tím dostatečně in a všechny zkušenosti na tom nabere levně a rychle a hlavně bude borec s velkou helinou :D.

Jinak s motorkama ziju už 17 let. Hodně kluků díky mě jezdí a ví co si můžou k motorce dovolit aby se nezabyli. Ti co to nebrali vážně, už někteří nežijou (a to si nevymýšlím) ... Ačkoliv nejsem profesionální jezdec ani žádný stuntrider, viz to že nelítám s 6ti kanálem a neumim vrtulí dolů :D
Ale určitě - to že za vše mluví to, že nelítám s 6ti kanálem - je jasný argument pro odhození mých názorů do koše. Nemá to cenu :D

Sry všem kterých se to netýká.
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Fenius »

ne vole otec mal 180d a nejaku walkeru s kolektivom, pises proste bludy.. howgh
PetrA

#42 Příspěvek od PetrA »

Fenius píše:ne vole otec mal 180d a nejaku walkeru s kolektivom, pises proste bludy.. howgh

ano presne tak :)
FrenkyL

#43 Příspěvek od FrenkyL »

PetrA píše:
Jinak s motorkama ziju už 17 let. Hodně kluků díky mě jezdí a ví co si můžou k motorce dovolit aby se nezabyli. Ti co to nebrali vážně, už někteří nežijou (a to si nevymýšlím) ... Ačkoliv nejsem profesionální jezdec ani žádný stuntrider, viz to že nelítám s 6ti kanálem a neumim vrtulí dolů :D
Ale určitě - to že za vše mluví to, že nelítám s 6ti kanálem - je jasný argument pro odhození mých názorů do koše. Nemá to cenu :D

Sry všem kterých se to netýká.

No vidíš, těch kluků díky tobě jezdí hodně, jelikož máš zkušenosti, bohužel, kdyby jsi jim radil s tím, co víš o vrtulnících, tak jich spíš většina nežije. Jelikož jsi nevyzkoušel nic víc než ty nefungující šmejdy ( neříkám, že všechno s čím se dá lítat v obýváku nefunguje ), tak nemůžeš vědět, co je dobrý pro začátek.
Jeti model
MS Composit
Bavarian Demon
OPR
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od OPR »

PetrA píše: ......Jinak je to ztráta času, z člověka se tu dělá blbec jenom proto, že zrovna nemá helinu s průměrem rotoru 2 metry váze 10 kilo a milion kanalovou vysílačkou. To je pro začátečníka totiž to jediný pravý, asi ne do obýváku, spíš na ven :D a vítr mu to asi neodfoukne. Bude s tím dostatečně in a všechny zkušenosti na tom nabere levně a rychle a hlavně bude borec s velkou helinou :D.
.......

Já už tuším kde je problém ...... ono toho blbce děláš sám za sebe. 8O
Totiž pochop jednu věc .... když o tom netušíš z hola nic ....... a píšeš o tom - končí to většinou bludama a přesně takovýma jaké jsi napsal - to přirovnání k motorkám to jen potvrzuje. U motorek to zřejmě platí .... jenže tady seš mimo mísu.
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Fenius »

Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“