Spektrum DX8 zkušenosti a pod.

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
m2
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od m2 »

Peppy píše:O com je vlastne typ DSSS??

to nepotrebujes vediet ... podstatne je, co po vstupe tej normy do platnosti bude mozne nadalej importovat na europsky trh a co uz nie.

v tomto momente je vsetko na urovni dohadov, draft normy este nebol publikovany, no niektorym spolocnostiam v konzorciu vadi FH-DSSS ako sposob obchadzania DSSS limitu preklasifikovanim DSSS systemu medzi FHSS. bude zaujimave, na com sa finalne dohodnu, len bohuzial od toho bude zavisiet buducnost toho-ktoreho systemu (resp. jeho legalny import) a pre tych, co sa prave teraz rozhoduju pre konverziu na 2.4G (ako ja) je to dost neprijemne. DSM2 je na tom, co sa tyka korespondencie s EU nariadeniami, na tej menej zavideniahodnej strane.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
sabre

#32 Příspěvek od sabre »

Dnes mi přišlo RC revue 11/2010. Je tam článek o DX8T od pana Černého.
Mirek
elektromodely.com

#33 Příspěvek od elektromodely.com »

m2 píše:
elektromodely.com píše:...uvidíme, čo bude nové v roku 2012.

je isté, že bude EN 300 328 version 1.8.1 ... čo nie je isté, je, ako bude finálne vyzerať a ako sa do nej súčasné 2,4GHz systémy zmestia.

======

DMSS je čisté FHSS alebo FH-DSSS? Toto sa mi nikde nepodarilo zistiť.

FHSS sirsie kanaly nez u inych FHSS, mam k tomu niekde obrazok.
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Peppy »

Kolko ma kanalov?? Hitec FHSS ma myslim 20 kanalov ale su dost blizko.
EXTRA MX,EF extra 300 78"
http://adamweinzettl.webnode.sk/
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Genagen »

sabre píše:Dnes mi přišlo RC revue 11/2010. Je tam článek o DX8T od pana Černého.

rcr si pravidelne kupuju, takze o prochy neprijdou, ale moje zvedavost je pomerne znacna, tak mi to neda te nepoprosit - neofotil by si mi tu recenzi? ke krame kde sezenu rcr se dostanu nejdriv v pondeli...
elektromodely.com

#36 Příspěvek od elektromodely.com »

Peppy píše:Kolko ma kanalov?? Hitec FHSS ma myslim 20 kanalov ale su dost blizko.

Viac info zatiaľ nemám.
barnyn

#37 Příspěvek od barnyn »

Nie je v tom RC Revue niekde pri DX8 udaná váha. Neviem sa nikde dopátrať (aj manuál o tom mlčí)
elektromodely.com

#38 Příspěvek od elektromodely.com »

barnyn píše:Nie je v tom RC Revue niekde pri DX8 udaná váha. Neviem sa nikde dopátrať (aj manuál o tom mlčí)

Obrázek
elektromodely.com

#39 Příspěvek od elektromodely.com »

sabre píše:Dnes mi přišlo RC revue 11/2010. Je tam článek o DX8T od pana Černého.

Asi preklep, nijaký DX8T (T ako TRAY = pult) neexistuje, téčková
bude desiatka (DX10T).
coro

#40 Příspěvek od coro »

m2 píše:.... no niektorym spolocnostiam v konzorciu vadi FH-DSSS ako sposob obchadzania DSSS limitu preklasifikovanim DSSS systemu medzi FHSS. ......

:(
Tak by som to za seba povedal: - to že niečo použije z pásme len nejaký kúsok (frekvenciu x šírku) len občas, a nezaondí ju na dlhšie ako X milisekúnd a nevráti sa tam najmenej Y (to je dané min. počtom), mi pripadá byť dosť dobre, a budem smutný keď mu tú odmenu že v takom prípade je zvýhodnený vyšším povoleným výkonom, niekto zoberie.
Obzvlášť ak ide o spoločnosti ktoré predávajú 300Mbit WiFi (čo teoreticky zaondí komplet celé pásmo a prakticky nemôže nikdy fungovať..).. Myslel som že počítačové siete sa dosť rýchlo presťahujú vyššie..

Ale k Spektrum DSM2, sa teraz objavil jeden veľmi podrobný príspevok na rcg, ktorý si síce nenárokujem celý pochopiť ale myslím že to čo som pochopil mi stačí a výsledkom je že naďalej nikomu DSM2 nebudem závidieť:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1331053
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Peppy »

Ja som teda nepochopil kedze som z jazykov totalne lavy :lol: ... jaka je pointa??.... pochopil som ze sa tam ohanal tym cinskym DSM2 compatibilnym primacom ale to je tak secko 8) :wink:
coro

#42 Příspěvek od coro »

Peppy píše:Ja som teda nepochopil kedze som z jazykov totalne lavy :lol: ... jaka je pointa??.... pochopil som ze sa tam ohanal tym cinskym DSM2 compatibilnym primacom ale to je tak secko 8) :wink:

Môžem sa pokúsiť to trochu voľne zjednodušiť a preložiť a pridám aj vlastný komentár :
-je tam náznak že by mohlo byť problematické to že Spektrum používa pre každú zvolenú frekvenciu vždy rovnaký pseudonáhodný kód (PN) - má ich 5, a opakujú sa po rade ( to by nevadilo), takže ak je zvolená frekvencia napr 2 (od nuly) tak vždy sa použije kód C (z ABCDE, pre 0 je to A, pre 1 je to B ....), alebo ak frekvencia je 11 tak vždy bude kód B... To ale znamená že všetky vysielače ktoré si vyberú rovnakú frekvenciu (z 80) budú vysielať rovnakým kódom zakódovaný signál (a to by už možno vadilo).
(Laik ako ja by čakal, že každý vysielač bude mať ten kód iný a teda budú sa navzájom považovať za šum. No nie je to tak.)
- podľa toho kódu to v príjmači chip dekódujúci DSSS buď prijme, alebo ak kód nesedí tak to je preň len šum a ignoruje to úplne a čaká na správny ten kód.
Ak ho ale nájde a začne príjmať, tak už dokončí celú vetu a až potom do nej pozerá či to bolo vysielanie preňho (rozozná GUID aj kontrolný súčet a ak to boli cudzie data tak to celé zahodí).

Ak ale už ten chip príjma cudzie vysielanie, a to čo patrilo jemu sa začalo vysielať niekedy medzitým, nedokáže už proces prerušiť a začať znovu príjmať to druhé, a teda to nepočuje a zostane úplne bez informácie z Tx.
Veta má konštantnú dĺžku takže ak tento stav nastane tak trvá dlho, kým sa vplvom nejakej drobnej odchýlky riadiaceho kryštálu neposunie začiatok vysielania toho správneho Tx tak aby sa neprekrýval s tým nesprávnym. (kryštály sú presné ale tolerancia tam je aj tak a dostatočná..)
DSM2 používa frekvencie dve, ale pre obe platí presne rovnaká situácia. Môže sa stať že dva vysielače vyberú dve rovnaké frekvencie, ale je možné aj to že na jednej z frekvencií bude kolízia s jedným a na druhej s iným (tretím) vysielačom.
Aj napriek tomu že budú na rovnakých frekvenciách, to bude ešte dlho fungovať v pohode (veta sa vyšle za zlomok času a teda sa nemusia vôbec prekrývať, prijaté cudzie dáta sa zahodia a potom sa prijmú tie správne a všetko bude OK - až do momentu kedy sa časy vysielania na oboch frekvenciách neposunú tak, že sa prekryjú a potrebné data neprijme vôbec - to potom príjmač nemá šancu a aj s modelom skončí v zemi. To ako dlho potrvá stav bez signálu, záleží od odchýlky medzi kryštálmi tých vysielačov (čím rovnakejšie tým dlhšie).

Takže ak sa na letisku zapnú dva vysielače nejak ďaleko od seba (alebo ich je veĺa a vyberú rovnaké frekvencie lebo sa im obom zazdajú najčistejšie), je možno len otázkou času kedy sa v čase vplyvom drobnej odchýlky posunú tak že jeden z nich spadne. Pri zapnutí sa tie dva vysielače nesmú navzájom počuť, to je hlavná podmienka pre vznik priestoru pre prúser.
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Peppy »

Diky za polopaticke vysvetlenie :wink:...
Napr som cital ze na SEFF ( najjuznejsi zraz elektro modelov ) bolo najviac crashov prave s DSM2 ( prepnutie do HOLD alebo strata spojenia proste nezavinene pilotom ) ale zase treba povedat ze v USA je asi najrozirenejsi, a tiez to moholo byt elektro instalaciou alebo sa len vyhovaraju ze nevedia lietat :lol: ale aj tak je to zaujimava info, ale zase som videl ze SPECTRUM demonstroval nezareusitelnost tym ze lietalo naraz 78 ci 79 tych parkzoneackych TROJANov a islo to..... no ale kedze ja DSM2 nelietam tak mi to dako zili netrha :lol: :wink:
zdzd

#44 Příspěvek od zdzd »

coro píše:Takže ak sa na letisku zapnú dva vysielače nejak ďaleko od seba (alebo ich je veĺa a vyberú rovnaké frekvencie lebo sa im obom zazdajú najčistejšie), je možno len otázkou času kedy sa v čase vplyvom drobnej odchýlky posunú tak že jeden z nich spadne.

Jestli ti dobře rozumím (originál jsem nečetl), tak se pak Spectrum standardně chová podobně, jako kdysi vadné FASST se znulovaným GUID...
Kovboj

#45 Příspěvek od Kovboj »

elektromodely.com píše:

Asi preklep, nijaký DX8T (T ako TRAY = pult) neexistuje, téčková
bude desiatka (DX10T).

Označení DX8T se po netu také dost používá, viz třeba i tady - http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1187547 , nejde tedy podle mě jen o nějaký "překlep" na straně Astry. Nemůže to T znamenat místo Tray spíš Telemetry?
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“