Vysílač vyšší třídy

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

#31 Příspěvek od coro »

pepin píše:Já si teda vubec neumím představit,podle čeho se má začátečník létající doposud se Skylady,nebo Cesnou se setovým vzsílačem rozhodnout,co už považovat za dobré rádio a jaké by mělo mít funkce,podle mého,jediné co se dá považovat za zlom,je u 6k vysílače nemožnost plné mechanizace křídla,na to je potřeba 7 kanálu,dobré jsou 2x stopky-celkový a motorový let .zbytek se dá většinou nějak ožulit,nebo najít nějaký kompromis.

Na to stačí vysielač ktorý by zrejme miestni nadšenci nazvali "trochu lepší",
pojem "vyšší třída" už nehovorí o tom čo sa dá nastaviť ale o komforte.
- za samozrejmosť sa berie, že všetko normálne to zvládať musí.
Hans možno hľadá len ten "trochu lepší", aby nemal problém s nejakým vysunutím klapiek a podvozku, alebo riadiť každý motor na Cataline samostatne s mixom smerovky a samostatným vypínaním...
Inak to nie je úplne triviálne nastavenie - ide to na MPX EVO/Pro 7, ale ako to urobíte na nejakých DX7 či T8C, to ja neviem.

Problém je v tom, že z návodu si človek asi obraz o použiteľnosti neurobí - je tam napísané, ako to myslel autor vysielača, a nie vždy je autor aj pilotom.
Viď nedávne témy o orezaní rozsahu výchyliek pre triviálny spoileron mix (brzdenie krídelkami od "warhawk") tak aby servá nešli za mechanický doraz :( ..
A ja osobne priznávam že z manuálov Futaby ani JR nechápem skoro nič, pripadá mi to celé ako zakódované.
LV
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od LV »

coro píše:
JMalik píše:...
Takže buď mu můžeš nějak poradit co by bylo za současného stavu dobré koupit, nebo ho přesvědčuj, že je to kravina a to co má mu musí stačit.
Tak co?

Nech si kúpi na čo má, od značky ktorá mu je sympatická.
Ja by som bral MPX Royal PRO s 35MHz syntézou, a dokúpil Jeti Duplex TMe (výmena je vec sekúnd).
M-Link si potom môžem kedykoľvek dokúpiť, keď už naozaj bude viac skúseností a dosť prímačov a možno klesne cena.
Ale to som ja, on si vyberie podľa seba. Písal som len kvoli tým "vyšším triedam" :-) :-)

Vyššia trieda u mňa neznamená dokúpiť, to či ono, dobastliť to či ono. To je LowEnd :D
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Kraliczech

#33 Příspěvek od Kraliczech »

to ZDZD:
ano , to s cenou je fakt. Kupoval jsem EVO9 před 2lety s 9kanál RX syntézou za 15K.... EVO 2,4 PRO 16 kanál + 16kanál RX je nabízeno za 749,90 € což je cca 19,5K. To není skoro rozdíl :)

ad DUPLEX:
o Duplexu jsem kdysi také přemýšlel, rozhodně bych do něj nešel, je to opravdu polovičaté řešení.

co se dostupnosti RX týče, sleduju to již nějakou dobu, nejdříve pustili 7kanál-light, pak 6ti kanál, pak chvilku byl dostupný 9ti kanál, teď zase není.
Což indikuje, že buď nestačí pokrýt poptávku, nebo mají problémy s výrobou. Nicméně, vzhledem k tomu, že to vylezlo na podzim, se nelze divit, je logické, že pouštějí do světa nejdříve jednodušší modely.
Sám jsem zvědavý, jak se budou dále vyvíjet

Takže pokud bych ekvivalentní rádio potřeboval okamžitě, volil bych buď variantu MPX 16kanál + 7kanálRX(hodí se do normoš letadla) a pár měsíců počkal, NEBO si zvolil jiného výrobce. Mám MPX rád, nezapírám, jsem na ně zvyklý, zvláště s novým firmwarem.
Z Futaby bych vzal FX-30, i vzhledově vypadá jako pořádný rádio, ostatní mi připomínají špatně zabalenýho ježka do alobalu :twisted:
FX-40ka už mi přijde jak pro raketoplán :lol:
ROYAL EVO 9 M-LINK
FW-190,Transall
HDX300 Aristo mod,Trex450PRO, HDX450SEV3, Trex500FBL, GAUI250FBL
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od lubo1 »

pepin píše:Já si teda vubec neumím představit,podle čeho se má začátečník létající doposud se Skylady,nebo Cesnou se setovým vzsílačem rozhodnout,co už považovat za dobré rádio a jaké by mělo mít funkce,podle mého,jediné co se dá považovat za zlom,je u 6k vysílače nemožnost plné mechanizace křídla,na to je potřeba 7 kanálu,dobré jsou 2x stopky-celkový a motorový let .zbytek se dá většinou nějak ožulit,nebo najít nějaký kompromis.

To by si sa teda divil. Skús na origo Eclipse urobiť elektrovetroň so štvorservovým krídlom..... a to donedávna bola Eclipsa naj rádio Hitecu.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
zdzd

#35 Příspěvek od zdzd »

Využití je plno...

Mám obyčejný elektrovětroň, směrovka, výškovka. Ale vozím v něm foťák a výškoměr. Výškoměr je ovládaný rádiem. Krátký puls udělá značku, delší jak 6s ho vypne. Foťák je ovládaný rádiem. Krátký puls fotka, delší jak 1 sec spouští video. Na výškoměru chci mít značku za každou fotku. Stačí V-kabel a je to. Pro fotku. Na video je to ale smůla - video delší jak 6 sec vypne výškoměr. Podívám se na FX-30 a hele! Mám tu funkci časově omezeného mixu. Udělám mix foťáku do výškoměru, časové omezení 0,3 sec. Každé zapnutí foťáku bez ohledu na jeho trvání udělá do výškoměru 0,3 sec puls. A mám značku - vždycky jednu. Vymalováno, netřeba vymýšlet žádné okliky a finty.

Mimochodem - značky do výškoměru v elektroletu a PPM je docela horor. Každý cukaneček, na kormidle neviditelný, se tam zapíše. Řeší to až PCM nebo FASST. Na rádiích bez takové možnosti je to neřešitelné.

PPM:
Obrázek

FASST:
Obrázek
zdzd

#36 Příspěvek od zdzd »

Avenger píše:Může bez obav létat i vlétě :lol: :lol: :lol: :twisted:

Ty jsi ale kůň...

Kalifornie je za polárním kruhem, ne?

http://www.canyoncrosswinds.com/index%2 ... mpared.htm
coro

#37 Příspěvek od coro »

LV píše:...
Vyššia trieda u mňa neznamená dokúpiť, to či ono, dobastliť to či ono. To je LowEnd :D

Asi máš pravdu a tí čo na to majú, si môžu dovoliť mať pre každý druh modelov iné celé rádio a nepaprať s v vymenením modelu.
Leda že by ich štvalo, že
- pre každý sa budú musieť naučiť úplne inú filozofiu nastavenia vysielača
- pre každý vysielač sa bude treba starať o ďalšie aku aby za letu nezdochli
- zaberajú miesto v dielni, nebodaj by mal každý aj vlastný kufor.
- na letisko by museli voziť dva či tri vysielače ak berú viacej úplne rozdielnych modelov, čo nie je úplne nemožné (vetroň s variom, heli, a poletucha na blbnutie "bind'n fly")
Bastliči ako ja by mali v kufri s vysielačom len tri pekne uložené RF moduly.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od JirkaA »

Jeden trouba se zprasenou instalací hapal, vyslovil hypotézu že na teplo a šup, hned mají odpůrci systému nevyvratitelný argument..
Škoda mluvit, stejně marná snaha jako vysvětlit švígrmutr, že to není dobře, když jí socan dává třicetikorunu.
OK2WY
coro

#39 Příspěvek od coro »

zdzd píše:Mimochodem - značky do výškoměru v elektroletu a PPM je docela horor. Každý cukaneček, na kormidle neviditelný, se tam zapíše. Řeší to až PCM nebo FASST. Na rádiích bez takové možnosti je to neřešitelné.

Vidím že si nikdy nemal dočinenie s Multiplex IPD príjmačom.
Viem že si kedysi popisoval že s nejakým benzín motorom to protestovalo, ale to je asi všetko čo o nich vieš.
coro

#40 Příspěvek od coro »

JirkaA píše:Jeden trouba se zprasenou instalací hapal, vyslovil hypotézu že na teplo a šup, hned mají odpůrci systému nevyvratitelný argument..
Škoda mluvit, stejně marná snaha jako vysvětlit švígrmutr, že to není dobře, když jí socan dává třicetikorunu.

Každý čo si dovolil niečo povedať proti Futabe je "trouba". :)
Fakt inteligentný prístup k problému.
Jeden "trouba" ten príjmač z trosiek vyhrabal, a zohrieval to teplovzduškou, opakovane aby si bol istý že nerobí chybu - vypínalo sa mu to pri 102 stupňoch fahrenheit, čiže pri cca 39 stupňoch celzia. No... zrejme každý highend kus reaguje trošku inak..
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=10485610 &postcount=5
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od JirkaA »

Víš, coro, v elektronice se nějakou dobu pohybuju. Závada, kdy systém zdechne při 39° evidentně není průser typu, ale problém jednoho kusu, s největší pravděpodobností studeňák nebo načnutý krystal (on v těch 2,4 systémech je taky krystal resp. krystalový oscilátor z něhož se odvozuje taktování procesoru a věcí okolo..) - tam hraje roli rozdílná tepelná roztažnost materiálu desky plošného spoje a větších součástek. Bůhví, co to bylo za RX, jestli s tím někdy před tím neprásknul o zem a podobně. Nemám z diskusí na netu dojem, že by se tento problém projevoval nějak častěji.
Každý elektronický systém má určitou poruchovost, nic není dokonalé. Bylo by zajímavé porovnat statisticky počet poruch vzhledem k počtu prodaných kusů u různých systémů. Jeden přijímač odprásklý kvůli blbě ošetřeným vstupům u Jeti může být statisticky vzato o několik řádů horší poruchovost než jeden teplotně neodolný přijímač u Fujtajbly.
OK2WY
coro

#42 Příspěvek od coro »

Nemyslím že potrebujem ku šťastiu ďalší flame fasst versus Duplex, takže k tomu napíšem len toľko - lieta to obom, a obom dobre, ale neexistuje nič čo by nemalo žiadne problémy. Samozrejme, každý z nich mal problémy vlastné, iné než ostatní, a nvyše tie budúce problémy ktoré ešte len nastanú, budú zase iné.

Tejto témy sa dotýka len tá možnosť výberu a voľného vymieňania rádiovej, prenosovej časti, pre zvolený vysielač. A každý zo systémov má iné vlastnosti, pre konkrétne požiadavky bude najvhodnejším zakaždým iný.
coro

#43 Příspěvek od coro »

JirkaA píše:Víš, coro, v elektronice se nějakou dobu pohybuju. ....

Myslím že ani ja som nespadol včera poobede z jahody na hlavu..
A keďže sa k problému sám výrobca (Futaba) vyjadril, a dokonca kvoli nemu menil návod k príjmačom,( kde napriek tomu že ako správne píšeš aj tam je krystal radia nebaliť príjmač do molitanu..), zase ja si myslím že keby šlo len o kus či niekoľko kusov, neboli by sa k tomu tak verejne priznali.

Neviem nakoľko si o veci informovaný, ja som len čítal, nehambím sa to priznať. Ale niektoré správy na nete, prekvapivo nepochádzajú od stáda opíc, a občas obsahujú presné informácie o type a špecifikácii problémového obvodu.
Použitý obvod má rozsah do 60 stupňov, ale za prevádzky v ňom vzniká výkonová strata a namerali ohrev o 9 stupňov nad okolnú teplotu.
Zároveň viacerí písali že sa to vypína skoro presne pri tých 60 stupňoch...
Ale fakt to už bolo napísane veľakrát.

A nie je to len u 14 kanálu. Vedeli ste že R617 má staršiu a novšiu verziu?
http://www.vimeo.com/2668334
coro

#44 Příspěvek od coro »

LV píše:
coro píše:Nemyslím že potrebujem ku šťastiu ďalší flame fasst versus Duplex

Flame si tu začal ty a blbec Avenger.
Vlákno je o vysielači vyššej triedy. Ešte raz si prečítaj zakladateľov príspevok. Nič tam nie je o dobastlovaní...

Čo je na výmene RF modulu "dobastlovaní"?
Ja som mu radil MPX Pro16 M-Link, lebo je takmer jediným skutočne moderným vysielačom čo podporuje funkcie obojsmerného spojenia s modelom, ktoré 2,4GHz pásmo umožnilo, na trhu.
.
S tým že z ekonomických dôvodov si ho má kúpiť vo verzii s 35MHz syntézou ktorá je inak (samostatne) drahá, a M-Link si kúpiť samostatne.
Druhým rádiom čo to podporuje je Hitec Aurora9. Možnosti sú ale dodnes veľmi obmedzené, chýba ešte prakticky všetko.

Na to čo by som si kúpil ja, sa ma pýtal JMalik, tak som mu odpovedal že Duplex - to čo mám, nemohol by som byť spokojnejším- takže Duplex je tu len ako alternatíva, prípadne ako cesta na dosiahnutie možností ktoré dodnes iné systémy proste ešte NEMAJÚ.
Pretože Duplex už rok má funkčné, predajné v bežných predajniach za rozumnú cenu, a v praxi bežne nasadené to, čo ostatní ešte stále len sľubujú - a Futaba ešte ani nesľubuje.

Tie "iné RF moduly" sa týkajú napríklad aj Spektrum aby mohol ovládať kadejaké bind and fly modely s kompaktnou elektronikou.
A nie je to bastlenie.

V tých vašich "najvyšších Futabách" je 2,4GHz len blbou náhražkou za 35MHz FM, bez akéhokoľvek ďalšieho využitia možností - ani len kvalitu spojenia to nesleduje, nič.

Nejaká zmena reakčného času o 13 milisekúnd, to je na polomakety lietadiel úplne naprd.. takže voči tomu starému MPX EVO sú to zastaralé šunky. Fakt si to myslím. :) .. a pozlátenou krabičkou technológiu nedobehnú.
JMalik

#45 Příspěvek od JMalik »

coro píše:[............ tí čo na to majú, si môžu dovoliť mať pre každý druh modelov iné celé rádio a nepaprať s v vymenením modelu.
Leda že by ich štvalo, že
- pre každý sa budú musieť naučiť úplne inú filozofiu nastavenia vysielača
- pre každý vysielač sa bude treba starať o ďalšie aku aby za letu nezdochli
- zaberajú miesto v dielni, nebodaj by mal každý aj vlastný kufor.
- na letisko by museli voziť dva či tri vysielače ak berú viacej úplne rozdielnych modelov, čo nie je úplne nemožné (vetroň s variom, heli, a poletucha na blbnutie "bind'n fly")
Bastliči ako ja by mali v kufri s vysielačom len tri pekne uložené RF moduly.

Zdá se mi, že jste trochu (skoro už dost) utekli od tématu.
Coro, pokus se mi vysvětlit, proč je potřeba pro každý odlišný model jiný vysílač.
Já jsem si až doteď myslel, že pokud budu mít jeden kvalitní TX, který obsáhne požadavky mého nejsložitěji konfigurovaného modelu, tak s ostatními to bude v pohodě. Prostě jsou uložené v paměti toho TX (5,10,100,1000 modelů) a potom si jednoduše navolím ten z paměti se kterým chci létat a okamžitě mám pro něj nastavené správně trimy, mixy, letové fáze, stopky... Můžeš mi tu svojí myšlenku s několika TX nějak vysvětlit?
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“