Vhodný vrtulník?
MT E325 plast versus celokov SE vidím asi takto (kovového jsem neměl, ale po rozhovoru s majitelem a pilotem verze SE na letišti):
Plast
+ mnohem levnější ND
- snadné poškození více dílů i při něžné havárce
Kov
+ jemné ťukance přežije více dílů
- drahé ND
Letové vlastnosti stejné (jak ve 3D nevím, nelítám, ani ten druhý kolega). Jináč, ten kovový je už na pohled luxusní stroj, skoro je škoda s ním lítat. A taky má v setu výkonnější motor. Ale nezdá se mi jeho účinnost páč je hodně žravej.
Z pohledu začátečníka koupit kovový v případě že budeš v nácviku lítání velmi opatrný, nebudeš postupovat dál dokud spolehlivě nezvládneš minulý prvek nácviku a tedy cenovky havárek udržíš na uzdě. Jinak raději plast a pak až ruce dozrajou nasadit kovovou cykliku.
Jedna vyzkoušená sestava MT do placu:
4x serva HD 1810 MG (i ocas), gyro GM-700 (RCzona, teď je nějaký následný model, který nemám odzkoušen), motor viz výše., regulátor postačí i Turnigy Plush 40A, hlavně že má 3A BEC a pěkně spojitou čáru regulace plynu. Bez governoru se obejdeš jak dlouho budeš chtít, dokonce bych řekl že na křivkách je to lepší z hlediska odběru motoru. Chce to nastavit je za pomoci optického otáčkoměru a korigovat podle praktického lítání.
Nářadí jak bylo uvedeno od jiných, každopádně kleště na kloubky, 2x stejná měrka úhlu náběhu listů a otáčkoměr jsou téměř nutnost. Vyvažovačka listů jsou vyhozené peníze, na to si uděláš přípravek sám za pár kaček, nebo dáš žiletku do svěráku.
A manželce neříkej kolik budou stát ND. Během prvních hodin provozu se snadno můžou dostat na 100% ceny celého kvedláku.
Třída 500 je fajn, ale ND jsou dražší zhruba tak o 15-30% a listy trojnásobně. Pro začátečníka má větší stroj výhodu menší citlivosti na vítr a "tupější" reakce na řízení, ale nácvik visení na drahé šestičlánky považuji za luxus. Pokud by tě někdo vedl (kabel učitel-žák) 500ku bych nezavrhoval, ale jinak to bude zbytečně drahé až nebezpečné.
Nabíječka ti bude stačit i levnější. Ke spokojenosti používám 2x Turnigy Accucel 6. Ještě mi nic nezprasily. Časem jsem se dopracoval k mírnějšímu nabíjení dvěma levnějšími nabíječkami najednou.
Akumulátory zásadně kvalitní a k vrťáku minimálně 3 ks, jinak si nezalítáš.
Radio zásadně 2,4 GHz, mohu doporučit Jeti Duplex a Spectrum.
Plast
+ mnohem levnější ND
- snadné poškození více dílů i při něžné havárce
Kov
+ jemné ťukance přežije více dílů
- drahé ND
Letové vlastnosti stejné (jak ve 3D nevím, nelítám, ani ten druhý kolega). Jináč, ten kovový je už na pohled luxusní stroj, skoro je škoda s ním lítat. A taky má v setu výkonnější motor. Ale nezdá se mi jeho účinnost páč je hodně žravej.
Z pohledu začátečníka koupit kovový v případě že budeš v nácviku lítání velmi opatrný, nebudeš postupovat dál dokud spolehlivě nezvládneš minulý prvek nácviku a tedy cenovky havárek udržíš na uzdě. Jinak raději plast a pak až ruce dozrajou nasadit kovovou cykliku.
Jedna vyzkoušená sestava MT do placu:
4x serva HD 1810 MG (i ocas), gyro GM-700 (RCzona, teď je nějaký následný model, který nemám odzkoušen), motor viz výše., regulátor postačí i Turnigy Plush 40A, hlavně že má 3A BEC a pěkně spojitou čáru regulace plynu. Bez governoru se obejdeš jak dlouho budeš chtít, dokonce bych řekl že na křivkách je to lepší z hlediska odběru motoru. Chce to nastavit je za pomoci optického otáčkoměru a korigovat podle praktického lítání.
Nářadí jak bylo uvedeno od jiných, každopádně kleště na kloubky, 2x stejná měrka úhlu náběhu listů a otáčkoměr jsou téměř nutnost. Vyvažovačka listů jsou vyhozené peníze, na to si uděláš přípravek sám za pár kaček, nebo dáš žiletku do svěráku.
A manželce neříkej kolik budou stát ND. Během prvních hodin provozu se snadno můžou dostat na 100% ceny celého kvedláku.
Třída 500 je fajn, ale ND jsou dražší zhruba tak o 15-30% a listy trojnásobně. Pro začátečníka má větší stroj výhodu menší citlivosti na vítr a "tupější" reakce na řízení, ale nácvik visení na drahé šestičlánky považuji za luxus. Pokud by tě někdo vedl (kabel učitel-žák) 500ku bych nezavrhoval, ale jinak to bude zbytečně drahé až nebezpečné.
Nabíječka ti bude stačit i levnější. Ke spokojenosti používám 2x Turnigy Accucel 6. Ještě mi nic nezprasily. Časem jsem se dopracoval k mírnějšímu nabíjení dvěma levnějšími nabíječkami najednou.
Akumulátory zásadně kvalitní a k vrťáku minimálně 3 ks, jinak si nezalítáš.
Radio zásadně 2,4 GHz, mohu doporučit Jeti Duplex a Spectrum.
Tak tomu říkám lidová cena. waw velice lákavá cena když vezmu co tam všechno máš.j3nda píše:ja prodavam Trex500 za 12000,- http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/225603/upravit/ kamarad mi rikal, ze by ho chtel, takze dostane samozrejme prednost, ale kdyby si ho nevzal, mas sanci
Toro 900, Vapor, T-rex 600n (OS max 50H+Muscle pipe 5) Futaba FF9.
jsem koupil za slusnou cenu tenhle prototyp http://www.laheli.com/files/galerie/vid ... 080524.wmv
takze si to muzu dovolit takhle prodat, tudiz neprodavam to kuli tomu, ze by to nelitalo
takze si to muzu dovolit takhle prodat, tudiz neprodavam to kuli tomu, ze by to nelitalo
wow fakt supr cena,mít teď money tak ho od tebe beru všema deseti
nebo kdyby jsi to chtěl vyměnit za klon T450 a maxira se eco s motorem a reglem
ale to by bylo moc brzo,trex ještě ani pořádně neletěl,jen párkrát visel
maxira prodávám už dlouho(už skoro 1,5 měsíce) a furt nikdo
no uvidíme.
jinak maxira bych na učení taky bral jako možnost,ale to spíš už ten MT
PS:zakolik si to kopil?(snipera v2),kolega se zná s tondou laštůvkou moc dobře,vlastně od začátku výroby,říkal že od něj koupí předělávku ze snipera jedničky,ale že u tý V2 je všechno jinak...ten kolega pro něj dělá desing-kabinky,polepy na listy,....
jinak maxira bych na učení taky bral jako možnost,ale to spíš už ten MT
PS:zakolik si to kopil?(snipera v2),kolega se zná s tondou laštůvkou moc dobře,vlastně od začátku výroby,říkal že od něj koupí předělávku ze snipera jedničky,ale že u tý V2 je všechno jinak...ten kolega pro něj dělá desing-kabinky,polepy na listy,....
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=307&amode=
jako pro začátečníka dobrý,ale jediný co to umí je vis,osmička a takovýhle poeltování,jakmile se to dostane na větší rychlost tak se to rozhoupe
když už innovator,tak ten 3D,ale musíš si koupit ten software za 1200kč jinak s nastavením nic neuděláš,ale koupil bych něco "normálnějšího"... 
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=307&amode=
Zero píše:PS:zakolik si to kopil?(snipera v2),kolega se zná s tondou laštůvkou moc dobře,vlastně od začátku výroby,říkal že od něj koupí předělávku ze snipera jedničky,ale že u tý V2 je všechno jinak...ten kolega pro něj dělá desing-kabinky,polepy na listy,....
Ja znam zas Kefurtovi, valelo se jim to doma, protoze ted litaj pro ThunderTiger a s timhle uz litat nesmi, takze cena byla solidni. Ale ventilovat ji tu nebudu, pac to je mezi nami. Jen doufam, ze cena nahradnich dilu se bude pohybovat na urovni V1
450ka neni nic pro me - zatim se ucim s 500 takze ja radsi vetsi, malyho bych nezvlad, kamarad by mi mel do tydne rict - tak si setri
j3nda píše:jsem koupil za slusnou cenu tenhle prototyp http://www.laheli.com/files/galerie/vid ... 080524.wmv
Tak to gratuluji, zde na fóru silně opomíjený Sniper je v porovnání s Trexem 500 zcela jiná liga.
- Aleš Březina
Tak jsem dnes poprvé pořádně zavisel s protosem. Paráda...
Jinak pokud můžu srovnávat, tak mám zkušenosti s T-250 a Protosem.
Jako úplný začátečník jsem šel hned do Protose, je fakt že opravdu budí respekt... z časových důoů jsem ještě pořídíl Trexe 250, jen na poskakování během týdne na zahradě. Vzhledem k tomu, že jsem z protůska trochu strach, tak jsem de fakto první skoky začal s rexem, ten je fakt pěkná mrška, ale s trocho zkušeností na simu se dá celkem v pohodě zvládnout
Protos je jiná liga, proti rexovi je to kliďas a můžu s ním manévrovat daleko přesněji. Prostě nádhera.
Jinak je fakt že setový motor se u Protose proti Alignu daleko víc hřeje. Zatíém to ale neřeším.
Jinak pokud můžu srovnávat, tak mám zkušenosti s T-250 a Protosem.
Jako úplný začátečník jsem šel hned do Protose, je fakt že opravdu budí respekt... z časových důoů jsem ještě pořídíl Trexe 250, jen na poskakování během týdne na zahradě. Vzhledem k tomu, že jsem z protůska trochu strach, tak jsem de fakto první skoky začal s rexem, ten je fakt pěkná mrška, ale s trocho zkušeností na simu se dá celkem v pohodě zvládnout
Protos je jiná liga, proti rexovi je to kliďas a můžu s ním manévrovat daleko přesněji. Prostě nádhera.
Jinak je fakt že setový motor se u Protose proti Alignu daleko víc hřeje. Zatíém to ale neřeším.
Wolf
Mám vybráno todle
https://www.rczona.cz/index.php?page=sh ... 26&lang=cz
Jsem na tom asi stejně jako Mara 4, polítal jsem totiž asi 5 h s dvourotorákem, něco už na simu.
Proč tento:
1. protože lítám letadla a používám mod 4, musím mít druhý vysílač, a zde je už v ceně (budu používat mod 2)
2. je zde v ceně nabíječ ( dva nejdou naškodu k LiPol ům, jeden totiž mám)
3. všechny náhradní díly mají na skladě, a lze je tedy bez problémů objednat
4. myslím, že se s tím dá naučit poskovat a tak se proskákat k poletování a dál i k létání, viděl jsem jej lítat
5. mě se líbí
ještě uvažuji, jestli si nevzít levnější plastovou verzi
Pokud je tu někdo, kdo s ním lítá napište zkučenosti
https://www.rczona.cz/index.php?page=sh ... 26&lang=cz
Jsem na tom asi stejně jako Mara 4, polítal jsem totiž asi 5 h s dvourotorákem, něco už na simu.
Proč tento:
1. protože lítám letadla a používám mod 4, musím mít druhý vysílač, a zde je už v ceně (budu používat mod 2)
2. je zde v ceně nabíječ ( dva nejdou naškodu k LiPol ům, jeden totiž mám)
3. všechny náhradní díly mají na skladě, a lze je tedy bez problémů objednat
4. myslím, že se s tím dá naučit poskovat a tak se proskákat k poletování a dál i k létání, viděl jsem jej lítat
5. mě se líbí
ještě uvažuji, jestli si nevzít levnější plastovou verzi
Pokud je tu někdo, kdo s ním lítá napište zkučenosti
- oskar 007
- Kontaktovat uživatele:
mrkni na tohle.... je to v kovu a ta visílačka není uplně nejhorší.... http://www.tochcimit.cz/?p=productsMore ... utaba,-rtf nebo to tam mají taky v plastu... ono je to všechno podobné rexíkovi.

Pro Mundu:
všech 5 uvedených hledisek je z hlediska vrtulníkového létání k ničemu.
Zrovna o Wolfu tvrdím že nejlepší z celé sady je kufr.
- Jeho drak je pro začátečníka nevhodný v tom že jde o měkké hliníkové plechy (vedle duralu uvedeného prodejcem to ani neleželo) a i slabší bouchanec znamená rozmontování celého kvedláku a jejich rovnání či výměnu. A mrkni na cenu bočnic...
- Použitá elektrika na něm stojí za prd. Slabý regulátor a nekvalitní serva, nemluvě o nekvalitních potenciometrech ve vysílači. Když započteš cenu výměny je výhodnost koupě rázem v čudu.
- ND dražší než MiniTitan, který je přece jen vyšší liga byť je o trošku. A jsi závislý jen na jediném dovozci. U MT nebo T-Rex se jedná o masovou dostupnost.
A obecně:
Není nejmenší důvod abys lítal s kvedlákem jiný mod vysílače než jsi už zvyklý z plošníků. Dokonce bych to viděl jako chybu kterou si koleduješ o zmatení návyků a tím i o havárky.
Neznám žádnou RTF sadu kvedlačky která není v něčem ošizená. I tak renomované sady jako MT nebo T-Rex s motorem a regulátorem jsou na prd, protože v prvním případě (MT) naprosto nepoužitelný motor a v druhémm regulátor. Proto je nejlepší koupit kvedlačku v rozsypu, pečlivě smontovat, vybavit ověřenými komponenty, nechat zkušeným kolegou seřídit a opatrně bez zbrklých akcí učit lítat. Peníze dané za lepší drak a jeho vystrojení i za seřízení se ti vrátí hned s první ušetřenou nehodou tzv. na techniku. A štrapáce se skládáním nového a neznámého stroje se promění ve výhodu dokonalé znalosti při jeho opravách.
V případě kvedlaček není rozhodující cena pořízení nové nýbrž cena provozu! Z tohoto pohledu jsou RTF sady nevýhodné.
všech 5 uvedených hledisek je z hlediska vrtulníkového létání k ničemu.
Zrovna o Wolfu tvrdím že nejlepší z celé sady je kufr.
- Jeho drak je pro začátečníka nevhodný v tom že jde o měkké hliníkové plechy (vedle duralu uvedeného prodejcem to ani neleželo) a i slabší bouchanec znamená rozmontování celého kvedláku a jejich rovnání či výměnu. A mrkni na cenu bočnic...
- Použitá elektrika na něm stojí za prd. Slabý regulátor a nekvalitní serva, nemluvě o nekvalitních potenciometrech ve vysílači. Když započteš cenu výměny je výhodnost koupě rázem v čudu.
- ND dražší než MiniTitan, který je přece jen vyšší liga byť je o trošku. A jsi závislý jen na jediném dovozci. U MT nebo T-Rex se jedná o masovou dostupnost.
A obecně:
Není nejmenší důvod abys lítal s kvedlákem jiný mod vysílače než jsi už zvyklý z plošníků. Dokonce bych to viděl jako chybu kterou si koleduješ o zmatení návyků a tím i o havárky.
Neznám žádnou RTF sadu kvedlačky která není v něčem ošizená. I tak renomované sady jako MT nebo T-Rex s motorem a regulátorem jsou na prd, protože v prvním případě (MT) naprosto nepoužitelný motor a v druhémm regulátor. Proto je nejlepší koupit kvedlačku v rozsypu, pečlivě smontovat, vybavit ověřenými komponenty, nechat zkušeným kolegou seřídit a opatrně bez zbrklých akcí učit lítat. Peníze dané za lepší drak a jeho vystrojení i za seřízení se ti vrátí hned s první ušetřenou nehodou tzv. na techniku. A štrapáce se skládáním nového a neznámého stroje se promění ve výhodu dokonalé znalosti při jeho opravách.
V případě kvedlaček není rozhodující cena pořízení nové nýbrž cena provozu! Z tohoto pohledu jsou RTF sady nevýhodné.
CopterX na tochcimít je lepší jen v tom že má kvalitní drak. Znám jej dobře je vyroben opravdu ve stejné kvalitě jako T-Rex kterého obkreslili a se kterým má tedy stejné ND. I tak však není spoleh na to že v bambusové chýši pečlivě montovali (např všechny závity na tmel, souosé uložení domečků ložisek, atd.) a musíš ji doma hned rozdělat a vše prověřit. Bohužel vše ostatní v této sadě je naprostý šrot!