Raptor titan 50,vše okolo tohoto modelu - pro začátečníky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#31 Příspěvek od zdzd »

sheep píše:no to je otazka,vidis zd asi si trefil hrebik na hlavicku..protoze mam uz druhy problem s povolenym vyfukem.ted jsem prisel z garaze,umyval jsem stroj po letu a beru opet za vyfuk a povoleny sroub.A to tak ze urcite pekne foukal okolo priruby.Uz je to po druhe.Jednou to byla moje chyba se spatnym dotazenim.Ted ale nevim proc se to stalo,protoze jsem to pekne ocistil protahnul zavity a jako poprve namazal loctitem a dotahnul.Lezelo to tyden,tak si myslim ze loctite musel vytvrdnout naprosto.

Tak nevim jestli to neni tim.Co myslis?

Loctite ti na výfuku nepomůže. Teplem se povolí. Musíš to dotáhnout natvrdo, bez těsnění a zajistit kontramatkou. Pak to teprve bude držet.
sheep

#32 Příspěvek od sheep »

To uz me taky napadlo,podlepit to silikonem na tesneni olej van v aute je do plus 300st.Jenze je tu maly problem z druhe strany ma priruba blbej nabeh jestli vis o cem mluvim musel bych to vzit do prace a zapustit to rovnym zapoustecem,aby kontra matka sedela.Original jsou na sroubech perovky,ktery jsem v druhem pripade pretesneni nedaval a mozna to je chyba.Protoze mi pripada kdyz jsem to srouboval ven tak to slo ztuha srouby byly podmazany spravne.Jen kdyz to muntuju za studena,tak mi pripada ze ty hlinikovy veci se prave zacnou natahovat a povolovat a proto se tam udela mezera.
zdzd

#33 Příspěvek od zdzd »

Silikon nedávej, má ve zvyku přetéct, odrobit se a skočit na svíčku. Pak autorotuješ...

Standard je šroub nebo šteft zarvaný až na dno (pokud motor nemá průchozí díry), na to natvrdo tlumič, pérovka, matka a kontramatka (ta může být samojistka). Nejlépe ještě dotáhnout za tepla. Pak už to drží.
sheep

#34 Příspěvek od sheep »

Prave ze jsou diry pruchozi..jedine sroub perovka zavit ve vyfuku a jeste pojistit kontra ale co ta samojistici,dyt je tam plast a hreje se to.
zdzd

#35 Příspěvek od zdzd »

Ono je to jedno jakou kontramatku tam dáš. Drží to i s normální.
sheep

#36 Příspěvek od sheep »

No budu to muset trochu upravit ale udelam to,protoze me fakt nebavi po kazdem dni letani nejak laborovat na vyfuku.

Kdyz uz jsme u toho mozna to sem zrovna nepatri ale jen tak jsem si vzpomel po konci letani delas nejakou udrzbu motoru tak jak vetsinou vyrobce radi vytocit starterem pokud mozno palivo ven,vysroubovat svicku a striknout after run olej a protocit?Nebo mas jiny postup?
zdzd

#37 Příspěvek od zdzd »

Helinu utřu a naložím do auta...
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od pkotatko »

Stejně jako ZDZD. Postříkám čističem na brzdy, ten to umeje a odmastí. Utřu hadrem a mažu domu. Pokud vše funguje tak jak má, snažím se do heliny moc neštourat. Občas jen vizuální kontrola.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
sheep

#39 Příspěvek od sheep »

Tak zase zdravim pratele raptoru.Nemam zase co delat tak chytam rozumy.Tahle otazka neni zase az tak jen pro Raptor ale vseobecna.
Zajimalo by me jak to vidite s vymenou lozisek na stroji a zvlast na motoru.
Je jasny ze pokud nekde neco zacte rachtat tak potom clovek jde a vymeni to,ale jak je znamo lozisko ma svoji zivotnost a nekdy na sebe neupozorni zadny zvukem a rovnou se zadre,rozpadne,atd.
Proto se ptam ted na motor,kdy by se mela loziska vymenit.Po jake dobe,nebo spise asi litrech paliva?

A potom ke stroji kdy by se mela menit loziska zde,je jasne ze nekde nejsou loziska namahana vubec tak,na jak by se mel clovek spise zamerit.
Jak se rika co funguje nerozebirej,je pravda nac menit loziska pokud to jeste neni nutne,ale zase rad bych tomu dal peci a ne do toho lit jen palivo a letat.
zdzd

#40 Příspěvek od zdzd »

sheep píše:Tak zase zdravim pratele raptoru.Nemam zase co delat tak chytam rozumy.Tahle otazka neni zase az tak jen pro Raptor ale vseobecna.
Zajimalo by me jak to vidite s vymenou lozisek na stroji a zvlast na motoru.
Je jasny ze pokud nekde neco zacte rachtat tak potom clovek jde a vymeni to,ale jak je znamo lozisko ma svoji zivotnost a nekdy na sebe neupozorni zadny zvukem a rovnou se zadre,rozpadne,atd.
Proto se ptam ted na motor,kdy by se mela loziska vymenit.Po jake dobe,nebo spise asi litrech paliva?

A potom ke stroji kdy by se mela menit loziska zde,je jasne ze nekde nejsou loziska namahana vubec tak,na jak by se mel clovek spise zamerit.
Jak se rika co funguje nerozebirej,je pravda nac menit loziska pokud to jeste neni nutne,ale zase rad bych tomu dal peci a ne do toho lit jen palivo a letat.

Výměna ložisek nemá pevná pravidla. U Hirobo strojů vydrží i stovky letů, u Raptorů desítky, u některých R-rexů nešly použít ani nové. Hirobo jsou japonská ložiska, ty druhé Čína....

Ložisko na problém upozorní zejména rušením. Tedy pokud jsi na MHz pásmech. Vykloktaná ložiska mají na svědomí řadu havárek "na rušení".
sheep

#41 Příspěvek od sheep »

Dobre.Tak zpravidla u motoru je mi jasny ze je to rozdilny podle kvality.Ale jako v aute,napr benzinak ma najeto 400tisic,bez jakehokoli zasahu,je to vlastne zazrak ze neco neodeslo a kazdou chvili to cekam.A je vlastne cas na GO.
Takto to beru.Nerikam ze u raptora chci nalitat 60 letu a jit menit loziska.Ale jako prevenci.Kdy je treba vymenit a predejit padu heli.Nevim ale oprava heli po padu musi byt preci nakladnejsi nez vymenit loziska motoru a nejvice namahany na heli,treba po 100-150 vzletnuti,nebo min samosebou jen davam priklad.

edit: Jo a neni nikde psano pri prvni vymene ze clovek nemuze nasadit jina loziska od jinych vyrobcu ktera alespo neco vydrzi,jak jsem pochopil z tveho nazoru.
sheep

#42 Příspěvek od sheep »

Po sluzebni ceste jsem opet zde.Jen aby rec nestala chtel bych trochu vylepsit heli o tuning.Mozna pro zacatecnika je to zbytecny ale rad neco montuju a vylepsuju.Chtel bych se zeptat jak velky vliv maji kovove casti na rotorove hlave od plastu.A na co se zamerit,kde se tuning nejvice vyuzije.
Je mi jasny zmena motoru,ale co dal co zacit nakupovat nejdrive a co nechat jako posledni.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od pkotatko »

Raptoři všeobecně ( celá "spalovací " řada ) mají problém s plastovou hlavou rotoru. Pokud se moc utáhne šroub co ji drží, tak se díra pro hl. hřídel stane elipsovitou. Hlava sa pak nepříjemně viklá na hl. hřídeli. Bylo to vždy první co jsem měnil ze kov. Nic jiného na rotoru až tak nutné není. Spíše je to o designu.
Pak ještě ventilátor. Výměna za ventilátor od Quick UK nebo HTR. Ne ten orig. tuningový. Ten moc nefunguje.
A úprava chladícího tunelu popsaná v nějakém ( asi dva roky zpátky ) čísle RCR. Podobná úprava je popsána taky na raptortechnigue.com.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od pkotatko »

Ještě mě napadlo, R50T má dva konstrukční problémy.
Kuličky na gripech listů hl. rotoru jsou přišroubovány samořeznými šroubky z materiálu pochybné kvality. Tento šroubek se může střihnout. Nahradit imbusem M2. Neřezat do gripu M2 závit, ale nechat imbus ať si ho vyřízne. Pak to drží perfektně.
Další potenciální problém může být s červíkem uvnitř hřídelky vrtulky. Dával jsem dva za sebe a zalepeno Loctite. Rádo se to vyklepe, pak vypadne kolíček a........
sheep

#45 Příspěvek od sheep »

No vypada to ze asi na rotorove hlave vymenim za imbusy z nerezu asi vsechny sroubky.Ten ventilator me laka dost.Ale uprava toho tunelu asi neprobehne,nelibi se mi to je to takovy kycovity.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“