vybavení tracy od svora

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
paplik

Re: vybavení tracy od svora

#286 Příspěvek od paplik »

no asi z 80ti fotek byly použitelné 2 nebo 3. Mezitím jsem asi 3x skoro srazil fotícího kamaráda. V tom albu tam je fotka zimního záletu vpravo já, vlevo kamarád.
co si sám neuděláš, nedostaneš.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od Rocky_MK »

Jestli kamaráda, tak je to dobré. Já si skoro vlítl do ksichtu se Stylusem, když jsem chtěl sedat do ruky :D
„Pilot nesmí být tuctový šofér, ale dokonalý pán svého stroje!“ A.I.Pokryškin
paplik

#288 Příspěvek od paplik »

No o nezdařených přistáních by se tu mohlo založit celé téma, jak jsem třba přistával do babety :D...
co si sám neuděláš, nedostaneš.
Dolfi

#289 Příspěvek od Dolfi »

Zdravím.
Tracy je vážně povedené éro.
Poklona jeho stvořiteli. Bylo to moje první RC éro po desetileté pauze v modelařině.Nejprve jsem tahal TRACY na rovině na gumicuku a pak na svahu.
Zde jsem si pak skoro propíchl dvěře u osobábu, když jsem nevěděl, jestli přistát a nebo pokračovat a při tom rozmýšlení se, jsem zapoměl, že je za mnou moje dva měsíce staré auto..
No..vytáhl jsem to trochu , ale bylo to vidět..památka navždy.
Od té doby odteklo mnoho vody v Laby, ale Tracy jsem pak stavěl na kroužku s klukama a podle plánku se zrodilo několik různých modofikací..
Na vše mám SPEKTRUM :)
Jenom na manželku nefunguje :(((( :)))))
Roky(CZ)

#290 Příspěvek od Roky(CZ) »

Ahoj,

Potřeboval bych poradit s opravou mé TRACY.
Před lety se mi při nepovedeném přistání ulomil kus ocasu (těsně před VOP).
To jsem spravil, ale po několika dalších lítání mi došlo, že takto je to asi spraveno nedostatečně (bál jsem se ulomení ocasu při přitáhnutí výškovky). Proto jsem raději přestal létat a mám na vás zkušenější několik otázek:

Jakým způsobem lze ulomený ocas nejlépe spravit? Stačí například když přes místo ulomení přelepím kus slabé překližky?

Další věc je, že se mi zřejmě povedlo přilepit zadní křídlo se špatným sklonem (asi jsem špatně vybrousil uložení zadního křídla a Tracy velmi rychle klesá dolů - za to asi může sklopení VOP mírně dozadu).

Jak lze zajistit správné uložení zadního křídla? Nebo je lepší vytvořit celou zadní poškozenou část znovu?

A poslední otázka - Jakým způsobem lze nejlépe Tracy vyvážit?

Bohužel jsem někde stratil plán a tak nevím na jakém místě by měla být Tracy vyvážena.

Přikládám fotky mnou spraveného ocasu.

Děkuji, že jste dočetli můj vyčerpávající příspěvek až do konce a budu rád za jakékoliv rady i pomoc.
Přílohy
Levá strana detail
Levá strana detail
Pravá strana
Pravá strana
Spodní strana
Spodní strana
Levá strana
Levá strana
Mail: xRockyJ@seznam.cz
Roky(CZ)

#291 Příspěvek od Roky(CZ) »

Přikládám ještě další dvě fotky k mému předchozímu příspěvku.
Přílohy
Levá strana ještě jednou
Levá strana ještě jednou
Detail slepeného spoje
Detail slepeného spoje
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#292 Příspěvek od Rocky_MK »

Roky(CZ) píše:Ahoj,

Potřeboval bych poradit s opravou mé TRACY.
Před lety se mi při nepovedeném přistání ulomil kus ocasu (těsně před VOP).
To jsem spravil, ale po několika dalších lítání mi došlo, že takto je to asi spraveno nedostatečně (bál jsem se ulomení ocasu při přitáhnutí výškovky). Proto jsem raději přestal létat a mám na vás zkušenější několik otázek:

Jakým způsobem lze ulomený ocas nejlépe spravit? Stačí například když přes místo ulomení přelepím kus slabé překližky?

Další věc je, že se mi zřejmě povedlo přilepit zadní křídlo se špatným sklonem (asi jsem špatně vybrousil uložení zadního křídla a Tracy velmi rychle klesá dolů - za to asi může sklopení VOP mírně dozadu).

Jak lze zajistit správné uložení zadního křídla? Nebo je lepší vytvořit celou zadní poškozenou část znovu?

A poslední otázka - Jakým způsobem lze nejlépe Tracy vyvážit?

Bohužel jsem někde stratil plán a tak nevím na jakém místě by měla být Tracy vyvážena.

Přikládám fotky mnou spraveného ocasu.

Děkuji, že jste dočetli můj vyčerpávající příspěvek až do konce a budu rád za jakékoliv rady i pomoc.

Já bych to dělal tak, že tu zadní poškozenou část bych přetáhl slabou leteckou překližkou anebo epoxidem a skelnou tkaninou. Zas musíš dávat bacha, abys ocas moc nezatížil, o to víc bys musel vyvažovat vpředu.
Tu výškovku bych v místě spoje buď odřezal lupenkovou pilkou, nebo ji vyrval, udělal znova (stačí z 3mm plné balsy, ušetříš na hmotnosti ocasu) a nalepil správně.
Výkres u sebe nemám, ale vsadil bych se, že těžiště je zhruba v první třetině hloubky křídla, tj. na nosníku.

Začni tedy tak, že nejdřív odstraň výškovku, udělej novou, přilep ji tam a nakonec řádně vyztuž ocas.
ExperimentatorPetr
Kontaktovat uživatele:

#293 Příspěvek od ExperimentatorPetr »

Těžiště Tracy je 66mm od náběžné hrany - teďka jsem to měřil :)
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#294 Příspěvek od Rocky_MK »

Ještě bych doplnil, že u kořene křídla, kdyby to měřil na konci, už by to bylo trochu jinak :)
ExperimentatorPetr
Kontaktovat uživatele:

#295 Příspěvek od ExperimentatorPetr »

Rocky_MK píše:Ještě bych doplnil, že u kořene křídla, kdyby to měřil na konci, už by to bylo trochu jinak :)

To jsem bral jako semozřejmost :)
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#296 Příspěvek od Rocky_MK »

Já taky, ale někoho to napadnout nemusí...
Roky(CZ)

#297 Příspěvek od Roky(CZ) »

Rocky_MK píše:
Já bych to dělal tak, že tu zadní poškozenou část bych přetáhl slabou leteckou překližkou anebo epoxidem a skelnou tkaninou. Zas musíš dávat bacha, abys ocas moc nezatížil, o to víc bys musel vyvažovat vpředu.
Tu výškovku bych v místě spoje buď odřezal lupenkovou pilkou, nebo ji vyrval, udělal znova (stačí z 3mm plné balsy, ušetříš na hmotnosti ocasu) a nalepil správně.
Výkres u sebe nemám, ale vsadil bych se, že těžiště je zhruba v první třetině hloubky křídla, tj. na nosníku.

Začni tedy tak, že nejdřív odstraň výškovku, udělej novou, přilep ji tam a nakonec řádně vyztuž ocas.

Ahoj,

Děkuji, tu zadní část ocasu si vyrobím tedy novou. Tak to bude asi nejlepší. Ještě se zeptám - spoj nově vyrobené části ocasu se zbytkem letadla asi bude lepší sešikmit že (aby na sebe části lépe držely)? Nebo nevadí když to přilepím přímo bez sešikmení?

Ještě bych potřeboval, zda by někdo neměl schéma toho ocasu shora. Mám ho totiž jen z boku.

Díky
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#298 Příspěvek od Rocky_MK »

Roky(CZ) píše: spoj nově vyrobené části ocasu se zbytkem letadla asi bude lepší sešikmit že (aby na sebe části lépe držely)

Přesně tak, délka spoje se prodlouží a bude to držet líp. Posuď sám z obrázku, já bych to dělal způsobem 2, protože při tvrdším přistání, škrtnutí ocasu o zem apod. se ta přilepená část jakoby "zapře" o tu pevnou část.
Kdybys to dělal způsobem 3, tak to vylomíš.
Obrázek

Plán ocasu sem někdo dával v pdfku po A4. Vytiskni, slep, a jeď :)
Tracy ocas.PDF
(132.24 KiB) Staženo 82 x
Tchor
Kontaktovat uživatele:

#299 Příspěvek od Tchor »

ono v tomto pripade je to uplne jedno protoze ten lepenej spoj je urcite mnohem pevnejsi nez okolni material, ale uz z principu vetsina v modelarine pouzivanych materialu ma mnohem vetsi pevnost v tahu nez v tlaku...
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#300 Příspěvek od Rocky_MK »

Tchor píše:ten lepenej spoj je urcite mnohem pevnejsi nez okolni material

Taky fakt...
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“