Výběr minikamery nejen na model

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr minikamery na model

#286 Příspěvek od YenyaKas »

Já jsem měl tu HD808 na křídle shora na kusu molitanu (seříznutá houba na nádobí). Bylo to lepší než bez toho molitanu, ale i tak to při určitých otáčkách dělalo jello. Ale zase ta 808 je hodně lehká, možná by muselo být ještě něco měkčího než molitan, aby to vůbec pružilo.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od Vigo »

Pánové, chtěl jsem si koupit Runcam 3 a oni ji kvůli konfliktům v patentu přestali prodávat. Je něco za stejné peníze takhle dobré? Já bohužel nic lepšího nenašel :(
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#288 Příspěvek od Vigo »

Nakonec jsem vzal Runcam 2
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#289 Příspěvek od YenyaKas »

Já asi dlužím odpověď ohledně svého výběru: koupil jsem Firefly Q6 s 90° objektivem. Nemá to (skoro) soudkovité zkreslení, má to lepší přizpůsobení světelným podmínkám než ta 808 (hlavně pomalejší, takže kratší zhoupnutí letadla nerozbije expozici). Z výroby to bylo zaostřené odhadem tak na 5-10 m, rozebral jsem to, vyškrábl ze závitu lepidlo, a doostřil na nekonečno. Má to daleko lepší podání barev.

Stabilizace stabilizuje, ale Sky Surfera v mírném větru to prostě neustabilizuje. Jednak jsou poznat vibrace od motoru+vrtule, a líp to vyvážit neumím, ale hlavně jsem zjistil, že přes věškerou snahu neumím letět rovně. I když se snažím letět rovně, tak na záběrech je vidět, jak se model mele, a vítr ho třeba unáší trochu do strany. Taky asi neumím model vytrimovat pro rovný let - většinou to buďto houpe po větru, anebo proti větru. Tohle nevím jak vylepšit, protože takto malé odchylky v té výšce nemám šanci vidět. Tak snad leda FPV, ale do toho se mi nechce.

A pak mám buďto pomalý počítač nebo budu muset nahrávat na 60fps, protože videa i z mírných zatáček to zobrazuje trhaně, asi jako v kině.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
Yeah
Kontaktovat uživatele:

#290 Příspěvek od Yeah »

YenyaKas píše:a doostřil na nekonečno...Stabilizace stabilizuje, ale Sky Surfera v mírném větru to prostě neustabilizuje.

na čem jsi to doostření sledoval? to jsi pokaždé udělal rozborku/sborku a zkoušel???

Stabilizace neni špatná, ustabilizuje jízdu v autě...když to prostě mlátí s letadlem, pomůže Ti leda gimbal. Já osobně točím EasyGliderem (180cm) a FunCubem/TwinStarem (140cm), za větru to nepoletí rovně nikdy, ale proti těm náhlejším změnám směru mám ve F-C i T-S osazenou 3osou stabilizaci od Orange. Používám i FPV displej... Ve větrným počasí více zatežuju čumák letadla (posunu baterku).

S jello bojuju furt, částečně pomohla Firefly se stabilizací, částečně vyvážení vrtulí, nový, neohnutý unašeče od mp-jet, slowfly vrtule. Na TwinStaru jsem měl přemotorováno, sundaval jsem výkon. Někdo dává kameru na molitan, já uchycuju na suchej zip.

S firefly mám zatím nejlepší záběry s minimem jello...
Multiplex, DJI, FrSky, RCM Lužice, SLČS, YI 4K+
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#291 Příspěvek od YenyaKas »

Yeah píše:
na čem jsi to doostření sledoval? to jsi pokaždé udělal rozborku/sborku a zkoušel???

Měl jsem sundaný horní kryt, udělal jsem si na obvod objektivu trojúhelníkovou samolepku, abych věděl kde přesně byl otočený, položil jsem kameru na rovnou plochu s výhledem do dálky, udělal fotku, pootočil objektivem, udělal fotku, a tak dál, třeba 5 fotek za sebou. Pak jsem to připojil k notebooku, vyhodnotil kterým směrem se to blíží k ostrosti (samozřejmě odděláváním lepidla ze závitů jsem to celé rozhodil), a pokračoval dál. Ke konci jsem už vybíral z pěti záběrů, které měly mezi sebou dohromady míň než 5 mm po obvodu objektivu, a to už skoro nešlo poznat - neostrost způsobená JPEG kompresí (raw to asi neumí) byla větší. Ale zmizelo to, že na videu jsem viděl popředí výrazně ostřejší než pozadí, což možná mají pro umístění do auta, ale do letadla se to nehodí.

Yeah píše:proti těm náhlejším změnám směru mám ve F-C i T-S osazenou 3osou stabilizaci od Orange.

Chjo, toho jsem se bál, že na tohle dojde. No, třeba se tomu nevyhnu. Taky to můžu vzít jako projekt - nějaký I2C akcelerometr/gyro mám, tak si můžu zkusit udělat svoji vlastní stabilizaci s nějakým AVRkem. (EDIT: umí ten orange fungovat s nezávisle ovládanými servy křidélek, nebo to bere vstup křidélek vždy jen jako jeden kanál?)

Yeah píše:S jello bojuju furt, částečně pomohla Firefly se stabilizací, částečně vyvážení vrtulí, nový, neohnutý unašeče od mp-jet, slowfly vrtule. Na TwinStaru jsem měl přemotorováno, sundaval jsem výkon.

Já jsem právě pomocí laku na nehty došel do stavu, kdy vrtule je "od oka" vyvážená, jello v podstatě nemám, ale vibrace viditelné na videu - zvlášť při některých otáčkách - viditelné jsou. I když si pustím svoje video bez zvuku, tak jednoznačně můžu říct, kdy to je pod motorem a kdy bez motoru.
Yeah
Kontaktovat uživatele:

#292 Příspěvek od Yeah »

Tak to já zase takhle urputně zaostřovat nebudu :-)) já myslim, že to mám cajk.

S tou stabilizací v letadle je to spíš pro moje pohodlí, neni to nutnost...

Jinak vibrace stroje můžou bejt taky protože to je pěna, nebo je to blbě postavený, to pak můžeš vyvažovat jak chceš...proto jsem měnil pohon na TwinStaru, protože jsem to měl prostě přemotorovaný a celá ta věc vibrovala...
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#293 Příspěvek od YenyaKas »

Yeah píše:Jinak vibrace stroje můžou bejt taky protože to je pěna, nebo je to blbě postavený, to pak můžeš vyvažovat jak chceš...proto jsem měnil pohon na TwinStaru, protože jsem to měl prostě přemotorovaný a celá ta věc vibrovala...

Tohle je ARF verze, trup už byl sestavený, a motor je tam ten který tam dal výrobce, což snad je teda nejvhodnější pro toto letadlo, ne? (asi jsem naivní :-)

Ale když jsem kdysi měl ještě tu 808 kameru namířenou dozadu, tak bylo vidět, jak se ocas při zapnutí motoru třepe (a křídlo se třepalo míň). Možná s tím teda vibruje proud vzduchu od vrtule, jak naráží do ocasu.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#294 Příspěvek od rampa_mckvak »

YenyaKasi máš nějaké video, nebo fotky před a po té tvé úpravě? Že by jsi to sem hodil, zajíma mně ten rozdíl. Nebo, máš alespoň něco po té úprvě ke shlédnutí?
Co neubrzdíš neukecáš.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#295 Příspěvek od juraj.jurej »

Moc sa v tom nevyznám. Čo je lepšie na začiatok na lietadlo? 90 alebo 120 stupňový záber. Resp. aký je medzi nimi rozdiel. (výhody - nevýhody) Vyberám z tíchto modelov:
Firefly Q6 4K
http://www.gearbest.com/action-cameras/pp_360146.html
http://www.gearbest.com/action-cameras/pp_451141.html
FrSky Tandem X20
Yeah
Kontaktovat uživatele:

#296 Příspěvek od Yeah »

juraj.jurej : já mám 120° a vyhovuje mi to tak. předtím jsem měl Mobius 90°a dost jsem válčil s přesvícením/malým světlem v objektivu. Hodně mi to pak tmavlo/zesvětlávalo...

Mrkni na moje videa... třeba Plovákovce jsem dělal s plnými 120° a třeba Měrunice lom jsem dělal sice 120°, ale se zapnutým "remove fisheye", což ve finále kapku ořízne obraz...jsou to hned první dvě videa...
https://vimeo.com/user22451300
Taky jde v kameře změnit parametr "angle" na "large" a snad "narrow" large je plnejch 120°a narrow je samozřejmě zase míň...
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#297 Příspěvek od juraj.jurej »

OK. Tak zoberiem tú s 120 st. a je aj teraz lacnejšia. Na to moje vyskúšanie to bude stačiť a možno sa aj využije inak. Dík
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#298 Příspěvek od juraj.jurej »

Akú SD.. kartu by ste doporučili do kamerky Firefly Q6 4K? Mne stačí max. 32GB za cca. 15eur.
Môj typ: Kingston microSDHC 32GB UHS-1 (class 10)
https://www.mall.sk/pamatove-karty-micr ... dc10g232gb

Alebo niečo iné, ale musí to byť z ponuky Mall.sk
FrSky Tandem X20
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#299 Příspěvek od Vigo »

Tak kdyby to někoho zajímalo, měl jsem Runcam 2 ale po měsíci jsem ji ztratil. Nyní mám trojku a rozdíly bych viděl asi takhle:

Kvalita obrazu je i u 2 dobrá, ale trojka je prostě o trochu lepší, při stejném rozlišení jsou ostřejší detaily. Má i lepší zvuk, ale má tendenci dělat takové "zrcadlení" něco jako moaré na lesklých nebo pravidelných plochách stejné barvy (třeba řádky na poli). Oproti dvojce má taky lepší zvuk. Zase má ale úplně blbé rozměry na přidělání. S klidem a vzhledem k ceně doporučuji obě, ale trojka je přeci jen o chlup lepší.
Šnek23

#300 Příspěvek od Šnek23 »

Ahoj,
mám lamax x7 je to vhodný na letadlo??
Nepotřebuju žádný extra záběry, jen na zkoušku.
Když už, tak už...
Sky Surfer X8, Tomahawk II, EPP Piper, Airboati, Čejka,S800, Swish, Flysky FS-i6X
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“