Turnigy 9XR

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
kozlik327

Re: Turnigy 9XR

#286 Příspěvek od kozlik327 »

Rozhodl jsem se využít vnitřní anténu u 9XR a zrušit nevzhlednou, trčící na modulu FrSky.Podle konektoru u antény, vytažené z vysílače ,mi v prodejně s počítači našli protikus v ceně asi 20Kč.Kolega,který nám v klubu dělá různé úpravy vysílačů a pod., ho připájel do VF FrSky a bylo hotovo.Káblík je trošku delší aby šlo modul povytáhnout a konektor rozpojit,místa je tam dost,jen bylo třeba vytvořit otvor v rohu šachty modulu.Protikus konektoru lze koupit již s připojeným káblíkem nebo samostatně.Na obrázku je modul s novým konektorem a vyndaná anténa z vysílače.
Přílohy
002 (2).JPG
DaggyMAC

#287 Příspěvek od DaggyMAC »

Taká otázka: načo využívať konektor v 9XR keď FrSky modul nemá napevno napájkovaný koax kábel? Na plošáku VF DJT je predsa konektor na obrázku v pravom hornom rohu:
frsky02.jpg

Je to konkrétne U-FL konektor:
U-FL-connector-IPEX-connector.jpg

Ten sa využíva bežne v 2,4Ghz, stačí si kúpiť pigtail bežne dostupný v predajňach s počítačovou elektronikou:
$T2eC16dHJG!FFmf,-zD!BR2WhjcNuw~~60_35.JPG
$T2eC16dHJG!FFmf,-zD!BR2WhjcNuw~~60_35.JPG (9.32 KiB) Zobrazeno 2085 x

Alebo priamo s anténou:
5dbiufl.jpg

Odpadá ti tak veľmi pekne ďalšie spojenie, ktoré môže spôsobiť problémy. Ja osobne by som isto nedával viac spojov ako je nutné. Ak si chceš minimalizovať problémy, tak to aspoň zlej tavným lepidlom, už keď si si to kúpil, aby sa ti to nerozpojilo. Pokiaľ neplánuješ vyťahovať modul, tak riešenie U-FL priamo s anténou je najlepšie riešenie.
Drondys

#288 Příspěvek od Drondys »

U těch malých konektorů je potřeba upozornit na skutečnost, že mají obvykle životnost jen okolo několika málo cyklů spojení/rozpojení (není vyjímkou jen pět až deset) a pak začínají mít problémy, které se mohou neblaze projevit výpadky spojení. Takže je dobré počítat s tím a rozpojovat to opravdu jen naprosto výjimečně jinak hrozí problémy.
kozlik327

#289 Příspěvek od kozlik327 »

ano i tak to jde, ale to jsem mohl nechat na modulu tu původní .A já chtěl využít tu vnitřní ,co je originál v držadle vysílače a je zakončena konektorem,viz.obr.Ten konektor jde opravdu ztuha a nemůže se rozpojit, ale i tak díky za radu.Momentálně jsem tu anténu i s modulem "vykuchal " a je mimo vysílač, viz.předchozí obrázky,spolu s modulem Orange.Funguje to skvěle!Ještě otázka,zda je možný současný provoz dvou modulů,v mém případě FrSky a Orange?Jde mi spíše o to, zda je nutno jeden vypnout z důvodu vyššího odběru proudu?Aby něco neodešlo!
Přílohy
948-thickbox.jpg
Drondys

#290 Příspěvek od Drondys »

kozlik327 píše:Ten konektor jde opravdu ztuha a nemůže se rozpojit...

I když jde konektor relativně ztuha tak po několika cyklech spojení/rozpojení může mít problémy vnitřní část konektoru, která se na té tuhosti nemusí až tak moc projevovat a tudíž to nemusí být z hlediska tuhosti moc znát a přesto po několika cyklech mohu začít problémy.

kozlik327 píše:...Jde mi spíše o to, zda je nutno jeden vypnout z důvodu vyššího odběru proudu?Aby něco neodešlo!

Pokud jsou připojeny dva moduly pak je lepší vypnout napájení pro ten modul co se právě nevyužívá tj. vést plus přívod pro napájení modulů přes nějaký externí přepínač. Pokud je modul zapnutý pak trvale vysílá což je v případě, že se nepoužívá zbytečné, ale nemusí to být na závadu. Pokud jde o proudový odběr VF modulů ten se pohybuje od cca 50 mA např. u Frsky do cca 100 mA např. u Flysky/Turnigy.
kozlik327

#291 Příspěvek od kozlik327 »

Ok. plus přívod přepínám,jen mě to zajímalo,dík!
painkiller

#292 Příspěvek od painkiller »

kozlik327 píše:Rozhodl jsem se využít vnitřní anténu u 9XR a zrušit nevzhlednou, trčící na modulu FrSky.Podle konektoru u antény, vytažené z vysílače ,mi v prodejně s počítači našli protikus v ceně asi 20Kč.Kolega,který nám v klubu dělá různé úpravy vysílačů a pod., ho připájel do VF FrSky a bylo hotovo.Káblík je trošku delší aby šlo modul povytáhnout a konektor rozpojit,místa je tam dost,jen bylo třeba vytvořit otvor v rohu šachty modulu.Protikus konektoru lze koupit již s připojeným káblíkem nebo samostatně.Na obrázku je modul s novým konektorem a vyndaná anténa z vysílače.

To je moc pěkný, díky za popis - musim si to taky nechat udělat - ta anténa je tam k prdu...
Elite (Va models),Alpha 139,Arcus E Advance na Turnigy 9XR+FrSKY - pozor, nebezpečí hloupých dotazů!
jozo.hornak

#293 Příspěvek od jozo.hornak »

Zdravím, stále mi akosi neide do hlavy, prečo sa pri zmene MODU na tomto vysielači, musia komplet prehadzovať potenciometre na kniploch...Naozaj to nefunguje len tak, že sa to softwarovo nastaví a prehodí sa pružinka???...vysielač ešte doma nemám, preto takáto otázka...
kozlik327

#294 Příspěvek od kozlik327 »

zdravím,nezáleží na změně modu, ale záleží jestli je plyn vpravo a nebo vlevo,protože ty křížové ovladače nejsou univerzální tak jako u většiny starších souprav.Tam stačilo přehodit kulisu s pružinkou a bylo hotovo.Tady se dají koupit i náhr.kříž.ovladače obou verzí nové,nebo je opatrně demontovat ,přehodit kulisy s pružinkami s přítač.páskem a nebo koupit orig.vysílač Mod1 nebo 2. Na tomto videu je to názorně.http://www.youtube.com/watch?v=3oic2bccuaY
jozo.hornak

#295 Příspěvek od jozo.hornak »

náhodou niečo nové o 9XR Pro? :-) taký vianočný darček by potešil :-)
blacksmith
Kontaktovat uživatele:

Nabíjení 9XR

#296 Příspěvek od blacksmith »

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak nabíjíte Lipo aku ve vysílači. Vysílač má konektor s označením 12V. Znamená to, že stačí připojit 12V adaptér a vysílač nabije aku přes balanční konektor?
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129
kozlik327

#297 Příspěvek od kozlik327 »

jsou na to různé názory.Já otevřu kryt a nabíjím přes volný konektor na baterii.Balanční normálně nepoužívám.Snad pokud by se napětí jednotlivých článků výrazně lišilo,dá se lipol odpojit od napájecího konektoru vysílače a nabít přes balancer.Stejně je třeba lipol ve vysílači hlídat během nabíjení.Syn si takhle "vydělal" v apartmánu u moře 600 Eur za poškozené vybavení .Ještě že byl přítomen a oheň stačil uhasit!Takže velice opatrně!!Není špatné pojištění!
blacksmith
Kontaktovat uživatele:

#298 Příspěvek od blacksmith »

Ahoj, nevíte, jak nastavit inkrement, resp. rozsah subtrimů na 9XR s továrním sw?
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129
Drondys

#299 Příspěvek od Drondys »

blacksmith píše:Ahoj, nevíte, jak nastavit inkrement, resp. rozsah subtrimů na 9XR s továrním sw?

Turnigy 9XR používá jako tovární firmware jednu ze starších open source verzí ER9X. Je to i ke stažení jako oficiální tovární firmware viz tento odkaz. Takže by to mělo jít nastavit jako v ER9X. Mrkni do českého návodu k ER9X, který je mimo jiné ke stažení na webu Rimra viz tento odkaz a v něm najdeš na straně 13 popis nastavení limitů mimo jiné i pro subtrimy.
moreplavec
Kontaktovat uživatele:

#300 Příspěvek od moreplavec »

Chtel bych se ujistit, chapu spravne, ze verze XR proti starsi X je jen jiny design, vyvod na programator a jednodussi instalace podsvetleni? Softwarove jsou shodne a HW taktez stejny?

Pak bych se chtel zeptat, zda lze paku plynu doplnit o pruzinky a mit dve shodne funkcni paky.

Diky, Moreplavec
Turnigy 9XR a Beta 1400
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“