Super výkonné elektrovětroně - povídání

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomashr

Re: Super výkonné elektrovětroně - povídání

#286 Příspěvek od tomashr »

Celý ten popis mi připomíná můj něco přes rok starý crash s RCEK Ambrosií - prakticky jistě ztratil kontakt 3,5mm banánek (http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _set_.html ). On se ani nemusel rozpojit úplně, to spíš až při dopadu, v mém případě zůstal spojený, jen prostě šel kontakt do nuly. Musím říct, že mě to tehdy dost rozhodilo - ten konektor sice není zázrak, ale pro proudy v RCEK je v pohodě, spíš s rezervou, opravdu by mě nenapadlo, že by se mohl dostat úplně do nuly. Ale mohl - asi se nějak povolila ta "punčoška" s kontaktem a mezi ní a vlastním tělem konektoru "vyhořel" pořádný přechodový odpor...
Od té doby se takto řešeným konektorům vyhýbám. Doporučuji žluté čínské XT60 pro proudy do 50A - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... NUINE.html , pro vyšší proud pak MP JET nebo zde odkazovaný hyperion. Použitelné jsou pak ještě 6mm označované často jako LMT - nemohu najít odkaz, ale vypadají dost podobně jako tyto 8mm - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... pack_.html . Podstatné prostě je to, aby se o kontakt staralo přímo tělo konektoru, jak se tam objeví nějaké "pružící návleky", tak je to obvykle zdroj možných problémů.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od Doktor »

Klasickej čínskej 3,5mm gold konektor jsem použil v letadle kvůli nižším nákladům jen jednou mezi motorem a reglem (přece nebudu strkat MPJety do houby). Bylo to EPO samokřídlo. Neustále sem se potýkal s výpadkama motoru. Řešil sem anténu Rx, samotnej Rx a nakonec se ukázalo že za to můžou tyhle goldy. Od tý doby sem z nich vyléčenej. Ale co s nima? Bejvá to jako příslušenství u menších china (i nechina) motorů. Nakonec sem pro ně našel uplatnění v RC autech mezi motorem a reglem. Ale než ho použiju, tak z něj sundam to "sítko", zmáčknu ve svěráku (napružim) a pokud možno jen jednou konektor zasunu a necham být. Čim víc se to rozpojuje a zapojuje, tim roste riziko že se něco pos... . Pro místo použití aku-regl naprosto nevhodnej konektor (typ). Když navíc vidim tenhle typ konektoru v plastovém futrálu, tak mi běhá mráz po zádech.:wink:

Jinak ještě k těm MPJetům. Už dlouho zvažuju nákup smršťovačky s lepidlem. To je věc která po zasmrštění rozhodně nepovolí. Což by mohl být lék na ty MPJety.
tomashr

#288 Příspěvek od tomashr »

Asi tak - mezi motor a regl ty 3,5mm gold klidně použít jde, ale jak se to má často rozpojovat, tak je to problém.
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#289 Příspěvek od STROHUR »

S těmito 3,5 mm konektory mám ty samé špatné zkušenosti , než jsem přišel nato že vysazování je konektorem stálo mě to hromadu nervů a času. Mezi baterku a regl už jedině používám XT60 .
graup15

#290 Příspěvek od graup15 »

tomashr píše:Celý ten popis mi připomíná můj něco přes rok starý crash s RCEK Ambrosií - prakticky jistě ztratil kontakt 3,5mm banánek (http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _set_.html ). On se ani nemusel rozpojit úplně, to spíš až při dopadu, v mém případě zůstal spojený, jen prostě šel kontakt do nuly. Musím říct, že mě to tehdy dost rozhodilo - ten konektor sice není zázrak, ale pro proudy v RCEK je v pohodě, spíš s rezervou, opravdu by mě nenapadlo, že by se mohl dostat úplně do nuly. Ale mohl - asi se nějak povolila ta "punčoška" s kontaktem a mezi ní a vlastním tělem konektoru "vyhořel" pořádný přechodový odpor...
Od té doby se takto řešeným konektorům vyhýbám. Doporučuji žluté čínské XT60 pro proudy do 50A - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... NUINE.html , pro vyšší proud pak MP JET nebo zde odkazovaný hyperion. Použitelné jsou pak ještě 6mm označované často jako LMT - nemohu najít odkaz, ale vypadají dost podobně jako tyto 8mm - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... pack_.html . Podstatné prostě je to, aby se o kontakt staralo přímo tělo konektoru, jak se tam objeví nějaké "pružící návleky", tak je to obvykle zdroj možných problémů.

Ty takový starý harcovník a napadne tě použít konektory z rýžolandu? :-) :-) :-) Neuvěřitelné!!!
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#291 Příspěvek od lakotamm »

Sú hyperiony kompatibilné s týmy MPJET? Nebudem predsa objednávať každý ďalší pár z Japonska. :)

Zabrúsil som všetky "vady" na modeli. Ukázalo sa že 1 trhlina presekla dokonca aj 2 uhlíkové výstuhy na sebe. Stena je tam hrubá cca 1mm. V živote som neopravoval laminátový trup (F3K nerátam). Mám to vybrúsiť na minimálnu hrúbku, strčiť do zveráka (aby to bolo spojené) a laminovať tak? Žiaľ, uhlík doma nemám (len roving) no mám spústu skla (od 20 po 100g/m2) a kevlar 48g/m2. Koľko tam mám čoho dať? Vďaka.

Skúsil som zmerať stav kondíkov na regli. Je tam 2x 560uF, tzn 1,12mF. No merák (žiadny čmejd!) mi ukázal na vstupe až 2,28mF. Ako to mám chápať? Tolerancia +100%? 8O
Přílohy
20130101.jpg
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
tomashr

#292 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:Ty takový starý harcovník a napadne tě použít konektory z rýžolandu? :-) :-) :-) Neuvěřitelné!!!

Ono je to paradoxně možná právě díky těm starým zkušenostem... Já totiž začínal kdysi v NiCd éře s takto řešenými Gold 4mm a nikdy s nimi nebyly potíže, tak k nim mám vztah docela dobrý. Bohužel ale kvalita šla celkově dolů a přijde mi, že právě u těch 3,5mm je to nejhorší :-( Nojo, taky jsem první gold 4mm kupoval za cenu každého páru tak stejnou, jako 1,5 pytlíku těch dnešních :lol:

Naproti tomu ty XT60 se čongům povedly a mám je i ve Storku. Holt fyzika platí i v Číně a jakmile udělali konektory s rozumnějším řešením pružení (odpadly právě ty "návleky"), tak to najednou funguje i u nich. Obecně já dost potřebuji konektor, který je "blbuvzdorný" a spojí se jediným pohybem, člověk občas spěchá a jak u něčeho jde zkrat udělat, tak se taky udělá :-( Docela dobrá ukázka byla na F5J v Plzni - kolega si škrtl konektory o sebe. Na pohled nic, ale v baterce odhořel drát. Byla obrovská klika, že mu to definitovně upadlo v okamžiku odhozu letadla, tak jen neškodně žuchlo pár metrů před něj v podstatě bez škrábnutí. Vydržet to o pár vteřin déle, tak by to bylo "husté" :-(
ST
Kontaktovat uživatele:

#293 Příspěvek od ST »

Jo já se taky přiznám. Já do dneška lítal v OPTIME XL taky 4mm číny. No zatím to tak nějak fungovalo, ale u jedné baterky se to chovalo ve vzduchu nějak divně a občas to zařadilo. :wink: . Tak jsem dneska ráno přepájel na 4mm MP-JET a šel mrznout a zkoušet jaké to bude. No bylo to fakt dobrý, bez řazení a táhlo to jako sviň. Je pravda, že na tý řadící baterce bylo odlítáno a oprskáno na konektorech celkem dost. Takže u mě se pozitivní výsledek dostavil.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#294 Příspěvek od Doktor »

>lakotamm
Zda budou ty HP kompatibilní s MPJet nevim. Tipuju že ano. Beztak je to stejně vyráběný možná v Ledenicích :) . A na druhou stranu, nakupování v japan nevim proč patří asi k nejrychleji dodávaným zásilkám mimo EU. Co sem objednával z japonska bylo většinou do týdne doma (bezcelní zásilky). Ale když koupíš "jenom" MPJety tak chybu neuděláš.

Záplatuj dle vlastního uvážení a citu pro zpevnění. Jestli je ruplej i lem kabiny, tak jeho podlepením tim CFK rovingem určitě nic neskazíš.
pecold
Kontaktovat uživatele:

#295 Příspěvek od pecold »

Mám to vybrúsiť na minimálnu hrúbku, strčiť do zveráka (aby to bolo spojené) a laminovať tak?
Lepší než ve svěráku, bude to slepit nejdříve vteřiňákem a pak v klidu z obou stran zalaminovat.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#296 Příspěvek od lakotamm »

To je dobrý nápad. Vďaka.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
JMalik

#297 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:.......Od teraz všetky moje modely napájané BECom dostanú zálohu v podobe 1s 1000mAh Lipol cez diodu......

Tohle bude příčina té další rány.
Normální je dát slušné přijímačovky, kvalitní konektory, žádné pomocné kondenzátory, žádné diody....., prostě nic zbytečného k čemu musíš táhnout další dráty v tom stěsnaném prostoru hotlinera a co snadno nějakou manipulací s pohonnou baterkou, nebo konektorem křídla urveš.
Všechny části el. výbavy tam přehledně uspořádat, kabely do přijímače a od baterek udělat přesně na míru, nic se tam nesmí pěchovat a násilím rvát, nic nesmí být krátké a našponavané.
Pro tohle letadlo ( pohon a přijímačovky) se vyhni všem konektorům, které mají oba póly v plastovém těle. Při jednopólovém odděleném konektoru snadno zjistíš případný problém při zapojování a rozpojování. U těch dvoupólových verků o tom nemáš absolutně kontrolu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#298 Příspěvek od JMalik »

Doktor píše:....Jinak ještě k těm MPJetům. Už dlouho zvažuju nákup smršťovačky s lepidlem. To je věc která po zasmrštění rozhodně nepovolí. Což by mohl být lék na ty MPJety.

Na konektor a kablík stačí dát trochu tavného lepidla. Nemusíš to nějak rovnoměrně nanášet, stačí to špejlí, nebo páratkem trochu umatlat, smršťovačka to při nahřívání natáhne po celé ploše.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#299 Příspěvek od lakotamm »

Ten 1s Lipol som myslel ako zálohu do bežných modelov - no pravda je taká že aj lynx bežal bez problémov na 1s 450mAh z F3K.

Aké tam mám dať teda prijímačovky? Mám doma 4s 650mA. No už sú trochu staršie (ale spoľahlivé).
JMalik

#300 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:Ten 1s Lipol som myslel ako zálohu do bežných modelov - no pravda je taká že aj lynx bežal bez problémov na 1s 450mAh z F3K.

Aké tam mám dať teda prijímačovky? Mám doma 4s 650mA. No už sú trochu staršie (ale spoľahlivé).

I do F3K je nesmysl 1s 450mAh. Buď 2s lipol cca 250mAh ( dnes už napřímo, protože D60 i D47 jsou na 8,4V), nebo 4s Nixx.
Do hotlinera je dnes ideál použít 2s lipol a HV serva. Pokud máš normální serva, musíš dát 4s Nixx, nebo 2s lipol a ověřený, maximálně spolehlivý externí BEC.
Do "běžných" modelů mám napájení z BECu regulátoru, nebo z přijímačovek tak jak píšu. Žádné diody, "záložní" jednočlánky lipol, kondenzátory u serv, přijímače...... Prostě pokud použiješ kvalitní komponenty a ne nejlevnější šmejdy, tak to nepotřebuje tyhle diskutabilní problémové čudly.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“